https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-prisli-na-zpusob-jak-vyhozene-obleceni-zrecyklovat-a-vytvorit-z-nej-nove-vlakno
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci přišli na způsob, jak vyhozené oblečení zrecyklovat a vytvořit nové vlákno

7.3.2021 07:44 | PRAHA (Ekolist.cz)
Chtěli jsme, aby recyklace bavlny byla efektivní, říká  Edvin Ruuth.
Chtěli jsme, aby recyklace bavlny byla efektivní, říká Edvin Ruuth.
Vyřazené oblečení, které není vhodné pro charitu, končí velmi často na skládce nebo ve spalovně. Jeho recyklace je totiž poměrně složitá. Vědci ze švédské Lund University ale vyvinuli metodu, která dokáže přeměnit bavlnu na sacharidy a ty potom na textilní materiály, vhodné na šití nových oděvů – spandex nebo nylon. Informuje o tom Lund University.
 

Ročně lidé vyřadí zhruba 100 milionů tun oblečení. Z toho asi 25 milionů tun toho bavlněného. V mnoha zemích světa putuje vyřazený textil na skládky. Ve Švédsku, odkud nová metoda zpracování textilu pochází, putuje většinou do spalovny. „Když vezmeme v úvahu to, že bavlna je obnovitelný zdroj, není ani jedna tato varianta efektivní,“ komentuje Edvin Ruuth z Chemicko-inženýrské fakulty v Lund University.

„Některé látky z vyřazeného textilu mohou mít i po dlouhodobém používání natolik silná vlákna, že se dají znovu využít. To se sice už děje, je to ale velmi málo,“ vysvětluje Ruuth motivace, které vedly jeho tým k vývoji nové metody recyklace textilu.

Spolu s kolegy přišel Edvin Ruuth na způsob, jak rozložit vlákna v bavlně – celulózu – na menší části. Využili přitom kyselinu sírovou, v níž se textil namáčí a následně spolu s vodou zahřívá na vysoké teploty. Výsledkem tohoto procesu je glukóza ve formě čistého, jantarově zbarveného roztoku. Z glukózy v této formě se dá vytvořit umělé vlákno, jakým je například spandex nebo nylon. Na video s postupem se můžete podívat zde:

„Tajemství je ve správné kombinaci teploty a koncentrace kyseliny sírové,“ komentuje Ruuth „recept“ na zpracování bavlny. K jejímu štěpení vědci využívají hydrolýzu. Sami říkají, že hydrolýza sama o sobě není nic nového, výzvou ale podle nich bylo udělat tento proces natolik efektivní, aby dával z ekonomického hlediska smysl. „Nechtěli jsme, aby byl tento proces neudržitelný a měl velký dopad na životní prostředí. Když jsme před rokem začali s prvními testy, dařilo se nám využít pouze 3-4 %, nyní je to až 90 %. V tuto chvíli, kdy je náš postup už ověřený, je recyklace bavlněného textilu poměrně jednoduchá a levná,“ říká Ruuth.

„Pokud by se vyřazené bavlněné látky znovu využívaly na výrobu nového textilu, snížilo by se množství odpadu, který textilní průmysl produkuje. Zároveň by se tím daly ušetřit suroviny, které tento průmysl spotřebovává,“ dodává Ruuth.

K zavedení této metody do praxe je třeba umět dobře zvládnout třídění textilu ve sběrnách. A toho je opravdu mnoho. Naštěstí právě v Malmö vzniká unikátní recyklační centrum, v němž jsou jednotlivé druhy textilu tříděny automaticky pomocí senzorů. To by mohlo ušetřit spoustu energie a podle vědců i pomoci k tomu, aby se nová metoda zpracování bavlny začala více využívat. Ve spalovnách a na skládkách by tak časem mohlo končit méně oblečení.


reklama

 
foto - Mráčková Lucie
Lucie Mráčková
Autorka je spolupracovnice Ekolist.cz

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

7.3.2021 10:10
Výborně, na Lund University odvedli dobrou práci. A teď se jejich výsledku chopí průmysl, místo rozvlákňování starých triček a ponožek použije surovou celulózu které je dostatek a je levná a má stejný výsledek, jenom levněji :-)
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

8.3.2021 07:09 Reaguje na
Vy si nikdy neodpustíte světu dokazovat, že jediné co vás zajímá jsou peníze... že jste bezohledný člověk, prosím... ale proč se tím chlubíte to vážně nechápu....
Odpovědět
ig

8.3.2021 11:12 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Mně peníze tak moc nezajímají, mám jich už dost :-) Jen bych hrozně rád, kdyby se tyhle věci braly tak jak jsou a ne tak, jak si je někdo vysní. Starost o ochranu životního prostředí bohužel ujíždí úplně nesmyslným směrem, úplně pryč od toho jak jsme se kdysi snažili a věnovali tomu práci i čas. Lidé i instituce na sebe vrší nesmyslné, fantasmagorické plány, často kontraproduktivní. Viz ta recyklace. Asi nikdo z nás co tady diskutujeme nebude tvrdit, že recyklace je apriori nesmysl. Ale recyklace na kterou se spotřebuje víc zdrojů než kolik se ušetří už nesmysl je. Ten článek (pokud je věcně správný (což pan Daneš níže zpochybnil)) upozorňuje na jakousi novou metodu zpracování celulózy. Pokud je dobrá, najde určitě jako první své místo v tradičním plastikářském průmyslu, i když byla vyvíjena za granty určené na recyklační projekty. A i tak ušetří kousek životního prostředí, což je to, co mám na mysli.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.3.2021 10:18
Jenom mi tam schází informace, co se stane s umělým vláknem, které je prakticky vždy s bavlnou ve směsi. A navíc čistě syntetické vlákno, které dělá vrchní vrstvy oblečení. A čistě syntetické oblečení, těžko bude někdo oddělovat tričko bavlněné od klimatexu nebo větrovky.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

7.3.2021 20:10
Nevím, pro se Ekolist.cz vyloženě shazuje uváděním takových článků,které jsou spíše než odbornými články, pověstnými novinářskými kachnami.
Důkaz: "Z glukózy v této formě se dá vytvořit umělé vlákno, jakým je například spandex nebo nylon".
Nylon je polyamidové vlákno a z glukozy vytvořit polyamid, lze vyrobit pouze velice teoreticky a to tak, že ji rozložíme na prvky uhlík a vodík a přidáme dusik, protože základ peptidické sloučeniny je skupina -NH-, kterou glukoza neobsahuje ani náhodou.
Cituji: "Nylon bylo původně obchodní označení polyamidu 6.6, které zavedla firma DuPont ve 30. letech 20. století.
Později se začala jako nylon často označovat celá skupina syntetických polymerů, termoplastů. Základní řetězec těchto polymerů je tvořen peptidickými vazbami, proto jsou také často označovány jako polyamidy. Nylon je první syntetický polymer a první syntetické vlákno, které bylo vyrobeno přímo z uhlí, vody a vzduchu a které mělo komerční úspěch". Ke stené skupině látek patří silon, jehož monomerem je kaprolaktam. ani ten nemá moc společného s glukózou, která je monomerním základem celulósy.
Spandex, je potom polyuretanový kopolymer, ketrý má od glukózy snad ještě dál než nylon. Opravdu, neshazujte se takovými hloupými novinářskými kachnami, nebo jak se teď říká fake news, či hoax.
Máte jinak docela slušné, čtivé a poučné články o přírodě.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

7.3.2021 20:10 Reaguje na Jiří Daneš
Nebvím proč se
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

7.3.2021 20:11 Reaguje na Jiří Daneš
Samozřejmě: Nevím proč ...
Odpovědět

vladimír šmídl

8.3.2021 02:16 Reaguje na Jiří Daneš
Udržet v podvědomí veřejnosti dojem, že výroba textilu z bavlny je něco , co neškodí přírodě, znamená zatajit, kolik cizorodých látek přijde do půdy po dobu vegetace bavlníku, v jakém prostředí probíhá barvení textilu a jaká je jeho reálná životnost. V obchodním domě jsem si koupil kalhoty, které vůbec není třeba prát. Než se během pár dnů ušpinily, začaly se na několika místech trhat, když se to zkusilo záměrně, vykazovaly pevnost o něco větší, než novinový papír. Ale hlíva ústřičná je vzala. Tak jakápak recyklace, otázka je spíše, jak obnovit výrobu umělých vláken kromě shora zmíněných třeba z polypropylenu (20 minut po vyprání na slunci uschne) nebo polyakrylonitrilu (barevná stálost, životnost) a bavlnu podrobit kontrole ostřížím zrakem,zda nám nezamořuje zeměkouli pesticidy a vůbec cizorodými látkami, se kterými je spojena produkce šmejdů s krátkou životností (Zn-Cl baterie, kabely k přístrojům s jednotnou černou barvou, které se vylamují v prvním měsíci užívání a jsou jich plné popelnice atd.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

8.3.2021 07:06 Reaguje na vladimír šmídl
Až na to, že syntetické látky zamořují svět mikroplasty a to je jen další katastrofa co člověk této planetě i sám sobě způsobuje.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

8.3.2021 16:03 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Syntetická vlákna a oděvy znich jsou jedno z největších svinstev, co člověk vymyslel, To tvrdím jako vystudovaný chemik a čím déle chemikem jsem, tím více jsou mně syntetické látky protivnější, jak vlákna, tak třeba pesticidy. Jediný užitek přináší farmaka.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

8.3.2021 07:06
A také se dá glukóza takto vytvořená použít na slazení nápojů. Místo fosforečné v Coca-cole akorát použijeme sírovku. Slabou, samozřejmě. Ale bude to mít podobný říz, jako Cola.
Odpovědět

vladimír šmídl

15.3.2021 15:14 Reaguje na Katka Pazderů
Nabídněte některému výrobci bavlny, že nabízíte výborný recyklát ze starých oděvů. Myslíte, že je to váš spojenec, nebo že ve vás vidí kazitele kšeftu?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist