https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zemedelci-budou-ve-ctvrtek-protestovat-na-hranicich-provoz-zastavit-nechteji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zemědělci budou ve čtvrtek protestovat na hranicích, provoz zastavit nechtějí

21.2.2024 00:54 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | yaakovberg@gmail.com / Depositphotos
Čeští zemědělci budou ve čtvrtek protestovat na hranicích s Polskem, Slovenskem a Německem i v ulicích velkých měst. Vyjede několik set kusů zemědělské techniky, provoz ale blokovat nechtějí. Pojedou převážně po státních silnicích. Na hranicích se sedláci setkají s kolegy ze sousedních zemí. Protest pořádaný Agrární komorou a Zemědělským svazem bude součástí evropských protestů zemědělců proti politice Evropské unie. Zemědělcům vadí zejména vysoká byrokratická zátěž a množství kontrol, které podle komory vzrostly mezi lety 2022 a 2023 téměř dvojnásobně. Vadí jim také podmínky Green Dealu a bezcelní dovozy zemědělských produktů ze zahraničí. Od pondělní akce v Praze se hlavní zemědělské organizace distancovaly.
 
Protesty zemědělců se ve čtvrtek uskuteční i v dalších zemích střední a východní Evropy. Kromě Česka, Slovenska, Polska, Maďarska, Litvy a Lotyšska se zapojí také farmáři z Rumunska, Bulharska, Slovinska či Chorvatska, uvedl minulý týden prezident Agrární komory ČR (AK ČR) Jan Doležal. Společný evropský protest zemědělců, který se uskuteční ve čtvrtek 22. února, není zatím namířený proti české vládě, ale politice EU, řekl Doležal.

Předmětem protestů budou například dopady Green Dealu, tedy unijní Zelené dohody pro Evropu, uvedl Doležal. "Podle našeho názoru není (Zelená dohoda) správně implementována, zatěžuje zemědělce a zdražuje jim produkci, která pak není konkurenceschopná na evropském trhu," doplnil.

Zemědělcům vadí ale také dovozy z jiných zemí mimo EU, z Ukrajiny či Latinské Ameriky. Do Evropy se ale podle Doležala čím dál častěji dováží obiloviny a olejniny také z Ruska. "Já nechápu, proč se tady bavíme o tom, že Evropa je ve válce s Ruskem a zároveň sem dováží obiloviny z Ruska, které jsou ale levnější, protože nejsou greendealové (nepodléhají Zelené dohodě)," řekl.

Protesty zemědělců v Evropě a reakce na ně budou také tématem mimořádné schůzky ministrů zemědělství EU, která se uskuteční v pondělí 26. února v Bruselu. AK ČR podle Doležala bude požadovat, aby Evropská komise rozhodla o výrazných regulatorních a administrativních úlevách nebo úpravě bezcelní dohody mezi EU a Ukrajinou. "My navrhujeme polocelní systém, jakýsi systém vratných kaucí," řekl. Spočíval by podle něj v tom, že by dovozci na hranicích EU s Ukrajinou složili kauci, a pokud by zboží bylo finálně dovozeno do země mimo EU, tak by se jim kauce vrátila.

Do společného evropského protestu se z ČR podle Doležala kromě AK ČR zapojí také Zemědělský svaz, Českomoravský svaz zemědělských podnikatelů, Společnost mladých agrárníků a část členů Asociace soukromého zemědělství. "Vyzýváme nyní zemědělce, kteří nejsou v žádné organizaci, případně jsou z jiných organizací, aby se k naší akci připojili. Akce nemá žádný politický cíl, jde nám pouze o budoucnost českého zemědělství, která je teď v ohrožení," uvedl.

Moravskoslezští zemědělci budou protestovat na třech hraničních přechodech s Polskem a také v Opavě. "Pojedou nejenom traktory, ale většinou to budou traktory s návěsy. V Opavě bude průjezd městem, bude to taková demonstrativní jízda s tím, že se nebude nic brzdit nebo zpomalovat," řekl ředitel Regionální agrární komory Ostravsko Robert Kučera.

Zemědělci z Ústeckého kraje vyrazí z letiště Březno u Chomutova. Do kolony se zapojí zhruba 80 zemědělských strojů. Budou pokračovat přes obchvat kolem Chomutova k hraničnímu přechodu Hora. Sv. Šebestiána, kde se sejdou s kolegy z Německa.

Z jihu Moravy vyjedou až dvě stovky traktorů a další zemědělské techniky na hraniční přechod se Slovenskem u Hodonína. Slovenská zemědělská a potravinářská komora (SPPK) ohlásila na čtvrtek největší protesty svého druhu v historii Slovenska. S českými farmáři by se Slováci měli potkat právě na hraničním přechodu Holíč/Hodonín. Protestující zemědělci z Brněnska, Vyškovska a Blanenska se sjedou na okraji Brna a ze čtyř směrů pojedou ulicemi krajského města, o blokádu jít nemá.

Zemědělci v Královéhradeckém kraji do protestu nasadí přibližně 200 traktorů a další zemědělské techniky. Hlavní protest asi s 60 stroji bude dopoledne na hraničním přechodu do Polska v Náchodě. V Pardubickém kraji vyjede více než 120 souprav zemědělské techniky. Demonstrační jízdy budou ve všech čtyřech okresech regionu. Na hraničním přechodu v Dolní Lipce na Orlickoústecku se také uskuteční setkání s polskými zemědělci. Sedláci z Vysočiny na hranice nepojedou, budou projíždět vybranými trasami po kraji a otáčet se na kruhových objezdech.

V Olomouckém kraji se zapojí zemědělci ze všech pěti okresů. Zemědělská technika projede ulicemi Olomouce, Prostějova, Přerova a Šumperka. Jeseničtí farmáři budou protestovat spolu s polskými kolegy na hraničním přechodu.

Ve Středočeském kraji bude na silnicích přibližně 300 zemědělských strojů, v každém okrese mezi 35 až 50, nejvíce zřejmě na Kolínsku. Dopoledne se vydají na protestní jízdy zejména kolem měst. Na hranici s Polskem a Německem by měli vyrazit někteří zemědělci z Mladoboleslavska. V Jihočeském kraji se na několika místech sjede na tři stovky traktorů a jiných zemědělských strojů. Krátce zablokují například i příjezd k hraničnímu přechodu do Německa ve Strážném na Prachaticku.

V pondělí část zemědělců demonstrovala před ministerstvem zemědělství v Praze, protestní jízdou se stovkami traktorů částečně zablokovali magistrálu. Požadovali, aby česká vláda odstoupila od Green Dealu, tedy unijní Zelené dohody pro Evropu, jejímž cílem je dosáhnout klimatické neutrality sedmadvacítky do roku 2050. Od tohoto protestu se ale hlavní zemědělské organizace distancovaly.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (33)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

pp

pavel peregrin

21.2.2024 07:42
Než takovéhle krotké protesty, které jsou leda tak k smíchu, to raději vůbec nic-škoda času.
Odpovědět
sv

sv

25.2.2024 11:36 Reaguje na pavel peregrin
K smíchu jsou vyplňovači žádostí o eurounijní dotace předstírající zemědělce a zároveň skákající podle kremelského pískání.
Odpovědět
pk

pepa knotek

21.2.2024 08:59
Protesty zemědělců v Německu, Holandsku, Francii...mají jinou úroveň, bez nátlaku se ničeho nedosáhne, to tam ostatně vědí i šéfové odborových centrál, které na rozdíl od těch našich fungují. Naši zemědělci se dočkají akorát pokut a šikany ve formě kontrol, kterých ještě přibude a na dotacích tedy dostanou ještě méně. Měli by si vzít organizátoři příklad na západ od našich hranic, navíc tam i podpora jiných profesních svazů a sympatie obyvatelstva jsou na vyšší úrovni.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.2.2024 09:39 Reaguje na pepa knotek
Historicky měli největší podporu a největší dotace sedláci ve Francii a taky tam jelo vždy nejvíce blokád a protestů.
Obávám se, že tím to není.
Jenom jsem nezjistil, proti čemu konkrétně bojují a co chtějí napravit a jak. Obecné plky o grýndýlu a byrokracii jsou o ničem. Pokud by dali jasné požadavky (nesmí být ale vylhané), tak je o čem se bavit.
U nás se obávám, že sedláci jsou tvrdě ničeni Agrofertem, který si odčerpá dotace patřící jim (typický byl čapák), prodává jim zadraho chemii a osiva a prakticky rozhoduje o všem. Celý komplex potravinářství měl za rok 22 asi 2,5x takový zisk, než rok před tím. To bylo zdražením potravin a kolik zbylo na sedláky, netuším.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.2.2024 09:42
Faktem je, že Fialova vláda tvrdě seškrtala dotace agrobaronům a vůbec oligarchii, oni to asi shodili na sedláky. Odhaduji. Dávno před válkou byly natočeny dokument Matrix AB a Selský rozum, kde byly ty postupy ukázány. A od té doby se to asi ještě výrazně zhoršilo.
Odpovědět
JS

Jiří S

21.2.2024 17:13 Reaguje na Pavel Hanzl
Víte co je vtipné na vašem komentáři, jak vláda seškrtala dotace agrobaronům? Že právě agrobaroni z toho paradoxně těží a zrychlil se díky tomu jejich růst a vznikají další agrobaroni, viz miliardář Tesař. Takže dobrá práce pane Hanzle, fandit takové věci. Není to trochu schizofrenní?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.2.2024 19:55 Reaguje na Jiří S
Nechápu.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

21.2.2024 21:15 Reaguje na Pavel Hanzl
Kdo myslíte, že s tím obilím z UA čachruje? Malí, nebo spíše "velcí hráči"? Kdo má volné kapacity skladů na tak obří zásoby?
Odpovědět
JS

Jiří S

21.2.2024 21:58 Reaguje na Karel Zvářal
Ne pane Zvářal, tím to není.

Abych to vysvětlit. Všimli jste si někdy, že Agrofert a ostatní velcí vlastně ani moc neprotestovali proti redistributivní platbě? Dávno to už bylo dohodnnuto, Z ODS Bendl a za ANO Babiš rozporcovali družstva mezi 400 až 1500 hektary, kteří tuhle dobu snížení nárokových plateb těžko zvládají. A to vše pod záštitou toho, jak se podporují malí zemědělci. Malým to stejně moc nepomohlo k tomu, aby dělali něco lépe a tyto družstva to v podstatě pokládá. No a v tuto chvíli jsou tu hráči jako miliardář Tesař, který má v kapitálu asi 4 mld. na vykoupení družstev a prohlásil, že chce mít do pár let v hodposářství stejně jako Babiš, tedy asi 100 tis. ha. Takže za vašeho potlesku pane Hanzle, jak jste si myslel, že to je príma a skvělý, se vlastně ničí zemědělství ještě mnohem hůře.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.2.2024 22:09 Reaguje na Jiří S
Nevím, co plácá nějaký Tesař, ale agrobaronům v roce 22 vyletěl zisk o asi 140% (na pěkných 24 mld.), takže jim stát velmi logicky sejmul dotace a oni řvou jak pardáli, bo loni měli sotva 12!! To nemá ani Škodárna nebo dost velkých podniků.
Odpovědět
JS

Jiří S

22.2.2024 06:59 Reaguje na Pavel Hanzl
Pane Hanzle, ten zisk vyletěl všem a v přepočtu na 1 ha je to neuvěřitelných 8000 Kč/ha, kdy jeden hektar v dnešní době stojí asi 500 000 Kč, což je krásná návratnost 62 let. To vám připadá, jakože se zemědělci namastili? To že tok v předchozích letech bylo ještě horší neznamená, že tento zisk byl za hranou.

Proč pletete celkový zisk sakra, škodovka nemá výrobní prostředek po celé republice, kdežto zemědělci obhospodařují všechnu ornou půdu. To je jako říct, že restaurace dohromady mají více jak Alcron v Praze panebože.

A řve jen Jandejsek. Jinak agrobaroni neřvou vy užitečný idiote. Protože Babiš neřve, Tesař neřve, Kružík neřve, Večeřa neřve, tedy ti skuteční agrobaroni neřvou a díky vaší hlouposti, že se přerozdělili dotace končí právě družstva která netěží z velikosti, ale ani z dostatečné malosti. Takže soukromníci na tom nejsou o moc lépe, ale tihle, které jsem vyjmenoval mají mnohem více hektarů, tqkže děkujeme za to, že jste zaprodali republiku.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.2.2024 14:44 Reaguje na Jiří S
Bába fakt neřve? Viděk jste ho někdy v parlamentu? Jak hulákal, lhal jak Lavrov, všechny urážel a zvracel blijance na celou Fialovu vládu? Tak si to najděte, je to všude. A ostatní na to mají lidi, Jandejsek je regulérní magor, museli ho vyrazit z oligarchické Agrární komory.
Odpovědět

Radek Čuda

22.2.2024 15:35 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzl, vy jste fakt tragéd ... je vám tady jasně vysvětleno kdo všechno na tom vydělává, a že to není rozhodně jen velkouzenář, a místo nějaké argumentace nebo sebereflexe jen hystericky ječíte Babiš.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.2.2024 22:05 Reaguje na Karel Zvářal
Obilí z Ukrajiny je zase takový yetti, všichni o něm kecají a omdlívají, ale podíl na našem trhu je zcela marginální.
Odpovědět
JS

Jiří S

22.2.2024 06:55 Reaguje na Pavel Hanzl
Podíl je vysoký, míchá se s naší pšenicí, to že vy o tom nic nevíte neznamená, že ten problém neexistuje.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.2.2024 08:09 Reaguje na Jiří S
To vám nakecávají dezoláti, jako dycky.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

22.2.2024 09:15 Reaguje na Pavel Hanzl
No jistě, když to nikdo nemíchá, proč to museli ukroši sbírat v neprůstřelných vestách? Ano, mělo to projet durch zaplombované. také nechápu, proč se tak neděje. Jenom kvůli tranzitu ten řev není, to určitě ne!
Odpovědět
JS

Jiří S

22.2.2024 12:42 Reaguje na Pavel Hanzl
Prosím vás, to mi nikdo nenakecává. Narozdíl od vás mám informace z první ruky od člověka, který pracuje pro jednu francouzskou firmu a moc dobře vím, že jsou polská sila plná ukrajinské pšenice. Zase musím zopakovat, vy tady prezentujete něco bez ověřených informací, já s ověřenými informaci pracuji.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.2.2024 13:25 Reaguje na Jiří S
Skutečná informace je od někoho, kdo dělá cha cha u francouzské firmy. Já znám jednoho metaře z Londýna, který ví, jak jsou na tom Angláni špatně s raketovou technikou.
Odpovědět

Radek Čuda

22.2.2024 15:36 Reaguje na Pavel Hanzl
Jasně Pavlíku, my víme, že ty všemu rozumíš a všechno víš nejlíp ... hlavně si vezmi prášek, ať se sestřička nezlobí.
Odpovědět
sv

sv

25.2.2024 11:33 Reaguje na Radek Čuda
A jediné čemu rozumíš ty, je puťkova řiť, čůďo.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

22.2.2024 19:11 Reaguje na Pavel Hanzl
Teď o tom mluvili s ministrem. U sousedů je 5% dovezené pšenice, u nás 1, divíte se, že sedláky chytá panika a více nechtějí? Víte, co to udělá s cenou? Marginální je dnes, kdyby to nestopli, tak to poroste.
Odpovědět
sv

sv

25.2.2024 11:34 Reaguje na Karel Zvářal
Copak, vyplňovači žádostí o dotace se bojí konkurence.
Odpovědět
HH

Honza Honza

21.2.2024 10:56
Problematika dotací (vč. komentářů) souvisí s naší společností a politikou.
Dotace se dávají z našich peněz, daní, i na úvěr = + drahé úroky bankám.
Nechci dotace na FV 10MWh, kdy 8MWH v létě má využití na ohřev bazénu, klimatizaci, elektroauta, jinak se FV musí odpojit, aby nepřetížila síť – takové dotace nemají smysl! Takovéto rozdávání peněz bylo za min. vlády, což současná vláda kritizuje a přitom v tom pokračuje.
Nechci dotaci na produkci kukuřice a soji.
Chci podporovat přírodu- aby zemědělci zlepšovali půdu organickým materiálem, zřizovali pásy stromů na velkých polích a bojovali proti erozi. Lesníci aby pěstovali funkční smíšené lesy. Aby se zadržovala voda a nevyschly studny – bez vody nepřežijeme. Chci podporovat výstavbu JE, hledání úložiště energie pro FV, výzkum termojaderné fúze, abychom mohli levně topit, byla levná elektřina pro průmysl, hospodářství prosperovalo. Místo toho je nyní drahá elektřina = inflace, lidé nemají peníze na dobré věci (i ekologické), hospodářství stagnuje.
Lepší než špatné dotace, zadlužování státu, splácení úroků a tím podpora bank = žádné dotace.
ODS má trvale v programu co nejmenší stát = co nejmenší výdaje státu, dotace, podpory = co nejmenší daně, aby si lidé sami rozhodli, na co peníze dají, co chtějí. Nikoli je brát a z daní je pak moudře přerozdělovat (v případě úvěru ještě k tomu platit bankám) = méně byrokracie, méně zákonů, předpisů, zákazů.
Tento program je třeba naplňovat, ne jen o něm mluvit.
EU je proti tomuto programu. Od EU je třeba se vzdalovat, nebýt papežštější než papež, nepřebírat zkostnatěle byrokraticky její předpisy, ještě je svojí úředničinou zhoršovat a zpřísňovat.
S EU ale je třeba také jednat, vyjednávat, hledat si spojence, přesvědčovat. Nesedět jen v lavici EU parlamentu a zvedat nebo nezvedat ruku a pak kroutit hlavou, jaká blbost zase byla prohlasována. Babiš byl aktivní, všude jezdil, měl přátele, jednal.
S opozicí je nutno jednat, nerozšlapávat všechny její návrhy, mluvit s ní a vyjednávat. Ať představí své programy – důchodovou reformu. Schilerová by to prý udělala lépe- ať o tom 10 hodin mluví v parlamentu. Zatím Babiš 10 h mluvil o nesmyslech.
Opozice nesmí blokovat vládu, kt. měla většinu, vláda musí vládnout a všichni jí v tom musíme pomáhat, ne jí jen házet klacky pod nohy. Mluvit o dobrých věcech ne zdržovat parlament hloupostmi.
Z dějin vidíme, jak barbaři tupě primitivně rozšlapávali protivníka, vše ničili, zapálili knihovnu. Pouze Římská říše dokázala přebírat dobré věci od nepřátel, proto byla základem naší kultury.
Z dějin vidíme, co je překročení Rubikonu, kdy nejschopnější vojevůdce Cézar napadl senát, rozbil demokracii a jeho tyranští hloupí následovníci - císařové zničili celý Řím. Místo obtížného vyjednávání a dohodě s méně schopnými spolukonzuly s neschopným senátem zvolil tuto pohodlnější cestu. To je příklad i pro nás- zničení demokracie, zničení EU.
Kéž bychom se z toho dokázali poučit!
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

21.2.2024 18:14
Tak takové "protestu" se určitě někdo zalekne a splní jejich požadavky.
To už ať raději zůstanou doma a připraví techniku na jaro. Projezdí
zbytečně naftu a budou vládě a EU k smíchu. Nic jiného, než lokajství
organizátorů to není a jsem zvědav, kdo pojede na zcela zbytečnou akci.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.2.2024 22:03
Tady je vysvětlena ta stávka od profi novinářů ve velmi odlehčené formě a velmi solidně v celé šíři. Trochu to trvá, ale stojí to za to:
https://www.forendors.cz/kecyapolitika
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.2.2024 22:17
Výborný jedinec je ten organizátor Jandejsek, typický bolševický papaláš a dnešní agrobaron, kamarád s Bábou, který se ale úplně zbláznil. V rozhovoru s Hájkem (Protiproud) hlásal nutnost politického převratu a nějakých "lidových komisí" a hlavně "oni nahoře" mají plán cha cha jak vyhubit asi 6 MILIARD!!! lidí!
Proti tomu je i vinklerovský svět naopak celkem racionální místo.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.2.2024 22:18 Reaguje na Pavel Hanzl
Potom z toho může být jen ten šaškec s nulovým výsledkem a i celé ANO s tím nechce mít nic společného (jen hlupy Drmola Havlíček asi ještě nedostal noty).
Odpovědět
RV

Richard Vacek

22.2.2024 06:38
Provoz zastavit nechtějí?
No a nemohli by teda důrazně protestovat doma na poli? Ušetří se tím čas i nafta.
Odpovědět
Sl

Slovan

22.2.2024 10:15
Držím zemědělcům palce už kvůli tomu, aby neprošla dohoda mezi EU a Mercosurem. Nepotřebujeme zde maso s krmnou sójou, kvůli kterým by se pravděpodobně zničilo dalších xy tisíc km2 zachovalých ekosystémů v Latinské Americe! Navíc by se to muselo dovážet přes půlku světa. Ti jejich agrobaroni jsou pro tamní přírodu asi největší nebezpečí, proto se nesmí zvýšit poptávka od nás. Mám k našim i jiným evropským zemědělcům spoustu výhrad, ale v tomhle jsem s nimi. Lokální produkci je třeba udržet a nevysávat jiné části planety, které nejsou tolik zničeny. A věřím, že v tomhle jsou zemědělci s ochranáři za jedno obecně.
Odpovědět
JS

Jiří S

22.2.2024 12:46 Reaguje na Slovan
Já mám obrovskou obavu, že k dohodě s Mercosurem dojde. A to kvůli tomu, že ekonomika v Evropě je živene automoto a v té dohodě by vlastně mělo dojít k tomu, že my tam budeme moci vyvážet auta a oni sem zemědělské produkty. To znamená, že za mne jistě EU zemědělce potopí, když by se měl na to vzchopit automoto průmysl.
Odpovědět
Sl

Slovan

23.2.2024 05:31 Reaguje na Jiří S
Nemyslím si, že by to byl pro náš auto průmysl nějaký zvlášť důležitý trh. Francie již ohlásila, že v současné podobě to nepodpoří. Evropští Zelení, kteří jsou ve vládách Německa nebo Rakouska, proti tomu silně brojí taky a samotná EU pozastavila jakákoli jednání minimálně do konce roku. Snad tedy tento pozitivní trend vydrží a ta dohoda v současné podobě nikdy neprojde. Nesmí.
Odpovědět

Radek Čuda

23.2.2024 14:12 Reaguje na Slovan
Tak o naše auta tak moc nejde, nicméně je potřeba si na férovku přiznat, že Evropa exportní trhy potřebuje, současně je pozvolna ztrácí a tady se bavíme o trhu, který představuje bezmála 300 mil. lidí a současně jde o země, se značným růstovým potenciálem. Ostatně, jak jsou Frantíci proti, tak jsou Němci pro.
Takže je namístě si uvědomovat celkové důsledky toho, když od uzavření té dohody EU nakonec ustoupí.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist