https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/za-chov-kocek-v-nevhodnych-podminkach-potvrdil-soud-zene-podminku-a-zakaz-chovu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=denni-tisk
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Za chov koček v nevhodných podmínkách potvrdil soud ženě podmínku a zákaz chovu

25.4.2024 23:44 | PRAHA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto | Mike D / Flickr
Za chov koček v nevhodných podmínkách dnes odvolací Městský soud v Praze potvrdil ženě čtyřměsíční podmínku se zkušební dobou na rok a osm měsíců a zákaz chovu koček na pět let. Jejímu synovi trest zmírnil, vypustil podmíněný trest a ponechal mu pouze tříletý zákaz chovu. Zvířata podle verdiktu trpěla stresem, nedostatkem veterinární péče, špatným výživovým stavem či nedostatkem soukromí. Dnešní rozhodnutí je pravomocné. Oba obžalovaní vinu v minulosti odmítli.
reklama

 

Obžaloba tvrdila, že Barbora Nekolová a Jiří Nekola od nezjištěné doby do února 2021 chovali v bytě v Horních Počernicích 44 koček. Obžalovaní zvířatům podle žalobkyně nedávali dost krmení a pití. V bytě se také podle spisu pravidelně neuklízelo a neprováděla se dezinfekce. Při odebírání zvířat nalezli policisté i dvě mrtvá koťata, sedm koček veterináři později utratili.

Nekolová a její syn byli původně obžalováni z týrání zvířat, soud je nakonec potrestal za chov zvířat v nevhodných podmínkách. Odvolací senát také upravil některé podrobnosti v odsuzujícím verdiktu, dvojice podle něj například v dané době chovala 42 koček, přesněji také vymezil časové období, kdy se v bytě nacházely.

Nekolová už dříve vinu odmítla. V roce 2022 u soudu uvedla, že kočky, které policisté v bytě nalezli, patřily její známé. Ta ji podle ní požádala, jestli by se mohla o zvířata postarat, protože na chatě, kde žila, se měla měnit kamna. Nekolová proto požádala o pomoc svého syna, který se koček ujal. V bytě podle svých slov v dané době již nežila. Odmítla, že by kočky byly podvyživené nebo nemocné, což tvrdila obžaloba.

Podle odvolacího senátu ale není podstatné, komu kočky patřily, chov podle něj může být i dočasný. "Jednoznačně vyplynulo ze znaleckého posudku, že všechny kočky trpěly chemickým stresem," konstatoval soudce Pavel Benda. Kočkám podle něj nebyla poskytována ani odpovídající veterinární péče.

Obhájce Nekolové před dvěma týdny v odvolání kritizoval zdravotní dokumentaci o kočkách, která podle něj není úplná. Požadoval, aby byl stav zvířat posouzen znovu, a to například proto, aby byla posouzena jejich tělesná konstituce. Na konstituci koček a nepřezkoumatelnou dokumentaci poukázala i sama Nekolová. Nesouhlasila také s tím, že by kočky, které veterináři utratili, byly utraceny v důsledku podmínek jejího chovu.

Nekola v prohlášení u obvodního soudu uvedl, že vlastnil pouze devět koček, zbylé nalezené kočky v bytě byly právě známé Nekolové. Jeho kočky byly podle jeho tvrzení zdravé, očkované a byly chovány odděleně.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist