https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zarizeni-na-zpracovani-odpadu-v-komni-v-bilych-karpatech-nechteji-ani-okolni-obce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zařízení na zpracování odpadu v Komni v Bílých Karpatech nechtějí ani okolní obce

4.6.2021 11:45 | KOMŇA (ČTK)
Část obyvatel Komni, která má 560 obyvatel, žádá kvůli zvažované výstavbě zařízení vypsání místního referenda. Návrh na jeho konání podepsalo přes 200 lidí, zástupci přípravného výboru dokument minulý týden odevzdali na obecním úřadě. Ilustrační foto
Část obyvatel Komni, která má 560 obyvatel, žádá kvůli zvažované výstavbě zařízení vypsání místního referenda. Návrh na jeho konání podepsalo přes 200 lidí, zástupci přípravného výboru dokument minulý týden odevzdali na obecním úřadě. Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zařízení na zpracování odpadu, jehož výstavbu zvažuje obec Komňa na Uherskohradišťsku, představitelé okolních obcí odmítají. Kritizují především zvažované umístění poblíž přírodní památky Lom Rasová v Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty. Po jednání se starostkou Komni Janou Křižkovou (Občané pro Komňu) a zástupcem firmy Enotep, jež projekt s obcí připravuje, to ČTK řekli předseda Místní akční skupiny (MAS) Východní Slovácko, místostarosta Suché Lozi Petr Gazdík (STAN) a starosta Korytné Josef Klon (ANO).
 

Komňa chce likvidovat odpad pomocí takzvané katalytické mineralizace. Děje se za nízké teploty, což podle květnového vyjádření Křižkové pro ČTK a Český rozhlas eliminuje vznik nebezpečných sloučenin. Vzniklou energii plánuje obec využít k provozování aquaponie, tedy chovu ryb a pěstování zeleniny bez půdy. "Projekt je velmi kontroverzní a šíří se kolem něj různé zvěsti, tak jsme chtěli slyšet přímo od zdroje informace. Z mého pohledu a z pohledu některých starostů projekt není důvěryhodný. Nevěřím tomu, že je ekologicky příznivý," řekl Gazdík.

Energetické centrum a aquaponii chce obec postavit na svých pozemcích v lokalitě Rasová nedaleko silnice I/50. Výstupem katalytické mineralizace je podle starostky tepelná energie, voda, oxid uhličitý a sypký materiál. Zvažované umístění stavby do lokality poblíž přírodní památky Lom Rasová považují Gazdík i Klon za nevhodné. "Myslím si, že to tam nepatří,“ řekl Klon.

Obce z MAS Východní Slovácko se podle Gazdíka i Klona už před několika lety pokoušely o podobném projektu získat informace. "Byli jsme na propagaci, byla to pyrolýza, prvotní nadšení ale brzy pominulo. Dnes to bylo to samé. Nemyslím si, že někdo vymyslel perpetuum mobile," uvedl Klon. "Hlavní problém byl v tom, že neexistuje žádné referenční zařízení, které by bylo v plném provozu a které by ukázalo, že to může fungovat," řekl Gazdík.

Část obyvatel Komni, která má 560 obyvatel, žádá kvůli zvažované výstavbě zařízení vypsání místního referenda. Návrh na jeho konání podepsalo přes 200 lidí, zástupci přípravného výboru dokument minulý týden odevzdali na obecním úřadě. "Jasně jsme deklarovali, že o projektu rozhodnou lidé. Původně jsme předpokládali, že bychom to udělali nějakou formou jinou, ale pokud se občané rozhodli pro referendum, tak to takhle bude a hotovo. Jestli si někdo myslí, že to chceme shodit ze stolu, tak to není pravda," řekla ČTK Křižková.

Nyní běží patnáctidenní lhůta, ve které obecní úřad musí ze zákona návrh na konání referenda posoudit. "Posouzení, zda je žádost bezchybná, nebo jsou v ní formální chyby, má na starosti právní zástupce obce," uvedla starostka. Pokud je návrh bez závad, mělo by jej na svém nejbližším zasedání projednat zastupitelstvo. K platnosti rozhodnutí v referendu je třeba účasti alespoň 35 procent oprávněných voličů. Rozhodnutí je závazné, pokud pro něj bude hlasovat nadpoloviční většina oprávněných voličů, kteří se referenda zúčastnili, a alespoň 25 procent všech oprávněných voličů.

Starostka Komni již dříve uozornila, že vše je zatím ve fázi příprav, žádné smlouvy podle ní podepsané nejsou, známé nejsou ani náklady. Od projektu si vedení obce slibuje snížení její energetické závislosti a ekologickou likvidaci odpadu. "Šlo by o likvidaci veškerého odpadu z obce. Přijely by maximálně tři kamiony za den. Všechno by to bylo v uzavřených kontejnerech. Nic by se neskladovalo ani na místě, kde se chce technologie stavět, ani v obci," uvedla Křižková. Kamiony by podle ní jezdily mimo zastavěné území obce.

Zařízení podle starostky místním také nabídne desítky pracovních míst a navýší příjmy rozpočtu. Kromě připravované aquaponie by mohlo teplem a elektřinou zásobovat i školu a školku nebo domov seniorů. Projekt připravuje Komňa spolu se společností Enotep, která se podle obchodního rejstříku do letošního března jmenovala Lázně Radegast. Do ledna 2021 měla jako předmět podnikání zapsaný pouze pronájem nemovitostí, bytů a nebytových prostor.


reklama

 
Viktor Chrást
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

4.6.2021 12:47
no, je pravda, že tahle doba odpadu přeje...vtipné však je, že se stát hlásí k zákazu brček ale už se nezná k cyrkulární ekonomice
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

4.6.2021 12:47 Reaguje na Jaroslav Řezáč
cirkulární....
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist