https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vyborny-je-s-rozpoctem-spokojeny-mze-ma-200-milionu-kc-navic-na-digitalizaci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výborný je s rozpočtem spokojený, MZe má 200 milionů Kč navíc na digitalizaci

26.9.2024 23:43 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ministerstvo zemědělství bude příští rok hospodařit s výdaji přes 58,9 miliardy korun, což je zhruba o 200 milionů Kč více, než bylo v návrhu z konce srpna. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) řekl ČTK, že je s rozpočtem spokojený a 200 milionů navíc půjde na digitalizaci. Vyšší rozpočet, než bylo uvedeno v původním návrhu, bude mít také Státní pozemkový úřad.
 
"V rámci možností, které nám státní rozpočet umožňuje, jsem spokojen. Kapitola pokrývá klíčové oblasti," uvedl Výborný. Výdaje ministerstva zemědělství jsou oproti původnímu návrhu o 200 milionů vyšší, peníze půjdou podle ministra na posílení digitalizace Státního zemědělského intervenčního fondu. "Budeme vytvářet nové systémy, abychom zjednodušili práci zemědělcům," doplnil.

Výborný především považuje za důležité, že jsou v rozpočtu dvě miliardy korun, které přislíbil na podporu zemědělců. Z toho 1,250 miliardy korun bude v národních podporách a zbylých 750 milionů korun bude součástí Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu. Dále byl navýšen i rozpočet Státního pozemkového úřadu. Výborný považuje pozemkové úpravy i s ohledem na uplynulé povodně za velmi důležité.

Vláda ve středu schválila návrh rozpočtu na příští rok se schodkem 241 miliard korun. Proti původnímu návrhu ministerstva financí z konce srpna je schodek vyšší o 11 miliard korun, když deset miliard korun půjde na odstraňování škod po zářijových povodních a o jednu miliardu se zvýší prostředky pro vysoké školy. Letos by měl stát hospodařit se schodkem 282 miliard korun. Vláda schválila také zvýšení letošního schodku o 30 miliard korun kvůli povodním. Ministerstvo zemědělství letos hospodaří s částkou přesahující 53,7 miliardy korun.

Návrh státního rozpočtu musí vláda do konce září odeslat do Sněmovny, poslanci by se jím měli začít zabývat v říjnu. Závěrečné hlasování o podobě státního rozpočtu bývá zpravidla v plánu v prosinci, poté musí zákon ještě podepsat prezident. Senát se k rozpočtu nevyjadřuje.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist