Zemědělství budoucnosti by se mohlo inspirovat dávnověkem
Dnes jsou v trendu monokultury. Je snadné je obdělávat, přihnojovat, aplikovat na nich postřiky a šetřit si práci s pomocí těžké techniky. Výsledkem je velmi solidní výnos. Vedlejším efektem takového zemědělského hospodaření je ale degradace půdy, snížená odolnost pěstovaných plodin vůči škůdcům a zvyšující se poptávka po syntetických přípravcích, selektivních pesticidech, herbicidech a hnojivech.
Zemědělství je i kvůli tomu odpovědné za čtvrtinu globálně produkovaných emisí, což by se teď vyplatilo změnit. Otázkou je, jakým způsobem toho dosáhnout. Oxfordská archeobotanička Kelly Reedová doporučuje, abychom se zeptali se na radu archeologů antropologů a nechali se lokálně inspirovat dávnou minulostí.
Protože naši předci už měli s hospodařením v různých klimatických podmínkách jisté zkušenosti, které by se teď vyplatilo si připomenout. „Je tu dlouhá historie toho, jak nejrůznější komunity po celém světě experimentovaly s produkcí potravin a transformací životního prostředí,“ vysvětluje Reedová.
„A protože hledáme systémy, které zajistí produkci potravin a přitom nenaruší klima, není od věci se podívat na takové modely hospodaření, které to prokazatelně uměly.“
Příklad? Těch má Reedová z různých regionů spoustu. Jen pozor, jde o to, že jsou pokaždé šité na míru konkrétním podmínkám a není možné je brát jako univerzální, plošné řešení.
Třeba jihoamerické waru-waru.
Pole, které stojí na vodě
Předinčtí domorodci s nimi pracovali 300 let před naším letopočtem a ti inčtí s nimi vydrželi až do počátku 15. století. O co šlo? O modifikované pole, složené ze zhruba dva metry vysokých a šest metrů širokých „hrbů“ navršené půdy, usazené na vodní ploše. Našly by se na jezeře Titicaca nebo v bolivijském Llanos de Moxos.
Výhody? Závlaha pěstovaných plodin na pruzích souše je kontinuální, rostliny nepoznají sucho. A když hodně prší, voda se „ukládá“ do kanálu. Dochází tu k zanášení kanálů a erozi, je třeba občas „přihodit“ sediment ze dna zpět na souš. Jenže to je dobrá cena za to, že waru-waru odolá záplavám, požárům, průběžně ochlazuje okolní prostředí o 1 °C. A v kanálech se drží ryby, které jsou dalším příhodným zdrojem obživy.
„Je to systém, který může fungovat na částečně degradovaných biotopech, a současně třeba snížit tlak na půdu poptávanou v pralesích,“ říká Reedová. Podobně pak může fungovat kombinovaná produkce rostlin a ryb ze zatopených rýžových polí. Tak to zkoušeli v Číně během dynastie Chan. Ryby se staraly o likvidaci škůdců a pole přirozeně hnojily, produkce byla o 20 % vyšší, zemědělci mohly prodávat rýži i ryby. Bylo to bez chemikálií a vyšších emisích skleníkových plynů.
A africké fishponds? V zásadě to samé, jen v rákosinách jezer.
Neduhy podobných zemědělských prasystémů jsou viděno dnešní optikou jasné: je to spousta práce a minimum mechanizace. Na druhé straně, škody na životním prostředí jsou výrazně menší, dochází tu k přímé podpoře biodiverzity, popisovaná pole jsou výrazně odolnější vůči klimatickým změnám, bez chemizace a hnojení. Možná by se tedy opravdu vyplatilo zeptat se archeologů a antropologů, jak dobývali zrno naši předchůdci. Třeba se budeme moci inspirovat pro budoucnost.
reklama
Další informace |
Dále čtěte |
Další články autora |
Online diskuse
Všechny komentáře (20)
Jan Šimůnek
14.8.2019 10:30Víme také z kronikářských záznamů, že vyjma období, kdy bylo tepleji než dnes (středověké klimatické optimum, období vlády Karla IV., doba mezi husitskými válkami a třicetiletou válkou) byla většina obyvatelstva podvyživena (to dokládají i kosterní pozůstatky) a do syta se najedli jen příslušníci nejvyšších sociálních vrstev (a to ještě ne vždy). Při podstatně nižší lidnatosti, než jaká je v současné době.
Ty záhony by mohly pomoci při pěstování některých plodin (hlavně zeleniny), ale jsou extrémně náročné na lidskou práci. Z toho důvodu byly opuštěny (technicky jednodušší) "vysoké záhony" na pěstování zeleniny, které se používaly v Evropě na zeleninu někdy do přelomu 18. a 19. století. Dnes se sice vrací jako móda, ale jen pro koníčkáře, kteří si nepočítají práci. Když se podíváte na cenu takového záhonu v Bauhausu a vynásobíte to na potřebnou produkci pro naši populaci, tak je to vcelku jasná kalkulace. Skleníky s hydroponií přijdou levněji. A časem, až se podaří zlomit moc ekologů, nejspíš budeme část pěstebních aktivit přesouvat do podzemních prostor, pod lampy, saturované elektřinou z jaderek. Ušetří se tím za topení a chlazení, nutné pro skleníky.
Anyr
14.8.2019 11:08 Reaguje na Jan Šimůnek1) Pokud je to tak náročné na lidskou práci, alespoň by to vyřešilo obavu, že díky digitalizaci a robotizaci bude polovina lidí bez práce. Prostě je vyženeme na čerstvý vzduch pěstovat potraviny. :)
2) Nevím, jak moc jsi zběhlý v chemii, nebo alespoň v tom, co je "nutriční hodnota", ale nikde nedosáhneš tak kvalitního, výživného (a chutného) produktu, jako při pěstování na slunci a v kvalitní zemině (schválně nepoužívám slovo "substrát"). Zelenina (a podobně šizené produkty, včetně masa, vajec, mléka,...) ze skleníků (a uzavřených velkochovů) mohou sice "objemově" postačit, ale ty plody a produkty jsou jednoduše podvyživené (a nechutné).
Stručně: kup si "bio" rajče, nebo si utrhni vlastní ze zahrady, a pak zkus rajče z marketu. Pokud ti to nebude stačit chuťově, nechej si udělat rozbor v laboratoři. Uvidíš, jak velký rozdíl je mezi "ošklivějším, menším, výživným a slaďoučkým rajčetem" ze zahrady, a tou "velkou, krásnou, kyselo-vodovatou koulí nevýživné tekutiny bez chuti" z obchodu.
3) Myslím, že je už konečně na čase vzdát se představy, že vše má technické/technologické řešení. Připomíná to sci-fi ze šedesátých let, se skleníky a sídlišti na Měsíci. Zatím nic, žádný živný roztok, výbojky nebo LED pásy nenahradí Slunce a bohatou, zdravou půdu, plnou hub, minerálů a mikroorganismů.
Anyr
14.8.2019 11:44 Reaguje naChuť je ale v tomto případě jen znakem kvality = výživnosti. A přece uznáš, že je lepší sníst dvě rajčata plná živin, než "dva litry vody ve slupce", které ti stejně nedají to, co "bio" rajčata, protože to tam prostě není.
A navíc: jistě víš, že dospělému, těžce pracujícímu chlapovi stačí pro získání energie k práci dva chleby s tvarohem. není nutné dát si držkovou, pak guláš se šesti a zapít to pivem.
Když omezíme obžerství, nejen že se ušetří na zdravotnictví, ale ten jeden oběd lze rozdělit mezi minimálně pět dalších lidí. :)
A to pominu fakt, že sám jsem měl dnes k obědu misku švestek - sedím, tak nepotřebuju cpát nácka. Kolik lidí se chová stejně? Kolik si řekne "prd dělám, potřebuju prd konzumovat"? :)
Ona ani tak není nouze o potraviny. Je nouze o jejich správnou a spravedlivou distribuci a konzumaci.
Spravedlivá distribuce je samozřejmě něco jiného, osobně považuji za spravedlivé, že si koupím ty nejkvalitnější potraviny které v supermarktu najdu v opravdu dostatečném množství, protože docela dost vydělávám a za něco ty prachy utratit musím :-) Zbytek (třeba ta zmíněná rajčata) si nechám přivézt, protože ty zdechliny ze supermarketu fakt jíst nechci :-) Potud spravedlnost. Nějakou arbitrárně řízenou distribuci ve jménu stejných žaludků a sociální spravedlnosti bych tudíž logicky chápal jako nespravedlnost. A rajčata ze skleníku (protože jiná neexistují) jako tragédii. Pročež doufám, že se ani jednoho z toho nedožiju :-)
Anyr
14.8.2019 12:34 Reaguje naJenže to je "kapitalistická spravedlnost" ve stylu Ayn Randové.
Ale vím jak to myslíš. To je osobní rozhodnutí, které nemá smysl komentovat.
Já zase za přebytky peněz, které nejdou na spoření a důchodové spoření, skupuju pozemky, protože jsme se doma shodli na tom, že není nad "soukromou CHKO" - a homemade ekojídlo. :)) No a nějaké to procento čistého zisku darujeme. Ale opět - to je subjektivní, a netřeba to komentovat.
Každopádně jde ale o to, že svět je více než schopen vyprodukovat tolik potravin, že by se každý současník dostatečně a kvalitně vyživil, a jsem přesvědčen, že i nějaká ta miliarda lidí k tomu navíc. Jen je nutné rozlišovat mezi "plností břicha" a "výživou těla", a obecně lidi vzdělat: aby si přestali myslet, že bez masa všichni umřou na podvýživu, učit že přejídaní je nezdravé, antisociální, neekonomické a neekologické, a ano, učit lidi i altruismu a empatii. :)
A není k tomu potřeba stavět jaderné elektrárny, podzemní skleníky nebo pěstovat GMO kytky.
K té spravedlnosti - myslím, že prakticky všichni co tu diskutujeme patříme k 5 procentům nejbohatších lidí světa a že by nás nějaké zavedení globální sociální spravedlnosti (=všem stejně) asi dost mrzelo, empatie neempatie :-)
Anyr
14.8.2019 13:23 Reaguje naDobře řečeno. Fakt - je to fakt. :) Stále říkám, že na to, že žijeme v jedné nejlepší zemi na planetě - co do pohodlí, dostupnosti zdravotnictví, sociálních služeb, zboží, potravin, bezpečnosti, klimatu a tak podobně - jsme vlastně hrozný národ, co si toho vůbec neváží, jsme strašně ufňukaní a negativní a máme se vším problém. :))
Ale pozor: já jsem nikdy netvrdil a ani tvrdit nebudu, že je možná sociální spravedlnost = všem stejně. Já jen tvrdím, že LZE VŠEM lidem na světě zajistit dostatek základních životních potřeb.
Je prostě ostuda, že na tolik "obézních alkoholiků" připadá tolik "k smrti vyhladovělých". A že k tomu není třeba ani nějakých extrémních změn - stačí méně plýtvat, a prospěje to úplně všem. :)
Mimochodem, samozřejmě platí, že vše má technologické řešení. Vždyť o čem jiném pojednává článek výše než o technologickém řešení, které v daném čase a místě uplatnili inkové.
Jan Šimůnek
14.8.2019 14:20 Reaguje na Anyrad 2 Nutriční hodnota nemá se senzorikou mnoho společného. Kvalitní rajče v zimě dostaneš spíš z hydroponie v lokálním skleníku než pěstované na kvalitní půdě a dovážené přes půl zeměkoule. Protože pak se trhá nezralé a plynuje se speciálními plyny, které ho "uzrají".
Rajče ze zahrady je jistě chuťově lepší, ale i při rychlení ve folijníku je první úroda na přelomu června a července (když se opravdu zadaří) a šlus je v září, kdy přijdou první podzimní mrazíky. Rajče ze supermarketu mohu mít celý rok.
ad 3 V tomhle se opravdu mýlíš, přinejmenším pro výrobu sytících potravin, a asi i krmiv, (škroby, bílkoviny, nějaké rostlinné tuky) je asi tohle (vedle GMO) budoucnost. Zejména pokud počet lidí na Zemi bude dál narůstat. A ty GMO mohou mít obrovský význam pro tropické zemědělství, protože většina rostlin "vypíná" během dne fotosyntézu, protože nestačí zpracovat její produkty (je tam biochemické "hrdlo láhve", které lze pomocé genetické manipulace obejít). V létě je tento jev i u nás a skleníky a folijníky se proto v nejsvětlejší části dne stíní. A to nemluvím o rostlinách s plnohodnotnými bílkovinami (schopných snížit potřebu masa) a dalšími nutrienty (existuje genetická manipulace, schopná drasticky zvýšit vstřebatelnost vápníku z rostlin, která by mohla hrát zásadní roli v prevenci osteoporózy; patrně by bylo možné něco podobného udělat i se železem, kterého je v rostlinách tabulkově dost, ale nevstřebá se).
EKO - BIO potraviny zůstanou maximálně jako pamlsky na stůl bohatých vrstev, nebo pro výjimečné příležitosti.
Mimochodem, symbiotické organismy jsme už dne s to do živných půd také dodat (i do hydroponického prostředí) a dokonce i ve vyšší kvalitě než je přírodní stav. Rozdíl asi stejný jako mezi "spontánně" zesýrovatěným tvarohem a tvarohem zpracovaným vyšlechtěnou mlékárenskou kulturou.
Roman Salátek
14.8.2019 11:58 Reaguje naMůj příspěvek výše, který mluví o pravém opaku samozřejmě není o tom, jak bych si to přál, ale jak to pravděpodobně (nezávisle na našich přáních) doopravdy bude :-)
Jan Šimůnek
14.8.2019 14:02 Reaguje na Roman SalátekA navíc se na většině ekology prosazených opatření někdo konkrétní těžce nakapsoval, nebo ještě pořád kapsuje (např. na podporu solárů dáváme v současné době údajně kolem 40 miliard Kč ročně). Bezcenný póvl, který takto "ekologicky" vydělává na občanech, celou problematiku natolik zdiskreditoval, že budou mít těžké problémy s akceptováním občany i skutečně přínosná a potřebná ekologická opatření (jakože žádná na dohled nevidím, ani na vzdálených obzorech).
Roman Salátek
14.8.2019 17:11 Reaguje na Jan ŠimůnekJan Šimůnek
14.8.2019 19:29 Reaguje na Roman SalátekLidi nebude iritovat utahování opasků, ale to, když hlasatelé této aktivity si ty své budou naopak povolovat, aby jim nepraskly. Což je, bohužel, na poli ekologie a ekologické politiky setrvalý stav.
Roman Salátek
15.8.2019 17:07 Reaguje na Jan ŠimůnekJan Šimůnek
16.8.2019 09:04 Reaguje na Roman Salátek1. je jich málo
2. nijak nerozhodují o oficiální ekologické politice