https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/vedci-vyresili-zahadu-hnedych-pand-za-zbarveni-muze-chybejici-sekvence-dna
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci vyřešili záhadu hnědých pand, za zbarvení může chybějící sekvence DNA

9.3.2024 01:28 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Výzkumníkům se podařilo objevit příčinu hnědého zbarvení srsti některých pand velkých, podle nich za to může chybějící úsek DNA. Informoval o tom odborný časopis Nature, který se odvolává na příslušnou studii.
 

Vědci odhalili příčinu neobvyklého zbarvení srsti díky genetickým informacím tří trojic, které se skládaly z páru a mláděte, spojených se dvěma hnědými pandami Čchi-caj a Tan-tan. Dále zkoumali genom 29 černobílých zvířat. Hnědým pandám chybí podle zjištění krátké sekvence DNA v genu Bace2, který souvisí s pigmentací.

Vědci se domnívají, že hnědě zbarvené pandy mají identické kopie zmíněného genu Bace2. Díky genetickému sekvenování, pomocí kterého se zjišťuje pořadí nukleonových bází v DNA, se potvrdilo, že oběma kopiím chybí u hnědých pand stejný úsek 25 párů bází. Tým vědců také zjistil, že ve srovnání s chlupy černobílých pand mají ty hnědé zřejmě méně melanozomů, což jsou organely zodpovědné za pigmentaci chlupů a kůže.

"Průlomem této práce je zjištění, že ke změně zbarvení může vést i chybějící gen či genetický segment," uvedl evoluční genetik Š' Pcheng. "Z pohledu genetiky jde o zcela nový objev," dodal. Vědecký tým nyní plánuje prozkoumat, jak absence 25 párů bází vede ke změnám ve velikosti a počtu melanozomů u hnědých pand.

Čínskou veřejnost už několik let fascinuje jediná hnědobílá panda jménem Čchi-caj chovaná v zajetí. Výzkumníci ji nalezli opuštěnou v přírodě. Nyní žije ve Středisku pro chov a ochranu divokých zvířat Lou-kuan-tchaj. První zdokumentovaná hnědá panda Tan-tan už zemřela. V historii bylo zaznamenáno jen sedm hnědě zabarvených pand, všechny pocházely z pohoří v čínské provincii Šen-si.

Výsledky studie lze pravděpodobně vztáhnout i na divoce žijící pandy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JM

Josef Mozek

9.3.2024 16:26
Velmi "důležitý" výzkum.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist