https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ve-vetsine-republiky-zemedelce-stale-trapi-vysoka-pudni-vlhkost
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ve většině republiky zemědělce stále trápí vysoká půdní vlhkost

26.11.2020 11:35 | BRNO (ČTK)
Sklizeň cukrové řepy.
Sklizeň cukrové řepy.
Licence | Volné dílo (public domain)
Především na Moravě, v jižních a východních Čechách a na Vysočině nadále převládá vysoká vlhkost půdy. Sucho se nadále vyskytuje jen lokálně v severozápadních a západních Čechách. Ve většině republiky vysoká vlhkost ornice způsobuje problémy s dokončením zemědělských prací, řekl ČTK klimatolog a jeden z tvůrců projektu InterSucho Pavel Zahradníček.
 

"Jelikož je půda dosti podmáčená, tak nemůže zemědělská technika dokončit podzimní práce a podle odpovědí našich respondentů ze strany zemědělců mají problém s dosytím ozimých plodin," uvedl Zahradníček.

Podle informací na webu Intersucha má v příštích deseti dnech pokračovat spíše sušší počasí. Více srážek může být na východě Moravy. Vlhkosti v půdě by ale mělo ubývat.

V uplynulém týdnu se také výrazně ochladilo. Podle předpovědi do konce listopadu lze očekávat opět inverzní charakter počasí, kdy ve výšce bude proudit teplejší vzduch od jihu a jihozápadu. Koncem týdne by pak měla přejít slabá studená fronta a s ní spojený déšť. Místy může i sněžit. Maximální teploty vzduchu se budou často pohybovat okolo tří až šesti stupňů Celsia. V noci naopak budou klesat k bodu mrazu, při vyjasnění i níže.

Na jižní Moravě by podle Zahradníčka v nejbližších dnech sněžit nemělo. "V neděli se podle aktuálních modelů mohou občas objevit sněhové přeháňky, ale sníh by pravděpodobně velice brzy roztál. Více sněžení modely naznačují na polovinu příštího týdne, ale to je stále dosti vzdálené," poznamenal.

Střednědobý model GFS ensemble, který predikuje vývoj počasí až do 9. prosince, předpokládá, že teploty od příštího týdne spadnou pod dlouhodobý normál a budou tedy mírně chladnější. Po celé období se čekají maxima pouze do pěti stupňů Celsia a v noci okolo bodu mrazu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

pp

pavel peregrin

26.11.2020 14:38
No a právě v takových letech oceníme funkční meliorační systém. Protože pokud by nebyl, tak jen u nás bychom nezaseli skoro třetinu polí. To je holý fakt.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

26.11.2020 16:14 Reaguje na pavel peregrin
Přesně tak. Pole s funkčními drenážemi jsou v pohodě jako moje
zahrada s drenážemi 107 let starými. Sice jim to odvedení té
vody trvalo skoro deset dnů, ale stačil jsem poorat, nakypřit
záhon pro česnek kultivátorem a taky česnek zasadit. Na poli
kousek za mým domem ale stojí stále kaluže vody a kukuřice
hnije nastojato. To se v zimě černá poměje !!!
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

26.11.2020 17:14 Reaguje na Břetislav Machaček
Pelc z AOPK na tu černou prý pošle vlky (a ti před ní utečou do Polska i do Německa).
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

26.11.2020 17:00
A co k tomu říká Intersucho? Proč nezasáhne a nebo aspoň něco nenavrhne? Najednou máme z polí mokřady a zadarmo, bez jediné koruny nákladů, i bez Malíka (a těch vzácných žab, co tam z jara bude!).
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

27.11.2020 13:41
Pan Brabec (mimochodem ministr ŽP, co má na starosti i hydrák), nás letos v lednu strašil, že nás čeká v letošním roce sucho jaké tu 500 let nebylo. Zcela jistě propásl příležitost mlčet, nicméně nám to ukazuje jaká sebestřednost u něj a jeho okolí panuje. A tato sebevědomá chátra nám vládne. Vnucuje nám svoji vizi, omezuje svobodnou volbu a postupně zavádí socialismus.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

27.11.2020 17:22 Reaguje na Vladimír Hošek
Bohužel v tom nebyl sám a strašili všichni tak, že i já uvěřil. Doufám, že podobně dopadne i to oteplování a padne i klimahysterie. Je vidět, že předvídat sucho, mokro, sníh, třeskuté mrazy na měsíce
dopředu nedokáže nikdo a matička planeta si udělá co chce. Ono to
bude asi o těch cyklech, které známe z historie i s těmi extrémními výkyvy. Ale čeho bychom se pak báli, vyváděli jako pominutí a
fanaticky plnily sny klimahysteriků.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist