https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/richard-sedy-potraviny-klidne-ze-zahranici-ale-hlavne-bez-chemie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Richard Šedý: Potraviny klidně ze zahraničí, ale hlavně bez chemie

10.12.2014
Popravdě, sám dám vždy raději přednost českým potravinám, které se v místních podmínkách dají vypěstovat. Potěšilo by však, když odmyslím produkty s označením bio, pokud by existovala garance správných a k přírodě šetrných postupů při pěstování
Popravdě, sám dám vždy raději přednost českým potravinám, které se v místních podmínkách dají vypěstovat. Potěšilo by však, když odmyslím produkty s označením bio, pokud by existovala garance správných a k přírodě šetrných postupů při pěstování
Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), stínový ministr zemědělství, předseda poslaneckého klubu Pavel Kováčik (KSČM) a generální ředitel Hamé Martin Štrupl se o druhé adventní neděli sešli v pořadu Otázky Václava Moravce. Kromě jiného se zabývali dlouze a často diskutovanou otázkou podpory českých potravin.
 
Dozvěděli jsme se, že od dubna příštího roku bude platit další značka, tentokrát s názvem Česká potravina a jaká kritéria budou muset výrobky s tímto označením splňovat, především v obsahu suroviny pocházející z domácí produkce. V zásadě, proč ne? Podporovat tuzemské zemědělce odběrem jejich výrobků je jistě chvályhodné. Existuje však jeden aspekt, který bychom, masírováni placenými kampaněmi, neměli opomíjet. A to kvalita.

Popravdě, sám dám vždy raději přednost českým potravinám, které se v místních podmínkách dají vypěstovat. Potěšilo by však, když odmyslím produkty s označením bio, pokud by existovala garance správných a k přírodě šetrných postupů při pěstování. Například minimalizace používání pesticidů a jejich nahrazení nechemickými prostředky. To je, mimochodem, i zakotveno v platném Zákoně o rostlinolékařské péči (novela č. 199/2012 a prováděcí vyhláška MZe č. 205/2012). Jenže vše je bohužel možno obejít kvůli čemusi, co Ústřední kontrolní a zkušební úřad zemědělský (ÚKZÚZ ) nazval Průvodce integrovanou ochranou rostlin. Z Průvodce bohužel povinnost upřednostnit biologické postřiky před chemickými nevyplývá a je možnost ji nahradit třeba použitím certifikovaného osiva, což je i podle bývalého děkana právnické fakulty JUDr. Aleše Gerlocha v přímém rozporu se zněním zákona. Tady by se ministerstvo zemědělství, coby nadřízený orgán ÚKZÚZ, jistě mělo zamyslet nad rozumnou úpravou, protože se vlastně dá tvrdit, že část českých plodin je pěstována v rozporu se zákonem..

Takže obecně: české potraviny a plodiny určitě ano, ale pro mne jen za předpokladu dodržení rozumných a k přírodě šetrných pěstebních postupů. Budou-li tyto zásady dodrženy u výrobků zahraničních, klidně jim dám přednost.

reklama

 
Další informace |
Poznámka redakce: 8.10. jsme zpřesnili charakteristiku autora.
Richard Šedý
Autor se jako novinář věnuje propagaci přirozenější ochrany rostlin a snižování závislosti na pesticidech v zemědělství. Autor vystupuje pod pseudonymem.
Ekolist.cz nabízí v rubrice Názory a komentáře prostor pro otevřenou diskuzi. V žádném případě ale nejsou zde publikované texty názorem Ekolistu nebo jeho vydavatele, nýbrž jen a pouze názorem autora daného textu. Svůj názor nám můžete poslat na ekolist@ekolist.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KP

Karel Padevet

11.12.2014 10:05
Základní informace je, že autor patrně vůbec netuší co je to ta "chemie".
Asi neukončil základní školu
Odpovědět
KL

Katka Linke

12.12.2014 13:53
V zásadách integrované ochrany rostlin (IOR) je právě uveden v život systém přírodě šetrných postupů pro pěstování rostlin. A celou IOR je třeba chápat jako celek. Jako soubor opatření, která mají za cíl být šetrnější k přírodě. Nelze z tohoto systému vypichovat jen jeden aspekt (biologické přípravky na ochranu rostlin x syntetické pesticidy). Naopak použití certifikovaného osiva s garantovanou kvalitou je velmi významné opatření, které umožňují zemědělci často snížit úroveň následné ochrany (ať chemické, nebo biologické), čímž se sníží náklady na produkci. Již i chemické moření osiva je významným snížením množství pesticidů, které se nemusí aplikovat plošně, ale jen přímo na semeno a tím do jeho blízkého okolí. Ostatní plocha půdy tak není zasažena, nehrozí žádný únik pesticidu do okolí, a tato mořidla mají i nejdelší dobu rozkladu v půdě, od zasetí do sklizně plodiny, na rozdíl od jiných postřiků, např. u rajčat, která jsou sem tam šedivá ještě i v obchodě (dnes jsem zrovna taková viděla).
Takže hlavně bez chemie neplatí. I na těch vychvalovaných farmářských trzích se setkávám s chemicky ošetřovanou zeleninou. Ne jen s tou domácí. Pravidlo je jednoduché. Čeští zemědělci na postřiky nemají peníze, takže např. jablka stříkají jen 6-7x proti 11-13 postřikům, které používají v Holandsku.
Nejlepší systém je ovšem najít si svého farmáře v Česku, od kterého budete kupovat např. brambory, cibuli, ale i sezónní zeleninu, případně vejce, med, králíky, atd.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist