Rady a návody
V rubrice Zelená domácnost přinášíme informace o tom, jak se může chovat šetrně k životnímu prostředí každý z nás.
Dvě třetiny Čechů odpad třídí. Nepovažují to za nijak složitou věc - do zelených kontejnerů patří sklo, do modrých papír a do žlutých plast. Jenže není papír jako papír a není plast jako plast. Navíc se mohou občas v domácnosti objevit neobvyklé odpady, se kterými si nemusí správě poradit ani zkušený tříditel. Vy například víte, kam vyhodit rozbité zrcadlo, plata od vajíček nebo obaly od rostlinných olejů?
Ruku na srdce: když kupujeme nějaký nový spotřebič do domácnosti, nakonec velkou roli hraje celková cena výrobku. Energetická úspornost sem, energetická náročnost tam. Leckdy si tak vybereme sice o něco méně úspornější spotřebič, ale o trochu levnější.
Dobře spálené uhlí je z pohledu emisí škodlivin lepší než špatně spálené dřevo. Velmi špatné je kotel na noc naložit a zavřít přívod vzduchu. Ono to sice vydrží až do rána, ale zamoříte tím široké okolí produkty nedokonalého spalování jako je oxid uhelnatý nebo polycyklické aromatické uhlovodíky. Lepší je přikládat častěji. Nebo si pořídit moderní kotel, radí odborník Jiří Horák.
Bylinky mají na lidský organismus blahodárné účinky. Naštěstí se jich nemusíme vzdávat ani v tomto ročním období. Jaké bylinky si můžeme doma vypěstovat v zimě? Které z nich se hodí do kuchyně a které nám naopak pomohou s chřipkou a nachlazením?
Ne každý potřebuje auto vlastnit. Někteří lidé chtějí využívat výhod, které automobil nabízí, ale nechtějí se o něj starat. Takoví lidé si mohou buď auto půjčovat od kamarádů, z půjčoven, nechat se vozit taxíkem nebo se stát členem družstva, ve kterém auto sdílí více lidí. A nově také mohou využít služeb ryze komerčního carsharingu. Tedy pokud jsou z Prahy či Poděbrad.
Ledničky nám v mnohém pomohly a usnadnily život. Zároveň jsme ale kvůli nim přišli o mnoho znalostí o skladování potravin, kterými se běžně řídily naše babičky nebo prababičky. Také toto poznání chce oživit iniciativa Zachraň jídlo.
V některých oblastech poznáte začátek topné sezóny snadno. Stačí otevřít okno nebo vyjít před dům - a zlehka se nadechnout. Ve dne zpravidla není těžké odhalit příčinu: kouř z komína sousedního rodinného domu. Kdo se někdy pokoušel věc řešit, kromě štiplavého kouře pocítil i bezmoc či vztek. Proti „čudilům“ se totiž brání jen těžko. Přesto přinášíme (nezaručené) tipy na to, co můžete zkusit. Mnoho toho není.
Nedávno skončila doba Vánoc, doba hodování, plných břich... a taky výčitek. Nejen kvůli množství spořádaného jídla a nekompromisním číslům na osobní váze, ale třeba i kvůli všem těm nedojedeným zbytkům, které skončily v koši. A nemusely by. Stačí jen dodržovat jednoduchá doporučení iniciativy Zachraň jídlo.
Vánoce a novoroční oslavy jsou převážně symbolem pohody, zábavy a jídla. Málokdo si ovšem uvědomí, že během svátků vyprodukujeme o mnoho tun odpadu více. Většina odpadových firem v tomto období naštěstí zajišťuje jejich nadstandardní svoz. Udržet okolí kontejnerů v čistotě a zamezit plýtvání cennými surovinami však mohou pomoci i lidé.
Každý rok je to stejné? Rozhodování mezi stromkem umělým, nebo živým. Mezi stromkem uříznutým, nebo v květináči. Už, už to vypadá na stromek v květináči, když se ozve skeptik v naší hlavě a ptá se: ale co s ním po Vánocích? Tento problém řeší půjčovny stromků. Stromek v květináči si na dobu Vánoc vypůjčíte a v lednu ho zase vrátíte.
|
|