https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ve-washingtonu-se-pred-budovou-nejvyssiho-soudu-upalil-clovek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ve Washingtonu se před budovou Nejvyššího soudu upálil člověk

29.4.2022 05:28 | PRAHA (Ekolist.cz)
Nejvyšší americký soud ve Washingtonu.
Nejvyšší americký soud ve Washingtonu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na schodech před budovou Nejvyššího amerického soudu ve Washingtonu se 22. dubna 2022 zapálil klimatický aktivista Wynn Alan Bruce. V nemocnici i přes pohotový zásah a letecký transport zraněním podlehl. Zda jeho čin souvisel s frustrací z klimatické změny, jak jeho čin rámuje hnutí Extiction Rebellion, či jaká jiná byla motivace, není jasné.
 
Důvod, proč se padesátiletý Bruce rozhodl pro čin sebevraždy neznáme. Nezanechal po sobě žádný dopis na rozloučenou, odkaz shrnující myšlenky a úvahy, manifest. Záměr učinit ze sebe zápalnou pochodeň, nesoucí s bolestí spoutané světlo poznání o vážnosti klimatické hrozby, mu byl připsán dodatečně, na základě úvah klimatických aktivistů. Vyloučit jej však nemůžeme.

Muž, který měl rád přírodu a kočku

Co je o oběti tragédie, která dnes sytí deníky amerických novin, známo? Narodil se v Minnesotě, později žil se svou matkou na Floridě, úspěšně studoval. V roce 1989 prodělal vážnou automobilovou nehodu, která jej připravila o sen stát se pilotem amerického letectva i šampionem přespolních běhů. Utrpěl tehdy vážné traumatické poranění mozku a trvalé poškození dolní končetiny. V roce 2000 se přestěhoval do města Boulder ve státě Colorado, kde si otevřel fotografické studio. Žil se svou kočkou, měl rád přírodu.

Ostatně, přírodu a zvířata měl rád už od útlého dětství. A jak nyní budou dokládat četné posudky psychologů, psychiatrů a expertů policejních vyšetřovatelů, péče o přírodu a živý svět okolo byla nedílnou součástí jeho mentální krajiny. Okolí jej označovalo za milého, ochotného člověka, byť poněkud do sebe uzavřeného samotáře. Wynn Alan Bruce byl praktikující budhista, nadšený fotožurnalista, člen spolku experimentálního tance, absolvent školy komunitního vzdělávání. A počítal se také ke klimatickým aktivistům.

Dokládá to především jeho profil na sociálních sítích, na nichž mimo jiné sdílel články s environmentální tematikou, projevy a citáty Grety Thunbergové a referenční záznamy z Mezivládního panelu pro klimatické změny. Nečinnost světových vlád konat, bojovat efektivně proti klimatickým změnám, jej hluboce osobně trýznila. A konkrétně možný záměr amerického Nejvyššího soudu pro omezení aktivit americké Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA), jež byla v únoru projednávána na místě, kde se později upálil, mohla jeho činu dodat motiv a místo.

Spekulace a interpretace

To už se ale dostáváme daleko na pole spekulací. Až morbidní fascinaci ohněm, upálením a demonstrativní sebevraždou totiž Bruce projevoval nejméně poslední dvě léta. Inspirací se mu stal buddhistický pohled na oběť sebeupálení jako nejzazší tu formu vyjádření správnosti a důležitosti názoru, a takto jej údajně formuloval v diskuzích na sociálních sítích opakovaně. Psychická porucha, deprese, nevyléčitelná nemoc, vliv sektářského spolku? Další spekulace.

Tyto výpovědi totiž pochází od lidí, kteří se snaží interpretovat čin člověka, s nímž byli často jen v online kontaktu, a který je nyní mrtvý. Ti, kteří mu byli bližší, nikterak nepopírají u Bruce procítěné vnímání problematiky znečištěného ovzduší. Jeho poslední veřejný příspěvek na sociálních sítích, reagující na kreslený vtip z New York Times zní: „Tohle NENÍ humor. Jde o dýchání“. Jinak ale shodně tvrdí, že nikdy nepřemýšlel o sebeupálení jako o aktu veřejného klimatického protestu. Což je v přímém rozporu s tím, jak jeho sebevraždu následně interpretovalo hnutí Extiction Rebellion.

Policejní vyšetřování případu běží od 24. dubna a není ještě uzavřené. Zjišťuje se, jakou zápalnou směs Bruce použil, kde ji sehnal a aplikoval. A také jak se na místo dopravil. Jinými slovy, jestli tu není někdo, kdo mu pomáhal. A kdo by mohl motivaci jeho činu vysvětlit.


reklama

 
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

va

vaber

29.4.2022 08:57
jako obvykle ,média a politici z něj udělají blázna nebo hrdinu,
co se zrovna hodí ,známe to ,že jo
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

29.4.2022 11:08 Reaguje na vaber
Neviděl bych ho jako blázna. Spíše jako člověka, kterého problémy dovedly až k sebezničení.
Odpovědět
va

vaber

30.4.2022 08:30 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
co ho k tomu dovedlo přece nikoho nezajímá , možná vás jo ,mě určite ne,
důležité je, zda se toho dá nějak využít a podle toho to media plebsu vytmaví nebo vyjasní,
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

29.4.2022 09:07
Nerad se vyjadřuji k podobným tragédiím, ale sebeupálení nic nevyřeší
a je škoda každého předčasně a zbytečně zmařeného života.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

29.4.2022 11:07 Reaguje na Břetislav Machaček
Souhlas. Někdy může předejít takové tragédii větší zájem okolí, což se ale provádí dot těžko, když je dotyčný člověk introvert.
Odpovědět
ig

29.4.2022 16:16
To je hrozné. On to asi bral opravdu vážně a věřil tomu :-(
Odpovědět
kk

karel krasensky

29.4.2022 18:52
Na tomhle je vidět co s některými lidmi dovede udělat agresívní propaganda a dlouhodobé vymyvání mozku.
Odpovědět
AD

Adam Doubrava

2.5.2022 12:36
Samozřejmě, že šlo o protest proti ignorování klimatické krize, i když to autor článku zpochybňuje. Raději si přečtěte článek na wikipedii, než tenhle blábol. https://en.wikipedia.org/wiki/Self-immolation_of_Wynn_Bruce
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

2.5.2022 14:56 Reaguje na Adam Doubrava
Autor článku to nezpochybňuje, autor článku k tomu jen velmi realisticky, ale taktně, dodává, že k tomu navíc muselo dotyčnému slušně hrabat.
Jinak nic proti wikině, ale že by mi to po přečtení článku na ní přišlo najednou jako super nápad, to teda ne.

Spíš je mi toho chudáka líto.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist