https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zarizeni-z-bustehradu-umi-vyrobit-vodu-ukaze-se-na-expu-v-dubaji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zařízení z Buštěhradu umí vyrobit vodu, ukáže se na Expu v Dubaji

25.8.2018 01:22 | BUŠTĚHRAD (ČTK)
Zařízení z Buštěhradu na Kladensku, které umí vyrobit vodu ze vzduchu, se představí v expozici českého pavilonu na světové výstavě Expo 2020 v Dubaji.
Zařízení z Buštěhradu na Kladensku, které umí vyrobit vodu ze vzduchu, se představí v expozici českého pavilonu na světové výstavě Expo 2020 v Dubaji.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | uceeb.cz
Zařízení z Buštěhradu na Kladensku, které umí vyrobit vodu ze vzduchu, se představí v expozici českého pavilonu na světové výstavě Expo 2020 v Dubaji. Mobilní verze o velikosti lodního kontejneru vyrobí 100 litrů destilované vody denně. Kapacita technologie, která bude v Dubaji, by měla být pětinásobná. Možností využití vyrobené vody existuje několik.
 

"Buď se dá využít na nějakou zálivku, která bude v místě, kde kontejner leží, nebo se dá destilovaná voda mineralizovat a použít jako pitná pro lidi a zvířata. Nebo je možné využít ji s tekutinami z kompostu na zálivku rostlin a ty použít na krmení zvířat," řekl při středeční prezentaci zařízení zvaného S.A.W.E.R. vedoucí solární laboratoře Bořivoj Šourek z buštěhradského Univerzitního centra energeticky efektivních budov (UCEEB) ČVUT, kde systém funguje.

V centru je v provozu mimo jiné laboratoř simulující pouštní podnebí. Právě v ní funguje systém S.A.W.E.R. (solar-air-water-earth-resources). Systém má být unikátní efektivitou a nezávislostí. "Pomůže nám v tom i náš patentovaný zasklený hybridní fotovoltaicko-tepelný solární kolektor, který vyrábí z jedné plochy elektřinu i teplo," uvedl vedoucí projektu Tomáš Matuška. Zařízení může sloužit například v místech, kde zcela chybí infrastruktura.

Do systému jsou zapojené i další české patenty a inovace včetně původních postupů pěstování podpovrchových kultur, z nichž mohou i v pouštním písku růst užitkové plodiny. Úspěšně už je testuje Botanický ústav Akademie věd v Průhonicích.

"S.A.W.E.R. bude funkční ukázkou českého vědeckého a průmyslového potenciálu, což je původní smysl světových výstav," uvedl generální komisař účasti ČR na Expo 2020 Jiří František Potužník. Už nyní se hlásí zájemci o licenci, ale řeší se i cena zařízení v případě sériové výroby.

Kontejner s mobilní verzí systému má být do konce roku převezen do Spojených arabských emirátů a postupně vyzkoušen. Uvažuje se o testech v poušti i na dubajském výstavišti. Ještě letos by Česká republika měla také převzít pozemek v zóně Sustainability a začít stavět národní pavilon, kde má fungovat zařízení s kapacitou výroby až 500 litrů denně.

Expo 2020 potrvá od 20. října 2020 do 10. dubna 2021 a očekává se, že ho navštíví na 25 milionů lidí.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Sandra Bejšáková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist