https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zivy-vlk-obecny-jako-soucast-umeleckeho-predstaveni-cizp-vlky-zabavila-majitel-se-je-pokusil-osvobodit
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Živý vlk obecný jako součást uměleckého představení? ČIŽP vlky zabavila, majitel se je pokusil osvobodit

30.5.2024 13:40 | PRAHA (Ekolist.cz)
Zabavený vlk při přepravě do záchranné stanice.
Zabavený vlk při přepravě do záchranné stanice.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Česká inspekce životního prostředí
V pátek 24. května bylo v Karpuchina Gallery v Praze zahájeno třídenní představení amerického umělce Briana Daileyho, jehož ústředním bodem byl vlk uzavřený v kleci. Vlci byli vystaveni každý večer od 18 do 21 hodin. V neděli bylo představení ukončeno zásahem České inspekce životního prostředí. Ta na základě podnětu výstavu navštívila a její inspektor s ohledem na své zkušenosti získal podezření, že jde skutečně o vlky.
 
Jak dílo vypadalo si můžete prohlédnout v krátkém videu na Instagramu Hlas zvířat, spolku, který úřady na přítomnost vlků upozornil.

Česká inspekce životního prostředí uvedla, že v rámci umělecké exhibice byli v kleci vystavováni tři vlci. Inspektor zvířata ve spolupráci se Státní veterinární správou a Policií ČR zadržel.

Vlci byli následně převezeni do záchranné stanice. Majitel vlků se do ní pokusil vniknout a zvířata si vzít zpět. Jak říká tisková mluvčí inspekce Miriam Loužecká, tento incident nyní prošetřuje Policie ČR.

Zvířata byla z bezpečnostních důvodů převezena do jiného zařízení. "Z pohledu zákona jsou zvířata v současné době v režimu zadržení. Inspekce povede správní řízení, které může vyústit v jejich zabavení. Pak by se zvířata stala majetkem státu," říká Loužecká.

Jak uvádí inspekce, vlk obecný se řadí mezi kriticky ohrožené druhy a podléhá úmluvě CITES, které upravuje mezinárodní obchod s ohroženými druhy. "Majitel takového zvířete musí být schopen prokázat jeho původ a legální způsob nabytí, což se v tomto případě nestalo. Zda se jedná o čistokrevné vlky, ukáží výsledky genetických testů," říká Miriam Loužecká.

Vystoupení by bylo i porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání, který zakazuje veřejná vystoupení vlků a jejich kříženců.

Co bylo smyslem představení, nazvaného Osamělý vlk (Lone wolf)? Na webu galerie se lze dočíst, že „jádro výstavy Osamělý vlk spočívá v drsném vizuálním ztvárnění - uvězněný vlk uzavřený v drátěné kleci o rozměrech 400 x 1000 cm, umístěné uprostřed galerijního prostoru. Klec ze všech stran obklopuje 45 cm široký chodník, který lidským pozorovatelům nabízí úzký prostor pro rozjímání a zkoumání osamělého tvora. Toto pečlivě vytvořené prostorové uspořádání slouží jako alegorie boje, kterému čelí jedinci vzdorující přitažlivosti konformity.“

Ekolist.cz oslovi umělce Briana Daileyho i majitele vlka s dotazy, jejich odpovědi zveřejníme, jakmile odpoví.


reklama

 
foto - Mach Ondřej Martin
Martin Mach Ondřej
Autor je šéfredaktorem serveru Ekolist.cz

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

30.5.2024 13:46
Čekal jsem zajímavější příběh, třeba že majitel předvede nějaký "tanec s vlky", ale prosté drženív kleci je trochu málo. Inu, dnešní minimalismus...
Odpovědět
pa

pavel

30.5.2024 15:51

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

31.5.2024 01:09
Uměním je dnes kdejaká hloupost a nechápu, že tak neuvažují organizátoři
takových "uměleckých" výstav a představení. Asi jsou stejně ujetí a nebo
se snaží vytřískat peníze z čehokoliv. Pochybuji, že se ale jednalo o
zcela divokého vlka, ale spíše o křížence a nebo o domestikovaného vlka
z nějakého chovu s jakými se lidé potkávají potom i v přírodě. Ale i
pro takové zvíře musí být umístění v kleci a očumování milovníky "umění"
stresující. Jen se divím, že zákaz a odebrání zvířete trvalo tak dlouho.
Ono asi na takové výstavy moc chytrých lidí nechodí a nebo jsou zcela
lhostejní k osudu zvířete v malé kleci.
Odpovědět
JH

Jana Havlová

4.6.2024 17:01 Reaguje na Břetislav Machaček
Podle fotky u článku půjde zřejmě o křížence kanadského vlka se psem, předpokládám podíl vlka mezi 50 a 80%. Takoví kříženci jsou lehce k dostání v USA kde je malá/žádná regulace. Několik desetiletí se množí i u chovatelů ve více zemích v Evropě, tady ale podléhají CITES registraci a některé EU státy jejich chov zakázali úplně. Pokud k nim neměl platné dokumenty, tak jen dobře, že mu je seberou. Ale netuším co s nimi dál, povahově jsou občas horší než ČSV.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist