https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vlady-eu-podporily-navrh-opatreni-proti-emisim-metanu-v-odvetvi-fosilnich-paliv
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vlády EU podpořily návrh opatření proti emisím metanu v odvětví fosilních paliv

21.12.2022 11:00 | BRUSEL (ČTK)
Energetika patří společně se zemědělstvím a spalováním odpadu k činnostem nejvíce spojeným s metanovými emisemi.
Energetika patří společně se zemědělstvím a spalováním odpadu k činnostem nejvíce spojeným s metanovými emisemi.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Členské státy Evropské unie se tento týden dohodly na vlastní verzi loňského návrhu, který má v příštích letech pomoci výrazně snížit emise metanu a tím oslabit oteplování klimatu. Opatření by zavedlo povinnost sledovat emise v sektoru fosilních paliv a odstraňovat případné úniky. Také by až na některé výjimky zakázalo při zpracovávání ropy, plynu a uhlí postupy, při kterých dochází v uvolňování metanu do atmosféry.
 

Návrh předložila Evropská komise před rokem v rámci druhé vlny plánů ze strategie Fit for 55, která má EU nasměrovat k 55procentnímu snížení uhlíkových emisí do konce dekády oproti roku 1990. Poté, co dnes unijní ministři zodpovědní za energetiku přijali upravenou podobu chystaného nařízení, mohou začít vyjednávání se zástupci Evropského parlamentu o jeho konečném znění.

"Metan je silný skleníkový plyn, podílí se na současném globálním oteplování asi 30 procenty. Toto nařízení nám pomůže pochopit, odkud emise metanu pochází, a efektivně se s nimi vypořádat," uvedl český ministr průmyslu a obchodu Josef Síkela. "Pomůže nám to splnit naše závazky plynoucí z Globálního metanového slibu (dohoda skoro stovky zemí z loňského roku, pozn. ČTK), abychom do roku 2030 omezili emise metanu o 30 procent," dodal.

Energetika patří společně se zemědělstvím a spalováním odpadu k činnostem nejvíce spojeným s metanovými emisemi. EU proti nim chce bojovat skrze povinné kontroly a hlášení pro zpracovatele fosilních paliv, přičemž v uhelném sektoru by měření prováděly státy, u ropy a plynu firmy. Ropné a plynárenské společnosti přitom mají nová pravidla donutit k detekci úniků a k urychlené opravě či výměně vadné techniky.

Další součástí unijní strategie je postupné omezení postupů označovaných anglickými termíny "venting" a "flaring", při nichž se metan uvolňuje do ovzduší. Pro ropné a plynárenské společnosti by ihned po vstupu nařízení v platnost začal platit zákaz těchto praktik, s výjimkami pro stavbu, opravy nebo testování zařízení. V uhelném sektoru by se omezení zaváděla postupně do roku 2031.


reklama

 
Alan Lexa
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist