https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vlci-preferuji-divocinu.ovce-jen-pokud-jim-je-sami-nabidneme
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vlci preferují divočinu. Ovce jen, pokud jim je sami nabídneme

26.11.2020 01:30 | PRAHA (Ekolist.cz)
Tam, kde má vlk příležitost ulovit naprosto nechráněnou ovci, neváhá. Je to snadná kořist, oběd zdarma. Tam, kde fungují přiměřená preventivní opatření a je současně k dispozici jiný zdroj potravy, nechávají vlci raději ovce být.
Tam, kde má vlk příležitost ulovit naprosto nechráněnou ovci, neváhá. Je to snadná kořist, oběd zdarma. Tam, kde fungují přiměřená preventivní opatření a je současně k dispozici jiný zdroj potravy, nechávají vlci raději ovce být.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Konflikty mezi lidmi a velkými šelmami bezprostředně podrývají snahu o ochranu zmíněných šelem. Ústředním bodem sváru je především predace na hospodářských zvířatech. K řešení situace je třeba porozumět, proč si například vlci jako preferenční zdroj potravy zvolí raději ovce než třeba srnčí zvěř. Zhruba tak začíná studie německých zoologů zacílená na 27 zemí tří kontinentů a čerpající data z dalších obdobných 120 studií, která byla nyní publikována v odborném žurnálu Biological Conversation.
 

Závěry této studie nepřináší žádné definitivní rozuzlení konfliktu, který je společný nezávisle všem třem kontinentům, ale nabízí cenná vodítka pro možná řešení. Předně - vlci preferují (z 65 %) „divočinu“ před hospodářskými zvířaty. Jenže to nejprve musí být v dané lokalitě jiné volně žijící druhy kořisti potenciálně dostupné. Pokud ano, jsou pro vlky preferovanou volbou, i když se v jejich blízkosti nachází stáda ovcí. Hrubý průměr potravní biomasy ulovené vlky odpovídal 13 - 19 % masa hospodářských zvířat. Čím vyšší byla v místě nabídka divoce žijících druhů, muflonů, koz, srnců či jelenů, tím častěji po nich vlci šli a tím méně útočili na chovaná hospodářská zvířata.

Rozhodně se ale nedá říct, že by vlci neměli na ovce spadeno. Tam, kde se ovce pásly zcela volně, navíc v malých stádech (méně než 20 exemplářů na 1 kilometr čtvereční) byla predace zvláště vysoká. Pokud ale majitelé stád realizovali alespoň minimální opatření – vymezení pastviny ohradníky, zábranami, ploty - predace vlky klesala. Další výrazné snížení rizik zprostředkovalo pořízení pasteveckého psa a zahánění ovcí na noc do ohrady. Mezi stády, které jejich majitelé ponechali zcela na volno a bez dozoru, a stády takto preventivně zajištěnými panoval rozdíl vyjádřený 78 % pravděpodobností rizika predace.

Jinými slovy řečeno, tam, kde má vlk příležitost ulovit naprosto nechráněnou ovci, neváhá. Je to snadná kořist, oběd zdarma. Tam, kde fungují přiměřená preventivní opatření a je současně k dispozici jiný zdroj potravy, nechávají vlci raději ovce být. V tomto bodě pak dochází k minimalizaci hospodářských škod na chovaných stádech, i k radikálnímu snížení počtu konfliktů mezi lidmi a velkými šelmami. Koexistence vlků a ovcí je tedy za splnění daných podmínek možná a dosažitelná, ale vyžaduje určitá opatření. Z hlediska dostupnosti alternativního zdroje potravy i ochrany stád.

Přitom ochrana stád – která jistě není zadarmo – vychází v dlouhodobém měřítku výrazně levněji než kompenzace za stržená zvířata. Cestou ke snížení intenzity konfliktů tedy nejsou odměny vyplácené za ne-péči o ovce, ale schémata podporující jejich ochranu.


reklama

 
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (112)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

26.11.2020 05:47
Vážení čtenáři Ekolistu ,

Sdružení pro podporu německého chovu ovcí (FDS) vás žádá, abyste se zúčastnili první celoevropské kampaně „Světlo pro lepší dobu“ a její motto zní :


„Budou mít pasená zvířata v Evropě ještě budoucnost?“

Akci pořádá na celoevropské úrovni Sdružení pro podporu německého chovu ovcí (Förderverein der Deutschen Schafhaltung e.V. (FDS)).


Tato celoevropská kampaň se uskuteční dvě adventní soboty 12.12. a 19.12. 2020 od 18:00 do 19:00.

Zapalte v tuto dobu za oknem, před svým domem nebo na pastvině svíčku, lampu, lucernu nebo oheň, jako výraz nesouhlasu se současnou vlčí politikou.
Jak určitě víte, problémy s vlky enormně nenarůstají jen v Německu, ale stávají se stále vážnější hrozbou pro další existenci pastevního chovu domácích zvířat v celé Evropě.

Ploty, ovčáci a strážní psi nejsou v hustě osídlené kulturní krajině reálnou alternativou! Proto chceme, aby naše světlo vyslalo jasný signál, který by měli politici vnímat v celé Evropě.

Pokud máte příležitost, zorganizujte takovou akci! Jde o vyslání požadavku všem vládám a politikům v EU, aby se změnila současná vlčí politika.

Rovněž vyzýváme regiony, které dosud nebyly zasaženy útoky vlků, aby projevily solidaritu. Každý, kdo chce něco změnit, by se měl připojit.

Zapalte světlo všude v Evropě, abyste upozornili na naše obavy a zahájili konstruktivní dialog.

S pozdravem

Wendelin Schmücker

Předseda Sdružení pro podporu německého chovu ovcí (FDS)

výzva zde: https://www.wir-lieben-schafe.com/neuigkeiten/

JESTLI SE CHCETE PŘIPOJIT K AKCI "SVĚTLO PRO LEPŠÍ DOBU" , STAČÍ, KDYŽ POŠLETE POŠTOVNÍ SMĚROVACÍ ČÍSLO (PSČ) SVÉ OBCE NA: info@vlktravunezere.cz
NEBO NA MOBIL +420 728545336.

Ing. Tomáš Havrlant
starosta obce Vernéřovice
Broumovsko




Odpovědět
MU

Michal Ukropec

26.11.2020 06:01 Reaguje na Miroslav Vinkler
Ekologisti potřebují odvést pozornost od Bečvy. Tak zase vlk.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

26.11.2020 07:13 Reaguje na Miroslav Vinkler
Dobrá výzva! Vlk (možná) zachrání naše lesy, ale výrazně poškodí venkov. Je proto na místě i na čase se ozvat, a to nejen u nás. Vlk staví ploty.
Odpovědět
ZR

Z R

26.11.2020 20:36 Reaguje na Miroslav Vinkler
Pane Starosto,
zajeďte se zeptat ns Slovensko, mají tam 10 000 vlků a dokáží s nimi žít. příště budete chtít vyhubit všechny ptáky, protože Vám serou na auto?
Vlk žije v celé Evropě, jen Čech s tím má problém...
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

26.11.2020 22:07 Reaguje na Z R
Vy asi nebudete úplně normální. Není těch deset tisíc vlků na to Slovensko náhodou málo??????? No a něco si o tom prosím nejprve přečtěte. Nejen Čech s tím má problém.
Odpovědět
MM

Milan Milan

26.11.2020 08:02
Proč by se vlk honilza jelenem,když si může dojít do ovčího supermarketu pro chutné sousto? Dopadne to jako s prasaty, nebokůrovcem. Až se to tady namnoží a že se šelma namnoží je jisté, tak se budete na chatě bát dojít do lesa pro klestí, houby, nebo jen dojít k autobusu. To se teprve něco začne řešit. Jen netuším,jestli je to pouze hloupost, nebo záměr?
Odpovědět
su

26.11.2020 13:50 Reaguje na Milan Milan
Tak až Vás vlk sežere, dejte vědět. Konečně bude k dispozici průkazný materiál...))).
Odpovědět
MM

Milan Milan

26.11.2020 15:50 Reaguje na
Vy jste ale odvážný. Tak zkuste ve čtyři ráno jít pěšky třeba do práce nebo vedlejší vesnice nejlépe pěšinkou v lese atd. a lehce přitom rozštěkat potemnělou vesnici. Jo,jo hrdinů jsou plné hřbitovy, říkala babička. Případu napadení v historii je dost a proč myslíte že je naši předkové vylikvidovali?
Odpovědět
su

26.11.2020 18:37 Reaguje na Milan Milan
Nachodil jsem mnoho kilometrů v oblastech s výskytem vlků a koukám, že mě zatím nesežrali...no...ale Vás pravděpodobně sežerou...tak jak říkám...až to přijde, dejte vědět ))).
Odpovědět
Hu

Hunter

26.11.2020 19:28 Reaguje na
Opravdu?
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/vlci-napadaji-lidi-izrael-deti-kempy-potrava.A170921_134106_zahranicni_kha
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

26.11.2020 08:36
Zrovna včera byl v televizi velice poučný pořad o paní, která má chov ovcí ve Švýcarsku. Vlastní asi 900 ovcí, které denně vyhání na pastvu. Má k dispozici pastevecké psy a ovce na noc zahání do ohrady, kde s nimi nocují i psi. Za loňský rok přišla díky vlkům o deset ovcí. Sama přiznává, že úplně eliminovat tyto ztráty nejdou, ale jsou zanedbatelné proti ztrátám, kdy ovce onemocní a nebo spadne ze skály. Jo a mimochodem, ta ohrada na nocování, to byl celkem festovní plot, který se evidentně dal rozebrat a přestěhovat na jiné stanoviště. Rozhodně to bylo něco jiného než uprděný elektrický ohradník, kdy je veden jeden káblík na plastových tyčkách, přičemž vlk jej může v pohodě podlézt.
Odpovědět
dm

david matoušek

26.11.2020 08:44 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Na kterém programu to bylo a kdy zhruba? Díky.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

26.11.2020 08:56 Reaguje na david matoušek
Teď jste mě načapal. Budu muset pohledat. Bylo to ve chvilce, kdy jsem si dával kafe. Pak jsem to vyplnul a šel zase dělat. Pokud to najdu, ozvu se.
Odpovědět
Hu

Hunter

26.11.2020 09:42 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
No já jsem na to koukal. Ta ohrada byl právě ten elektrický ohradník, vedený na plastových tyčkách, který ta dáma ze Syrie přenášela.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

26.11.2020 09:47 Reaguje na Hunter
Asi jste koukal na jiný pořad. To nebylo ze Sýrie, ale ze Švýcarska a přes ten její plot by se vlk dost pracně dostával. Navíc za plotem ve stádě hlídali pastevečtí psi. Takže podle mě to byla celkem slušná ochrana proti dravcům.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

26.11.2020 10:32 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Je to přesně tak... kdo chce, hledá cesty, kdo nechce, střílel by vše co není ochoten tolerovat.....
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

26.11.2020 10:36 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Ta paní, mimo jiné, sama říkala, že než e vlci začali šířit Evropou, ve Švýcarsku byli chovatelé, kteří ty ovce vyhnali do hor a nechali je bez dozoru třeba i několik dní. To je podle mě dost mimo mísu.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

26.11.2020 11:10 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Ano pane Kašpárku. Konečně se zase po dlouhé době shodneme. Kdo chce hledá cesty, kdo nechce a není ochoten tolerovat spárkatou zvěř by ji nejraději vystřílel. Také to tak vidím.
Odpovědět
Hu

Hunter

26.11.2020 11:24 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Ale ne, bylo to ze Švýcarska, ale vy jste zřejmě nepostřehl, že ta dáma byla Syřanka, která emigrovala do Švýcarska a v Syrii se celá jejich rodina živila jako postevci ovcí a koz.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

26.11.2020 10:31 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
přesně tak.... děkuji za příspěvek :)
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

26.11.2020 08:48
a bude se střílet likvidovat atd, mé oblíbené téma-)
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

26.11.2020 08:51
Opět tak opakuji dotazy i panu Dohnalovi, když mi dosud neodpověděl nikdo
z ostatních zastánců vlků.

1. Jak má zabezpečit svých 10 ovcí malochovatel, který si pořídil ovce na
doporučení ochranářů jakožto živých sekaček cenných květnatých luk.
Mimo chovu chodí do práce a nemůže nepřetržitě dozírat na ovce a taky
případného pasteveckého psa( bezpečnost turistů a jejich psů)?
2. Jak bude posuzováno zakousnutí vlka psem v ohradě a mimo ni(útok už
netrvá a vlk je na útěku). Prozatím vlk požívá TOTÁLNÍ ochrany a tak
ho nemohu cíleně nechat zakousnout? Případně pak útoku toho psa na
necílového vlka( na lidi, psy a jiná zvířata).
3. Jak bude posuzována například dopravní nehoda zaviněná domácími zvířaty,
která v panice před vlky prorazí ohrady( můžou to být i koně a krávy)?
4. Jak bude postupováno u vlků potulujících se v centrech obcí a v okolí
velkých měst, kde bude předpoklad střetu i s lidmi?
5. Co bude s loukami, kde chovatelé vzdají kvůli vlkům pastevectví? Bude
je kosit a udržovat DUHA či AOPK?

Prosím opusťte pozici mrtvého brouka a odpovězte alespoň vy, když od
ostatních jsem se toho mimo paní Kletečkové s jejími odpověďmi "nevím"
nedočkal. Děkuji za krátké a praktické odpovědi.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

26.11.2020 09:07 Reaguje na Břetislav Machaček
Zkusím trošku rozebrat tu otázku dopravní nehody. Pokud chovatel únik zvířat zavinil vlastní nedbalostí (chybějící nebo nefunkční oplocení), vina je jednoznačně jeho a na něm můžete požadovat uhrazení škody. Pokud ale oplocení bylo v pořádku a zvířata prorazila plot třeba díky úleku, obávám se, že budete ve stejné situaci jako řidič, který na cestě srazí lesní zvěř. Pokud nebudete mít vozidlo pojištěno havarijně, škodu si uhradíte sám.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

26.11.2020 09:38 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Mi nejde o moji dopravní nehodu, ale případ, že na vině budou má zvířata a nehoda bude třeba i tragická. Soud bude zkoumat stupeň zabezpečení a já budu muset dokazovat i to splašení zvířat právě chráněným vlkem. Mnoho chovatelů se této situace obává, že budou označeni minimálně za morální viníky a tak uvažují o ukončení chovu, protože případné odškodnění bude nákladnější než ekonomika chovu. Stále se rosřiřující výskyt vlků směrem do vnitrozemí může být problém celorepublikový a nedovedu si představit finanční náklady zabezpečení všech pastvin v republice. To hraničí
s ekonomickou likvidací všech chovatelů domácích zvířat
v zájmu nedomyšlené totální ochrany vlků.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

26.11.2020 09:43 Reaguje na Břetislav Machaček
Pokud zasáhne tzv. vyšší moc, což je třeba i ten vlk, těžko Vás může někdo vinit. Je to podobný případ jako se stalo na jaře v Čechách, kdy díky hluku ze stavby unikla část stáda bizonů z vedlejší farmy. Jednalo se asi o 35 zvířat a pokud by díky nim došlo k nehodě, určitě by majitel stáda nebyl stíhán. Na druhé straně by musel doložit, že udělal vše pro to, aby se zvířata co nejdříve dostala zpátky do ohrady.
Odpovědět
JO

Jan Olejníček

26.11.2020 10:32 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Vy jste právník?
Já bych si tohle tak odvážně nedovolil tvrdit.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

26.11.2020 10:41 Reaguje na Jan Olejníček
Nejsem právník a hodně věcí, na které se pan Macháček ptá, jsou vysloveně pro právníka. Ale to, co jsem odpověděl, dost vyplývá z občanského zákoníka a ten by měli znát aspoň částečně, všichni.
Odpovědět
Hu

Hunter

26.11.2020 11:59 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Můžete se na tohle pojistit. Další výdaj farmáře kvůli vlkům.
Odpovědět

Jan Šimůnek

26.11.2020 10:37 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Bude záležet na kvalitách soudce a, obávám se, i na výši úplatku.
Odpovědět
Hu

Hunter

26.11.2020 11:58 Reaguje na Jan Šimůnek
K soudu se nechodí pro spravedlnost, ale pro rozsudek :-).
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

26.11.2020 16:52 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Obávám se , že majitel je za psa a škody , které způsobí , zodpovědný. Lze se pojistit. Stejně tak je zodpovědný za to, že má kvalitní oplocení. A že nebylo kvalitní , to se bude snažit prokázat právník druhé strany. Možná také prokáže, že pes byl schválně cvičený na agresi vůči vlkovi a pak už je to příprava trestného činu :-) . Chovatel bude vždycky tahat za ten kratší konec lana. Psa zabitého smečkou vlků mu státní aparát asi nezaplatí. nezaplatí ho ani myslivci , co psa pustil do leče při naháňce na černou. Jedině pojistka.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

26.11.2020 17:32 Reaguje na Petr Pekařík
Pokud bude na psa pohlíženo jako na zbraň , pak bude majitel muset prokázat , že vlček přišel s úmyslem zabít majitele atd. atd. Útok musí odpovídat hrozbě. Už vidím ekoprávníka, jak argumentuje,že vlček přišel ovečky pouze spočítat a zazpívat jim ukolébavku.. Takže : nechat tak 5 ovcí zabít a pak teprve zakousnout vlka !
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

26.11.2020 18:00 Reaguje na Petr Pekařík
Na Broumovsku nebo jinde zakousnutí normálního vlka pasteveckým psem nehrozí, dokud tam bude dostatečný počet chovatelů, co nebudou mít pastevecké psy resp. patřičné zabezpečení odpovídající konkrétním podmínkám chovatele. Protože vlk vždy upřednostní špatně hlídané chovy bez pasteveckých psů.
Odpovědět
Jan  Knap

Jan Knap

26.11.2020 22:55 Reaguje na Majka Kletečková
Podívejte se na dnešní události v regionech od 18 hodin. Máte tam nejen o vlcích ale i o zabezpečení nebo psech. Petrův Zdar
Odpovědět
Radomír  Dohnal

Radomír Dohnal

26.11.2020 09:12 Reaguje na Břetislav Machaček
Uctivě zdravím, pane Machaček. Promiňte, já Vám taky úplně nepomůžu. Vaše dotazy a připomínky jsou myslím vcelku trefné, poukazují na četné věci k domyšlení/dořešení. Ale momentálně netuším, jestli je někdo domýšlí, nebo jsou již vyřešeny. Já pouze článkem referuji čtenářům o obsahu odborné, vědecké studie. Co si z ní vezmou – chovatelé ovcí, ochránci šelem nebo orgány ochrany přírody – už jde mimo mě. Myslím, že by bylo moc fajn, kdyby Vaše dotazy zazněly i v nějaké širší debatě k tématu.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

26.11.2020 09:57 Reaguje na Radomír Dohnal
Děkuji alespoň za upřímnost a pokud už referujete o
těch vědeckých studiích, tak se vědců zeptejte na tyto
otázky. Ono věda by měla domýšlet i dopady výskytu vlků
v naší krajině a uvažovat, proč došlo k jejich vyhubení.
Nelze srovnávat naši hustě obydlenou krajinu s řídce
obydlenými zeměmi a oblastmi, kde je navíc možnost vlka
při ohrožení stád zaplašit zbraní a nebo i lovit. U nás
nastolený způsob totální ochrany je zvrhlost i vůči vlkům,
kteří tak neznají vrcholového predátora-člověka a nemají
před ním respekt. To není dobrý příklad pro nové generace
vlků a časem tu budou pouze tito vlci považující člověka
jako neškodného povykujícího osla, který je krmí ovcemi.
Ptejte se těch vědců, jak jste se ptal na ty jejich studie
a taky na to, jaké záměry mají s celou krajinou a přírodou.
Jinak nikomu není bráněno odpovědět na mé otázky, ale
většina zastánců vlků pouze opakuje stále stejná klišé
a zbaběle mlčí, když se jich ptám. Je to už poněkolikáté
a ani ti největší "odborníci" mi neodpověděli a ani se
neobtěžovali alespoň říci NEVÍM ! ZJISTÍM ! VYMYSLÍM !
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

26.11.2020 10:14 Reaguje na Břetislav Machaček
Souhlasím s tím, že totální ochrana vlka je pitomost. Může se stát, že to dopadne jako s kormorány. Navíc vlk je inteligentní zvíře a pokud si uvědomí, že má absolutní ochranu, může se stát, že začne docházet i k napadání lidí. Podle mě by sice měl být chráněn, ale měl by si být vědom, že pokud napadne hospodářská zvířata, ochrana padá a může přijít o život. Podobně to funguje tuším ve Švýcarsku. Přikládám odkaz na zajímavý článek, jak to funguje v různých zemích Evropy:
https://www.myslivost.cz/Casopis-Myslivost/Myslivost/2017/Unor-2017/Tak-nam-zakazali-lov-vlku-a-medvedu-v-Rumunsku
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

26.11.2020 16:55 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Zakázat mohou , důležitější je vymahatelnost nařízení. U nás se pěvci lovit nesmí, Francie lov teď jen omezila kvůli viru a už bylo skoro povstání( prý součást kultury). A stejná je Itálie. A to přes ochranu nařízenou EU. Prostě někteří členové sou si rovnější
Odpovědět

Jan Šimůnek

26.11.2020 09:12 Reaguje na Břetislav Machaček
Lháři a blábolilové, šířící vlkomilnou propagandu vám pochopitelně neodpoví, protože odpověď by byla buď zjevně nesmyslná, nebo by odhalila lživost toho, co hlásají.

Jediná možnost je, podívat se, kdo v parlamentu (včetně senátu) tyto zrůdnosti podporuje, a tyto strany ("z mosta do prosta" piráti, TOPka, pochopitelně zelení vč. stran, které s nimi někdy měly koalici, tedy i KDU-ČSL a STAN) prostě nevolit. Nevolit, pochopitelně, ani příslušné senátory. A pro totéž agitovat v okruhu svých přátel a známých.

A majitelé ovcí by měli "dát v plen" sociálním sítím dokumentační fotografie, případně videa, s prosbou vůči těm, co to shlédnou, aby těmto masakrům volbami zabránili.
Odpovědět
AM

Anežka M

26.11.2020 10:35 Reaguje na Břetislav Machaček
Komplexní nebudu, ale k otázce 1) bych ráda podotkla, že někteří malochovatelé považují za normální ovce vidět jednou za týden (u nás za vesnicí jednoho takového máme, párkrát jsem mu už volala, protože ovcím došla voda, překotily si to plastové koryto a on by to řešil tak za dva tři dny), protože je mají kus od baráku a nebudou za nima jezdit denně. Už tohle vidím jako problém, holt starost o zvíře - jakékkoliv - znamená být s ním denně. No a maximum co může udělat malochovatel bych viděla tak, že bude mít ovce za fest ohradou/plotem a noc je zažene dovnitř, ráno vypustí. Psa na pastvině bez dozoru fakt nee.

2) za zakousnutí vlka psem v ohradě dostane majitel psa metál za to, že jeho pes udělil vlkům žádoucí lekci

4) budou se střílet, jednoznačně
Odpovědět
Sl

Slovan

26.11.2020 14:04 Reaguje na Břetislav Machaček
1) Chovatel, který si pořídí jakékoli zvíře by měl myslet na jeho ochranu před možnými predátory. Považuji za důležité mít alespoň oplocení a přístřešek na noc, kam by se zvířata měla zavírat a ráno pouštět na pastvu. Soused si také před asi rokem pořídil cca. těch 10 ovcí. V Lužických horách ty vlky máme... ovce jsou oplocené a na noc zavírané do menšího přístřešku, kam se vlk vážně nedostane. A problémy nemá.
Jinak dobře vycvičeného pasteveckého psa fakt hlídat nemusíte. Pokud má turista psa, musí být na vodítku a ke stádu se záměrně nepřibližovat. Prostě projít, pak vás pes jen vyštěká. Pes je schopen se naučit rozeznat psa na vodítku od toulavého psa nebo vlka, který stádo může reálně ohrozit.

2) Nijak, nevidím důvod k tomu to jakkoli řešit. Farmář nahlásí, že jeho pes zabil vlka při ochraně stáda a hotovo. Veterina jen odveze mrtvé zvíře. Ten pes je k tomu určenej a cvičenej.

3) Viz. pan Šeděnka. Také si myslím, že majitel, pokud má oplocení v pořádku, by za podobnou událost opravdu neměl být jakkoli trestán (a podle mě by ani nebyl) a že by se to řešilo podobně, jako v momentě, kdy srazíte třeba jelena či jinou zvěř. Existuje na to i pojištění, pokud chce mít majitel jistotu.

4) Záleží na situaci. Pokud jen proběhne a nevrací se, jedná se nejspíš o migrujícího jedince, který problém nepředstavuje. Pokud tam ovšem vlk či vlci budou chodit pravidelně, měli by být buď odchyceni a nebo utraceni.

5) Cílem je, aby vlk a farmáři koexistovali. Oba mají své místo ve zdravé krajině. K tomu je potřeba aktivní spolupráce ochránců s pastevci. Mimoto se počet ovcí v ČR každoročně zvyšuje i přes vlky v naší krajině. Zatím slyším stížnosti hlavně z Broumovska, proto by se na tu oblast měla AOPK zaměřit primárně a místní konflikt řešit. Já osobně se ztráty pastevectví kvůli vlkovi nebojím. Ostatně na drtivé většině území to jde.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

26.11.2020 15:54 Reaguje na Slovan
Ad 1. Jaký plot skutečně ochrání ovce před vlky? Podle
zkušeností pouze plot jako kolem věznice a váš
soused se časem dočká taky. A co je pro vás ráno
a večer? To znamená počkat až se rozední a pak až
jít do práce? To je na podzim v 7. OO a to je tak
pro Pražáky a ne gorole v Beskydech odjíždějící
do práce o půl páté. Jinak ovce jsou napadány i
ve dne. O psech víte prd, jak se zachovají, protože
bez dozoru budou konat podle sebe a ne podle vašeho
návodu. Zajděte si někam mezi kynology a ti vám poví
něco o velkých plemenech psů a jak se zachová ten
turista se psem se bez mé přítomnosti nedozvím. On
ho nemusí mít na vodítku a taky může ten pes toho
pasteveckého vyprovokovat. To já ale nedokážu.
Ad.2. Tak na tu komedii jsem zvědavý, až k tomu dojde a
ochranáři obviní chovatele ze zabití vlka psem
mimo ohradu.
Ad.3. Chovatel má mít pojištění a co tak AOPK, že není
schopna zabránit útokům vlků na domácí zvířata. Ta
by se sama od sebe nesplašila a pokud ano, tak až
pak by byl zodpovědný chovatel. On tu vlka nechce
a nepotřebuje, chcete ho vy a tak plaťte tu pojistku.
Ad.4. Ejhle, když nejde o venkov, ale třeba o Prahu, tak je
odstřel možný? To jako na venkově žijí jiní lidé než
ve velkých městech? Oni přece chodí po tmě domů z
práce lesem a to se často jejich děti vracejí
za šera ze školy a kroužků a vždy je nelze doprovázet.
Ad.5. AOPK řeší jako co? To že doporučuje ty ploty, psy
a neřeší podmínky pro malochovatele. Pak zkoumá až
následek a ještě chystá zpřísnění podmínek toho
odškodnění. Soužití vlků a lidí zavrhli naši předci
právě proto, že není bezkonfliktní a šli cestou
vhodnější pro lidi.
Váš postoj bych shrnul takto: Já tu vlky chci i kdyby měli
lidé přestat pastvit zvířata a věřím, že budou tak blbí
a nevzdají to. Povinnosti mají pouze chovatelé a ochranáři budou radit nesmysly a kontrolovat jejich dodržování.
Běda, když někdo zkřiví vlkovi na venkově chlup, ale do okolí velkých měst si ho nepustíme. Pojistěte si chovatelé stáda proti nehodám při útěku, psy před napadením turistů
a své zaměstnance a příbuzné před zraněními způsobenými
vlky. My vám to doporučujeme, ale sami za nic neneseme
zodpovědnost, protože vlk je přece státu a ne náš. Jste
pouzí sobci hájící si svůj koníček, který vysvětlujete
jako dobro pro krajinu. Ostatní zainteresovaní tento názor
ale nemají a musí nést náklady toho vašeho koníčku. Bez
vlků jsme tu žili cca 200 let a nikomu mimo pár aktivistů
nechyběl tak jako nám nechybí třeba šavlozubý tygr. 200 let
tu fungoval ekosystém a pokud tomu tak nebylo, tak nevím co
zachraňujete. Podle teorií aktivistů je třeba vše radikálně navrátit o těch 200 let nazpět. To, že se krajina totálně změnila a změnily se i podmínky pro zvířata nechápete a nebo nechcete. Dnes je tu článek o podezření na zastřelení té
přejeté vlčice. Pamatujte na má slova, že podobnou ignorancí názorů chovatelů, myslivců a lidí z venkova pouze dosáhnete
toho, že takových článku přibude a nebo toho vlka někdo
tajně zakope, aniž by to někam hlásil. Tichým duchem se
tak postupovalo v Beskydech, Javorníkách a jinde 100 let. Poslední vlk ulovený oficiálně byl v Beskydech před 100
léty a těch ostatních ani nevíte. Jak je nakonec večer
možné rozeznat vlka od toulavého německého ovčáka či
dokonce českého vlčáka, kterého může myslivec zastřelit?
Tak to nakonec dopadne, když to nebudete řešit rozumně,
ale toho se od vás asi lidé nedočkají. Jinak pouze dobře,
že se zatím stáda ovcí navyšují, když přibývá zatravněné
zemědělské půdy, ale nemusí to být tak věčně. Část malochovatelů už končí a další skončí po zpřísnění podmínek odškodnění, protože ty jsou nerealizovatelné pro velkou část chovatelů. Možná to někteří risknou, ale spíše si uvědomí tu marnost. Chov ovcí to není žáden med. Ovce ráno vyhánět na pastvu, večer zavírat, před vyhnáním po tmě zkontrolovat oplocení, zdroj elektřiny, nakrmit psa a večer ovce sehnat
a zavřít. Pak pokosit louky, nasušit seno a celou zimu se
o ovce v ovčíně starat. Pak vám přijde vlčí smečka, ještě
zaplatíte kafilérii a možná dostanete nějaké odškodnění.
Žijete bez rekreace u moře u svých ovcí, ke kterým jdete
v dešti větru a nebo i za letního horka jim přinést
čerstvou vodu. Člověk zapřemýšlí, spočítá zisk a končí
s krmením vlků. Vám je to ale jedno, protože vy jste nic
neztratil a nic neobětoval. Vám to možná dělá i dobře.
Odpovědět
Sl

Slovan

26.11.2020 17:07 Reaguje na Břetislav Machaček
Pane Machačku, tak trochu se mi zdá, že máte problém s chápáním psaného textu a možná i s nervy. Ale ještě jednou se o to pokusím.

Můžete si dál myslet, že se jedná o nějaký střet mezi městem a venkovem. Ostatně Trump si také stále myslí, že vyhrál volby. Obě verze jsou samozřejmě blbost, ostatně sám sem z vesnice. Ve své spodní časti perlíte, to vám nemohu upřít. Vy nenávidíte vlky, já je považuji za součást naší přírody a věřím, že soužití s chovateli ovcí je reálné a i žádoucí. Vy chcete žít v minulosti, já v budoucnosti. Naše předky obdivuji, ale nevěřím, že byli bezchybní. Věřím naopak tomu, že jste nikdy nečetl žádnou vědeckou práci na dané téma a to je chyba.

1) Žádný plot není 100%, ale může výrazně pomoci. Jedná se o jedno z možných opatření. Také předpokládám, že člověk, co si ty ovce pořídí na ně bude mít i čas, nebo aspoň někdo z rodiny. Je to zvíře o které se musí člověk starat. Ve dne jsou ztráty naprosto minimální. Farmáři nakonec většinou najdou mrtvé ovce ráno.
Dobře vycvičený pastevecký pes se chová tak jak má. Je nutné zvolit klidnější plemena, třeba Pyrenejského, který je k nám ideální. Můžete si zajet tam, kde ty psy mají a posoudit sám. Navíc takové pastviny jsou označeny cedulemi. Pokud vím, že můj pes rád provokuje jiné psy, tak tam s ním logicky raději nepůjdu. Ovšem podobné lidi, kteří své psy nemají vychovány v lesích moc nepotkávám.

2) Nemusíte se bát, to nehrozí.

3) Netvrdím, že ho má mít. Je to jeho svobodná volba. Pouze konstatuji, že je to možnost. Můžete mi dokázat, že by za to ten majitel mohl? Já si totiž myslím pravý opak a myslím, že je to i logické. Hlavně v momentě, kdy má vše jak má mít, což většinou mají. Nechcete rovnou, abych vám platil i pojistku za auto? :) Jako takovému “argumentu” se vždy musím smát...

4) Já se bavím obecně proboha. Kde jste vykoumal Prahu a venkov teda fakt nevim...

5) A znova. Zase si vymýšlíte to, co tam chcete vidět. Napsal sem, že by to AOPK měla začít pořádně řešit. Z toho jasně vyplývá, že si myslím, že by se mělo dělat víc.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

26.11.2020 18:04 Reaguje na Slovan
Vaše rady chápu tak, že vina je pouze u těch
chovatelů a musejí se přizpůsobit něčemu, co je
v rozporu s dosavadní praxí. Pokud se nepodřídí,
tak mají smůlu. Obrátím to tedy opačně. Chcete tu
vlky, tak se postarejte o to ,aby neškodili. Je
to zcela legální požadavek na každého, kdo mění
předem určená pravidla za pochodu a že je to
nesmysl? Tak podobným nesmyslem jsou ty vaše rady.
Oni tu paství zvířata už minimálně šest generací
od vyhubení vlků a s tím chov začali. Vy měníte pravidla za pochodu a nutíte je měnit vše kvůli pokusu s navrácením šelem do zcela jiné krajiny,
než byla v době jejich vyhubení. Je to stejné,
jako s kormorány, kdy se museli přizpůsobit
chovatelé ryb něčemu, co bylo vyhubeno před
staletími. Až téměř kolaps rybnikářství byl
příčinou změny a stejné to bude s vlky. Až
téměř kolaps pastevectví a zarůstání luk
bude příčinou regulace vlků a to i s ploty
a pasteveckým psem na deset ovcí. Jeden je
na prd, lekne se ho možná čivava, ale vlčí
smečka ho zlikviduje jako jednu z ovcí. Už
ale nemá význam stále varovat před důsledky
takového konání a budeme si muset zase projít
tím, jako to bylo u kormorána. Pouze nyní to
nemusí bolet pouze chovatele, ale i botaniky,
entomology a obyčejné milovníky přírody, kteří
obdivovali ovčí stádečka na horských loukách
a pastviny s obyčejnými ohradami a ne těmi
doporučovanými ploty. Než se namnoží a vycvičí
potřebné množství psů, tak už tu bude po těch
loukách veta a pak tu bude zase plno nového
pláče, co s těmi zarostlými loukami. Někde se
navrací květnaté louky s pilami, křovinořezy a vrtulníkem a jinde to necháme zarůst. To budete budovat ty ploty i v NP? No to bude krása! A co
vlci v Milovicích a jinde, kde se vysazují ti
kopytnatci. Nebojte, i tam dojdou, až jim dojdou
ovce v pohraničí a oni už mimo ohrady lovit
nebudou umět. To bude zajímavé pozorovat ty vaše
reakce a na to si počkám. Pak vám napíšu, že
máte stáda kopytnatců chránit pasteveckými psy
a večer zavírat do chlévů.
Odpovědět
Sl

Slovan

27.11.2020 21:11 Reaguje na Břetislav Machaček
V tom případě chápete prostě špatně. To já už neovlivním.
“Předem určená pravidla” - ehmmm. No, myslet takto ti naši předci, pak tu máme středověk ještě dnes. Na tohle vám kašle úplně každej. Svět se mění, lidé se mění a spolu s nimi i názory na různá témata a mění se tedy i pravidla - proto dnes nežiju v komunismu, proto mohou ženy volit a mají stejná práva jako muži, proto jsou povoleny potraty atd. atd. V ekonomice se pravidla mění za pochodu téměř neustále (u nás např. EET). Nejsem si ovšem jistý, že tohle jste schopen pochopit. Naše krajina je na tom tak, že zde mohou být vlci a spolu s nima i farmáři. Vy tvrdíte, že to nejde a jen žvatláte ty stejné hlouposti stále dokola. Bez vědeckých faktů, bez odborných znalostí. Vlci i farmáři budou koexistovat, byť zde nějaký konflikt bude asi vždy. V momentě, kdy bude jejich populace zdravá se může uvažovat o jejich stabilizaci - do té doby by celorepublikové “řešení” byl hazard s ohroženým druhem. S kormonárem to fakt nesrovnávejte - ten druh je na tom nyní úplně jinak než vlk, proto je jeho rozumná regulace možná. Populace kormorána je nyní vysoká a zdravá.

Oni už do Milovic ale došli... :)
https://www.idnes.cz/praha/zpravy/rezervace-milovice-zubr-divoky-kun-fotopast-vlk.A180424_145036_praha-zpravy_rsr
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

26.11.2020 17:45 Reaguje na Břetislav Machaček
Ad 2) Pokud zabije pastevecký pes vlka vně ohrady v rámci ochrany ovcí, nikdo za zabití vlka potrestán podle mého názoru nebude. Pastevečtí psi se od ohrady daleko nevzdálí, chrání ovce, mají v genech obranu, nikoliv pronásledování útočníka. Typický pastevecký pes na rozdíl od mnoha jiných plemen nemá tendenci oplocené hlídané území opouštět.

Protože pes zůstává v ohradě s ovcemi dlouho bez přítomnosti člověka, je dobré, aby byli psi alespoň dva. Pokud by byl ale spásaný pozemek neohrazený, tak by tam s ovcemi a psem měl být ještě ovčák, který bude mít ovce a psa pod dozorem.

Vůbec mi nepřipadá špatný nápad, aby se několik malochovatelů domluvilo na tom, že jejich ovce přes den utvoří dohromady jedno větší stádo, které bude hlídané celý den profesionálním ovčákem s pasteveckým psem.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

26.11.2020 18:35 Reaguje na Majka Kletečková
Máte možnost ty ovce pást, ale zdarma, neboť
dát do nákladů chovu pár ovcí byť i minimální
mzdu je utopie. K tomu dva psy s náklady na
krmivo, pojištění a jiné doporučené rady.
Před chvílí byl v ČT šot o "zastřelené"
vlčici a ovcích napadených dnes v noci na
Broumovsku. Chovatel popisoval záněty vemen
ovcí, které nešlo vystresované dostat včas
do dojírny. To už snad jako žena chápete,
co všechno vlci způsobují a proč žádají
starostové čtyř obcí regulační odstřel. To
není pouze zabití ovcí, ale i jejich stres,
nízké přírůstky, záněty vemen a hlavně to,
že lidem dochází trpělivost a brzy sáhnou
k nelegální regulaci. O tom to prosím je !
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

26.11.2020 20:07 Reaguje na Slovan
Nikde ve světě žádná koexistence mezi vlkem a okolím neexistuje.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

26.11.2020 22:32 Reaguje na Jarek Schindler
https://www.youtube.com/watch?v=RpbjE40PPsI
Odpovědět
Sl

Slovan

27.11.2020 19:02 Reaguje na Jarek Schindler
Samozřejmě, že existuje.
Odpovědět

Jan Šimůnek

27.11.2020 19:14 Reaguje na Slovan
Kde? Konkrétně! A jak vypadá?
Odpovědět
Sl

Slovan

28.11.2020 08:01 Reaguje na Jan Šimůnek
Všude tam, kde vlk žije. Pokud by koexistence nebyla, nebyl by ani vlk a byl by vyhuben jako dříve ve velké části Evropy nebo dolních 48 státech USA. Ten názor se změnil, byť se najdou stále tací jako vy, kteří ho chtějí vyhubit. To jsou ale jen obyčejní.... píp píp.
Odpovědět

Jan Šimůnek

28.11.2020 14:36 Reaguje na Slovan
Prakticky všude tam, kde vlk žije, jsou obrovská pustá území, minimálně využívaná člověkem. Na zbytku jsou těžké konflikty s chovateli, těžké ztráty chovů (neřešitelné, zejména u středních a menších chovů), a konflikty mezi vlkomilnou pakáží a užitečnými lidmi. To se týká Tater, Alp i Pyrenejí.
Odpovědět

Jan Šimůnek

26.11.2020 09:22
Je mi velice líto, i těch 35 procent, které tato studie přiznává, je naprosto nepřijatelných (přijatelná je jedině nula, bez ohledu na to, jakým způsobem jí bude dosaženo). Navíc lháři a manipulátoři, kteří tuto studii vytvořili, manipulují s termínem "podíl v potravě", nikoli s podílem skutečně usmrcených zvířat. Vzhledem k tomu, že vlci ovce a další hospodářská zvířata zabíjejí čistě pro zábavu a nežerou je, vzniká zcela jednoznačné podhodnocení počtu hospodářských zvířat, které vlci opravdu usmrtí (nebo fatálně zraní a usmrcení nechají na majiteli či veterináři).

A rady, které uvádí tato studie (i jiná vlkomilná "doporučení") jsou určeny (a mají jakýsi smysl) pro velkochovy kolem tisíce kusů a výš. Jsou naprosto nesmyslná pro malochovy, čítající jednotky, desítky či dolní stovky kusů.
Je to IMHO naprosto jednoznačná ukázka fašistické politicko - ekonomické orientace vlkomilů, protože fašismus (podobně jako jiné druhy socialismu) podporuje velkopodniky a malopodniky a živnosti se naopak snaží likvidovat.
Odpovědět
AM

Anežka M

26.11.2020 09:40 Reaguje na Jan Šimůnek
35 procent škod na ovcích je NAPROSTO nepřijatelných a JEDINÁ přijatelná je NULA, ale 70 procent škod na vysazených stromech je OK, což? Jo a majitelé lesů ať si to pořádně oplotí, koneckonců je to jejich byznys.

Jakože o tom, jaké principy chceme uplatňovat vzhledem k zájmům majitelů lesů/bouchalů/majitelů ovcí/rekreující se veřejnosti/babek kořenářek/whatever se tu můžeme hádat do aleluja, ale proboha aspoň by to chtělo nějakou myšlenkovou konzistenci.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

26.11.2020 09:54 Reaguje na Anežka M
Nehledejte v názorech konzistenci. Na jedné straně se požaduje postoj státních orgánů až vlk začne ohrožovat lidi, že ale v Praze Černošicích divočáci obyvatele ohrožují a napadají, je v naprostém pořádku a není třeba to řešit.
Odpovědět
Hu

Hunter

26.11.2020 09:59 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
On v Černošicích někoho napadl divočák a způsobil mu zranění?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

26.11.2020 10:02 Reaguje na Hunter
https://www.idnes.cz/praha/zpravy/divocaci-prase-divoke-stredocesky-kraj-trapi-obyvatele.A200206_531277_praha-zpravy_zaz
Odpovědět
Hu

Hunter

26.11.2020 10:11 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Aha, takže nikoho nenapadají, jak jste uváděl, takže agentura JPP neboli jedna paní povídala. Co by asi tak měli říkat obyvatelé obcí na Broumovsku, kterým se vlci povalují na návsi pod lampou. Ale děkuji za odkaz.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

26.11.2020 13:28 Reaguje na Hunter
Mně se nezdá, že by článek v idnes.cz byl „jedna paní povídala“. Údaje tam popsané lze ověřit.

Můj kolega z Prahy mi před pár lety řekl, že jeho bratrovi ten rok divočák na periférii Prahy zabil velkého cvičeného loveckého psa (rozpáral mu břicho). Bližší informace ale nemám / nepamatuji si. Nevím, jestli byl pes puštěný na volno, jak daleko od svého pána, jestli to bylo v parku, na louce, na chodníku sídliště, ...
Odpovědět
Hu

Hunter

26.11.2020 16:09 Reaguje na Majka Kletečková
Jak že to říkal ten pan doktor M.Kopecký v tom seriálu "Nemocnic na kraji města"? Kdyby tupost nadnášela..........
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

29.11.2020 01:34 Reaguje na Hunter
Aha, došly argumenty.
Odpovědět
Hu

Hunter

26.11.2020 10:13 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
To v Izraeli to mají trochu horší.

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/vlci-napadaji-lidi-izrael-deti-kempy-potrava.A170921_134106_zahranicni_kha
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

26.11.2020 10:24 Reaguje na Hunter
Je otázka, co bylo spouštěcím mechanismem tohoto chování. Podle mě byl stejný důvod jako v Americe, kdy se pořádala medvědí safari. Aby se fotekchtivým turistům medvědi ukázali, byli lákáni na konkrétní místo potravou. Nakonec to došlo tak daleko, že určitá část populace doslova napadala lidi a stovky medvědů se musely kvůli agresivnímu chování vystřílet. V tom Izraeli může být důvod stejný, ostatně v článku je to i zmiňováno. Lidi by si měli uvědomit, že vlk je něco jiného než ousedovic Punťa, kterému dám sušenku. Beru to, že by se vlci měli chránit, protože jsou jistým druhem zdravotní policie v přírodě, ale agresivní jedinec by měl být co nejdříve odstraněn. Použití paintballové zbraně je v tomto případě pitomost, v případě útoku musí být použita klasická střelná zbraň.
Odpovědět
Hu

Hunter

26.11.2020 10:47 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
No jednalo se o klasické predační útoky.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

26.11.2020 11:01 Reaguje na Hunter
To vím, ale co vedlo ty vlky k tomu, že je opustil pocit strachu z člověka. Tam muselo být něco nenormálního. Možná tomu předcházelo to krmení, jako u těch amerických medvědů. Je zajímavé, že když zapátráte ve starších zdrojích, tak uvádějí vlka jako bojácného tvora. Kdysi jsem četl knihy Jana Kozáka, který se pohyboval mezi lovci v ruské tajze. Jeho knihy doprovázela spousta nádherných fotek z místní přírody a ten na adresu vlka říkal, že prý vlk člověka nenapadne ani v okamžiku, když ten lovec vlezl do doupěte, kde je vlčice s mladými. Sám bych to určitě nezkoušel, ale prý mu to opakovaně tvrdili místní lovci.
Odpovědět
Hu

Hunter

26.11.2020 11:29 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Ne, on do toho doupěte údajně sám vlezl a u toho vybírání vlčat byl. Vlčice se bude řídit instinktem, že zachrání byť třeba jediné mládě, proto nezaútočí. To je ale něco úplně jiného než predační útok.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

26.11.2020 10:18 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Poradíte myslivcům jak mají ty divočáky lovit mezi
domy a v okolí zástavby, kde hrozí zranění lidí?
Kdo to riskne, že by odražená kulka zasáhla třeba
nočního chodce a nebo vlétla oknem do bytu? Takové
povolení k lovu nikdo nevydá a nikdo se ani při
jeho povolení do něho nebude hrnout. Ono i náhoda
může dopadnout tragicky a musel by na to být připraven i zákon umožňující střelbu v zástavbě.
Ta je možná u nebezpečných zvířat a černá by tak
musela mít tento status a zákon chránit i myslivce
při případné nehodě. Pak je tu možnost ještě černou
v místě vytrávit, jak se praktikuje u hlodavců a to
pak nebudou ohrožení lidé střelbou. Je to ale nejen
nehumánní, ale i nebezpečné pro děti a psy. Pokud
znáte řešení, tak ho navrhněte a pouze nekritizujte.
To umí kdejaký hospodský diskutér a když má situaci
vyřešit sám, tak mlčí. Pak tu jsou i zblblíci, kteří
v tom lovu budou bránit a protestovat, jako se děje
třeba v Berlíně. Ono to není tak jednoduché, jak se
vám jeví a tak poraďte i vašim zastupitelům jak
to vyřešit!
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

26.11.2020 10:31 Reaguje na Břetislav Machaček
Plošné trávení je pitomost. Ať se jedná o černou zvěř nebo hlodavce. Otrávené zvíře, pokud nebude odstraněno lidmi, obvykle najde nějaký predátor a konzumací otráveného masa se otráví sám. Co se týče střelby na agresivní divočáky, je jasně, že obecně se to řešit nedá. Chtělo by to podle konkrétní situace, aby nedošlo k újmě lidí a zároveň lov těchto vlezlých jedinců by byl účinný.
Odpovědět

Jan Šimůnek

26.11.2020 10:40 Reaguje na Břetislav Machaček
Spíš než myslivec policista nebo voják, který je na takovou střelbu vycvičený. A má i vhodnější střelnou zbraň. Další možností jsou uspávací náboje (které omylem trefeného člověka nezabijí).
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

26.11.2020 10:45 Reaguje na Jan Šimůnek
Používají se uspávací šipky, jenže co pak s uspaným zvířetem, když je vyvezete jinam, hrozí to, že se vrátí. Podle mě je lepší ta první alternativa. Profesionální střelec, který i v zastavěném prostoru je schopen to zvíře zlikvidovat
Odpovědět

Jan Šimůnek

26.11.2020 14:00 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Pak jateční pistole. Ta bezpečně nikoho v okolí neohrozí.
Odpovědět
Hu

Hunter

26.11.2020 16:59 Reaguje na Jan Šimůnek
Docela rád bych vás viděl, jak divočákovi dáváte v odchytovém zařízení záraz jateční pistolí. A taky bych si to rád nafilmoval, protože věřím, že prodejem tohoto krátkometrážního komického filmu bych si přišel na slušný prachy.
Odpovědět
Jan  Knap

Jan Knap

26.11.2020 19:06 Reaguje na Hunter
Do toho projektu by jsem šel rád s vámi. Konečně by ze mě byl milionář. Ten film by vyhrál oskara. Petrův Zdar
Odpovědět
Hu

Hunter

26.11.2020 10:49 Reaguje na Jan Šimůnek
Vycvičený policista nebo voják :-):-):-).
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

26.11.2020 10:54 Reaguje na Hunter
Budete se divit, ale existují i profesionální lovci. Dokonce jsem četl na jaře článek, že je mezi nimi i jedna češka. Na to by ovšem stát musel vyčlenit peníze a nestrkat je zbůhdarma do chřtánu nenažraným neziskovkám, které jsou mimo realitu.
Odpovědět
Hu

Hunter

26.11.2020 11:07 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
No já se lovem částečně živím :-), nejen v rámci ČR.
Odpovědět
Sl

Slovan

26.11.2020 11:37 Reaguje na Hunter
Rozhodně jsou lépe vycvičeni jak vy, "lovec" amatér.
Odpovědět
Hu

Hunter

26.11.2020 11:48 Reaguje na Slovan
:-):-):-), zeptejte se řadového policisty kolik vystřelí za rok nábojů při výcviku :-) a jestli už někdy střílel na něco jiného než na papír :-).
Odpovědět
Sl

Slovan

26.11.2020 12:36 Reaguje na Hunter
Zrovna v tomhle mě poučovat fakt nemůžete, protože se u bezpečnostních složek pohybuju každý den :) Tak doufám, že víte, jak probíhá například střelecká příprava do misí nebo střelecká příprava u jednotlivých (hlavně bojových) útvarů :)
Odpovědět
Hu

Hunter

26.11.2020 12:56 Reaguje na Slovan
Tak mě teda poučte, kolik toho řadový policista vystřílí za rok. Nebavíme se o speciálech. Leta jsem střílel sportovně a u polišů těch kluků znám docela dost. A kolik z nich střílelo na něco jinýho než papír :-). To je totiž dost něco jinýho.
Odpovědět
Hu

Hunter

26.11.2020 12:58 Reaguje na Hunter
A hlavně, já jsem sice jen ten "lovec" amatér :-), ale do střelby ve městě bych teda nešel. Asi holt nejsem dost profi na rozdíl od těch dobře vycvičených policistů :-).
Odpovědět
Sl

Slovan

26.11.2020 14:20 Reaguje na Hunter
Ale my se zde nebavíme o tom, zda byste šel nebo nešel do střelby ve městě. Já reaguji na to, jak si věříte, že jste ve střelbě lepší (alespoň to tak vyznívá) než třeba člen armády z bojového útvaru, který ročně vystřílí tisíce nábojů a mnoho z nich chodí střílet i v soukromí... dost odvážné.
Odpovědět
Hu

Hunter

26.11.2020 15:08 Reaguje na Slovan
No, původně to vzniklo na základě tvrzení pana šimůnka o vycvičených policistech a vojácích. Takže, když si to rozebereme, realita je taková, že běžná policie ani armáda nemá vybavení vhodné k lovu černé zvěře. Pokud vezmu krátkou kulovou zbraň, tak to jsou pistole v ráži 9mm para. Jedno jestli hliníkovou CZ 75 (kde u prvních dodávek nepasovalo ani příslušenství), nebo předražený Phantom, jako výrobky naší slavné zbrojovky přezdívané jako závody nepřesného strojírenství nebo u tzv. speciálů, kteří si prosadili Glock. To je ráže, která nemá pro toto použití dostatečný stop efekt a energii. K tomuhle byste musel mít min. 357 Mg, 10 mm Auto, 44 Mg, 357 Sig a výkonnější. Nic z toho ani armáda ani policie k dispozici nemá vč. tzv. speciálů. U dlouhých kulových je situace obdobná, máte na výběr mezi 223 Rem nebo 7,62x39 ve variantě Sa 58 nebo Bren I A Bren II (což byl všechno tunel za miliardy přes MO a zaplatili jsme to my všichni). Obě tyto ráže jsou marginální pro lov černé zvěře. Lovit se s tím sice dá, ale musíte hodně dobře vědět, kam a jak se trefit. A neznamená to stop efekt na místě, často náročný dosled v délce stovek metrů i několik km. Použití ráže s větším výkonem se sice nabízí jako jiné řešení (7,62x54R Mosin, 308 Win, 338 LM), ale to mají opět obě složky k dispozici pouze ve speciálních složkách a v omezených počtech. Navíc si nedokážu představit použití těchto výkonných ráží ve městě. Ve vnější balistice zdaleka neplatí, že úhel dopadu se rovná úhlu odrazu a ani ozbrojené složky nejsou vyjímkou z tohoto pravidla vnější balistiky a nejsou schopni garantovat vůbec nic, je to neuvěřitelně riziková záležitost. A nemluvím o dalším vybavení, praxi a zkušenostech.
A co se týká vašeho dojmu o nějakém srovnání s členem bojového útvaru, nikdy jsem netvrdil a nebudu tvrdit, jestli jsem lepší nebo horší, nejsme na divoké západě, ale když jsem střílel dynamické discipliny, tak jeden trénink bylo cca 500 patron/týden, statická a přenášená atd. Běžný policista vystřílí za rok cca 25-50 ran z pistole. Ale ono to není jen o tom počtu. A pořád trvám na tom, že člověk, co si vystřelil jen do papíru, je často úplně mimo v jiných případech, vyzkoušeno mnohokrát v praxi. Řada z nich samozřejmě jsou fandové a sportovní střelci, ale to není zásluha standartního výcviku. Ostatně armáďáka poznáte na střelnici snadno, provádějí různé nesmysly :-)ovlivněné výcvikovým předpisem, není nad to, když vergluje závěrem Phantoma tak 7x8X za sebou :-), 5x za sebou doráží zásobník do zbraně :-), kontrola po natažení, jestli je náboj v komoře :-), a tak je to správné a tak to má být, protože takhle nás to v armádě podle výcvikového předpisu učí :-). Ať žije CQB a vždy mi to dává důvěru v naše ozbrojené složky :-).
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

26.11.2020 17:16 Reaguje na Hunter
Njn , jak dopadli ti ostřílení policejní borci se vidělo u likvidace AMP u Zlína. Taky mívají celopláště a ne polopláště a cvakají jim pojistky :-)
Odpovědět
Hu

Hunter

26.11.2020 17:56 Reaguje na Petr Pekařík
Tak až na to, že se jednalo o speciály, které ne pozice museli odvést myslivci, museli jim ukázat co a jak, pak po nich museli uklidit kadávery v souladu s metodikou SVS a bylo to až v závěru, kdy celou práci odvedli myslivci a zbývalo jen dostřílet zbytky. Navíc je velký rozdíl, pokud jste za něco placen, výbavu dostanete zadarmo a přes den e můžete vyspat na rozdíl od myslivců, co rán musí do práce.
Odpovědět

Jan Šimůnek

27.11.2020 09:33 Reaguje na Hunter
Existují takové věci, jako je kulomet.
Odpovědět

Jan Šimůnek

26.11.2020 10:44 Reaguje na Anežka M
Těch 70 procent poškozených stromů se dá řešit odlovem nadměrných počtů býložravců, případně černé zvěře. Spoléhat na vlka, který půjde spíš na ty ovce, je prostě nesmysl.

Zmecali jsme myslivce, kteří si z lesů vytvořili soukromé prasečáky, případně chovy dalších zvířat, a nehorázně na tom vydělávají (aniž by majitel lesa z toho něco viděl). Tohle je nutné zvládnout úpravou legislativy, kde by byl rozhodující na to, co se děje v lese a kolik zvěře je tam přípustné, vliv majitele, nikoli bouchalů.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

26.11.2020 11:26 Reaguje na Anežka M
Můžete mi prozradit kde jste vyčetla tu 70% výši škod?
Odpovědět
AM

Anežka M

26.11.2020 11:44 Reaguje na Jarek Schindler
Vlezením do oplocenky a spočítáním stromečků a spočítténím stromečků na stejně staré neoplocené mýtině hned vedle ;)

Oba víme že míra poškozaní se liší, a oba víme, že když uvedu zdroj vy ho okamžitě napadnete. Samozřejmě se to liší i region od regionu, já holt zrovna bydlím v jedné z nejhůře postižených oblastí, takže to možná vnímám víc. Ale o to nejde, místo těch 70 bych klidně mohla uvést 50 nebo 35.

To, na co chci poukázat, je problém dvojího metru, který tu skupina diskutérů uplatňuje. Škody způsobené zvěří na porostech jsou ideologicky přijatelné, škody (ani minimální) na ovcích způsobené vlky přijatelné nejsou. Proč?

Odpovědět
PP

Petr Pekařík

26.11.2020 17:29 Reaguje na Anežka M
Určitě se to tak děje. Zkuste se zamyslet, co vede uživatele honiteb k udržování vysokých stavů. Šílený nájem od LČR ( nebo někoho jiného) - aby omezili výdej ze své kapsy , musejí si vydělat na zvěřině a poplatkovém lovu. Zbohatlíkům je to fuk , ti si chtějí jen dobře zalovit nebo se blýsknout před návštěvou. Nájmy jsou ze zákona tržní, smlouvy na 10 let. A může přijít vlk a rys a honitbu vyžrat a rozplašit. Chce to užší spolupráci mezi vlastníkem a uživatelem. Bez dohod to nepůjde.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

26.11.2020 22:01 Reaguje na Anežka M
Promiňte ale když někdo napíše, že stromky jsou sežrány ze 70% tak se předpokládá, že těch 70% je z celku. No vy to máte z jedné paseky. To je opravdu zajímavých 70%. Nevím proč počítáte v oplocence? Oplocenky jsou snad od toho aby tam nic sežráno nebylo.
Nevšiml jsem si ,že by jakákoliv škoda byla přijatelná. Škody zvěří zaplatí myslivci, škody vlkem stát. Zatímco za škody vlkem si mohou chovatelé sami, nezabezpečili si stáda. Za škody zvěří mohou myslivci protože zvěř je údajně přemnožena . No a s tou přemnoženou zvěří je to stejné jako s tou mírou poškození, jak jste sama uvedla. Liší se to region od regionu. No a ideologie? Tu bohužel vidím u ochrany vlka a v nesmyslech které ochranáři v jeho jménu plodí.
Odpovědět
Sa

Saltazar

28.11.2020 09:44 Reaguje na Jarek Schindler
Znáte pojem Kontrolní zkusná plocha? Asi ne. Jedná se o oplocenku 6x6m a vedle toho vytyčenou plochu 6x6m. Zakládá se to pod dozorem myslivců tak, aby to bylo průkazné. Porovnáte rozdíl mezi nimi a je to. Dělá se to zhruba na každých 500ha honitby.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

26.11.2020 11:32 Reaguje na Anežka M
Vlci jako regulátoři přemnožené spárkaté jsou nesmysl, to by museli být velcí, jako nosorožec, aby dokázali spotřebovat taková kvanta masa, která běhají po lesích. Je to logické, kdyby jejich schopnost ulovit opravdu významné množství kořisti měla vést k zásadnímu snížení jejích stavů, zlikvidovali by si ji a zůstali by o hladu. Proto predátoři nikdy významně nesnižují stavy své potravy, a proto se to od nich nedá očekávat ani u nás. Jediná naděje na regulaci spárkaté zvěře jsou myslivci a odbyt zvěřiny lidem. Vlci nikde v Evropě neměli významnější vliv na snížení stavů spárkaté zvěře, zkušenosti s tím jsou např. z Německa, kde jsou vlci podobně adorováni, jako u nás a problémy s nimi jsou také stejné, jako u nás. Kdo žije v jejich blízkosti, žádá o jejich regulaci, kdo žije daleko od nich ve městě, požaduje jejich rozšiřování.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

26.11.2020 10:25

AOPK úmyslně uvádí veřejnost v omyl tvrzením jak jsou vlci pro krajinu přínosní , údajné mají likvidovat přestárlou a nemocnou populaci divoké zvěře a sem tam /nechtíc/ sežerou nějakou ovci, kdy na vině je farmář , obvykle osoba téměř záporná, nechránící svůj majetek a i jinak společensky nepotřebná.

Ptám se proč AOPK nezajistila během několika roků i analýzu vlčích exkrementů, která by jednoznačně určila podíl hospodářských a divokých zvířat na vlčím jídelničku .

Padla by totiž pohádka o vlkovi - lesním veterináři - a jeho blahodárném vlivu na místní ekosystémy . A naopak by bylo potvrzeno, že převažuje nepřípustně škodlivý vliv této šelmy na hospodaření farmářů - chovatelů ovcí,koz , krav, koní apod.

Jsem přesvědčený, že Broumovsko by dopadlo stejně jako střední Portugalsko, kde takový výzkum vědci udělali a podíl hospodářských zvířat u vlka činil 75-80% .
Odpovědět
Sl

Slovan

26.11.2020 11:20 Reaguje na Miroslav Vinkler
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/vlci-ovce-zver-potrava-myslivci-sedlaci-strileni.A191123_113008_domaci_tho

Já vím, nestačí to. Taky sem nedáte výzkumy z Polska nebo Německa. Vy raději mini výzkum z Portugalska a bez vysvětlení, že za to mohla velice nízká koncentrace divoké zvěře. Ale bojujte dál!
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

26.11.2020 11:51 Reaguje na Slovan
A co vy pane Slovan? Vy mi taky neodpovíte na mých pět
otázek zde opakovaně položených autorovi článku dnes v
08.51?
Jo a s těmi hovínky vlků a obsahu převážně zbytků zvěře
jsem už několikrát psal. Můžou to být i zbytky padlin
od silnic a železnic, uhynulé kusy a hlavně mláďata
a budoucí matky. Zde se o zdravotní policii lesa nedá
hovořit, když nerozlišují mezi mládětem vysoké kvality
a mládětem neduživým. Na dospělé kusy černé v tlupě se
jedinci neodváží a smečka bude preferovat vždy mladé kusy.
Nejedná se tak o kvalitativní regulaci, ale zcela o opak.
Velké plus může být likvidace mršin, ale to zase není o
uživení smeček v dané lokalitě. Tak zkuste odpovědět na
ty otázky, protože ostatní buď nevědí a nebo jsou hluší.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

26.11.2020 15:31 Reaguje na Břetislav Machaček
Jeho odpověď viz Slovan 26.11.2020 14:04 Reaguje na Břetislav Machaček
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

26.11.2020 16:07 Reaguje na Majka Kletečková
Vím a můžete si přečíst i moji oponenturu i s
komentářem pod jeho "odpověďmi", které jsou
podobné vašim a pouze rozvedené do ztracena.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

26.11.2020 10:30
Tento článek řekl vše podstatné.... je třeba pracovat na zabezpečení ovcí (atd.) a ne pracovat na eliminaci všech jejich potenciálních predátorů....

Je načase dělat svět lepším a ne ho dál a dál ničit jak byly zvyklé starší generace "pěstované komunismem"....
Odpovědět
pp

pavel peregrin

26.11.2020 11:00 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Ty starší generace vybudovaly podmínky pro to, abyste vy a vám podobní mohli slintat u počítačů nesmysly. Hodně jsme si vás rozmazlili a je to naše vina, to přiznávám.
Odpovědět
Hu

Hunter

26.11.2020 11:37 Reaguje na pavel peregrin
Toho nevychovanýho fracka doma málo třískali,ale hodně jinak zanedbávali, to je ten celý problém :-).
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

26.11.2020 14:16 Reaguje na Hunter
Zřejmě o Vás platí "podle sebe soudím tebe".
Odpovědět
Hu

Hunter

26.11.2020 16:13 Reaguje na Majka Kletečková
Kupte si už konečně toho křečka. Zabavíte se a bude to odpovídat vaší duševní úrovni.
Odpovědět

Jan Šimůnek

26.11.2020 11:04 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Ta opatření bude muset někdo zaplatit. Pochopitelně, lidé, kteří pracují a vytvářejí nějaké hodnoty, ne aktivistický odpad, živený rodiči, případně z nějakých pochybných "grantů" (typicky voliči zelených, pirátů a podobných stran). A zaplatí se to buď z daní (tedy v podstatě na úkor všech, kdo ty daně platí), nebo v cenách masa, mléka, vlny a kožešin těmi, kdo tyto produkty kupují. Tam ovšem hrozí zase to, že se ty chovy stanou nerentabilními, protože ceny těchto produktů překročí částku, kterou za ně rozhodující část potenciálních kupců bude ochotna dát, a majitelé je zruší. Tím ovšem klesne státu výběr daní, takže to plošně odkašlou zase občané jako celek a víc ti, kteří daně platí (protože na nich se stát bude nějak hojit).

Je to prostě spor mezi sociálními parazity, kteří z hecu, rozežranosti a jiných nesmyslných důvodů chtějí chov vlků v krajině, která se na něco takového absolutně nehodí, a lidmi užitečnými pro společnost, s jejichž aktivitami jsou vlci v rozporu.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

26.11.2020 11:13 Reaguje na Lukáš Kašpárek
A pan ideolog se zase ozval. My starší umíme ještě přemýšlet a hledáme řešení. Vy vidíte problém ve starší generaci z doby socíku
( komunismus tu nebyl a je o něčem zcela jiném) a našem nechápání
nesmyslů vzájemně se vylučujících. Od vás se odpovědí na otázky asi
taky nedočkám ideologu co? Možná by jste měl proškolit vlky, aby byli uvědomělí a lovili to, k čemu byli předurčeni ochranáři. Dejte
jim to stranickým úkolem a oni stáhnou ocas mezi nohy. Běžte už
s tou politikou někam, když ji ani nerozumíte a pletete ji i tam,
kde nepatří.
Odpovědět

Jirka Černý

26.11.2020 11:39
Co se asi stane až vlci napadnou člověka? Někdo dostane rozum? Budeme se tvářit že se nic nestalo? Zatím se zdá jako nejpravděpodobnější varianta že si za to ten napadený bude moci sám, ví že jsou tu vlci tak co vylejzá z baráku.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

26.11.2020 11:57 Reaguje na Jirka Černý
Víte nikomu to nepřeji, ale první by to měli zažít ti vlkomilové.
Ty ale v kanceláři u PC vlk asi nenapadne a bude to spíše pasák
dobytka či někdo pobývající často v přírodě. Každopádně u těchto
kreatur na vlka bych to nevyloučil a časem to i očekávám.
Odpovědět

Jan Šimůnek

26.11.2020 14:04 Reaguje na Jirka Černý
Obávám se, že pak může dojít k občanským nepokojům, lynčování, defenestracím apod. Ne že bych si něco takového přál, ale připadalo by mi to spravedlivé.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

26.11.2020 17:54 Reaguje na Jirka Černý
Ony velké ( i menší) šelmy byly regulovány také nemocemi - prašivina ( dodnes tlumí lišky) a vzteklina. Po sériích vakcinací ještě za vzpomínaných komunistů byla vymýcena. Sem tam je prý lokálně v Polsku a dál na východ. Přece jen nakažená liška kromě posledního stádia se člověku vyhýbala. Jakpak to bude s vlkem, který už je velikostí více podobný? Vrátí se sem s velkými šelmami i ta vzteklina ?
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

26.11.2020 14:34
Velice mě mrzí, že AOPK svým přístupem vlkovi prokazuje tu nejhorší možnou službu , tohle si ani ten vlk nezaslouží.

Situace spěje k tomu, že tato ohrožená šelma bude nelegálně usmrcována pouze proto, že ve vedení AOPK sedí psychopat.
Místo kompromisního a veřejnosti akceptovatelného Plánu péče o vlka obecného Pelc sepsal další Kladivo na čarodějnice.
Odpovědět
JM

Jaromír Makovička

7.9.2022 20:15
Aj, mama moja, tiež by som chcel byť vyzkumnikom :-)
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist