https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-vytvorili-unikatni-mapy-zobrazujici-globalni-ohrozeni-savcu-ptaku-a-obojzivelniku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci vytvořili unikátní mapy zobrazující globální ohrožení savců, ptáků a obojživelníků

5.9.2021 07:31 | PRAHA (Ekolist.cz)
a-f, Globální ohniska ohrožení pro obojživelníky, ptáky a savce pro šest hlavních ohrožení: těžba dřeva (a), zemědělství (b), lov a odchyt (c), znečištění (d), invazní druhy a choroby (e) a změna klimatu (f). Barvy označují, zda oblast spadá do ohniska ohrožení pro jednu nebo více skupin taxonů.
a-f, Globální ohniska ohrožení pro obojživelníky, ptáky a savce pro šest hlavních ohrožení: těžba dřeva (a), zemědělství (b), lov a odchyt (c), znečištění (d), invazní druhy a choroby (e) a změna klimatu (f). Barvy označují, zda oblast spadá do ohniska ohrožení pro jednu nebo více skupin taxonů.
Savci, ptáci a obojživelníci jsou skupinami, které jsou na mnoha místech naší planety ohrožené. Nová studie zveřejněná v žurnálu Nature Ecology and Evolution si dala za cíl zmapovat, jakému ohrožení na různých místech čelí. Vzniklo tak několik unikátních map, které mohou posloužit k ochraně těchto živočichů jak na národní, tak na lokální úrovni.
 

Šest největších hrozeb pro výše zmíněné živočichy jsou podle studie zemědělství, lov, těžba dřeva, znečištění, přítomnost invazních druhů a globální změna klimatu. Při mapování ohrožení biodiverzity obratlovců vycházel vědecký tým z Červeného seznamu ohrožených druhů IUCN.

Vědci zjistili, že existují značně velké oblasti, v nichž je více než 50% šance, že jsou někteří savci, ptáci nebo obojživelníci ohroženi všemi šesti hrozbami najednou. Je to například jihovýchodní Asie - konkrétně ostrovy Sumatra a Borneo, nebo ostrov Madagaskar.

Největším celosvětovým ohrožením pro ptáky a savce je podle studie lov. Pro ptáky představuje hrozbu na 50 % území naší planety a pro savce dokonce na 73 % území. Pro savce, ptáky a obojživelníky je také velkým ohrožením zemědělství. Tomu čelí na 44 % území Země, nejčastěji v tropech, kde se tato hrozba vyskytuje ruku v ruce s těžbou dřeva.

Ani Evropa si podle zjištění nevede příliš dobře - kombinace intenzivního zemědělství, přítomnosti invazních druhů a znečištění představuje značné ohrožení mnoha druhů obojživelníků. Na pólech, východním pobřeží Austrálie a v jižní Africe ohrožuje živočichy, především ptáky, globální změna klimatu.

“Čelíme globální krizi celé přírody. Následujících deset let je klíčových, proto, abychom ztrátu biodiverzity zvrátili. Díky naší studii známe přesné lokality a intenzitu ohrožení, za nímž člověk stojí. Věříme, že tyto informace mohou posloužit jako podklad při rozhodování o ochraně přírody,” komentuje spoluautor studie Mike Harfoot z Programu Organizace spojených národů pro životní prostředí.

Další mapy dohledáte na Nature Ecology and Evolution.


reklama

 
foto - Mráčková Lucie
Lucie Mráčková
Autorka je spolupracovnice Ekolist.cz

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MJ

Marcela Jezberová

6.9.2021 09:44
Jestli ty mapy dobře chápu, zemědělství ani kácení lesů nejsou v Evropě takovým zdrojem ohrožení pro obojživelníky, ptáky a savce (a u nás ani lov), aby autorům - vědcům stálo za to zakreslit je do mapy. To potěší.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist