Rady a návody
V rubrice Zelená domácnost přinášíme informace o tom, jak se může chovat šetrně k životnímu prostředí každý z nás.
Najít napuchlou mrtvolu s igeliťákem v puse asi nebude na seznamu oblíbených okamžiků vašeho rána, že? A to ani když jde o ovci.
O tomto víkendu proběhne hlavní podzimní termín dobrovolnických úklidových akcí, tentokrát opět u příležitosti celosvětové akce World cleanup day. Půjde o symbolické zakončení letošní rekordní úklidové sezóny. Organizátoři z Českého svazu ochránců přírody a spolku Ukliďme Česko hlásí, že letos se do úklidu Česka zapojuje již přes 150 000 dobrovolníků.
Bez opylovačů nám dobře nebude a je nám tedy zapotřebí více kvetoucí zeleně, aby u nás hmyzu bylo lépe. Tuto jednoduchou poučku není zase tak obtížné obsáhnout, ať už se snažíme zvelebit zahradu, park nebo hřbitov. Zasekneme se až v tu chvíli, kdy začneme konkrétně řešit, jaké květiny jsou vhodné pro jaký hmyz. Shrnuje to i studie uveřejněná v Journal of Insect Conservation.
Příliš stručné direktivy mají často dalekosáhlé nezamýšlené důsledky a řetězí se za nimi komplikace. Podle Patricka Holdena, britského farmáře, propagátora organického zemědělství a zakladatele trustu Udržitelné výživy, je volání po zákazu konzumace masa přesně takový případ. Mnohem užitečnější je prý ptát se, odkud maso na našem území vlastně pochází. A domácí produkci pak konzumací podporovat. Píše o tom DailyTelegraph.
„100 receptů, rad a tipů, jak využít jídlo až do posledního kousku“ je podtitul nové kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni, která vychází v říjnu tohoto roku. Iniciativa Zachraň jídlo v receptech pracuje se surovinami, které v českých domácnostech nejčastěji zbývají. Smyslem knihy je snížit plýtvání na úrovni domácností. Kuchařku je možné si předobjednat na e-shopu. Zisk z prodeje půjde na rozvoj vzdělávacích aktivit o plýtvání jídlem.
Jak se proměňuje vztah člověka s přírodou? To ve svém novém speciální programu O přírodě a lidech zkoumá online dokumentární kino DAFilms.cz. Ve výběru dokumentů objevíte nové pohledy na říši zvířat, rostlin, ale i lidí. Mezi novinkami jsou nejnovější film Petera Mettlera a Emmy Davies Stát se zvířetem, osobní zpověď farmáře z Keni ve filmu Děkujeme za déšť, který zkoumá dopady klimatické změny na životy obyčejných lidí, nebo divácký hit Planeta Česko.
V městských sadech lze nalézt nejen odpočinek v zeleni, rozmanité a často chráněné živočichy, ale i dobré a zdravé ovoce. To budou moci návštěvníci ochutnat a lecčemu se o něm přiučit během čtyřdenního Jablkobraní ve dvou z pražských sadů. Informuje o tom Kateřina Kubánková z iniciativy Na ovoce.
Je prý zapotřebí celosystémových změn, radikálních kroků, odříkání. Stojí totiž před námi úkol: zachránit budoucnost a nepromarnit přitom jedinou planetu, kde žijeme. Naším protivníkem jsou klimatické změny, a trochu nás trestá příroda, ke které jsme se posledních pár století chovali nehezky. Pomoci nám může rewilding a konina k obědu.
Spotřebitelská organizace dTest zveřejnila výsledky kampaně „Chci sluneční energii“, která spočívá v hromadném nákupu a instalaci fotovoltaických panelů včetně příslušenství a souvisejících služeb. Jedná se o neziskový projekt podpořený Evropskou unií, do nějž se přihlásilo téměř 15 tisíc domácností z celé ČR. dTest poptal několik desítek společností, porovnal jejich nabídky a vybral tu nejvýhodnější.
I rodinný dům z roku 1927 lze přestavět tak, aby odolal horku a suchu posledních let. Ukazuje to dům v brněnských Židenicích. Je opravený tak, aby nejen reagoval na projevy klimatické změny, ale zároveň jim předcházel. Kromě zadržování dešťové vody a ozelenění střech nahradili majitelé dlažbu na dvoře zelení a propustným povrchem.
|
|