https://ekolist.cz/cz33/kultura/prehled-knih-a-filmu?biologie=1
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Přehled knih a filmů

Přehled knih a filmů není internetovým obchodem. Přesto u vybraných položek najdete odkaz, který vám umožní knihu nebo film koupit. Nákupem přes tento odkaz podpoříte Ekolist.cz. Děkujeme.

Prchalová, Jana: Právní ochrana zvířat

rok vydání: 2009
Právní ochrana zvířat
Kniha se zabývá ochranou zvířat proti týrání jak v českém právním řádu, tak i v předpisech Evropských společenství. Převážná část obsahu je věnována principům a právním vztahům obsaženým v zákoně č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání. Jedná se o ochranu zvířat proti týrání obecně, ochranu jejich životních podmínek, regulaci usmrcování, ochranu při dopravě a při veřejných vystoupeních. Řeší o zvláštní případy ochrany hospodářských zvířat, zvířat chovaných v zájmových chovech, volně žijících zvířat a pokusných zvířat. Obsahuje přehled právních předpisů platících v oblasti včetně příslušných mezinárodních smluv a komunitárního práva. Zahrnuje též kapitolu o etice ochrany zvířat v rámci ochrany přírody, postavení zvířat v zoologických zahradách a v záchranných centrech a útulcích pro opuštěná zvířata. Reflektuje rozsáhlou novelu zákona na ochranu zvířat proti týrání, jež byla provedena zákonem č. 312/2008 Sb. Publikaci mohou využít pracovníci příslušných odvětví státní správy (zejména orgány ochrany zvířat), pracovníci samosprávy, veterinární lékaři, pedagogové, studenti a všichni zájemci ze strany veřejnosti pro orientaci v oblasti.
více

ÚZ č.730 - Životní prostředí

rok vydání: 2009
ÚZ č.730 - Životní prostředí
Publikace obsahuje aktuální znění 25 zákonů, které jsou rozděleny do těchto kapitol: vodní hospodářství; ochrana ovzduší, přírody a krajiny; ochrana zemědělského půdního fondu a horninového prostředí; odpadové hospodářství a obaly; posuzování vlivů na životní prostředí; nakládání s chemickými látkami a s geneticky modifikovanými organismy a produkty; prevence závažných havárií; integrovaná prevence znečišťování; nové je téma týkající se předcházení a nápravě ekologické újmy. Většina předpisů doznala od minulého vydání podstatných změn. Všechny změny jsou v textech zvýrazněny tučně, odkazy na související předpisy jsou plně citovány. Za každým zákonem je přehled jeho prováděcích předpisů. Podle stavu k 11.05.2009.
více

Baumann, Helmut: Orchideje Evropy

rok vydání: 2009
Orchideje Evropy
Český překlad posledního vydání průvodce světem evropských orchidejí sestaveného proslulými německými orchideology představí 219 druhů a 233 poddruhů těchto pozoruhodných rostlin. Každý taxon je uveden jednou až dvěma barevnými fotografiemi a podrobným popisem. Umožní tak identifikovat nejen planě rostoucí orchideje střední Evropy, ale i daleko četnější a rozmanitější příslušníky této rostlinné čeledi ze Středozemí včetně severní Afriky a Blízkého východu. Překladatel doplnil text zvláštními poznámkami k druhům a poddruhům vyskytujícím se v ČR a doplnil některé obecné části, zejména slovníček odborných termínů.
více

Luner, Jaroslav: Barvy Skandinávie a Islandu

rok vydání: 2008
Barvy Skandinávie a Islandu
Exkluzivní obrazová publikace, která vyniká jak svým formátem, tak především krásou a kvalitou unikátních fotografií. Autor vás zavede do chladných severských končin – do Skandinávie a na Island – a ukáže vám neobyčejné kouzlo a půvab tamější přírody. Stovky jedinečných fotografií jsou doplněny textem, který přináší zajímavosti a perličky o kultuře, historii a přírodě vyobrazených lokalit. Jaroslav Luner pracuje na Hvězdárně a planetáriu Mikuláše Koperníka v Brně, kde se podílí na tvorbě audiovizuálních pořadů. Fotografuje od 70. let minulého století a má za sebou celou řadu autorských i kolektivních výstav. Audiovizuální tvorbou se zabývá od poloviny 80. let, profesionálně od roku 1990 v brněnském planetáriu, kde také v rámci cyklu „Za poznáním modré planety“ vytvořil sérii multivizuálních pořadů o zemích, které procestoval. V této knize najdete upravené literární scénáře pořadů o Skandinávii a Islandu a hlavně výběr použitých fotografi í, tvořících kromě videosekvencí vizuální složku zmíněných pořadů. Jejich vznik a tím i vznik této knihy umožnila spolupráce s brněnskou cestovní kanceláří Kudrna, které patří autorův velký dík.
více

Petráš, Karel: Šumava-Březník: Co bylo jižně za Modravou

rok vydání: 2009
Šumava-Březník
Kraj hraničních hor za Modravou by měl zůstat nadále místem, kde šumavská příroda bude jediným a mocným vládcem. K tomuto nádhernému koutu naší přírody by měla všemi prostředky přispívat naše společnost ruku v ruce s Národním parkem Šumava. Kniha je pouhou historickou vzpomínkou na dnes již dávnou minulost. Nechme zde vládnout přírodu a choďme sem pouze prožít krásné chvíle a odnášet náruče poučení, které nám příroda předkládá.
více

Saugout, Noëlle; Ichbiah, Daniel: Život pro planetu Zemi. 365 podnětů pro každodenní ekologický život

rok vydání: 2009
Život pro planetu Zemi.
Knížka Život pro planetu zemi není pouze knihou „populárně naučnou“, ale spíše knihou „populárně praktickou“. Přináší totiž vedle zajímavých informací zejména přehled toho základního, co každý z nás může v oblasti ekologie snadno učinit. Nečekejte zde žádné velké a velkorysé koncepce; ty každého spíše odrazují, protože málokdo se cítí být povolán je realizovat. Zato však v knize najdete 365 srozumitelně psaných podnětů k ekologickému chování, které jistě zvládnete. Jsou jednoduché a přitom účinné, jsou samozřejmé, ale často nás právě proto nemusejí ani napadnout. Jsou pro nás snadné, ale přesto mohou pomoci, aby naše planeta byla krásnější a zdravější a aby život všech, kteří na ní žijí, byl příjemnější. Kniha je určena všem, kteří se nad životním prostředím nejen zamýšlejí, ale chtějí pro ně i něco udělat.
více

Kholová, Helena: Co nevíte o mláďatech

rok vydání: 2009
Co nevíte o mláďatechJak přicházejí zvířecí mláďata na svět? Jaké starosti mají zvířecí rodiče? Jak to chodí ve zvířecí rodině? Chodí mladí savci do školy? Kdo se stará o bezpečí mláďat? Knížka plná zajímavostí ze světa zvířat doplněná slovníčkem nejdůležitějších pojmů. více

Rebel, Benny: Africká zvěř trojrozměrně

rok vydání: 2009
Africká zvěř trojrozměrněAfrická zvěř trojrozměrně s 3D brýlemi! Magické kouzlo, kterým africký kontinent odedávna působí na Evropany, spočívá především v mimořádném bohatství zvěře zcela odlišné od běžné evropské fauny. Bohužel obrovská stáda antilop, buvolů a slonů, početné hloučky žiraf i mohutní hroši a krokodýli už dávno patří minulosti. Rozlehlé pláně některých oblastí jsou téměř prázdné, a dokonce i v rezervacích bojují přírodovědci o záchranu mnoha druhů. Africká příroda naléhavě potřebuje pomoc. Ta může mít různou podobu a jednou z cest je právě působivější představení nádherných přírodních scenérií a unikátní zvířeny ve zcela novém stylu. K tomuto cíli směřuje i tato kniha. Detailní záběry získané tváří v tvář plachým i nebezpečným živočichům, jako třeba snímek drsné sloní kůže nebo hrozivého chřtánu krokodýla, jsou v trojrozměrném provedení daleko přesvědčivější a působivější. Většina ze zvířat, která se na stránkách této knížky nacházejí, byla kdysi velmi hojná, ale dnes bojuje o přežití. Některá z nich, například nosorožci, se již ocitla na pokraji vyhynutí a je otázkou, zda se je vůbec podaří zachránit. I obrázky krajiny ukazují, čím Afrika trpí. Změny v hospodaření, nadměrná těžba dřeva, rušení klidu zvířat i nezákonný lov, to vše způsobuje, že africká příroda se mění a ztrácí na rozmanitosti jak fauny, tak flóry. Kniha zprostředkovává africkou přírodu způsobem, jaký jste dosud nepoznali. Autor, německý fotograf íránského původu, pracoval na svém nápadu trojrozměrné fotografie od roku 2002 a během svých následujících cest do Afriky technologii pořizování trojrozměrných obrázků stále zdokonalovat. Výsledkem je soubor plastických pohledů do života divoce žijících afrických zvířat, doprovázených poutavými a čtivými texty o jejich životě - péči o mláďata, lovu, rodinných vztazích a charakteristických vlastnostech. Pomocí 3D brýlí, které jsou ke knize přiloženy, se ocitneme v bezprostřední blízkosti slonů, lvů, krokodýlů, levhartů, hadů, ptáků nebo nosorožců a seznámíme se i s nočním děním v africkém buši. Snímky vznikaly často v nebezpečných situacích a s přímým ohrožením autorova života. Vydejte se na fotosafari zvláštního druhu, které vám poskytne naprosto věrohodné pohledy do podivuhodné, panenské přírody afrického kontinentu. Jde o vůbec první knihu na světě s trojrozměrnými obázky africké zvěře! více

Adamsonová, Joy: Příběh lvice Elsy

rok vydání: 2009
Příběh lvice ElsyNesmrtelné vyprávění o neobyčejném přátelství ženy a lvice, doplněné fotografiemi z archivu autorky, zachycuje životní osudy roztomilé, hravé Elsy - jak byla odchována lidmi a jak se postupně dokázala vrátit do náruče rodné divočiny, najít si druha a stát se matkou tří mláďat. více

Bellmann, Heiko: Velká kniha o rostlinách

rok vydání: 2009
Velká kniha o rostlináchObsažná publikace představuje naše nejznámější a nejdůležitější rostliny, lišejníky a houby. > Více než 1200 druhů: od troudnatce kopytovitého přes přesličku rolní, střevíčník pantoflíček až po topol bílý > Přes 1300 výstižných barevných fotografií > Stromy a keře, trávy, hvězdnicovité, krtičníkovité, hořcovité, růžovité, brukvovité, kapradiny, mechy, řasy, lišejníky, houby... Tento jedinečný obrazový průvodce rostlinnou říší obsahuje přes tisíc druhů. U každého najdete přehledně uspořádané informace: přesný a podrobný popis, rozšíření, nároky na stanoviště a řadu dalších zajímavostí. Hesla doplňují názorné fotografie, které zachycují hlavní poznávací znaky. K usnadnění orientace je publikace rozdělena do devíti kapitol, z nichž každá je pro větší přehlednost označena jinou barvou. Nechejte se inspirovat bohatstvím a mnohotvárností říše rostlin. více
« | 1 | .. | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | .. | 130 | »
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist