https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zelenaji-ropne-spolecnosti-v-texasu-ne-jen-tezi-z-podpory-oze
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zelenají ropné společnosti v Texasu? Ne, jen těží z podpory OZE

23.8.2022 07:52 | PRAHA (Ekolist.cz)
Západ slunce nad texaským ropným polem
Západ slunce nad texaským ropným polem
Foto | swisscan / Flickr
Texas patří k těm americkým státům, které intenzivně podporují těžbu ropy a zemního plynu. Ale zrovna tak aktivně rozvíjí sektor obnovitelných zdrojů energie. Je 2. největším národním producentem OZE a čtvrtina elektřiny větrných elektráren v celých USA vznikne právě zde. Jak to? Dotační schémata a daňové úlevy, zaměřené na podporu OZE, totiž pomáhají ropným společnostem udržet se v byznysu.
 
Je to paradox. Nadpoloviční většinu projektů v oblasti solární a větrné energie v Texasu kontrolují společnosti, které se na území jiných amerických států nebo za hranicemi USA podílí na těžbě ropy a zemního plynu, a kde aktivně proti alternativám v podobě obnovitelných zdrojů energie brojí.

Vděčným příkladem může být NextEra Energy, energetický gigant, s ročními zisky okolo 18 miliard dolarů a s obratem investic do infrastruktury okolo 55 miliard. Ta v roce 2020 soudně blokovala import elektřiny, pocházející z vodních elektráren, do státu Massachusetts. S tím, že výroba elektřiny z hydroelektráren není způsobilá pro plynulé dodávky energie. Od roku 2016 také - skrze svou dceřinou společnost Florida Power&Light - vede velmi aktivní kampaň proti plánům plošné instalace střešních solárních elektráren.

Znamená to tedy, že NextEra Energy je proti obnovitelným zdrojům? Nikoliv. V Texasu je velmi hlasitě podporuje, a zasazuje se o prodloužení tzv. Kapitoly 313. Co to je?

Texaskou vládou vytvořený program štědrých pobídek pro podporu projektů větrné a solární energetiky (interně navázaný na školství), který letos končí. Kdo se do něj ale včas přihlásil, má šanci dosáhnout pro své investice na příštích 10 let výrazného zvýhodnění, vyhnout se placení daně z nemovitostí a získat dotace na každé vytvořené pracovní místo. Není tajemstvím, že právě kvůli tomu je NextEra Energy v Texasu jedním z největších tahounů sektoru OZE. A zdaleka není jediná.

Když je ropa na zelené vlně

Do projektů OZE v Texasu masivně investují další velké společnosti, tradičně napojené na ropu a plyn. Ze 191 projektů, podaných za poslední dvě léta, jich je 101 přímo navázáno na dceřiné společnosti ropných gigantů jako Total, BP Oil, a energetických společností s aktivy v oblasti fosilních paliv, jako například EDF, AES, Engie. Takové je zjištění plynoucí z analýzy projektů a smluv, které provedl Nathan Jensen, profesor v oboru národní správy z Texaské univerzit v Austinu.

„Přezkoumáním žádostí a vlastnických dokumentů jsme mohli sledovat, kdo ve skutečnosti buduje a vlastní velkou část obnovitelné energie, kdy a jak tato aktiva mění majitele, a kdo nakonec těží z daňových pobídek,“ vysvětluje Jensen.

Společně s kolegy pak Jensen nahlédl do registrů smluv, aby zjistili, jako dopadly projekty OZE dokončené v roce 2020 a 2021. „K našemu překvapení téměř polovina projektů změnila do roku 2022 majitele. Akvizicemi, prodáním. Tím se změnilo složení vlastníků. Zatímco ve fázi podávání žádostí vlastnily společnosti zabývající se OZE zhruba polovinu projektů, v roce 2022 byly dvě třetiny takových projektů ve vlastnictví energetických společností s aktivy v oblasti fosilních paliv,“ popisuje.

Jaké jsou důsledky takového jevu, prakticky i politicky, je už trochu spekulací. Daňové pobídky a dotace sice mohou vést některé energetické společnosti ke snížení emisí skleníkových plynů, ale zároveň jim umožňují dál pokračovat ve znečišťování životního prostředí ze stávajících fosilních zdrojů a přitom pobírat výhody eko-dotací. Ekonomická studie z roku 2021 naznačuje, že investice ropných společností do projektů OZE je často jen pouhou diverzifikační strategií, jejímž cílem není skutečně nahradit fosilní paliva, ale jen ztráty vzniklé vyšším zdaněním fosilního byznysu.

Minimálně v Texasu ale platí, že ti největší odpůrci přechodu energetiky na udržitelný model z něj momentálně těží nejvíce výhod.


reklama

 
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (33)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

23.8.2022 07:28
Nemusíme chodit do Texasu. Obdobně se největším solárním baronem stal ČEZ, který odkoupil od řady subjektů VE a FVE projekty a stal se největším nositelem úlev pro podnikatele v OZE.

Jedná se o důkaz toho , že státní dotace do energetiky spolehlivě zničily svobodný trh - stejně jako v jakémkoli jiném odvětví.
Odpovědět
va

vaber

23.8.2022 08:48 Reaguje na Miroslav Vinkler
proč mu to ti soukromníci prodávali?
kolik deítek miliard vyplatil ČEZ státu z dividend?
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

23.8.2022 09:35 Reaguje na vaber
Odpověď je jednoduchá - svého času ve Skandinávii vznikla celá řada peletkáren , dřevěné pelety jako náhrada uhlí do domácnosti i provozů. Ceny byly velice přijatelné. Pak se objevil americký gigant s dostatečným kapitálem, nabídl pohádkové odkupní ceny na provozovny a všechny skoupil.

Následně přišel na trh s takovými cenami, že se mu investice rychle vrátila.
ČEZ dělá to samé.
Odpovědět
va

vaber

24.8.2022 09:22 Reaguje na Miroslav Vinkler
každý podnik určuje ceny podle běžných cen ostatních v okolí a ČEZ určitě není v pozici aby určoval evropské ceny energie ,jen se jim přizpůsobuje a to dělají všichni prodejci el.energie
prodej a výroba je dnes velký rozdíl,
s cenou cvičí mnohem větší hráči a systém tvorby cen a tomu nahrává a ten vytváří politici
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.8.2022 11:36
Ropné koncerny už dávno investují gigantické peníze do rozvoje OZE.
Tudy vede cesta, jinak to ostatní společnost není schopna zaplatit a obrovské zisky těchto koncernů jsou logická investice. Taky v Evropě OZE už dodávají skoro poloviny elektřiny, v USA se ten podíl velmi rychle zvyšuje taky. Ale nejrychleji rostou tyhle kapacity v Číně, mají tam asi nějaký šílený grýndýl jak u nás, že pane Vinklere?
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

23.8.2022 11:40 Reaguje na Pavel Hanzl
"Taky v Evropě OZE už dodávají skoro poloviny elektřiny..." , a proto ji máme tak drahou, vašnosti.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.8.2022 11:56 Reaguje na Miroslav Vinkler
Ne. OZE je nejlevnější elektřina (v Německu dotovaná na neskutečnou výšku 50 eur), jenže bratr Putin nám ji plnem vyškrtil na 450.
Představte si, že mám všechnu elekřinu z OZE. Kolik by stála dnes MWh?
Odpovědět
EN

Emil Novák

23.8.2022 12:26 Reaguje na Pavel Hanzl
Opět lžete, Hanzle, v Německu nejsou OZE dotované na "výšku 50 Eur". Na tuhle částku je dotovaná jen velmi malá část elektráren, většina z nich má minimální garantovanou cenu mnohem vyšší, přičemž spotřebitel za ně musí zaplatit buď garantovanou cenu nebo cenu tržní, podle toho která je zrovna vyšší. Soláry elektrárny fungují v Německu 1000 hodin v roce, větrníky 2000 hodin, zbylých 5760 hodin vykrývají z velké části drahým a nedostatkovým plynem. Proto je elektřina tak drahá. Kdyby se nesnažili jádro nahrazovat kombinací OZE + plyn, mohla být daleko levnější.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.8.2022 12:45 Reaguje na Emil Novák
Ten výpočet je dost komický. Fve fungují 50% času, tj. 4000 hodin, ovšem ne v píku. Ten máte pravdu na 1000.
Větřáky fungují pořád, ale samozřejmě v píku taky ne naplno. To je prostě vlastnost OZE a všichni s tím počítají.
Takže je zcela komická představa, že si někdo nastaví OZE na milión píků a bude čekat, že dostane milión elektřiny.

Ale zkusím úvahu: Někde fučí normálně 40 km/hod.
když budu mít turbínu, která bere max. 80 km/hod, pojede vám na 50%. když postavíte turbín, která zvládá i 120 km/hod, pojede vám na 30%, přitom výkon je stejný.
Odpovědět
EN

Emil Novák

23.8.2022 13:03 Reaguje na Pavel Hanzl
Jde o terminus technicus "full-load hours" - nepřekvapuje že je vám cizí. FVE nefungují 50 % času a VtE nefungují pořád. Stále totiž ignorujete další podstatnou část roku, kdy fungují na jednotky procent instalovaného výkonu a tudíž je to prakticky stejné jako když nefungují vůbec. Už jsem konkrétní čísla mnohokrát uváděl, pokaždé jste je tiše ignoroval a dál plácal podobné nesmysly.
A ano, je to vlastnost OZE, všichni s tím počítají a proto používají plynové elektrárny, které v případě potřeby zaskočí. A proto je elektřina tak drahá.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.8.2022 13:26 Reaguje na Emil Novák
Dobře. Mám postavené OZE na milión píků. Počítám s tím, že mi dá za rok 300 tisíc. Když bude víc, prodám, když bude míň, doplním plynem.
Kolik budu doplňovat? 50 tisíc? nebo jen 20? A prodám? To samé?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.8.2022 12:50 Reaguje na Emil Novák
Nikdo přece nevykrývá OZE do píků plynem, to by byl šílenec.
Kdyby se nesnažili nahrazovat jádro OZE a plynem, asi by byla elektřina fakt levnější, německé JE jsou asi už dost odepsané.
Ale bylo by to zase celkem normální, kdyby ten plyn nekupovali od Gazpromu. Tam je zakopaný ten čokl. Americký LNG za 11 (spíš 20) eur by byl pořád pohodička.
Odpovědět
EN

Emil Novák

23.8.2022 13:10 Reaguje na Pavel Hanzl
1) "Nikdo" až na ty země, které to skutečně dělají.
2) Vy jste vtipálek, "Americký LNG za 11 (spíš 20) eur by byla pohodička", kdyby jej ovšem za tuto cenu někdo prodával, což neprodává ani omylem. Cena amerického LNG je několikanásobně vyšší, nehledě na to, že jej není v potřebném objemu jak do Německa dostat.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.8.2022 13:28 Reaguje na Emil Novák
Za koronáče byl za 11, normální cena loni byla snad někde za 20. To je cena, za které by to prý šlo trvale. Ale ruský za 260? proč?
Odpovědět
EN

Emil Novák

23.8.2022 13:36 Reaguje na Pavel Hanzl
1) Obvkyklé "snad" a "prý". Zjevně to trvale nejde, když teď stojí několikanásobně víc než 20 i všude jinde na světě.
2) V Evropě je teď každý krátkodobý kontrakt za 260. I americký. Protože je malá nabídka a velká poptávka.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.8.2022 18:42 Reaguje na Emil Novák
Gazprom dodával do Evropy 40% plynu, dnes z toho jde asi 20%. To je celkem 8% původní spotřeby.
Při těchto cenách jde spotřeba dolů, těch 15% se u nás ušetřilo už dávno.
Takže by mělo být plynu z neruských zdrojů dost. Proč není?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.8.2022 18:49 Reaguje na Emil Novák
Proč dodávky LNG jdou od března dolů? Když je to zcela zásadní zdroj!!
Odpovědět
EN

Emil Novák

23.8.2022 19:01 Reaguje na Pavel Hanzl
1) Z čeho jste usoudil že "by mělo být plynu z neruských zdrojů dost", když z těch vašich "asi" čísel naopak plyne, že ho dost není?
2) Dodávky LNG nejdou od března dolů, každý jednotlivý měsíc letošního roku byla dodávka LNG oproti stejným měsícům z předchozích let rekordní a červenec byl rekordní i celkově.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.8.2022 20:06 Reaguje na Emil Novák
Sorry jako, těch 8% jsem zdupal, to je zbytkový plyn a ne ušetřený, ten je v těch 32% které G. nedodal.
Ale ten graf mi poslal Studnička, víte, že mu věřím každé slovo!!
Je tam dodávla LNG a letos to jde dolů.
https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/plyn/r~7f5b0834c60211ec8d900cc47ab5f122/
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

23.8.2022 20:20 Reaguje na Pavel Hanzl
Takže Hanzl opět neumí číst v grafech a pochopit psaný text Emila Nováka...

1) Pan Novák psal o porovnání letošního a loňského roku.
2) Graf tuto skutečnost potvrzuje, tedy porovnání červené křivky (2022) a modré křivky (2021).

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.8.2022 07:01 Reaguje na Jaroslav Studnička
Člověče nešťastná, ja píšu o poklesu dovozu LNG jen LETOS!!
17. týden 3.8 mil m3
32. týden 2.5 mil. proč?
Odpovědět
EN

Emil Novák

24.8.2022 07:17 Reaguje na Pavel Hanzl
To jste celý vy, vyberete si jeden extrémní týden v březnu, jeden extrémní týden v srpnu a hned z toho usuzujete, že "letos to jde dolů". Přitom je v tom grafu jasně vidět, že jeden každý týden tohoto roku byly dodávky vyšší než v maximu ze všech předchozích let. Tady máte graf po měsících, kdy to nejste schopen pochopit z toho týdenního (záložka Zemní plyn, typ dat Dovoz LNG do EU): https://oenergetice.cz/energostat
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.8.2022 09:39 Reaguje na Emil Novák
To není o extrémech, tam je přece vidět ten sestupný trend. Samozřejmě je toho víc než loni, ale proč to jde letos dolů?
Odpovědět
EN

Emil Novák

24.8.2022 09:45 Reaguje na Pavel Hanzl
Podíval jste se na ten odkaz, kde to máte spočítané po měsících? Nepodíval, co? Žádný sestupný trend tam vidět není.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.8.2022 10:35 Reaguje na Emil Novák
Na "dovoz LNG do Evropy" se mi nic nenačte.
Ale to bude asi pořád to samé, z tohoto je to jasné:
https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/plyn/r~7f5b0834c60211ec8d900cc47ab5f122/
Odpovědět
EN

Emil Novák

24.8.2022 10:40 Reaguje na Pavel Hanzl
Neumím vyplnit formulář o čtyřech položkách, takže "to bude asi pořád to samé". Logika level Hanzl.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.8.2022 15:02 Reaguje na Emil Novák
Dal jste jiný link.
Odpovědět
EN

Emil Novák

25.8.2022 15:15 Reaguje na Pavel Hanzl
Dal jsem správný link a vy neumíte vyplnit čtyři políčka, abyste si ta data v něm dokázal zobrazit.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

24.8.2022 08:38 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, pokud reagujete na nějaký příspěvek, je vhodné nereagovat stylem "o koze, o voze"
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.8.2022 09:45 Reaguje na Jaroslav Studnička
Vy máte v hlavě jeden závit. A v něm se vytvoří jakýsi pocit, že něco nějak je.
A pokud narazíte na informaci, která se netrefí přesně do toho jednoho závitu, jste bezradný a bečíte, že je vše mimo téma toho jednoho závitu.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

24.8.2022 11:19 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, podobným stylem diskutujte někde u piva ve čtvrté cenové a neotravujte s tím tady.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.8.2022 14:57 Reaguje na Jaroslav Studnička
A kdy jste vy položil JAKÝKOLIV argument? Dáváte odkazy na články, které potvrzují moje slova, nebo jen bečíte že je to "mimo téma", nebo jen urážíte a kdákáte pitomosti.
NIKDY jste nebyl schopen napsat, čím je tahle krize zůsobená, jste tutan jak Vinkler.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

25.8.2022 17:48 Reaguje na Pavel Hanzl
Mnohokrát jsem to popsal. Se svojí ideologickou zaslepeností komunistického politruka nejste schopný vnímat fakta.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist