https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/voda-v-rybniku-rosnicka-stale-neni-tak-cista-jak-by-si-svitavy-praly
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Voda v rybníku Rosnička stále není tak čistá, jak by si Svitavy přály

8.7.2023 00:20 | SVITAVY (ČTK)
Voda v rybníku Rosnička, kam se chodí koupat obyvatelé Svitav, stále není tak čistá, jak by si radnice přála. Už několik let se město snaží její kvalitu zlepšit, vloni ale hygienici koupání v rybníku zakázali už před koncem července a ani předtím je nedoporučovali. Navíc do vody někdo v polovině července zřejmě vylil fekálie, čemuž nasvědčovaly rozbory. Svitavy podaly trestní oznámení na neznámého pachatele, policii se jej ale nepodařilo zjistit. Město pokračuje v úsilí o vyčištění rybníka, řekl ČTK vedoucí odboru životního prostředí svitavské radnice Marek Antoš.
 

"Průhlednost vody není nic moc a chystáme se k aplikaci bakterií a síranu železitého. Ve vodě je stále hodně živin, hlavně dusíku, síran by je měl vysrážet, aby byly nepřístupné pro sinice. Záležet ale bude hodně na počasí," uvedl Antoš.

Rybník leží v příměstské rekreační oblasti Svitav a lidé ho využívají ke sportovnímu rybaření i koupání. Radnice čtyři roky pracuje za zlepšení kvality vody. Dala odstranit příbřežní vegetaci a rostliny ve vodě, provzdušňuje vodu, odborníci tam aplikovali probiotické bakterie. Všechna opatření mají zamezit množení fytoplanktonu.

Podle krajské hygienické stanice je v současnosti voda v rybníku na třetím z pěti stupňů znečištění. "Mírně zvýšená pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci, po koupání se doporučuje osprchovat. Průhlednost 0,9 metru. Bohatě oživeno řasami a poměrně četně již i sinicemi, zatím převládají tenké vláknité sinice," uvedli hygienici na webu.

V Rosničce se vodní organismy přemnožují dlouhodobě. Zákazy koupání museli hygienici vydat v letech 2012, 2014 až 2018, 2020 a 2022.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VM

Vladimir Mertan

8.7.2023 12:48
https://www.youtube.com/watch?v=VnRZIFNHUYg
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

10.7.2023 10:43
Rybníky jsou obtížný projekt, prostě :-). Trochu vstupu živin, sportovní rybolov...
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist