https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vlcice-ktera-byla-nedavno-nalezena-mrtva-u-silnice-ma-v-tele-zbytky-strely
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vlčice, která byla nedávno nalezena mrtvá u silnice, má v těle zbytky střely

26.11.2020 13:30 | PRAHA (Ekolist.cz)
Sražená vlčice, listopad 2020.
Sražená vlčice, listopad 2020.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | AOPK ČR
Vlčice, která byla 8. listopadu nalezena mrtvá u silnice mezi Dubou a Ždírcem v chráněné krajinné oblasti Kokořínsko - Máchův kraj, má v oblasti hlavy a temene zbytky střely. Informuje o tom Agentura ochrany přírody a krajiny.
 

Podle Agentury se jedná o druhý doposud zdokumentovaný případ nelegálního střílení vlků v ČR. První prokazatelně zastřelené zvíře bylo před více než rokem nalezeno nepříliš daleko, v příkopu poblíž obce Konětopy na Mělnicku, pachatele se vypátrat nepodařilo.

Oba případy mají podle Agentury podobný scénář. Zvířata byla nalezena u silnice a vše původně nasvědčovalo tomu, že byla sražena autem. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR podává trestní oznámení na neznámého pachatele. Úmyslné usmrcení kriticky ohroženého druhu živočicha, kterým vlk je, je v rozporu s zákonem o ochraně přírody a krajiny a je trestným činem podle trestního zákoníku.

To, že příčinou smrti i této vlčice bylo s největší pravděpodobností zastřelení, vyplývá z rentgenového snímku a prvotního ohledání. Pitva, která má určit příčinu úhynu, je prováděna experty z Fakulty veterinárního lékařství Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně. Výsledky genetické analýzy potvrdily, že se jedná o zvíře z takzvané středoevropské nížinné populace – tedy vlků, kteří do České republiky přišli z oblasti německé Lužice. Příbuznost se smečkou, která se dlouhodobě pohybuje na Kokořínsku, se zjišťuje.

Vlka, který byl 9. dubna 2019 nalezen mrtvý v příkopu nedaleko obce Konětopy na Mělnicku, někdo zastřelil.
Vlka, který byl 9. dubna 2019 nalezen mrtvý v příkopu nedaleko obce Konětopy na Mělnicku, někdo zastřelil.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

„Vlků v České republice žije pouhých několik desítek a fakt, že někdo takto vzácná zvířata střílí, je opravdu ostudný. Není ale bohužel novinkou, že šelmy a dravci se u nás stávají obětmi pytláků – letos na jaře byl v Beskydech zastřelen rys Olda, na Pálavě otrávený vzácný dravec luňák červený , na Litoměřicku orel mořský a výčet by mohl pokračovat. Bohužel se ani v jednom případě policii nepodařilo viníka vypátrat. Doufám, že policie jej tentokrát skutečně odhalí, už jen proto, že je v regionu již druhý případ,“ komentuje František Pelc, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

„Víme, že přítomnost velkých šelem může vzbuzovat nelibost, třeba u chovatelů hospodářských zvířat. Nepředpokládáme však, že by to byli právě chovatelé, kdo po vlcích střílí," říká František Pelc. Stát chovatelům případné škody na hospodářských zvířatech hradí, je možné získat finance i na preventivní zabezpečení stád. Zkušenosti z Německa podle něho ukazují, že dobré zabezpečení dokáže odvrátit 80–95 % vlčích útoků.

"Právě proto také u nás stát poskytuje na zabezpečení stád dotace ve výši 100 %," říká František Pelc. "Snažíme se vysvětlit, že klíčové je, aby si vlci nezvykli chodit do ohrad. Vlci plní v naší přírodě důležitou roli – pomáhají totiž snižovat počty přemnožených prasat divokých, jelenů a srnců, kteří působí škody v lesích a na polích v řádech miliard korun ročně. Divoce žijící zvířata tvoří podle výzkumů více než 98 % vlčí potravy, hospodářská zvířata maximálně 2 %,“ říká František Pelc.

Podrobnosti o vlcích, zabezpečení stád i postupu při náhradě škod jsou přehledně k dispozici na www.navratvlku.cz.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (201)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

26.11.2020 12:49
A co slavná AOPK se svým sabotážním programem čekala ?
Že Pelce zasypou květy a položí mu před nohy červený koberec?
Odpovědět
Plha z Kojčic

Plha z Kojčic

26.11.2020 16:52 Reaguje na Miroslav Vinkler
Měl bych návrh: Když se chovatelé musí spokojit s finančním odškodněním, tak ať se vyplácí odškodnění AOPK za mrtvého vlka. A tomu ostatnímu, nechť se nechá volný průběh. Občas vyhrajou vlci a občas hospodáři. A spokojenost by byla na obou stranách. Ne?
Odpovědět
Sl

Slovan

26.11.2020 17:29 Reaguje na Plha z Kojčic
Omlouvám se za “nahlášení porušení pravidel”... omylem sem na to na mobilu kliknul a nelze to vrátit...
Odpovědět
Plha z Kojčic

Plha z Kojčic

26.11.2020 18:28 Reaguje na Slovan
Nojo, no ........ člověk se občas uklikne. ;-)
Odpovědět
Hu

Hunter

26.11.2020 13:06
To byla jen otázka času. Asi už někomu došla trpělivost. A podle mě bude hůř, dojde i na jiné metody. Ale možná se tím ten problém vyřeší sám. Nejhorší na tom je, že nejvíc to odnese ten vlk. A úplně zbytečně.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

27.11.2020 09:22 Reaguje na Hunter
Přesně tak.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

26.11.2020 13:07
Vzhledem k faktu, že se AOPK podílí na krytí pachatele vytrávení Bečvy, je její povinností odvést pozornost jinam.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

26.11.2020 15:38 Reaguje na Michal Ukropec
Nepletete si AOPK s ČIŽP?
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

27.11.2020 05:49 Reaguje na Majka Kletečková
Nepletu. Nebojte. Ale sajou mléko že stejného zdroje, tak stejně zpívají.
Odpovědět
LZ

Leon Zumr

27.11.2020 09:41 Reaguje na Michal Ukropec
Spíš bych to viděl na odvedení pozornosti od škod které vlci působí, protože těch škod je už hodně tak i hlavní media zvýšila pozornost. To se se různým odborníkům podle těch reakcí kdy fotí ohrady bez zvířat přeměřují ploty atd. nelíbí protože koryto pomalu ale jistě vysychá :-)))
Odpovědět
DA

DAG

26.11.2020 13:21
Nevíte někdo něco víc o tom předchozím vlkovi. Když jsem viděl ten rentgenový snímek, tak jsem vůbec nepochopil čím po něm kdo střelil. Byly v něm takové zvláštní malé střepinky různého tvaru. Broky to nebyly a pochybuji, že by se klasická střela takhle rozložila v měkkém vlkovi. Díra byla totiž na břiše.
Vůbec mi to nepřipadalo jako střela.
Odpovědět
re

regis24

26.11.2020 13:55 Reaguje na DAG
Nikdo o tom nic neví. Protože to byla blbost. Stejně tak je blbost tohle. Vymyšlená věc - uvidíte že na nic nedojde.
U nálezu této vlčice byl jeden i mediálně známý myslivec, protože je v té honitbě hospodářem. Pokud by vlčice měla zastřel, určitě by to viděl a poznal. On naopak jasně potvrdil srážku autem.

Celé toto zapadá do divadla které hraje AOPK a Duha. Copak to nevidíte? Začalo to útoky vlků na Broumovsku, politici se postavili na stranu chovatelů a myslivců. AOPK začala kopat kolem sebe a psát tupé články z úst psychopata Pelce. Jo a taky Malíka. Vše mají spolu koordinovano, kdo si myslí že ne, je tydyt.
Tohle je jen další výmysl. Úplně stejný výmysl bylo údajne zastřelení vlčice vloni. Důkazy má policie, a ta to odložila.
Odpovědět
DA

DAG

26.11.2020 14:03 Reaguje na regis24
To víte, že to vidím. Je to zvláštní pohazovat střelené vlky okolo silnice. Kdyby jeden případ, ale více? Proč by to kdo dělal. Normální pytlák by se ho zbavil tak, aby ho nikdo nenašel. Na druhou stranu mě zajímá, kde je pravda, protože pytláctví je také možné.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

26.11.2020 14:20 Reaguje na regis24
Mám dotaz. Ta vlčice měla i amputované ucho. Nebylo možné, že ten vstřel byl staršího data a zvíře oslabené zraněním později vběhlo pod auto?
Odpovědět
DA

DAG

26.11.2020 14:28 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
To by měla fakt blbej den :) Myslím, že kdyby ji někdo střelil do hlavy nebo krku, tak už nikam nedojde.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

26.11.2020 14:36 Reaguje na DAG
Já jsem myslel hodně starší vstřel, kdy rána už se zatáhla, ale dělala jí problémy. Proto, pokud byl u její mrtvoly myslivec, nemusel najít ránu. To mohl být blbý měsíc, nebo třeba půlrok.
Odpovědět
re

regis24

26.11.2020 15:15 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Radim vám nemyslet. Opravdu. Zatím pokaždé z vás vypadla blbost, tady další.
Takže odpoved je ne, nemohla mít staré staré poranění na hlavě.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

26.11.2020 15:30 Reaguje na regis24
Mluvil jsem o tom vstřelu na břiše. Hlava je obvykle někde jinde.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

30.11.2020 22:52 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Kde je řeč o nějakém vstřelu na břiše?
Odpovědět

Jan Šimůnek

26.11.2020 13:54
Vzhledem k tomu, že vlka, zejména osamělého, nelze rozeznat od toulavého psa, kteří se naopak podle zákonů střílet mají, je to celé problematické.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

26.11.2020 14:45 Reaguje na Jan Šimůnek
Ono je to celkově problematické. Vlci se leckdy pohybují za šera nebo ve tmě a tam je to s rozpoznáváním horší. Navíc je to relativně plaché zvíře a nedá se čekat, že se myslivci bude producírovat před zrakem a ukazovat ze všech stran. Prostě se mihl a myslivec vypálil.
Odpovědět
re

regis24

26.11.2020 15:17 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
A už dost. Veřejně zde tvrdíte, že myslivec zastřelil vlka. Máte na to důkazy? Pokud ne, očekávám, že se myslivcům omluvite.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

26.11.2020 16:03 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Pokud by vlčici zastřelil myslivec, protože by si ji spletl s toulavým psem, tak zde by mne zajímala etika takového lovu z pohledu mysliveckých zvyklostí.

Podle mne by měl myslivec střílet pouze tehdy, když si bude jistý tím, že se nejedná o vlka. Zvlášť když se to stane v oblasti s výskytem vlků. Podobně by neměl dle mého názoru střílet do houští, kde podle zvuku a pohybu je něco živého, a místo divočáka/srnce zastřelit jiného myslivce nebo třeba houbaře.

Ale to je jen taková úvaha, která může být úplně mimo, moc o tom nevím. Vůbec tím nechci naznačit, že to musel být myslivec. Vlčici mohl zastřelit např. pytlák.
Odpovědět
Hu

Hunter

26.11.2020 16:26 Reaguje na Majka Kletečková
A vy Majko poznáte ČSV od vlka? A ano, moc o tom nevíte a jste úplně mimo.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

26.11.2020 18:29 Reaguje na Hunter
Pomáhala jsem před třemi lety své známé z ČSOP socializovat štěně od jedné z jejích dvou fen ČSV před tím, než byl tenhle nohatý stříbrňák předán jeho novému majiteli v Itálii.
Na chov tohoto nádherného plemene bych neměla čas a trpělivost, kterou po celý život vyžaduje, ani fyzickou kondici, ani by se mi nechtělo budovat bytelný kotec a zabezpečit adekvátně kvůli tomuhle vlkovi naši zahradu. A v přírodě bych ho od čistokrevného vlka nerozeznala.

Považuji ho za nejtěžší plemeno, co znám. Pastevečtí psi jsou proti němu zlatíčka.
Odpovědět
Hu

Hunter

26.11.2020 19:24 Reaguje na Majka Kletečková
No to nejste jediná, kdo by to nepoznal, včetně tzv. odborníků. Tak proč to čekáte od někoho jiného?
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

26.11.2020 22:45 Reaguje na Hunter
Jak jste na to přišel?
Já to od nikoho jiného nečekám.
Odpovědět
Hu

Hunter

27.11.2020 09:13 Reaguje na Majka Kletečková
dovolím si vás ocitovat. "Pokud by vlčici zastřelil myslivec, protože by si ji spletl s toulavým psem, tak zde by mne zajímala etika takového lovu z pohledu mysliveckých zvyklostí.

Podle mne by měl myslivec střílet pouze tehdy, když si bude jistý tím, že se nejedná o vlka. Zvlášť když se to stane v oblasti s výskytem vlků."

Takže od myslivců čekáte, že to poznají a sama toho schopná nejste.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

27.11.2020 11:52 Reaguje na Hunter
Z toho, co jsem napsala, neplyne, že myslivci mají rozeznat ČSV od vlka.

Zvažovala jsem situaci, že myslivec zahlédne v honitbě psovitou šelmu, která připomíná vlka, ale myslivec si není jistý tím, zda se jedná o toulavého psa nebo čistokrevného vlka. (Je-li to ve skutečnosti vlk nebo toulavý pes, na tom nezáleží.)

A) Podle jednoho zákona nesmějí být VLCI bez povolení zastřeleni.

B) Podle jiného zákona musejí/mají (nebo jen mohou?) být TOULAVÍ PSI v honitbě v dostatečné vzdálenosti od lidských sídel zastřeleni (nevím, zda to je pro myslivce povinnost nebo jen dobrovolné).

Pokud myslivec neví, zda zvíře je VLK nebo PES, tak podle myslivecké etiky upřednostní pravidlo A a po zvířeti nestřelí nebo preferuje pravidlo B a po zvířeti střílí?

K této situaci může dojít např. v případě uprchlého ČSV, čistokrevného vlka, lajky v mlze, špatného zraku myslivce, ...
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

26.11.2020 18:40 Reaguje na Majka Kletečková
Využití pasteveckého psa v praxi :
https://www.novinky.cz/krimi/clanek/soud-zrusil-podminku-pro-majitele-psa-z-klatovska-ktery-pokousal-na-ulici-zenu-40341883
Odpovědět

Jan Šimůnek

27.11.2020 09:17 Reaguje na Majka Kletečková
Jenže to si v podstatě nemusí být jistý ani v momentě, kdy to útočí na ovce, protože to může toulavý pes taky. Navíc všichni "vlci" na našem území jsou kříženci vlka a psa, takže by se na jejich ochranu při troše rigoróznosti ani příslušná legislativa na ochranu vlka vztahovat neměla.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

27.11.2020 11:54 Reaguje na Jan Šimůnek
Proto jsem takovým propagátorem pasteveckých psů, protože ti tohle dilema neřeší a zabití vlka při obraně ovcí jim na rozdíl od člověka vždycky projde.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

27.11.2020 11:55 Reaguje na Majka Kletečková
Myšleno ve srovnání se situací, kdy člověk po vlkovi vystřelí při obraně ovcí bez povolení.
Odpovědět
re

regis24

27.11.2020 19:50 Reaguje na Majka Kletečková
Víte co je ale hloupé? Že zabití vlka psem neprojde majiteli toho psa.
Několikrat jsem i tady na Ekolistu konkrétně vám citoval zákony, evidentně je to házení hrachu na zeď. Dokola budete opakovat nesmysl o psech. Jděte s tím už k šipku.
A nebo začnete past na Broumovsku a ukažte nám jak se to má dělat!
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

27.11.2020 23:03 Reaguje na regis24
Domnívám se, že se mýlíte. Pokud pastevecký pes zabije při obraně ovcí vlka, který „jeho“ ovce napadl nebo chtěl napadnout, tak se podle mého přesvědčení chovateli ovcí (majiteli psa) nic nestane.
Odpovědět
re

regis24

29.11.2020 09:49 Reaguje na Majka Kletečková
Vaše přesvědčení je k ničemu. Žijeme v právním státě a platí zde zákony. Několikrát jsem Vám zde uváděl paragrafy podle kterých by majitel pasteveckého psa byl přestupkově nebo spíše trestně stíhán.
Půjdete potom sedět místo něj? Asi ne co? Tak mlčte, huso.
Odpovědět

Jan Šimůnek

29.11.2020 17:11 Reaguje na regis24
Souhlas.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

26.11.2020 14:22
Ne nadarmo se říká, že kdo seje vítr, sklízí bouři.
Odpovědět
JO

Jan Olejníček

26.11.2020 14:33
Když už mají experti na stole tak vzácný studijní materiál, nevěřím, že neanalyzovali obsah trávicí soustavy. Proč se v článku dočtu tisíckrát omleté obecné údaje o složení potravy (nejspíš vylhané) a nedozvím se, co sežrala jedna konkrétní vlčice před svou tragickou smrtí?
Odpovědět
BP

Bohdan Podlena

26.11.2020 15:53
A tak je to správně. Vlci a medvědi nemají v naší přírodě co dělat. Pouze v rezervaci.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

26.11.2020 16:06 Reaguje na Bohdan Podlena
Mohl byste zdůvodnit, proč si to myslíte?
Odpovědět

Jirka Černý

26.11.2020 16:50 Reaguje na Majka Kletečková
Zdůvodněte opak, třeba oblíbený argument že sem patří bych si rád přečetl zdůvodněný. Pokud jste názoru že je přímo nutné aby tu byl jsem na argumenty ještě zvědavější.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

26.11.2020 18:32 Reaguje na Jirka Černý
Já si nejdřív počkám na odpověď od pana Bohdana Podleny.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

27.11.2020 07:22 Reaguje na Jirka Černý
Vy jste retardovaný?
Odpovědět

Jan Šimůnek

27.11.2020 09:21 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Faktem je, že věcný argument přínosu existence vlka v naší kulturní krajině předveden nikdy nebyl. Vždy je to prohlašováno ryze jako axiom (tedy něco, co je tak jasné, že se to dokazovat nemusí), což je pochopitelně nesmysl. Byli jsme tu bez vlka v krajině cca 200 let a žádná katastrofa se v důsledku této neexistence nekonala.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

27.11.2020 11:16 Reaguje na Jan Šimůnek
Na vaši hloupost bohužel lék neexistuje....
Odpovědět
JAROSLAV HALAMA

JAROSLAV HALAMA

26.11.2020 16:13 Reaguje na Bohdan Podlena
A takoví exoti jako jsi ty taky ne,tak koukej mazat do rezervace !!
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

26.11.2020 16:46 Reaguje na JAROSLAV HALAMA
V USA zabrali půdu indiánům přistěhovalci a zbytku indiánů
"darovali" jejich zemi jako "Indiánskou rezervaci". Já bych
zde postupoval stejně a aktivistům umožnil žít a dělat ty
pokusy s přírodou v "rezervaci". Tam mohou žít v souladu
s vlky do aleluja a zbytku občanů nevnucovat své priority. Tak by mohly být spokojené obě skupiny obyvatel. Jedni by
žili v kulturní krajině 21. století a ti druzí se mohou
vrátit k biofarmaření, sběru kořínků a lovu oštěpy,
pokud z nich nebudou rovnou vegáni. S vlky by žili v
souladu a naučili by je pouze lovit přemnoženou zvěř.
Možná by se mohli nechat i sežrat, když dojdou zásoby
zvěře. No a my ostatní bychom alespoň viděli to souznění
ochranářů a šelem v praxi.
Odpovědět

Jirka Černý

26.11.2020 16:52 Reaguje na Břetislav Machaček
Vzpomněl jsem si na nějaký jehovistický plakátek, tam v tom mají jasno.
Odpovědět

Jan Šimůnek

27.11.2020 09:22 Reaguje na Jirka Černý
:-)
Odpovědět
LH

Lenka Hlaváčková

26.11.2020 19:33 Reaguje na Bohdan Podlena
Také bych ráda slyšela odůvodnění
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

27.11.2020 07:28 Reaguje na Bohdan Podlena
Víte, že se právě dopouštíte trestného činu? § 365

Je na zvážení na vás podat trestní oznámení....
Odpovědět
ZR

Z R

26.11.2020 16:35
Každý myslivec ve svém životě něco upytlačil, to Vám každý myslivec potvrdí.., když v lese potká vlka, nebo medvěda, zastřelí ho. to je důvod proč v Jeseníkách nejsou vlci, to je důvod proč v Beskydech nejsou medvědi, to je důvod, proč tam žije jen páreček vlků, někde na hranici se Slovenskem. a můžete stokrát psát že to není pravda, bohužel to pravda je a nikdy se to nezmění, bo Češi mají pytláctví v krvi po staletí, kdy zde mohla lovit jen šlechta, komunysti... a čech chodil do lesů lovit tajně.
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

26.11.2020 16:59 Reaguje na Z R
souhlasím, je to tak, z myslivcema chodím občas bumbat a když se trochu cáknou tak z nich lezou věci... proto mě myslivecká sdružení přijdou v podstatě úplně směšná, ale jak říkám kluci jsou to milí a dobře lejou
Odpovědět
Jan  Knap

Jan Knap

26.11.2020 18:56 Reaguje na Robert Jirman
Nevěřte všemu tomu,co člověk,co má vypito povídá. Navíc, stejně jako je rybářská latina je i myslivecká. Petrův Zdar
Odpovědět
Jan  Knap

Jan Knap

26.11.2020 18:54 Reaguje na Z R
A proto za pouhých 6 roků stoupl počet vlků u nás ze stavu nula na nějakých 140 a víc??? Bohužel ti myslivci jako pytláci nějak selhali. Petrův Zdar
Odpovědět
ZR

Z R

26.11.2020 19:47 Reaguje na Jan Knap
Myslivost dnes není myslivost, ale lov, pocházím z Jeseníků a tam kolem mého bydliště bylo 12 krmelců, dnes tam není ani jeden, přibylo 12 posedů a pod nimi kukuřice a řepa. myslivec přijede na čtyřkolce, nebo SUV sedne a když se přijde zvěř nažrat, jednu střelí.. a to ještě s optikou s nočním viděním, zamíří, zmáčkne tlačítko a puškohled se mu přesně seřídí na danou vzdálenost a zvěř, bum.. i stoletý stařík nemine.. pokud přijde liška, myslivec ji nezastřelí, měl by, ale vyplašil by si svůj řízek... doba se v myslivosti velmi změnila, nebýt fotopastí, ani by nevěděli co tam žije. To že přibyli vlci v Čechách a né na moravě mluví o tom, že přišli hlavně z Německa, kde jsou lidé trochu slušnější a to hlavně vůči přírodě, vědí, že bez přírody a zvířat, tu brzy skončí i lidé.. Vlci žijí v pohraničí a dál se nedostanou. V pohraničí zůstávají, mají tam klid.. V pohraničí dnes žijí jen důchodci a z pohraničí se stává chatařská zóna, ať už na moravě, nebo v Čechách a proto se tam daří vlkům, místní mladí, kteří zůstali se starají, aby měli práci a občas vyvezli rodinku na dovolenou, řeší jiné věci.. Jen pro zajímavost, víte kolik stojí placený lov Vlka, Medvěda v zahraničí? když přijde nějakému sedlákovi tato zvěř před mušku, v zahraničí by za to zaplatil těžká EURa.. a tady bum a má trofej zadarmo a ještě mezi nimrody bude za hvězdu... čtu diskuze o šelmách dlouho a žasnu, jaké příspěvky, jenž jsou mimo realitu je možné se dočíst.. a nejvtipnější je, když se v televizi ptají správce honitby, předsedu sdružení, zda neví o myslivcích-pytlácích, pytláctví je trestný čin, to se do televize nekváká a už vůbec ne u piva cizím lidem... Vlk do přírody patří. i do té naší, ikdyž budou mít lovci poloprázdné mrazáky, i tehdy..
Odpovědět
JO

Jan Olejníček

26.11.2020 19:59 Reaguje na Z R
Proč střílet po vlkovi, přece si nevyplaším řízek.
Odpovědět
ZR

Z R

26.11.2020 20:05 Reaguje na Jan Olejníček
Cesta na kavkaz 1000 EUR, odstřel vlka 1000 EUR, dovoz vlka a papíry dalších 500 EUR. V čsku to je zadarmo, proto se šlemu v česku střílí, ne protože myslivec soucítí s chovatelem ovcí.. a samozřejmě mu tu jeho zvěř plaší, zvěř je v lese neklidná, to pak není o tom, že před zprávami jedu do lesa bum a za dvě hodiny stahuju lončáka, v lese na tu hromadu žrádla nic nepřišlo.. no proběhl se tam vlka a zvěř je neklidná.. a myslivec má mýsto řízku rýmu.. za vše může blbý vlk
Odpovědět
JO

Jan Olejníček

26.11.2020 20:13 Reaguje na Z R
A trofej má zadarmo, akorát ji nechá ležet v příkopu...
Odpovědět
ZR

Z R

26.11.2020 20:40 Reaguje na Jan Olejníček
Nikdo neví co s tím vlkem bylo, zřejmě byl postřelený z minulosti a pak jej dorazilo auto.. ano trofej mu utekla... samozřejmě když se střílí po vlku, ten se nedohledává... Pane pořád se bavíme o trestném činu, k postřelenému vlku asi kolegy na doháňku volat nebudete..
Odpovědět
JO

Jan Olejníček

26.11.2020 20:49 Reaguje na Z R
Na doháňku fakt ne, nevíte, co to je?
Máte moc keců, ale ještě ani jednoho osvědčeného.
Odpovědět
ZR

Z R

26.11.2020 20:59 Reaguje na Jan Olejníček
Když postřelíte zvíře, je nutné ho dohledat a zabít, aby se netrápil.. zavolat další lovce a psy... o přírodě všichni píšete a neznáte základní pojmy..
Odpovědět
JO

Jan Olejníček

26.11.2020 21:12 Reaguje na Z R
Za nás se tomu říkalo dosled, ale je fakt, že už je to pár let, co mám zkoušky za sebou. Třeba se základní pojmy změnily.
Nicméně těch řečí o myslivcích-pytlácích se zdržte, ještě žádného s upytlačeným vlkem nikdo nechytil.
Odpovědět
ZR

Z R

26.11.2020 21:27 Reaguje na Jan Olejníček
a nikdy nechytne.. to, že každý zatoulaný medvěd ze Slovenska je následně v Beskydech zastřelený, to je prostě fakt. jediný kdo legálně chodí po lesích s flintou je myslivec.. jak to, že na Slovenské straně hranic jsou desítky vlků a několik medvědů, na české je pouze jeden pár a to v bohem zapomenutém trojmezí polsko/slovensko/českém. Pane Olejníčku, zajeďte na naháňku do beskyd, dejte si tam s chlapama kořalku a když jim budete sympatický, dozvíte se toho dost.. a dáte mi za pravdu.
Odpovědět
JO

Jan Olejníček

26.11.2020 22:02 Reaguje na Z R
Předpokládám, že vy jste jim musel být hodně sympatický.
Co na to slavné vlčí hlídky, těm to nevadí?
Odpovědět
ZR

Z R

27.11.2020 08:44 Reaguje na Jan Olejníček
neznám vlčí hlídky a nezajímají mě...
Odpovědět
JV

Jarda Vesničan

26.11.2020 20:45 Reaguje na Z R
Zpátky do školy!!!
Odpovědět
ZR

Z R

26.11.2020 21:15 Reaguje na Jarda Vesničan
Jasné, když dojdou argumenty, jdeme řešit pravopis...já myslel, že téma je Vlk
Odpovědět
JV

Jarda Vesničan

26.11.2020 21:26 Reaguje na Z R
Tak počkejte na zítřejší zprávu o vlcích ve Stárkově z dnešního dne. Protože tohle téma prostě nemůže skončit dobře. Doufám že pro vlky.
Odpovědět
ZR

Z R

26.11.2020 21:30 Reaguje na Jarda Vesničan
nemám radost když Vlk uloví domácí zvíře, nikdo z toho nemá radost.. co mají ve Stárkově za psa?
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

26.11.2020 23:24 Reaguje na Z R
Také jsem na to zvědavá. Vždycky, když se u nás objeví zpráva o vlčím útoku na hospodářská zvířata, hledám informaci, kolik pasteveckých psů zvířata chránilo. A světe div se, nikdy jsem dosud nezaregistrovala žádnou zmínku o tom, že se v těchto případech na ochraně před vlky tito psi podíleli.
Odpovědět
LZ

Leon Zumr

27.11.2020 09:51 Reaguje na Majka Kletečková
Tak se o to zajímejte důkladně když už chcete někoho poučovat. Protože ty útoky jsou i když tam jsou psi.
Odpovědět
ZR

Z R

27.11.2020 10:45 Reaguje na Leon Zumr
Jací psy? to je přeci podstatné.. jestli tam má někdo Border kolii, nebo Slovenského čuvače je rozdíl, nikdy ty psy nikdo neukázal... jestli tam ten pes volně běhá, nebo je přivázaný na řetězu, jen aby se neřeklo..
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

27.11.2020 11:57 Reaguje na Leon Zumr
Pane Zumre, mohl byste mi prosím dát odkaz na takový útok v ČR, kde došlo k útoku vlků na chov s ochranou pasteveckých psů?
Předem děkuji!
Odpovědět
JV

Jarda Vesničan

27.11.2020 12:19 Reaguje na Z R
https://nachodsky.denik.cz/zpravy_region/na-broumovsku-opet-utocili-vlci-ovce-nemely-proti-predatorum-sanci-20201126.html
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

27.11.2020 14:28 Reaguje na Jarda Vesničan
Bohužel v té části článku, která je bez předplatného přístupná, jsem o pasteveckých psech informaci nenašla.
Odpovědět
JV

Jarda Vesničan

27.11.2020 15:08 Reaguje na Majka Kletečková
A to si jako každý kdo pase ovce a skot musí podle Vás a podobných lidí pořizovat dnes pasteveckého psa? Ten vlk se prostě bude posunovat dál a dál i do kraje, kde není CHKO. Snad se dají podle DNA zjistit z které vlčí smečky tito vlci pocházeli. Jestli se nedala dohromady další nově založená rodina vlků, kteří již umí a zná jak lovit ovce a lidská přítomnost jim ani nevadí.
Odpovědět
Jan  Knap

Jan Knap

27.11.2020 15:20 Reaguje na Majka Kletečková
Dobrý den,pokud´ si na internetu najedete na ČT1,pořad od 18 hodin Události v regionech,tak to tam najdete.Lepší než o tom číst a i ti pejsci tam jsou.Petrův Zdar
Odpovědět
ZR

Z R

28.11.2020 13:03 Reaguje na Jan Knap
a byly to pastevečtí psy, byly se stádem, nebo doma u krbu?
Odpovědět
JV

Jarda Vesničan

28.11.2020 19:37 Reaguje na Z R
Běžte se jich zeptat, chytráku.
Odpovědět
Jan  Knap

Jan Knap

26.11.2020 21:08 Reaguje na Z R
Kolik stojí placený lov vlka nebo medvěda nevím a ani mě to nezajímá ale vlci se mě pohybují v okolí a kolem baráku a to nebydlím na nějaké samotě. Jinak když hodnotím vaše příspěvky,tak jedním slovem keci. Keci zeleného trouby, který o přírodě ví velké kulové a nevím, jestli pocházíte z jeseníků ale už dlouho žijete ve velkém městě v paneláku, protože takovou snůšku kravin jako vy by nikdy rozumný člověk z vesnice neprohlásil .A co vůbec vy zelený paka chcete? Na jedný straně brečíte, že je spárkatá zvěř přemnožená a ničí lesy, na druhé podle vás jde myslivcům jenom o maso a střílí po všem, co se hne. Trochu si protiřečíte, nemyslíte?? U některých příspěvků si musím bohužel pomyslet-bože, v Bohnicích už mají zase vycházky a dostali se k internetu. Petrův Zdar
Odpovědět
ZR

Z R

26.11.2020 21:21 Reaguje na Jan Knap
ne nejsem zelený, žiji na vesnici v rodinném domě a co tři měsíce mi liška zabije slepici, ale proto nechci všechny lišky v okolí vystřílet.
Mám projetý celý svět, ale hysterie, která se děje kvůli pár vlkům v česku je ohromující. jak píšete na začátku... nevíte a to je sympatické doznání...:-)
Odpovědět
dm

david matoušek

27.11.2020 12:33 Reaguje na Z R
S tou liškou dobrý :-)).
Odpovědět

Jan Šimůnek

27.11.2020 09:24 Reaguje na Z R
Vlk do naší kulturní krajiny, která celá staletí už není "příroda", prostě nepatří.
Odpovědět
ZR

Z R

27.11.2020 09:49 Reaguje na Jan Šimůnek
a já mám opačný názor, když můžou žít v celé Evropě, proč né u nás?
Odpovědět
RP

Radim Polášek

27.11.2020 09:26 Reaguje na Z R
Pěkný blábol. A v Nměecku se nadbyteční vlci odstřelují.
Odpovědět
ZR

Z R

27.11.2020 09:51 Reaguje na Radim Polášek
to je možné, ale co je nadbytečný počet? kolik vlků je vhodných pro česko? měli by to říct odborníci a ne lidé, co to mu nerozumí a jen si dělají PR...
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

27.11.2020 16:43 Reaguje na Z R
Ne každý myslivec je pyptlák
Avšak každý pytlák je myslivec :-)
Odpovědět
ZR

Z R

28.11.2020 13:20 Reaguje na Jakub Graňák
Souhlas.
Odpovědět
PD

Pavel Daněk

26.11.2020 16:59
Pořád dělaj průzkumy. Ptal se někdo jestli chcemě, aby se sem vlci vrátili, zatím se nic nestalo, ale o vlkovi něco vím, a je to v první řadě zdravotní policie. Loví slabé staré a nemocné kusy. Vždy půjde po kořisti pomalejší a slabší. To jsou například ovce, co asi udělá hladová vlčice, která bude mít 5-6 štěňat,když budou mít chovatelé ovce perfektně zabezpečené a potká v lese rodinu s dětmi, které se od ní vzdálí. Podotýkám, když budou ovce zabezpečené, vlky nezastaví elektrický ohradník ani plot(pokud nebude svařovaný a 3 metry vysoký)
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

26.11.2020 17:02 Reaguje na Pavel Daněk
já třeba ve svém lese bych vlka klidně strpěl aspoň mi tam nekrade dřevo, a nevyhazuje odpadky jako jiný moudrý tvor. ale to je věc názoru
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

26.11.2020 18:17 Reaguje na Pavel Daněk
K té zdravotní policii přidejte i likvidaci mrtvých zvířat u cest
a železnic, ale i mláďata a budoucí matky zvěře. Tam si už o něm
nemyslím, že je to zdravotní policie, když se jedná o budoucí
generaci zvířat. Chápu, že je to tak v přírodě zařízeno, ale
žijeme tu bez nich 200 let a může žít i nadále.
Odpovědět
ZR

Z R

26.11.2020 19:50 Reaguje na Břetislav Machaček
A kdo bude lovit přemnožené Bobry, Vydry Psíky Mívalové(v česku jich žije desítky tisíc) a Norky, lišky... jedině VLK, Lovec jde jen po řízku, trofeji.. nejlépe z gauče..
Odpovědět
re

regis24

26.11.2020 20:41 Reaguje na Z R
Proč a jak by vlk lovil bobry? To je jako bude smečka nahanet na vodě? Nebo se k nim potopi do hradu? To je blbost, že jo. Tak proč to sem píšete?
To stejné vydru - vlk nemá jediný důvod lovit vydru.
Psík myvalovity je opět kravina. A norek tomu dává korunu.
Jste tak hloupý nebo to píšete schválně?
Navíc všichni guru vlkofilove tvrdí, že vlci budou lovit sparkatou zvěř. Vy jste nějaka nová linie vlkofilu, co bude razit další blbost?
Odpovědět
ZR

Z R

26.11.2020 21:05 Reaguje na regis24
Vlk je predátor, který žere vše, od Myši až po jelena, samozřejmě, že loví v přírodě vše a to mláďata a staré a nemocné, slabé kusy. čemu nerozumíte? to že je v česku přemnožený psík mývalovitý, nebo vydra? to nevíte, a spoustu jiných informací.. a spoustu pisatelů taky.. a to je celý problém, neznalost a nevědomost a někde v paneléku, nebo u piva dělat chytrého.. nejlépe v Praze..
Odpovědět
Jan  Knap

Jan Knap

26.11.2020 21:22 Reaguje na regis24
Taky ti připadá,že v Bohnicích dostali vycházky a pacienti se dostali k internetu? Petrův Zdar
Odpovědět
re

regis24

26.11.2020 21:25 Reaguje na Jan Knap
Tohle je asi kombinace blázna uprchleho z Bohnic se zhulenym duhovym ekoteroristou.
Tohle už je fakt moc i na mě, na to nejde odpovědet.
Odpovědět
ZR

Z R

26.11.2020 21:35 Reaguje na regis24
Páni,
je potřeba číst, vzdělávat se a cestovat, sbírat zkušenosti a pak Vám pár desítek vlků a diskuze kolem nich se bude zdát za malichernou, zajeďte na východ Slovenska, kde 20 až 30 ti členná smečka vlků dělá nájezd z ukrajinsko/slovenských hranic na Slovenské stáda ovcí, tam mají problé. V Čechách žádný promém není, v Čechách si jej vytváříme, aby bylo u piva o čem kecat
Odpovědět
dm

david matoušek

27.11.2020 07:01 Reaguje na Z R
No děláte vzdělaného, ale s tím bobrem a vydrou spíš dokazujete právě ty encyklopedické vědomosti z paneláku na pražském Jižáku. Vzhledem k etologii zmíněných druhů, jaká je pravděpodobnost setkání a významné predace?
Odpovědět
ZR

Z R

27.11.2020 08:49 Reaguje na david matoušek
ano přesně tak, nevím o čem mluvím, jenom jsem měl před 5 lety v jeseníkách rybník, který mi kompletně vyžraly vydry, mám je i na památku vyfocené, snědli mi ryby za desítky tisíc, v Jeseníkách a nejen tam jsou vydry přemnožené a každý kdo má rybník to ví a má s tím problém, ale v životě jseme neslyšel a neviděl video majitele rybníku, aby křičel, že se musí vydry vystřílet, ani mě by to v životě nenapadlo.. to že jsou dnes horské bystřiny vyžrané od přemnožených volavek a vyder a vy tady o tom nevíte, opět mi to dokládá, že Páni, je potřeba cestovat, alespoň po české krajině!!!
Odpovědět
dm

david matoušek

27.11.2020 09:51 Reaguje na Z R
Ale co to má společné s tím vlkem ty hlavo? Přečti si po sobě, co píšeš. Jako že tvůj rybník ochraní? Že jsou vydry a bobři přemnožení vidím dávno, ne nadarmo je naši předci mlátili po hlavě pokaždé, když na ně narazili. Zrovna bobr a vydra jsou dost problematická zvířata s devastujícím vlivem na okolní prostředí (mimo divokou přírodu, dodávám pro zelená paka).
Odpovědět
Hu

Hunter

27.11.2020 07:06 Reaguje na Z R
Vy moc nevíte, o čem mluvíte, že?
Odpovědět
ZR

Z R

27.11.2020 08:59 Reaguje na Hunter
Vraťme se k Vlkům, chovatelé i zelení, by se měli zajet podívat se na východ Slovenska, pobavit se s místními, dostat zkušenosti a přestat psát hlouposti. Na východě Slovenska vlci za měsíc uloví tolik ovcí, co v Česku za celý rok. Žádný chovatel tam nekřičí vybít vlky, žádný.. ví, že do přírody patří.
Odpovědět
dm

david matoušek

27.11.2020 09:58 Reaguje na Z R
Co lžeš? Každý bača na Slovensku ti řekne, že vlků a medvědů je moc a každý by je bil, co se do nich vejde. Bača Imro řekl "ano mně vlk baví v přírodě, patří tam, ale nesmí ho být vela". Potkat vlka, medvěda dnes na Slovensku je stejně jako potkat psa. Při cestě s ovcema na Jánskou viděl během jednoho dna 12 medvědů. Vlci běhají kolem stáda bez ohledu na baču mávájícího holí a řvoucí psy. To je realita na Slovensku, ty cestovateli prstem po mapě.
Odpovědět
ZR

Z R

27.11.2020 10:51 Reaguje na david matoušek
ano jejich tam 10 000 kusů, Bača by ho bil, ale nechtěl by je vyhubit, v čechách jejich 80 a jste z nich dosratí a chcete je vyhubit, troubo. a vidíš, viděl 12 medvědů a žije, nestřílí po něm, rozumíš tomu rozdílu 10000 a u nás 80, bača vidí 12 medvědů a není dosratý.. u nás není ani jeden.. a tak můžu pokračovat.. vy tu pořád píšete o střílení Vlků.. je jich tu jen 80, česko je dvakrát tak velké než Slovensko. vezmi si tu mapu do ruky, když už tam nejsi schopný zajet
Odpovědět
Hu

Hunter

27.11.2020 11:03 Reaguje na Z R
Ono je na Slovensku 10 000 vlků?
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

27.11.2020 11:28 Reaguje na Z R
Tohle je tedy opravdu učenec. Tak deset tisíc vlků na Slovensku? Vy jste je počítal? Pokud se díváte na tu mapu nebo náhodou projíždíte to Slovensko tak prosím otevřete alespoň na chvíli očička.
Odpovědět
dm

david matoušek

27.11.2020 12:27 Reaguje na Z R
Takže za 1. u nás nikdo vlky vyhubit nechce. Kromě extrémisty Šimůnka jsem o tom od nikoho neslyšel.
Za 2. bača by je klidně vyhubil, osobní zkušenost. Ovšem za 3. ty žádnou osobní zkušenost nemáš, protože ty různe "ochranáre" jako ty, by bačové hnali taky. Takže o Slovensku víš prd, jen si něco nalháváš a druhým to vydáváš za fakt.
Odpovědět
dm

david matoušek

27.11.2020 10:16 Reaguje na Z R
Tak proč je svaz chovatelů ovcí a koz na Slovensku neustále proti ochraně vlka Vy vole?
Odpovědět
Jan  Knap

Jan Knap

26.11.2020 22:02 Reaguje na regis24
Tak jsem si to v událostech v regionech poslechl a jestli prý starostové na Broumovsku doplní nějaké údaje.tak by AOPK měla do dvou měsíců rozhodnout,jestli vydá povolení k odstřelu vlků na Broumovsku.Petrův Zdar
Odpovědět
Hu

Hunter

27.11.2020 12:05 Reaguje na Jan Knap
Tak to jsem tedy zvědav. Hlavně na podmínky, uvedené v povolení, pokud bude.
Odpovědět
LZ

Leon Zumr

26.11.2020 22:17 Reaguje na Jan Knap
Podle těch lží a nesmyslů to je buď pacient nebo duhák co se snaží zahltit diskuzi.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

26.11.2020 23:47 Reaguje na Leon Zumr
Mohl byste uvést, proč to považujete za lži a nesmysly?
Předem děkuji za odpověď.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

26.11.2020 23:49 Reaguje na Jan Knap
Škoda, že nejste schopný uvést nějaký rozumný argument.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

26.11.2020 23:44 Reaguje na regis24
Samozřejmě, že když bude mít hladový vlk příležitost ulovit bobra, tak toho využije. Třeba v noci, kdy bobr vylejzá z vody a provádí svou dřevorubeckou práci nebo když se na souši živí větvemi, kůrou a lýkem stromů a keřů.
Odpovědět
dm

david matoušek

27.11.2020 08:06 Reaguje na Majka Kletečková
Ale tak možná v Jeloustovnu :-)).
Odpovědět
su

27.11.2020 23:36 Reaguje na regis24
Je mi líto, ale vlk bobry loví. Je třeba opravdu si tématiku pořádně nastudovat.
Odpovědět
Hu

Hunter

27.11.2020 07:04 Reaguje na Z R
Statistika za 2018, lov jednotlivých druhů: Bobr - 23 ks (omezená možnost lovu, viz plán péče), vydra - celoročně hájená, není možnost lovit, psík mývalovitý - 2 264 ks, norek americký - 608 ks, liška obecná - 66 674 ks.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

27.11.2020 09:05 Reaguje na Z R
Běžte oznámit AOPK, že jsou zde přemnožení bobři a
vydry. Ti s vámi vyběhnou a poví vám, že je jich
ještě málo. S vlky to bude stejné do doby, než se
budou producírovat v Šáreckém údolí v Praze. To
pak bude mazec až pí.Kletečkové sežerou pejska
a vám místo lišek přeskočí plot a kousne vás do
hyždí. Pokud skončí v pohraničí chovatelé pastvení,
tak vlci nezůstanou pouze v pohraničí a půjdou dál
do vnitrozemí. Jenom přání je přesvědčit k lovu spárkaté nestačí, k tomu musí být vlci "přinuceni"
tím, že se budou lidem a domácím zvířatům vyhýbat
obloukem. Tím školením je bohužel pouze neblahá
zkušenost s člověkem jako vrcholovým predátorem.
Píšete, že jste z vesnice, ale jako vesničan
nemyslíte. Mít takovou vlčí smečku u plotu bych
si nepřál ani já a to bych si dovedl poradit.
Lidé s holýma rukama bez zkušeností s velkými psy
se potentují strachy i při setkání s jediným vlkem,
ten to vycítí a dovolí si cokoliv. Jde o to, mu
zpět vštípit to, co ho bezmezné hájení odnaučilo.
Odpovědět
ZR

Z R

27.11.2020 09:23 Reaguje na Břetislav Machaček
asi jsem něco přehlédl, ale nevím, že by Vlci dnes v česku chodili do vesnic.. ale třeba ano? kde? a taky nevím, že by na Slovensku se to dělo, medvěd tu a tam ano, ale vlci ne. Na Slovensku žijí tisíce vlků, nikde jsem nečetl,neslyšl že by napadli člověka, že by se toulali po vesnicích.. Máte jinou informaci?
Odpovědět
JO

Jan Olejníček

27.11.2020 09:57 Reaguje na Z R
Tisíce😀
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

27.11.2020 10:01 Reaguje na Jan Olejníček
Čemu se smějete? V česku (jak pán píše), žije také 3250 Vlků a 6900 Vlčků.
Odpovědět
JO

Jan Olejníček

27.11.2020 10:06 Reaguje na Karel Zvářal
Tak to je jiná.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

27.11.2020 10:30 Reaguje na Z R
Kontrolní otázka: vysvětlete mi, proč třeba v Maďarsku vlci nežijí, když třeba v severní části mají poměrně rozsáhlé lesy? Dovedete si představit zadrátovanou Hortogágy? Já ne. A to je tam rovina, kde by se jim to plotilo mnohem snadněji, než ty naše hrby s rýhami a další spoustou možných podlezů.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

27.11.2020 10:31 Reaguje na Karel Zvářal
Hortobágy.
Odpovědět
ZR

Z R

27.11.2020 12:29 Reaguje na Karel Zvářal
Nevím proč v Maďarsku nežijí Vlci, asi se bojí Orbána, ale v sousedním Srbsku jsou.. takže asi mají Maďaři stejný přístup k Vlku, češi.. Je to stejné, na Slovensku jsou, přes Moravu se žádný nedostane.... je to o lidech..
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

27.11.2020 13:13 Reaguje na Z R
Ano, v divokých horách (Srbsko) s minimem osídlení, a určitě ne v tisících:-)
Odpovědět
ZR

Z R

28.11.2020 12:42 Reaguje na Karel Zvářal
jak to tedy, že v Maďarsku nejsou, v Srbsku jsou, v Česku na Moravě nejsou, na Slovensku jsou? v Rakousku nejsou, v okolních státech jsou? že by společná historie, společná mentalita vůči predátorům?
Odpovědět
Sl

Slovan

28.11.2020 12:03 Reaguje na Karel Zvářal
Měl byste si dohledat informace. Vlci se v Maďarsku i rozmnožují, viz např:
https://nepszava.hu/3098275_mar-biztos-hogy-egy-nepes-farkascsalad-telepedett-meg-a-bukkben
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

28.11.2020 12:22 Reaguje na Slovan
Jedna vlašovka jaro nedělá.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

28.11.2020 12:22 Reaguje na Karel Zvářal
vlaštovka
Odpovědět
ZR

Z R

28.11.2020 12:44 Reaguje na Karel Zvářal
jojo, do švestek nevydrží.. je to pořád stejný příběh, někde se objeví Vlk a pak se objeví někde ve škarpě.. a myslivec to nebyl:-)
Odpovědět
Sl

Slovan

28.11.2020 12:47 Reaguje na Karel Zvářal
To není vlaštovka. Jen v národním parku Bukové hory se jejich populace odhaduje na kolem 20. Vlci se vyskytují ve více oblastech... s překladačem viz. https://kiszo.net/2020/01/25/a-karpataljai-farkasok-nyomaban/

Takže Vaše tvrzení, že vlci v Maďarsku nejsou je chybné. Navíc žijí nejvíce právě v těch severních lesích...
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

28.11.2020 12:54 Reaguje na Slovan
To pořád intenzivně kontrolovaná populace (nízké desítky). Co mi povíte k rakouským vlkům?
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

28.11.2020 12:55 Reaguje na Karel Zvářal
To je... normálně vypadávají slova.
Odpovědět
Sl

Slovan

28.11.2020 13:36 Reaguje na Karel Zvářal
Nízké desítky jsou i u nás. Myslel sem, že zrovna vy dokážete uznat svou chybu. Psal jste, že tam nežijí... žíjí, prosperují a jejich populace roste.
Do Rakouska se začali vracet nedávno. Nemusíte odvádět téma jinam. Pouze sem vám chtěl vysvětlit situaci v Maďarsku.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

28.11.2020 13:50 Reaguje na Slovan
Stálá (souvislá) populace na úrovni slovenské tam není a nebude. V těch parcích je to tak, jak navrhuje p. Vinkler. To bych viděl jako bezproblémovou vizi i pro Česko. Na té mapce, ze které jsem komentoval to H bez vlka, měla takové dvě zelené čárečky ze slovenské strany, jinak dále do vnitrozemí spousta spárkaté, ale už jen červená-( Přitom migrace probíhá ze severu, východu i jihu, ale oni to řeší podobně jako šakala. Takže se raduji spolu s vámi, že jsou a že jich (na jaře) přibývá.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

28.11.2020 12:56 Reaguje na Slovan
A bylo by moc divné, kdyby mezi Slovenskem a Rumunskem byla nula. Takže oni jsou, ale jako by nebyli.
Odpovědět
Sl

Slovan

28.11.2020 15:00 Reaguje na Karel Zvářal
Pane Zvářale, proboha. Nebude se zde s vámi zbytečně hádat, když jste jasně napsal názor, že v tom Maďarsku nejsou vůbec. V momentě, kdy jsem vám poslal odkazy, že pravdu nemáte, jste to aspoň tajně uznal. A teď píšete něco o populaci podobné té na Slovensku? Cože?? Jako sorry, ale ti vlci se tam zaprvé teprve vracejí a zadruhé nechápu, co se mi snažíte vnutit o populaci čítající stovky kusů. O tom sem se já nikdy nezmínil! Vy teď jen nevíte, jak se z toho faktu, že jste neměl pravdu, vyhrabat. Protože tohle ukecat jako vždy nejde.
Vlčí populace tam je (čítající desítky kusů dost podobně jako u nás), nežijí jen v národních parcích, populace je rostoucí a lov je tam stejně jako u nás zakázán. Smiřte se s tím.

Na Vinklera mám názor svůj a je mi líto, že zastáváte také tyto radikální názory na vlčí problematiku.
Odpovědět
Sl

Slovan

28.11.2020 15:04 Reaguje na Slovan
P.S správci webu by mohli zařídit, aby porušení pravidel diskuze šlo odvolat... člověk se na mobilu občas uklikne při vypínání reklamy...
Odpovědět
JV

Jarda Vesničan

28.11.2020 16:24 Reaguje na Slovan
Proč se ksakru tak odvoláváte? Vždyť o nic nejde, jen si si každý domyslí na čí popud třeba mizí nepohodlné příspěvky.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

28.11.2020 17:20 Reaguje na Slovan
Nejsou to radikální názory, jsou zcela logické, protože při dlouhotrvající absolutní ochraně to může dojít až tak daleko, jako na tom videu. A ne jeden kojot, ale smečka vlků. A ne pohotový chlap, ale dítě či žena... A nepsal jsem, že vůbec, ale že nejsou (to platí pro 95% území).

https://www.youtube.com/watch?v=NqVE9qfg7yI
Odpovědět
Sl

Slovan

28.11.2020 19:30 Reaguje na Karel Zvářal
“ Kontrolní otázka: vysvětlete mi, proč třeba v Maďarsku vlci nežijí, když třeba v severní části mají poměrně rozsáhlé lesy?” - vaše slova. Nechť každý posoudí.

To video je vtip nebo co? :D To snad nemyslíte vážně... “vyhlaďte jeleny a srnce! Viz. video! Co kdyby místo chlapů byla žena nebo dítě!!”
https://youtu.be/S8UQ5liKg0g
Navíc toho kojota vyloženě k sobě láká... a ten je spíš zvědavej než že by útočil.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

28.11.2020 19:42 Reaguje na Slovan
Nějak se v tom svém "vítězství"-) bahníte, ale Rakousko a třeba GB tu nebudete vysvětlovat, že? To jsou vyspělé demokracie, ale vlkofilům moc prostoru nedávají, což? Tak to nahradíme u nás, tady na to půjdem nekompromisně, vlk je chráněný a basta!

Tu pumu také láká? A těch dokončených útoků nejen pum, ale i medvědů, kojotů i vlků je tam zaregistrováno dost.

https://www.loupak.fun/video/ze-sveta/57188-pronasledovala-ho-puma-americka
Odpovědět
Sl

Slovan

28.11.2020 20:43 Reaguje na Karel Zvářal
Ale nebahním, jen vysvětluji vaše slova, když sám nevíte co píšete... za to já nemůžu.
A proč bych měl vysvětlovat Rakousko, kde žije 20 vlků a teprve se tam začali nedávno vracet a nebo GB, což je ostrov a vlk tam dnes nežije? A co to má jako společného s demokracií? Vždyť vy píšete naprosté nesmysli... nějaký vlkofil... a vy jste jaký “fil”?

Tahle diskuze s vámi nemá absolutně smysl, pardon. Vy evidentně nenávidíte všechny šelmy, přitom jsou jejich útoky extrémně vzácné i při jejich vysoké koncentraci a většinou jsou vyvolané obranou mláďat (jako v případě oné pumy). Já se divím, že lidé do těch hor a lesů v US vůbec chodí. Tímto se akorát zesměšňujete. Však se podívejte na statistiky, než vyplodíte takovou blbost. Ale asi složité to hodit do googlu...
Odpovědět
Sl

Slovan

28.11.2020 20:45 Reaguje na Slovan
Nesmysly...
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

29.11.2020 07:36 Reaguje na Slovan
Zesměšňuju se akorát tím, že se bavím s takovým trolem. A jestli jsem Phil, si dohlededjte, gůglit umíte.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

30.11.2020 06:34 Reaguje na Slovan
Nepokřtěný Slovane, s tou nenávistí k šelmám to asi posuzujete podle sebe, že? To vy nenávidíte všechny, kdo neadoruje šelmy. Ve vašem černobílém světě to ani jinak být nemůže, buďto láska, nebo nenávist, nic mezi tím.

Více jste se mýlit nemohl, mám rád všechna zvířata, a u těch problémových (přemnožených, škodlivých) jsem pro regulaci. A regulace je něco jiného než vystřílení. To je omezení počtu podle úživnosti a vztahům k ostatním druhům biocenózy. Jako se regulují lišky, kuny,... na Slovensku i vlci – a já jsem i pro regulaci problémových (kontejnerových) medvědů. Pokud šelma nemá přirozeného predátora, musí ho zastoupit člověk. Jinak to nedělá dobrotu.
Odpovědět
Sl

Slovan

2.12.2020 11:16 Reaguje na Karel Zvářal
Prosimvás, vy se tu snažíte ostatní přesvědčit o tom, jak je zachvíli u nás budou napadat a zabíjet vlci! Vy tu šíříte záměrně možnou paniku u lidí, kteří těm vašim lžím uvěří, ne já! Nejdřív sem hodíte video o šakalovi, které jen ukazuje, jak ho ten člověk doslova láká a že šakal je spíš zvědavý než agresivní! Pak zde dáte známé video pumy, která jen bránila mláďata a byla souhra náhod, že se ta situace stala. Co když potkáte takhle nečekaně bachyni s mláďaty?! Prostě jdete do lesa, kde žijí divoká zvířata... a kdo se bojí...
Vy jen žijete v naprosto nesmyslném strachu, který se dal chápat v době tak před 50 lety a ne dnes, kdy máme úplně jiné znalosti.

A ano, jsem nepokřtěn a hrdý nevěřící :)
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

28.11.2020 18:27 Reaguje na Z R
Na Slovensku ale již okusili pár gramů olova v poloplášti. Takže mají respekt
Odpovědět
ZR

Z R

27.11.2020 09:28 Reaguje na Břetislav Machaček
a vydry jsou přemnožené, v Jeseníkách určitě, kupte si tam rybník a dejte si tam fotopast a do roka tam nebude ploutev. Myslivec vydru zastřelit nemůže, ale ikdyby mohl, tak neumí... je to moc chytré zvíře, zbývají Vlci...
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

27.11.2020 09:58 Reaguje na Z R
Nečtěte Mateřidoušku, ale odbornou literaturu
a weby zabývající se touto problematikou.
Pak zjistíte, že s přemnožením vyder máte
sice pravdu, ale dopouštíte se kacířství toto
tvrdit. Jinak malá zvířata mohou být potravou
jedinců vyobcovaných ze smeček, ale smečka
preferuje lov velké kořisti a nebude číhat
na vydru, kterou se nenasytí ani jedinec.
Být povolen regulační lov vyder, tak to taky
nebude žádná sláva bez pastí pouhým odstřelem.
Snad možná u těch rybníčků, ale vlk tím regulátorem každopádně nikdy nebude, protože prozatím má dostatek snáze ulovitelné potravy.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

27.11.2020 12:08 Reaguje na Břetislav Machaček
Tipoval bych, že spousta těch drobných zvířátek vlkům i smrdí. Kvůli jejich potravě, případně způsobu života. A proto by je lovili a žrali jen kdyby na ně narazili za extrémního nedostatku potravy. Taková vydra, potom lasicovití, jako norek, možná i medvídek mýval..
Odpovědět
ZR

Z R

28.11.2020 12:35 Reaguje na Břetislav Machaček
Ano, ale v současné dobře Vydra, Psík Mívalovitý prostě přirozeného nepřítele nemá, takže jejich stavy rostou, na úkor původní zvěře.. jasné, že vydra nebudete na jídelníčku vlka první volba, ale minimálně mláďata těchto přemnožených škůdců budou regulovány, tímto predátorem
Odpovědět
ZR

Z R

28.11.2020 12:35 Reaguje na Břetislav Machaček
Ano, ale v současné dobře Vydra, Psík Mívalovitý prostě přirozeného nepřítele nemá, takže jejich stavy rostou, na úkor původní zvěře.. jasné, že vydra nebudete na jídelníčku vlka první volba, ale minimálně mláďata těchto přemnožených škůdců budou regulovány, tímto predátorem
Odpovědět
dm

david matoušek

28.11.2020 13:16 Reaguje na Břetislav Machaček
Pravdu máte. Jak často se zkříží cesta vlka a vydry, aby ta predace se dala považovat za významnou? To pan ZR jen tak plácá. Jinak lovit vydru odstřelem zcela cíleně, to už chce opravdového snipera srdcare :-)).
Odpovědět
dm

david matoušek

27.11.2020 10:05 Reaguje na Z R
Takže jestli spoléháte na vlka při redukci vyder, tak potěš koště. A na druhou stranu, Vy si neumíte zabezpečit jeden rybník před vydrami? Co mají teda říkat ti chovatelé ovcí apod?
Odpovědět
ZR

Z R

27.11.2020 12:34 Reaguje na david matoušek
mě rybník neživí, nepotřebuju jej zabezpečovat. poenta je ta, že přes všechnu tu škodu mi způsobenou, nekřičím do televize Nova zabijte vydry, to se Vám tu všem snažím vysvětlit, lidé co tu křičí zabijte vlka, sežral mi ovci na to nemají právo.. navíc dostávají dotace za pastevectví, odškodné za zabitou ovci. není to tak, že přijdou o živobytí.. ale samozřejmě neschaluji to aby Vlk žral ovce..
Odpovědět
dm

david matoušek

27.11.2020 12:41 Reaguje na Z R
Takže žádný rybník nebyl, že, kecale. Ono většinou i když tě neživí, tak nikdo nechce aby mu ho vydra vyžrala. Lidi si zabezpečují po špatných zkušenostech i okrasná jezírka. Ty ne, ty čekáš na vlka :-)).
Odpovědět
ZR

Z R

27.11.2020 12:51 Reaguje na david matoušek
rybník proti vydře zabezpečit nejde.. to Vám každý řekne, ne na amatérské úrovni, pokud máte sádky, tak dotoho musíte zainvestovat, plot, ohradník, elektřinu, psa.. pokud to máte pro radost, nepotřebuji aby se mi dědit zamotali do elektrického ohradníku. ale ani elektrický ohradník v případě vydry Vám nepomůže, je to nejchytřejší zvíře. vždy se podhrabe
Odpovědět
ZR

Z R

27.11.2020 12:52 Reaguje na Z R
jedině Vlk by mi pomohl, jinak nic:-)
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

27.11.2020 13:08 Reaguje na Z R
Možná kardinál... že by se za Vás pomodlil:-)

Podle mantry ekologistů se predátor nemůže přemnožit, jak jim vysvětlíte přemnoženou vydru, volavku...?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

27.11.2020 18:33 Reaguje na Karel Zvářal
To je zase bavič co?
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

27.11.2020 13:16 Reaguje na Z R
Tak to máte smůlu. V Jeseníkách nebude. Co by tu taky dělal.
Odpovědět
ZR

Z R

28.11.2020 12:26 Reaguje na Jarek Schindler
Hm to je pravda, co by tam dělal, největší horský masiv v Česku, s největší rozlohou lesů. je hezké vidět, že na Libav´, vojenském újezdě to funguje, mají tam Orly mořské, mají tam nejhodnotnější vysokou v česku, srnčí.. armáda si to umí pohlídat..
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

28.11.2020 17:34 Reaguje na Z R
Jeseníky a největší horský masiv v Česku? Ani největší, ani s největší rozlohou lesů. Orla mořského na Jesenicku máme také. S jelenem máte pravdu. Na tak velké rozloze honitby jako je Líbavá se již dá něco vychovat . S tím srnčím co? Také nejhodnotnější?
Odpovědět
ZR

Z R

28.11.2020 18:32 Reaguje na Jarek Schindler
ano Hrubý a nízký jeseník je největší horský masiv v Česku, jsou zde nejrozsáhlejší lesní porosty. Jak srnčí, tak vysoká je v Libavé nej, jezdí je tam střílet zahraniční hosté.. Vlk by tam měl šanci... hlídají to vojáci
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

27.11.2020 18:32 Reaguje na Z R
Tolik"moudra"jsem už velmi dlouho nečetl!
Vy musíte být asi"velký odborník"a ty informace, co máte, to je něco.
Odpovědět
Hu

Hunter

27.11.2020 20:55 Reaguje na Z R
Spíš psychiatr.
Odpovědět
dm

david matoušek

27.11.2020 14:57 Reaguje na Z R
Ale jde, jen to odnese kupa jiných zvířat. Nevíte nic.
Odpovědět
ZR

Z R

28.11.2020 12:27 Reaguje na david matoušek
a to má být řešení????
Odpovědět
ZR

Z R

28.11.2020 12:29 Reaguje na Z R
dneska jsem šel kolem nory Vydry, a ejhle, někdo se jí snažil bagrem rozebrat, zatím co vy sedíte doma v gauči.. já chodím do přírody
Odpovědět
dm

david matoušek

28.11.2020 12:57 Reaguje na Z R
A ten bagr řídil ten tvůj vlk, vid, jak v Jen počkej!, jen aby se místo k zajíci dostal na vydru :-)). Já jsem v přírodě denně, a nějak nemam potřebu to všem sdělovat. Jinak na té tvé Libave jsem se jako student během praxi něco napálil klestu a nasázel stromků.
Odpovědět
dm

david matoušek

28.11.2020 13:00 Reaguje na Z R
No v případě "vlci" pomoci to taky odnese kupa zvířat a lidí.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

27.11.2020 09:08 Reaguje na Pavel Daněk
To, že vlci loví staré a slabé kusy je jen ochranářská pohádka. Vlci loví ve smečkách a bez velkých potíží strhnout dospělého jelena v plné síle. Jelen neuteče, je to takový nafoukanec, brání se a vlky to prostě baví, tak ho dostanou.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

27.11.2020 12:12 Reaguje na Marcela Jezberová
Je a není to pohádka. Ze stáda či tlupy prokazatelné uloví toho slabého nebo nejpomalejšího nebo z více nejpomalejších toho, co má smůlu. (Pokud stádo není v ohradě a nemůže tak utéct, tam uloví - zabije více zvířat) Ale že by vlci zdravé jedince nechávali v klidu a schválně pobíhali lesem a hledali ty slabé, tak to sotva.
Odpovědět
JV

Jarda Vesničan

27.11.2020 19:09 Reaguje na Marcela Jezberová
Škoda, že tito teoretici neměli možnost shlédnout fotografie stržené zvěře na CHP Náchodska v posledních letech. Opravdu většinou výmluvný panel, nebo trofeje zvěře, ulovené vlky. Věřím že ani místní školy by neměly velký zájem o podobnou výstavu. Oni by jim to nejspíš pracovníci CHKO určitě rozumně vysvětlili, že podobné obrázky k dnešní přírodě prostě patří. Vlk který loví, si vybere kořist podle šance na její stržení, žádný přírodní výběr jak se nám snaží někteří odborníci namluvit. Byla tam na obrázcích jak samičí, tak samčí stržená silná zvěř. Nedělejte prosím z vlka spasitele, který zachrání naše lesy a přírodu.
Odpovědět
LZ

Leon Zumr

26.11.2020 22:08
Podle rentgenu šlápla na minu protože ten rentgen je stejný jak od údajně zastřeleného vlka od Mělníka kterého našli v příkopu a do dnešního dne se nikde neobjevily výsledky pitvy.
Odpovědět
re

regis24

27.11.2020 06:57 Reaguje na Leon Zumr
Asi mají jen jeden snímek na kombinování. Jako takový podklad
Odpovědět
LZ

Leon Zumr

27.11.2020 10:17 Reaguje na regis24
Vypadá to tak protože pokaždé je velký řev fotky jak mých kolen a loktů a nakonec je ticho po pěšině a výsledky žádné. Kdyby to byl první případ tak mě to nechá klidným ale to už je po několikáté a pořád stejný scénář. S tím rysem co měl v sobě údajnou střelu z kulovnice která nedokázala prostřelit tak slabou část jako je noha u rysa to bylo taky podobné rentgen že to praští do očí každého kdo má mozek v hlavě a kvanta řevu ve všech medii a výsledky žádné na dotazy neodpovídají.
Odpovědět
DA

DAG

1.12.2020 13:01 Reaguje na Leon Zumr
JJ ta fotka z rentgenu byla zajímavá. Vlk vypadal jako plný střepin z granátu a najednou ticho po pěšině. Navíc na fotce je vlk který má barvu na plecku a na rentgenu byli střepin v kyčlech.
K vlku který je teď přejetý byli zavoláni myslivci. Byli u něho dva a žádné střelné zranění nenašli. Je o tom podrobný článek v nové Myslivosti. Tak já myslím, že budu věřit myslivcům. Extremistickým ochranářským organizacím, prostě přestávám věřit. Když zde čtu jejich názory, tak začínám mít strach z toho, že zakážou za chvíli vstup do volné krajiny.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

27.11.2020 09:33
Koukám, že se plán částečného odstřelu vlků, nutného k tomu, aby vlk získal zase respekt k člověku a nelovil přednostně člověkem chovaná zvířata, protože je v ohradě uloví mnohem snadněji než nějakého srnce nebo daňka či sele ve volné přírodě, už realizuje.
Odpovědět
ZR

Z R

28.11.2020 12:59
Malé shrnutí:
1)Chovatelé ovcí nemají stáda dobře zabezpečené, chybí pořádní psy, které by stáda chránila (Border kolie není řešení)
2)Vlk do české krajiny patří, je v celé Evropě, a žádný člověk nemá právo říkat, že žít v česku nesmí.
3)Počet vlků v česku 80 kusů, je nic, na rozlohu Česka
4)Taky je pravda, že Vydry, Volavky, Kormoráni na rybách způsobují mnohonásobně větší škody, ale nikdy jsem neslyšel nikoho křičet, že ty zvířata se musí komplet vyhubit.

Na závěr bych hlavně osazenstvu v Čechách doporučil se méně dívat na Červenou karkulku a to že bydlí někdo na vesnici ještě neznamená, že rozumí přírodě a ví kde co a jak žije. A až budete mít v Čechách vlků moc, tak pár dovezte do Jeseníků, žádného tu nemáme.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

28.11.2020 14:14 Reaguje na Z R
Každý z bodů je na samostatnou diskusi, jen k tomu 4) asi tolik: každý predátor, pokud se projevuje neúnosně na stavech kořisti, by měl být regulován. To, že někteří požívají absolutní ochrany, považuji za mylný až škodlivý názor (i praxi). O vystřílení jsem nikdy z povolaných úst nikdy neslyšel, vždy se jedná o snížení stavů na únosnou početnost.
Odpovědět

Jan Šimůnek

28.11.2020 14:33 Reaguje na Z R
V momentě, kdy dojde k napadení lidí vlky, a zejména dětí (tam, kde se vlci vyskytují, je to vcelku častý jev), objeví se dav a bude chtít krev. Nejen vlčí. A pak vlkomilům polezou tlustý do tenkých.
Odpovědět
ZR

Z R

28.11.2020 17:29 Reaguje na Jan Šimůnek
Prosím vložte odkaz na články, kdy a kde se to stalo, děkuji.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

28.11.2020 17:35 Reaguje na Z R
Tady to máte v menším provedení in natura.

https://www.youtube.com/watch?v=NqVE9qfg7yI
Odpovědět
ZR

Z R

28.11.2020 18:17 Reaguje na Karel Zvářal
Tak pokud je to vše, co jste našel na celém Googlu? jedná se o Kojota, ne Vlka, jedná se o USA, ne Evropu. dejte sem něco z Evropy, je přeci velká.. co když ten Kojot měl vzteklinu a nebál se tak člověka? za komunistů to bylo normální v česku, Lišky měli vzteklinu a nebáli se nikoho... a byly případy, kdy Liška se vzteklinou pokousala člověka.. už je to dost dávno, ale stávalo se to.. hned ji samozřejmě utratili.. článek co jste vložil, není fér... za chvíli tady dá někdo záběry z nějaké kovbojky...:-) poprvé jsme se fakt pobavil...
Odpovědět
JV

Jarda Vesničan

28.11.2020 16:30 Reaguje na Z R
Nebojte se, oni dojdou sami. Jenom nedávejte nikomu svou adresu, aby Vám místní Moraváci nepřišli naplácat, až je budete pomáhat množit.
Odpovědět
ZR

Z R

28.11.2020 17:28 Reaguje na Jarda Vesničan
Na Moravě, žádný Vlk nikdy do Švestek nevydržel, už to píšu po páté...
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

28.11.2020 17:58 Reaguje na Z R
Máte pravdu. Nýdek, v jehož okolí se prý i množí,
je ve Slezsku a ne na Moravě a vy trochu mimo.
Ale je tu s vámi alespoň sranda, protože takový
"učenec" tu ještě chyběl. Děkuji za pobavení.
Odpovědět
ZR

Z R

28.11.2020 18:11 Reaguje na Břetislav Machaček
Ano, to je jeden chudák pár, který se toulá v česko,polském,slovenském trojmezí. nikdo nemůže tvrdit, že trvale žije na Moravě. žije kdesi mezi třemi státy, v bohem zapomenutém kraji, kde se ani nemluví česky. asi dnes má v kožichu broky ze tří států... letos se objevil, jak říkám, do švestek nevydrží.. o pivo?
Odpovědět
ZR

Z R

28.11.2020 18:25 Reaguje na Břetislav Machaček
Vidíte, a to je vono, Vlčí pár do švestek nevydrží a přesto, nikomu nic neudělal.. žádné napadéné ovce Nýdek nehlásí.... a to je to co se tu snažím vysvětlit...regulace Vlků tu už bohužel dávno běží.. a hysterie ohledně Broumovska tomu jen napomáhají...
Odpovědět
dm

david matoušek

28.11.2020 19:24 Reaguje na Z R
I letos v Nydku a okolí útoky na ovce byly.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

28.11.2020 18:25 Reaguje na Břetislav Machaček
Pane Machačku, to se zas tak moc od průměrného duháka neliší. Oni si neuvědomují, že vlka vyhubili v čase, kdy lidí bylo desetkrát méně než dnes. To se ještě dalo hovořit o přírodě, v porovnání s dneškem. Ti lidé všude chodili pěšky, vytí vlků při takové noční cestě asi moc na náladě nepřidalo. Neměli tolik pletiva (pokud se vůbec vyrábělo), aby všechnu havěť si ochránili, tak to řešili radikálně - a nikdo se jim nemůže divit, být na jejich místě, jednal by pravděpodobně stejně.

Až se ti vlci namnoží, vyloví téměř všechnu spárkatou, tak se budou chovat jako ten hladný kojot. Drze a agresivně. A to si po nocích sportující čelovkáři asi sakra rozmyslí, jestli si dají noční běh lesem, nebo raději ulicemi města. A i tam to nemusí být stopro jistota, když už dnes vlci chodí ve dne do vsi.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

28.11.2020 19:08 Reaguje na Karel Zvářal
Já už na něho nemíním reagovat, protože je to
nový pan Hanzl. Když neví o zabitých ovcích
v Nýdku a okolí a o údajném množení, tak se
asi problematiky chytil, aby pouze kalil vodu.
Podle anonymity to může být pouze duplicitní
diskutér, kterému už došly argumenty a tak se
snaží alespoň provokovat svými nesmysly. Ať
si tak plácá co chce, ale mi nestojí za to
už na to reagovat. Bavit se dá pouze s lidmi, kteří se něčím skutečně zabývají a neplácají hlouposti.
Odpovědět
ZR

Z R

28.11.2020 18:41 Reaguje na Z R
Na Moravě sídlí Hnutí Duha, tady je každý druhý Vlkomil:-)
Odpovědět
JV

Jarda Vesničan

28.11.2020 19:56 Reaguje na Z R
,,Ještě větší blbec, než jsme mysleli" hezký film.
Odpovědět
ZR

Z R

28.11.2020 20:07 Reaguje na Jarda Vesničan
Super argument tragede
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

28.11.2020 22:16 Reaguje na Z R
Takže už naposled.
O vlcích v Nýdku si přečtěte
článek zde na Ekolistu ze dne 12.8.
"Vlčí smečka ve Slezských Beskydech
přivedla na svět vlčata..." a běžte
tam gorolům mudrovat o těch vlcích
ty svoje plky. Pak popište, jak
jste s těmi svými moudry pochodil.
Opatrně, ti chlapi jsou od rány
a nebudou mít takovou trpělivost
vám pouze rozšířit vaše obzory.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist