https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vlada-projedna-navrh-zakona-o-zakazu-casti-plastovych-vyrobku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vláda projedná návrh zákona o zákazu části plastových výrobků

23.1.2021 07:15 | PRAHA (ČTK)
Směrnice má za cíl omezit plastový odpad v mořích a v oceánech, který ohrožuje ekosystémy, biodiverzitu a lidské zdraví. Zároveň je dalším krokem k podpoře cirkulární ekonomiky v zemích Evropské unie.
Směrnice má za cíl omezit plastový odpad v mořích a v oceánech, který ohrožuje ekosystémy, biodiverzitu a lidské zdraví. Zároveň je dalším krokem k podpoře cirkulární ekonomiky v zemích Evropské unie.
Foto | Ram Yoga / Flickr
Návrh zákona, který zakazuje jednorázové plastové příbory, talíře nebo brčka, v pondělí projedná vláda. Zákon má platit letos od července a je převodem evropské směrnice schválené v roce 2019. Návrh upravuje i povinnosti výrobců některých plastových výrobků. Vládě ho předloží ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).
 

Směrnice má za cíl omezit plastový odpad v mořích a v oceánech, který ohrožuje ekosystémy, biodiverzitu a lidské zdraví. Zároveň je dalším krokem k podpoře cirkulární ekonomiky v zemích Evropské unie.

"Návrhem zákona předně dochází k zákazu uvádění některých vybraných plastových výrobků na trh a do oběhu. Podmínkou pro zákaz daného druhu vybraného plastového výrobku byla vždy dostupnost vhodné a udržitelnější alternativy, která je též cenově přijatelná," uvádí důvodová zpráva. Zákaz postihne hlavně jednorázové plastové výrobky - příbory, talíře, brčka, vatové tyčinky či tyčky k uchycení balonků, nápojové kelímky z expandovaného polystyrenu a také výrobky z oxoplastu.

Návrh také stanovuje termín, dokdy je možné tyto výrobky uvádět do oběhu. To výrobcům umožní "doprodat" naskladněné zásoby. Zatímco zákaz uvádění vybraných výrobků na trh by měl platit od července, úplný zákaz uvádění takových produktů do oběhu má být nejpozději rok poté.

Zákon také uvádí požadavky na část samotných výrobků z plastu. Například nádoby do objemu tří litrů s uzávěry a víčky z plastu musí mít tyto uzávěry připevněny k výrobku. Další opatření řeší třeba budoucí povinný podíl recyklovatelného plastu u plastových lahví. V případech určitých produktů, například hygienických vložek, tamponů, vlhčených ubrousků či tabákových výrobků s filtry, pak musí výrobci uživatele informovat o tom, jak se jich po použití správně zbavit. Výrobci některých produktů také musí v rámci osvěty uživatele upozornit na dostupnost opakovaně použitelných alternativ.

Právní úprava požaduje i zavedení tzv. systémů rozšířené odpovědnosti výrobce pro vybrané plastové výrobky. "Pro obalové výrobky tyto systémy již zavedeny jsou podle zákona o obalech (možnost sdruženého plnění prostřednictvím autorizované obalové společnosti), pro neobalové plastové výrobky výrobci budou nuceni vytvořit kolektivní systémy pro dané druhy vybraných plastových výrobků, s ohledem na určité specifické povinnosti," konstatuje dokument.

Návrh také obsahuje cíle pro zpětný odběr plastových nápojových obalů. V roce 2025 to má být 77 procent hmotnosti obalů uvedených v daném roce na trh nebo do oběhu, v roce 2029 až 90 procent.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

25.1.2021 09:57
Toto opatření má silný potenciál výrazně zhoršit řadu epidemií, zejména ty, kde se patogen přenáší vzduchem nebo alimentárně, případně se jedná o "nemoc špinavých rukou". Může to být klidně nějaká varianta současného koronaviru, může to být nějaký nový patogen, jehož nosiče zatím žádný domorodec syrového nesežral. Mohla by to ale být i známá (leč špatně léčitelná a bez možnosti očkování) virová hepatitida C. Ale stačila by i "blbá" ptačí chřipka, jen trochu lépe adaptovaná na člověka, než byly ty kmeny, které se nám tu dosud ukázaly.

Zavádět něco podobného v téhle době je prostě šílenství, bez ohledu na to, že je to pod diktátem pochybné EK.

Dovolím si také vznést dotaz na příznivce téhle zhovadilosti: Kolik km mořského pobřeží máme a kolik tun odpadu ročně do toho moře vysypeme?
Odpovědět
JK

Jiří Kvítek

5.2.2021 06:08 Reaguje na Jan Šimůnek
Na MŽP jsou přímo mistři špatného načasování!

Teď, když není jiná možnost, než si koupit jídlo v okýnku, zabalené do jednorázových plastů a musíme to jíst za nedůstojných hygienických podmínek, kde se dá. Doufám, že si období epidemiologických opatření státu dali do výjimek, jinak budou zase za kašpary. Všechno, co se týká okolo testování, zdravotní péče a očkování je postaveno na jednorázových pomůckách, které jsou nejčastěji plastové (alespoň z části). Kdo by to řekl, co?

Další výjimku bych dal pro zdravotní zařízení a sociální ústavy, ležák se bez plastového brčka napije jen těžko. Sám jsem mezi ně nějakou dobu patřil po těžkém úrazu nohy a vím, co to je. Ale platí to i doma, když ležíte se zlomenou nohou, tak jsou pro Vás tyto pomůcky darem z nebe.

Jenom na okraj: když bojuje EU proti mořím plným plastů, proč Směrnice Evropského parlamentu a Rady (ES) č.98/2008 o odpadech zavádí kód nakládání:

D7 Vypouštění do moří a oceánů, včetně ukládání do mořského dna

a proč raději neomezí (nebo rovnou nezakáže) odstraňování odpadů spočívající ve vypouštění do moří a oceánů včetně ukládání do mořského dna!

Vím, že existuje Směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU) 2019/904 ze dne 5. června 2019 o omezení dopadu některých plastových výrobků na životní prostředí (viz odkaz: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/?uri=CELEX%3A32019L0904&qid=1611729795062 ). Ale když si ji přečtete, odkazuje se na Směrnici Evropského parlamentu a Rady (ES) č.98/2008 o odpadech a ta to nezakazuje.

Takže zase nic zásadního nevyřešili. Množství odpadů ukládaných do moře (všech) je ve zjevném nepoměru k množství produkovaných jednorázových plastů. Navíc opatření EU v mezinárodních vodách nelze vyžadovat, čehož využívají tzv. "trousící lodě". A jsme tam, kde jsme byli...

Neudělali soudruzi z NDR někde chybu? Nebo zase jenom střílí do vzduchu?

A teď uvažte, kolik je takových odpadů u všech přímořských států (nejenom zemí EU) a kolik je těch jednorázových brček a jiných nesmyslů, kterými se EU snaží jenom simulovat, že něco řeší.

Jejich hlavní koncepcí je důsledná antikoncepce zdravého rozumu!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist