https://ekolist.cz/cz/publicistika/civilizace/vecnou-chemikalii-tfa-nasly-testy-v-potravinach-z-obilnin-napric-evropou
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

“Věčnou chemikálii” TFA našly testy v potravinách z obilnin napříč Evropou

4.12.2025 11:50 | PRAHA (Ekolist.cz) | Luboš Pavlovič
Nová zpráva odhaluje alarmující míru znečištění potravin kyselinou trifluoroctovou v Evropě. Organizace Pesticide Action Network Europe (PAN) společně s organizací Arnika prozkoumaly běžné obilné potraviny a zjistila výskyt této jedovaté látky napříč celým kontinentem.
 
Zpráva, na které spolupracovaly ekologické organizace z 16 evropských zemí včetně Arniky, přináší první celoevropské hodnocení výskytu kyseliny trifluoroctové (TFA) v běžném pečivu a dalších obilných výrobcích. TFA je vysoce odolná látka toxická pro reprodukci, která v současnosti uniká dohledu úřadů pro bezpečnost potravin.

Výsledky nové studie jsou na úrovni EU bezprecedentní a ukazují, že jídlo, zejména základní plodiny, představuje hlavní cestu, kudy člověk tuto škodlivinu přijímá. Cílem studie bylo získat základní představu o tom, jak moc jsme TFA prostřednictvím stravy vystaveni.

Výzkum potvrdil, že TFA, která vzniká degradací mnoha fluorovaných sloučenin včetně pesticidů na bázi PFAS látek a fluorovaných plynů (tzv. F-plynů) používaných v chlazení, se v přírodě nerozkládá, ale naopak kumuluje. I proto se skupině látek PFAS říká “věčné chemikálie”.

Dřívější studie již odhalily významné znečištění pitné a minerální vody v EU, avšak nová zjištění potvrzují, že tato látka proniká i do potravin vyrobených z obilovin. Zpráva vznikla i díky příspěvku české organizace Arnika, jejíž zástupkyně Karolína Brabcová a Markéta Möller se na projektu podílely.

“Arnika do projektu přispěla 6 vzorky běžného pečiva včetně chleba Šumavy, rohlíků či makových buchet. Ve srovnání se vzorky z ostatních zemí vyšly české vzorky poměrně dobře. Těžko závěry zobecnit z takto malého množství vzorků, nicméně z výsledků vyplývá, že obecně zatížení těmito látkami v životním prostředí je v ČR nižší než na západ od našich hranic. Může to být dáno v průměru menším objemem pesticidů a biocidních přípravků, které se v ČR aplikují nebo tím, že se u nás PFAS sloučeniny či materiály nevyrábějí. Na druhou stranu je smutné, že Česká republika není v této oblasti více aktivní a neiniciuje omezení těchto látek tak, aby k nám nepronikaly v podobě srážek či obecně z prostředí odjinud,” říká vedoucí mezinárodních kampaní Arniky za zákaz toxických látek ve spotřebním zboží, Karolína Brabcová.

“Je klíčové, abychom v těchto otázkách podpořili partnery z ostatních evropských zemí, kde je problém znečištění PFAS či nadužívání pesticidů daleko naléhavější, a omezili jejich výrobu a použití obecným zákazem těchto látek ve všech jejich použitích. Výjimky nechť zůstanou jen u velmi malého procenta použití, kde je současná společnost neumí nahradit jiným ekologičtějším řešením a musejí být časově omezené. Důležitá je i podpora ekologického zemědělství, které zátěž chemickými látkami nepřináší,” dodává Markéta Möller z programu Toxické látky a odpady.

Rozbory vzorků z celé Evropy zahrnovaly širokou škálu výrobků – od snídaňových cereálií přes různé druhy pečiva, croissanty, těstoviny až po mouku. Výsledky prokázaly rozsáhlé znečištění napříč kontinentem, kdy byla TFA nalezena v 81,8 % testovaných vzorků (54 z 66). Průměrná koncentrace dosáhla 0,079 mg/kg, střední hodnota činila 0,04 mg/kg a nejvyšší naměřené hodnoty vystoupaly až na 0,36 mg/kg.

Zvláště znepokojivé je zjištění, že pšeničné produkty jsou výrazně více znečištěné než jiné výrobky z obilovin. Nejvíce zasaženou kategorií se ukázaly být právě snídaňové cereálie. Vědecké studie naznačují, že pšenice může mít zvýšenou schopnost TFA ukládat, což vysvětluje vysoké koncentrace v běžných produktech, jako jsou chléb, těstoviny nebo dětské sušenky.

Průměrné množství TFA v potravinách je 107krát vyšší než průměr v kohoutkové vodě a více než 18,4krát vyšší než nejvyšší zjištěná úroveň ve vodě. To z jídla činí hlavní zdroj, odkud látku přijímáme. Toto srovnání je alarmující zejména ve světle předchozího výzkumu PAN Europe z roku 2024, který zjistil v kohoutkové vodě z 11 zemí EU průměrnou koncentraci TFA 0,00074 mg/kg.

Mezi nejvíce znečištěné vzorky patřily irské snídaňové cereálie s koncentrací 0,36 mg/kg, belgický celozrnný chléb (0,34 mg/kg) a německý celozrnný chléb (0,31 mg/kg). Francouzské produkty vykazovaly také vysoké hodnoty – bageta obsahovala 0,21 mg/kg a croissant 0,18 mg/kg. Ve Švýcarsku byl testován takzvaný Rauchbrot s 0,2 mg/kg TFA.

V Česku zakoupila Arnika 6 vzorků pečiva včetně populárního chleba Šumava, rohlíků, makových buchet a štrůdlu a také žitného chleba a celozrnných dalamánků. Nejvyšší hodnoty byly naměřeny u makových buchet (0,042 mg/kg) a rohlíku (0,031 mg/kg), zatímco štrůdl obsahoval 0,021 mg/kg a Šumava měla 0,022 mg/kg TFA. U žitného pečiva se TFA nenašla.

Zajímavé je, že znečištění se netýká jen základních potravin, ale i oblíbených dětských pochoutek. Nizozemský perník (pepernoten), který se tradičně konzumuje během svátku Sinterklaase, tedy obdobě českého Mikuláše, obsahoval 0,13 mg/kg TFA. Španělský toastový chléb a mouka z Lucemburska dosáhly shodně hodnot 0,12 mg/kg. V rakouské strouhance bylo zjištěno 0,074 mg/kg, v polském špaldovém toastovém chlebu 0,062 mg/kg a v bulharských sušenkách a rumunské kukuřičné mouce 0,049 mg/kg. Relativně nižší, ale stále měřitelné hodnoty vykazovaly maďarské vločky (0,031 mg/kg), italské špagety (0,026 mg/kg) a řecké trvanlivé pečivo s olivovým olejem (0,017 mg/kg).

Všech 54 pozitivních vzorků překročilo limit pro zbytky látek (Maximum Residue Limit = MRL) stanovený na 0,01 mg/kg pro aktivní látky klasifikované jako poškozující reprodukci. Pro TFA přitom neexistují žádné specifické unijní maximální limity zbytků, proto by se měl uplatňovat právě tento výchozí standard.

TFA je látka, která v životním prostředí přetrvává extrémně dlouho a snadno se šíří. Díky své rozpustnosti ve vodě se hromadí ve vodních zdrojích a půdě, odkud ji vstřebávají rostliny. Toxikologické nálezy naznačují dopady TFA na vývoj plodu, což vedlo k návrhu zařadit TFA mezi látky „toxické pro reprodukci" (kategorie 1 B). Průmyslové studie rovněž odhalily nepříznivé účinky na funkci štítné žlázy a jater, imunitní reakce a tvorbu spermií. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) má nyní za úkol revidovat své zastaralé hodnocení rizik z roku 2014.

Salomé Roynel, vedoucí politického oddělení PAN Europe, upozorňuje: „Všichni lidé přicházejí do styku s TFA z mnoha zdrojů, včetně potravin a pitné vody. Naše zjištění zdůrazňují naléhavou potřebu okamžitého zákazu pesticidů obsahujících PFAS, aby došlo k okamžitému útlumu znečišťování potravinového řetězce."

Arnika a PAN Europe na základě těchto důkazů volají po okamžitém zákazu pesticidů PFAS. To je zásadní předpoklad toho, že se zatížení kyselinou trifluoroctovou v půdě, vodě a potravinách nebude neustále navyšovat. Návrhy Evropské komise s cílem zjednodušit evropskou legislativu zejména pro evropské výrobce (známé pod pojmem Omnibus) však míří zcela opačným směrem. Dle organizace PAN Europe se chystá daleko jednodušší povolování používání pesticidů a biocidů v Evropě s tím, že do této chvíle časové omezené autorizace účinné látky, která se musela pravidelně prodlužovat na základě vědeckých dat a souhlasu členských států, budou udělovány na dobu neurčitou. To znamená povolávání pesticidů s prokazatelnými negativními vlivy na náš hormonální systém i látky narušující plodnost a reprodukci člověka.

Pro TFA je také důležité stanovení ochranného limitu pro denní příjem, který bude brát v úvahu zdravotní dopady na zranitelné skupiny, jako jsou děti. Organizace rovněž naléhavě žádají EFSA, aby stanovila ochrannou bezpečnostní hodnotu pro TFA, a požadují celoevropské sledování TFA v potravinách a životním prostředí. Další klíčový požadavek směřuje k podpoře pro zemědělce při přechodu na bezpečnější metody ochrany plodin bez použití průmyslově vyráběných látek.


reklama

 
foto - Pavlovič Luboš
Luboš Pavlovič
Autor je tiskový mluvčí spolku Arnika.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

4.12.2025 18:14
Možná zajímavost: Kyselina trifluoroctová se používala(a (a asi ještě používá) na konfirmaci výskytu aflatoxinů a díky jí byla zlikvidována řada "falešných poplachů", kdy některé mikroskopické houby produkovaly něco, chovajícího se při tenkovrstevné chromatografii jako aflatoxiny, ale aflatoxin to nebyly.
Odpovědět
JD

Josefina Druhá

4.12.2025 20:15

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
Anyr

Anyr

4.12.2025 22:36 Reaguje na Josefina Druhá

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
pp

pavel peregrin

5.12.2025 07:17 Reaguje na Anyr

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

5.12.2025 08:27 Reaguje na Josefina Druhá

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

5.12.2025 08:46
Tak by mě zajímalo, zda byl překročen platný hygienicky přípustný limit této cizorodé látky. A proč výsledky svého výzkumu, Arnika zveřejňuje formou článku tiskového mluvčího na Ekolistu, místo toho, aby se se svým zjištěním neobrátila na inspekční orgány, zabývající se třeba hygienou, nebo inspekcí životního prostředí, apod.
Nebo se snad Arnika potřebuje jenom zviditelnit, aby pod hrozbou očekávané změny priorit v dotažní politice budoucí vlády, přilákala pozornost bohatých sponzorů?
Odpovědět

Jan Šimůnek

5.12.2025 10:29
to Tonda Selektoda 5.12.2025 08:46
Na slušnou publikaci musíte mít provedenu analýzu uznávanou metodou a nejlépe v akreditované laboratoři (zejména, je-li na to stanovení předepsaná metoda, kterou má ta laboratoř akreditovánu). Což je, pochopitelně, dost drahé.
Aby bylo jasno: V naší neakreditované laboratoři jsme udělali analýzu vzorku (třeba buráků) na aflatoxiny za 250 Kč, akreditovaná laboratoř to samé za 1500. Ono to mělo význam v tom že se dotyčný dozvěděl, zda má cenu do té akreditované laboratoř jít, nebo ne. Takže v případě záporného výsledku docela ušetřil.
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

5.12.2025 14:05 Reaguje na Jan Šimůnek
No právě, jde o to, že si nějaký zájmový spolek někde udělá, nebo se zúčastní společné práce několika obdobných spolků, na nějaké chemické analýze. Pak jenom údajnými alarmujícími výsledky analýzy, straší laickou veřejnost. Prezentuje se málem jako bojovník, proti jimi právě objevenému nebezpečí. Veřejně vyzývá, ke stanovení zatím právně neexistujícího ochranného limitu zjišťované chemické substance, a k vydání zákazu používání výrobků, takové látky obsahující. To již zavání lobbingem a/nebo skrytým konkurenčním bojem, mezi výrobci chemických přípravků. Nebo jsou snad členy Arniky jen bohatí osvícení lidumilové, páchající výhradně za své peníze, dobro pro lidstvo?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist