https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zmena-klimatu-se-projevuje-vsude-na-svete-ztezuje-i-praci-meteorologu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Změna klimatu se projevuje všude na světě, ztěžuje i práci meteorologů

18.8.2023 01:17 | PRAHA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Změna klimatu se neděje daleko, její projevy mohou lidé pozorovat kolem sebe. Jsou to vlny veder, sucho, bleskové bouřky, ale i další extrémní a klimatické jevy. Opatření je potřeba dělat teď hned, změna zároveň musí být postupná, řekl novinářům ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Meteorologické jevy se podle klimatologů objevují častěji a na místech, kde by se to neočekávalo. Podle ředitele Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Marka Riedra to ztěžuje i práci meteorologů.
 

"Změna musí být postupná, musí být sociální, musí být citlivá, jinak nebude vůbec. Lidé jí musí rozumět, musí ji chápat, musí vědět, co se děje, proč se děje. Taky jednoznačně, a to říkám jako politik, jako ministr, že jako veřejná správa, jako vláda České republiky víme, co děláme, kam směřujeme a jakým způsobem budeme Českou republiku adaptovat," řekl Hladík.

Plánem je podle ministra převést Česko k nízkoemisní bezuhlíkové energetice i bezuhlíkové dopravě tak, aby bylo v roce 2050 klimaticky uhlíkově neutrální. Počítá s tím, že je potřeba prostřednictvím adaptační strategie uzpůsobit přírodu, obce a města. Součástí strategie jsou například opatření na zateplení budov, přistínění, zadržování dešťové vody, zvýšení zeleně v ulicích nebo navrácení vody do obcí. Strategie obsahuje podle Hladíka 322 konkrétních opatření a úkolů.

Klimatologové se s ministrem shodují v tom, že klimatická změna ovlivňuje život společnosti, organizací i institucí. Mezi projevy klimatické změny patří i lesní požáry, které podle Hladíka nebyly v Česku tak běžné. Podle něj řeší hasiči až 100 lesních požárů týdně, od menších až po ty velké.

"Neustále přibývá extrémních projevů počasí, ať už to jsou silné bouře, přívalové povodně nebo dlouhé epizody sucha, a to poměrně významně ztěžuje práci předpovědním pracovištím," řekl Rieder. Předpovídání extrémních meteorologických projevů bylo podle něj dříve snazší, jelikož četnost situací nebyla tak vysoká, jako je nyní.

Klimatický systém má podle českého zástupce v IPCC Radima Tolasze dlouhou setrvačnost. "Emise skleníkových plynů neustále stoupají a o krajinu se, eufemisticky řečeno, staráme pořád špatně, to znamená propady skleníkových plynů se snižují. Klimatický systém má podle našich modelů setrvačnost zhruba 20 až 30 let, to znamená, že na následujících 30 už máme zaděláno tím, jaké emise jsme vypustili a jak jsme se o krajinu nestarali v předcházejících letech," řekl Tolasz.

Na zvýšený výskyt extrémního počasí musí reagovat i výstražný systém ČHMÚ. Podle Riedra jsou výstrahy ČHMÚ určeny primárně pro integrovaný záchranný systém a další složky, k veřejnosti se dostávají skrze média a sociální sítě. Úspěšnost výstrah ČHMÚ dosahuje podle něj 85 až 90 procent, záleží na konkrétním jevu.

V době bouřkové sezony zavedl ČHMÚ příslužby expertů na bouřkové jevy tak, aby před nimi mohli varovat veřejnost. Podle Hladíka je vidět jasný trend, který ukazuje, že výstrahy budou muset být velmi rychlé.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VH

Vladimír Hošek

18.8.2023 10:20
Pan ministr se projevil jako aktivista a bez sebemenšího studu loví případné voliče úplně v jiném rybníce než, které zastupuje doufám, že mu to lidovci v krátké době spočítají. Nevím jestli má již obvyklých 100 dní za sebou, ale již nyní je vidět, že nás vede do slepé uličky. Dělá politiku ve stylu ať to stojí co to stojí, peníze pro něj jsou bez hodnoty a bezskrupulí je ochoten žít na úkor svých dětí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.8.2023 11:15 Reaguje na Vladimír Hošek
"Lidé jí musí rozumět, musí ji chápat, musí vědět, co se děje, proč se děje."
Tohle je u nás ten kardinální problém. Takových hlupáků, kteří nemají šanci pochopit vůbec, nic přímo šlakovitě přibývá.
Ropáctví není naše národní mentalita, je to důsledek velmi dobře vedené hybridní války.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

18.8.2023 13:48 Reaguje na Pavel Hanzl
Použil jste termín ropáctví, mám obavu, že to nekoresponduje s mým textem.
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

20.8.2023 18:51 Reaguje na Vladimír Hošek
S textem taky, ale zejména přímo s vámi, řekl bych :-D!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.8.2023 20:34 Reaguje na Vladimír Hošek
Dělá politiku ve stylu ať to stojí co to stojí, peníze pro něj jsou bez hodnoty a bezskrupulí je ochoten žít na úkor svých dětí.
Tohle není přímo rpácký názor, pouze dezolátní, ale je to pořád ten jeden myšlenkový okruh. Obvinit někoho přímo ze zločinu a zcela hanebného chování a zneužívání svéhopostavení, bez jediného důlkazu, je výsada té propadlé části společnosti.
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

20.8.2023 18:56 Reaguje na Pavel Hanzl
Osobně to vidím tak, že obliba konspiračních pitomostí se týká i změny klimatu. Navíc tady mohou lumpové útočit na hloupost a nevědomost: jako že z Bruselu a spiknutí byznysu taky útočí na závist a sobectví: bude vás to stát peníze a někdo jiný bude mít víc než vy.
A jako celek to vypadá na tragédii. Jestli se hlupáci chopí definitivně kormidla, což by moc rádi...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.8.2023 20:39 Reaguje na Jindřich Duras
No právě. Hybridní válka produkuje tyhle magory, kteří chtějí toální destrukci našeho státu, samozřejmě v zájmu Putina. Tomu je podřízeno vše, hodí se jakákoliv špinavost, podraz, podvod, demagogie nebo lež, vsjo róvno. Účel světí prostředky a ten účel je naprostá destrukce našeho světa.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

18.8.2023 13:54
Hladík má jedinou jistotu v tom, že v příštím volebním období po něm ani pes neštěkne a nová vláda bude pokrytecky plakat nad tím, jak to ta minulá blbě řídila. To je skutečný vývoj této země.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist