https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zacina-filmovy-festival-jeden-svet.nabizi-vstup-do-sveta-klimaticke-krize
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Začíná filmový festival Jeden svět. Nabízí vstup do světa klimatické krize

5.3.2020 15:08 | PRAHA (Ekolist.cz)
Změny klimatu a jejich dopad na krajinu a život lidí se staly hlavním motivem letošního festivalu filmů o lidských právech Jeden svět. Dvanáctý ročník přehlídky představí 133 dokumentů ze 60 zemí. Od 5. do 14. března je budou moci vidět diváci v Praze, poté se akce přesune do 35 dalších měst v Česku a také do Bruselu. Festival pořádá společnost Člověk v tísni. Za letošní festivalový slogan si vybrali úsloví "Až naprší a uschne".
Změny klimatu a jejich dopad na krajinu a život lidí se staly hlavním motivem letošního festivalu filmů o lidských právech Jeden svět. Dvanáctý ročník přehlídky představí 133 dokumentů ze 60 zemí. Od 5. do 14. března je budou moci vidět diváci v Praze, poté se akce přesune do 35 dalších měst v Česku a také do Bruselu. Festival pořádá společnost Člověk v tísni. Za letošní festivalový slogan si vybrali úsloví "Až naprší a uschne".
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Dnes začíná festival dokumentárních filmů Jeden svět, který letos vyzdvihuje téma klimatické krize a proměn našeho životního prostředí. V Praze bude festival probíhat následujících 10 dní až do 14. března, poté se přesune do dalších 35 měst po republice.
 

Dvacátý druhý ročník festivalu zvolil za svůj podtitul dětskou průpovídku Až naprší a uschne. „Nevinné lavírování, že něco možná bude a současně nebude, nyní významně vystihuje jednu z podstat klimatické změny, která se dotýká každého z nás – krajina v důsledku narůstajících teplot i dlouhodobě nevhodného hospodaření s půdou neudrží vodu. Vysychá, neplodí. A tak se s jen malou mírou nadsázky ptáme, vystřídají velbloudi naši lesní zvěř a louky zasype pouštní písek?” přibližují organizátoři téma festivalu.

Filmy s environmentální tématikou jsou zařazeny převážně v kategorii Zemětaje, ale ne výhradně. Například téma zahajujícího snímku Země medu není zařazeno v environmentální kategorii, ale svým zkoumáním, co znamená žít v souladu s řádem přírody, přímo vystihuje současný problém lidského vztahování se ke světu.

V kategorii Zemětaje je zařazeno jedenáct filmů. Český snímek Češi jsou výborní houbaři Apoleny Rychlíkové je formulován jako zpráva o stavu české krajiny vytvořené posádkou mimozemské lodi.

Dalšími filmy se prolínají témata negativních dopadů průmyslové činnosti na obyvatele Ruska, Kanady či Burkiny Faso. Dokumentaristé si ale všímají i občanských hnutí, která se staví proti konkrétním průmyslovým záměrům, konkrétně na kolumbijském venkově nebo v německém Hambachu. Norský dokument Utajený život prasat pak konfrontuje proklamace o vysokém životním standardu zvířat se záběry skryté kamery v průběhu pěti let natáčení snímku.

Jako průvodce po probíhající klimatické krizi se dá označit film Led v ohni. Po jeho úterním promítání proběhne debata s předním světovým klimatologem a oceánografem Stefanem Rahmstorfem Můžeme ještě zvrátit klimatickou změnu?

Doprovodný program nabízí ještě další příležitosti, jak se potkat nad environmentálními problémy v souvislostech. Přednáška Pop v časech klimatických změn se například zaměří na hudebníky, kteří se ve své tvorbě vypořádávají se současným stavem planety. Dozvíte se více o hudbě, která se dá označit jako “environmentální pop”. Provedou jí Pavel Turek z Respektu a Miloš Hroch přispívající do A2larmu, Aktuálně.cz a Respektu.

Workshop Jak mluvit s dětmi o změně klimatu se pokusí vypořádat s tím, jak dětem netajit informace o dění ve světě a zároveň je nestrašit. A na workshopu Živé vnitrobloky – lepší klima ve městě? představí spolek Bieno, do jaké míry mohou dvory a vnitrobloky přispět k lepšímu klimatu ve městě.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Kováříková Zdeňka
Zdeňka Kováříková
Autorka je redaktorkou Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist