https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vychodoceske-muzeum-v-pardubicich-chysta-novou-prirodovednou-expozici
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Východočeské muzeum v Pardubicích chystá novou přírodovědnou expozici

29.6.2024 22:07 | PARDUBICE (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Východočeské muzeum v Pardubicích, které sídlí na zámku, připraví do několika let novou přírodovědnou expozici. Věnovat se bude přírodě Pardubického kraje. Bude umístěná v horním patře hospodářské budovy, uvedlo hejtmanství.
 
"Architektonický návrh je již hotový a nyní pracujeme na detailech jednotlivých vitrín. Vyrábíme interaktivní prvky a připravujeme exponáty pro konkrétní stanoviště. Také hledáme vztahy mezi jednotlivými částmi expozice, aby návštěvníka mohly co nejlépe provést přírodou Pardubického kraje," řekl ředitel muzea Tomáš Libánek.

Expozice vzniká v hospodářské části zámku, kde donedávna sídlila Gočárova galerie. V přízemí pod ní kraj vybuduje nové návštěvnické centrum. Výstava bude interaktivní, dotyková, otevře se patrně v roce 2027.

"Expozice veřejnosti představí širokou škálu biotopů a přírodních fenoménů Pardubického kraje. Skrz tradiční přírodovědné muzeum návštěvník vstoupí do moderní expozice, která ho provede přírodou od polabských nížin až po nejvyšší pohoří," řekl hejtman Martin Netolický (3PK/SOCDEM).

Přírodovědné expozice jsou mezi návštěvníky muzea oblíbené. Stálicí byla na zámku Příroda východního Polabí, která tam byla od roku 2004 do roku 2018. Někdy se přírodě věnují krátkodobé výstavy, poslední z nich loni ukazovala mizející druhy zvířat a rostlin.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist