https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vodohospodari-koronavirus-zvysil-naklady-a-snizil-prijmy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vodohospodářům koronavirus zvýšil náklady a snížil příjmy

1.2.2021 14:45 | PRAHA (ČTK)
Sdružení se nyní snaží vytvořit manuál, jak fungovat s koronavirovými omezeními po dlouhou dobu. Virus byl už nalezen i v odpadní vodě, ale neví se, zda šlo o aktivní virus, nebo jenom o zbytky z exkrementů.
Sdružení se nyní snaží vytvořit manuál, jak fungovat s koronavirovými omezeními po dlouhou dobu. Virus byl už nalezen i v odpadní vodě, ale neví se, zda šlo o aktivní virus, nebo jenom o zbytky z exkrementů.
Foto | KirkD2009 / Flickr
Koronavirus snížil v minulém roce příjmy z fakturace vody o 653 milionů korun. Naopak zvýšil náklady například na ochranné pomůcky o 348 milionů korun, uvedl ředitel Sdružení oboru vodovodů a kanalizací (SOVAK) Vilém Žák. Vyplývá to podle něj z dotazníkového šetření mezi vlastníky i provozovateli vodovodních soustav. Respondenti zásobují 82 procent obyvatel ČR vodou a čistí vodu od 62 procent populace. Celkovou výši příjmů z fakturace či vynaložených nákladů za loňský ani předloňský rok neuvedl.
 

Podle údajů ministerstva zemědělství od 50 největších společností náklady včetně mezd, energií a materiálu zahrnuté do ceny pro vodné a stočné předloni činily 15,48 miliardy Kč u pitné vody a 14,085 miliardy Kč u vody odpadní.

Žák řekl, že žádná členská společnost nepřerušila v době koronavirové pandemie provoz, žádná vodárna ani čistírna odpadních vod nebyla kvůli karanténě uzavřena.

Mezi náklady jsou nejvyšší služby, pořízení ochranných prostředků, vícenáklady na čisticí a dezinfekční prostředky nebo zvýšené mzdové náklady spojené s koronavirovými opatřeními. U tržeb pak klesly peníze za vodné a stočné, důvodem je mimo jiné uzavření průmyslových podniků na jaře.

Podle Žáka se sdružení nyní snaží vytvořit manuál, jak fungovat s koronavirovými omezeními po dlouhou dobu. Virus byl už nalezen i v odpadní vodě, ale neví se, zda šlo o aktivní virus, nebo jenom o zbytky z exkrementů. Také se podle něj neprokázalo, že by se jakýkoliv pracovník z odpadní vody nakazil.

Žák dodal, že neví o žádné investici ve vodárenství, která by byla zastavená kvůli koronaviru. "Naopak můžu říct, že vím o celé řadě, které naopak byly na konci roku zahájeny," uvedl. Podle něj nyní připravuje ministerstvo financí novinky - cenový výměr, podle kterého se určují ceny vodného a stočného, by se nemusel dělat každý rok, ale jednou za pět let. Změna by mohla začít platit už od příštího roku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist