Klimatická změna stírá rozdíly mezi výnosy v ekologickém a konvenčním zemědělství
Aktuálně vědci dokončují příručku, která pěstitelům představí metody vedoucí k intenzifikaci rostlinné produkce – a to při plném respektování pravidel, která omezují ekologické zemědělství z hlediska životního prostředí i zdraví spotřebitelů.
„Základní zásady jsou velmi jednoduché. Jde hlavně o využití potenciálu, který nabízí půdní organismy. Stále musíme mít na paměti to, že výsledek našeho zemědělského snažení bude přímo úměrný prosperitě půdních organismů a nepřímo jejich strádání, kdy nebudou mít dostatek potravy. Pokrytí živinových a energetických nároků půdních organismů se odvíjí od množství vyprodukované nadzemní a podzemní biomasy rostlin, kterou budou mít k dispozici. Proto bychom měli dbát na to, aby byla půda neustále kryta vegetací. Půdní pokryv nezajišťuje jen cílová plodina, ale po její sklizni také meziplodiny,“ doplňuje Záhora.
Podle něj prosperitě půdních organismů nepomáhá ani hluboká orba. „Proto by se k ní mělo přistupovat pouze v oprávněných případech. V souhrnu tedy nejde o nic převratně nového. Jde jen o větší ohled k přírodě, ze kterého vyplývá zásadní úprava osevních sledů s výrazným prodloužením intervalů mezi stejnými plodinami, zařazení pestrého spektra meziplodinových druhů, šetření s hlubokou orbou nebo povrchové aplikování zralého kompostu," vysvětluje.
Dramatický nárůst klimatických extrémů lze v ekologickém zemědělství zohlednit podle jeho slov také zakládáním víceúčelových pásů stromové a keřové vegetace v kombinaci se zasakovacími vrstevnicovými příkopy (tzv. „swales“ - svejly) a kamennými přehrádkami v místech soustředěného odtoku srážkové vody z krajiny.
V současnosti se ekologicky hospodaří zhruba na 16 procentech zemědělské půdy v Česku. Rychleji se podle Záhory mění situace ve vinohradnictví. „Vinaři, kteří jsou dnes na desetině spotřeby pesticidů, pomalu zjišťují, že už je v podstatě není nutné aplikovat vůbec. Vrátilo se jim až 80 procent ze spektra denních motýlů. Naproti tomu, v sousedním vinohradu, kde stále ještě používají přípravky na ochranu rostlin, je denních motýlů jen 15 až 20 procent,“ uvádí Záhora.
Zhruba polovinu sluneční energie rostliny přirozeně investují do své podzemní části. Podle vědce je to pomyslná daň za to, že jim půdní organismy umožňují získat z půdy optimální skladbu živin. „Pokud ale zemědělec používá dusíkatá hnojiva, může rostlina svou daň obejít a vše investovat do nadzemní biomasy, čímž na první pohled ve výnosu předhoní sousední ekologické políčko. Pěstovat na dluh se ale samozřejmě nedá do nekonečna. Dnes jsme se dostali na jednu třetinu dřívějších zásob organické hmoty v půdě,“ upozorňuje Záhora. Důsledkem nešetrného hospodaření je pak půda, která nemá dobrou fyzikální strukturu a které chybí půdní organismy.
Bakterie, půdní houby, prvoci, viry a další mikroorganismy mohou prosperovat jedině v situaci, kdy od rostlin dostanou odpovídající díl energie. „Pestrost života v půdě je dobrým nárazníkem pro klimatické výkyvy. Protože dešťová srážka, která naprší na funkční půdu, je okamžitě ukryta do její hloubky, aniž by při tom docházelo ke ztrátám živin vyplavováním. Půdní organismy si osud živin úzkostlivě hlídají,“ říká Záhora.
Jiné je to v půdách, do kterých jsou aplikována minerální hnojiva a pesticidy. Nevyužitý dusík z hnojiv ve formě nitrátů ohrožuje zásobu stopových prvků v půdě vyplavováním. „Evropská pole v konvenčním zemědělství nenabízí rostlinám potřebný podíl stopových prvků, což se projevuje mimo jiné na ztrátě jejich odolnosti vůči klimatickým faktorům a nejrůznějším škůdcům. Pro srovnání, dnes byste museli sníst čtyři až osm jablek, abyste dostali do těla stejné množství stopových prvků, jaké mělo jedno jablíčko předválečné,“ udává alarmující čísla vědec.
Zdravá půda naopak dokáže lépe podporovat pěstované plodiny v podmínkách měnícího se klimatu. Změna ale nenastane hned. „Přejít z konvenčního zemědělství na ekologii je v prvních letech náročný a zdlouhavý proces. Půdu je potřeba nakrmit ze shora. Jednak meziplodinami, jednak pravidelnými dávkami kvalitního kompostu a jednak tím, že první tři až čtyři roky nechá zemědělec oživovat pole třeba vojtěškou. Zejména proto, aby ona sama s pomocí žížal pomohla rozrušit zatmelenou bariéru mezi ornicí a podorničím. To je danost, kterou musí pěstitel překonat, pokud chce mít výsledky. A je důležité si uvědomit, že rakouští zemědělci, se kterými spolupracujeme, také nějakou dobu čekali,“ připomíná Záhora.
V počátečním období s menší produkcí, kdy by mělo dojít k zotavení půdy, by podle vědce měl zemědělcům pomocnou ruku podat stát. Tím není myšlena pomoc finanční, ta je určitým způsobem řešena již dnes, ale hlavně pomoc se zajištěním kvalitního poradenství (důležitá je role zemědělských univerzit) a pomoc s vybudováním sdílených středisek specializované zemědělské techniky a sítě skladů zralého a kvalitního kompostu. Následně by se měl stabilizovaný systém obejít bez stále se zvyšujících nákladů na nákup agrochemikálií – na rozdíl od konvenčního způsobu hospodaření.
Příručka pro ekologické zemědělce by měla vyjít v letošním roce. Kromě ní mohou zájemci o šetrné hospodaření čerpat informace i z dalších zdrojů na webových stránkách projektu.
Přečtěte si také |
Kdo uzdraví naše lesy a pole? Chytří hospodářiS rakouskými kolegy spolupracují vědci z Agronomické fakulty více než deset let. V rámci programu INTERREG Rakousko-Česko spolufinancovaného Evropskou unií sdílejí zkušenosti v pěti projektech.
reklama
Dále čtěte |
Další články autora |
Online diskuse
Všechny komentáře (36)
Jaroslav Řezáč
21.9.2024 07:03Jaroslav Řezáč
21.9.2024 22:19 Reaguje na pavel peregrinpavel peregrin
22.9.2024 09:49 Reaguje na Jaroslav ŘezáčBřetislav Machaček
23.9.2024 08:39 Reaguje na Jaroslav Řezáčmyslet a zajít mezi praktiky. Mnohé konvenční zemědělské podniky
se o půdu starají lépe, než EKO a BIO zemědělci, kteří nemají
ani dostatek hnoje na obnovu živin v půdě a výnosy pak hraničí
s návratností vynaložené práce. Mnozí "úspěšní " EKOzemědělci
své hospodaření dotují z jiných příjmů a tvrdí, že jsou ziskoví.
Zahoďte ty příručky a zkuste to sám, zda uživíte alespoň sebe
a svoji rodinu jak říkáte postaru. Můžete se klidně vrátit i
k orbě koňmi a kravami a k obdělávání půdy bez chemie používat
ruce a motyky, či ruční mechanické plečky. Já to dělám v malém
jako hobby, ale uživit takovým způsobem národ je iluze.
Petr Blažek
21.9.2024 11:01Srovnávat se musí srovnatelné. To znamená srovnávat firmy s živočišnou výrobou v eku a bez eka. To samé u firem bez ŽV, dále firmy v nížinách, firmy v podhůří atd.
Obecně platí, že neexistuje perpetum mobile a to ani v zemědělství. Příroda si sama poradila v době kdy probíhal přirozený cyklus růstu a umírání fauny i flóry. V momentě kdy do toho vstoupil člověk a začal se nekontrolovaně množit, tak měl čím dál vyšší potřebu potravinových zdrojů. Aby toho docílil tak postupně vytvořil celou řadu agronomických a jiných postupů aby dosáhl větších výnosů. Takovéto zkratkovité analýzy tento vývoj naprosto popírají. Jak už jsem zmiňoval jindy, dělají je bohužel lidé, kteří v životě nevypěstovali ani ředkvičku.
Jinak čistá statistika. V ČR v ekorežimu cca 18% půdy vyprodukuje ne 18% potravin, ale pouze necelé 4%, a na to nespotřebuje 18 % dotací, ale okolo 25%.
Slavomil Vinkler
21.9.2024 18:33 Reaguje na Petr Blažekpavel peregrin
21.9.2024 20:16 Reaguje na Slavomil Vinklerpavel peregrin
21.9.2024 20:13Jaroslav Řezáč
21.9.2024 23:15 Reaguje na pavel peregrinTedy, ekologické hospodaření vytváří reference udržitelnosti, které lze porovnávat v datech s jakýmkoliv pozemkem či polem nehledě na velikost výměry.
Ale není mi jasný, jestli to Váš zaujatý mozek dokáže někdy pochopit.
pavel peregrin
22.9.2024 12:00 Reaguje na Jaroslav ŘezáčSlavomil Vinkler
23.9.2024 07:29 Reaguje na pavel peregrinhttps://neviditelnypes.lidovky.cz/politika/prezidenti-o-syndromu-zavirajicich-se-dveri-hlav-statu.A240922_172852_p_politika_nef
Medicína tak pojmenovává stav, kdy jedinec s přibývajícím věkem sleduje události okolo sebe s nedůvěrou a roztrpčením, že nejsou podle jeho představ.
pavel peregrin
23.9.2024 13:56 Reaguje na Slavomil VinklerKarel Zvářal
21.9.2024 20:15Toto považuji za zásadní problém, např. s ohledem na schopnost půdy zasakovat vodu, ale i ztrátu přirozené úrodnosti. Téma si zaslouží mnohem více pozornosti, určitě hodně pomůžou v orientaci úspěšné příklady. "Bakterie, půdní houby, prvoci, viry a další mikroorganismy..." doprovází i hmyz, jehož poklesu si musel všimnout i slepý. Samo od sebe se to nespraví, bude zase na lidech, tj. hospodářích a kompetentních orgánech, jak problém uchopí a využije výhod obou systémů hospodaření, s důrazem na ekologické zemědělství. Ano prsti, ne betonové krustě!-)
Emil Bernardy
22.9.2024 15:42 Reaguje na Karel ZvářalSlavomil Vinkler
23.9.2024 07:33 Reaguje na Emil BernardyEmil Bernardy
22.9.2024 11:52Jindřich Duras
22.9.2024 18:05V diskusích sice spousta komentů :-), ale skutečnost je taková:
1/ Jde to a ne, že ne
2/ Nic jiného nám nezbyde, protože půdy jsou vybydlené, vodní režim krajiny je v hajzlu a eroze je ostudná. Do toho nějaká ta klimatická změna a brblajíce do toho budeme muset jít :-).
pavel peregrin
22.9.2024 19:44 Reaguje na Jindřich DurasSlavomil Vinkler
23.9.2024 07:20 Reaguje na pavel peregrinNakonec možná budeme rádi za nehospodaření v těch FVE.
pavel peregrin
23.9.2024 13:58 Reaguje na Slavomil VinklerSlavomil Vinkler
23.9.2024 15:44 Reaguje na pavel peregrinpavel peregrin
23.9.2024 18:25 Reaguje na Slavomil VinklerJaroslav Pokorný
2.10.2024 12:38 Reaguje na pavel peregrinJaroslav Pokorný
2.10.2024 12:36 Reaguje na Jindřich DurasPochopitelně jsou půdy vybydlené. Kdo by chtěl bydlet na půdě?
Marcela Jezberová
23.9.2024 10:07Jaroslav Pokorný
2.10.2024 12:44 Reaguje na Marcela JezberováHonza Honza
23.9.2024 12:50Spíš si myslím, že eko = strašně práce a to nikdo dělat nebude.
Ale že se bude muset měnit agrotechnika směrem k přírodě, to je jasné, jinak skončíme jako ve Středomoří - skály, trsy suché trávy, pár koz a studna placená zlatem.
pavel peregrin
23.9.2024 13:59 Reaguje na Honza HonzaSlavomil Vinkler
23.9.2024 15:45 Reaguje na pavel peregrinpavel peregrin
23.9.2024 18:29 Reaguje na Slavomil VinklerUbezpečuji Honzu Honzu, že pokud nastane sucho, tak bude úplně stejné jak na rozděleném, tak na nerozděleném poli. O tom nemá vůbec cenu diskutovat, protože to tak prostě je.
Jaroslav Pokorný
2.10.2024 12:51 Reaguje na pavel peregrinBřetislav Machaček
24.9.2024 09:47 Reaguje na Honza Honzapolí jako nudličky a s mezemi mezi nimi. Přesto úroda usychala
a hrozil hladomor. A víte proč? Protože vodu nenahradí malá
výměra polí a meze, jak se mylně domníváte. Navíc co metr meze
to při rozorání možnost pár dkg produkce navíc a proto ty meze
rozorali, aby po válce nakrmili hladovějící národ. Pokud se
chcete vrátit k těm nudličkám, tak zlikvidujte polovinu lidí
nejen u nás, ale i více než polovinu jinde ve světě. Jeďte
se podívat na ty lány polí do USA, Kanady, Austrálie, Ruska,
Ukrajiny, Kazachstánu a místy i v Západní Evropě. Nebásněte
o nerentabilních dotovaných polích v Rakousku a jinde, kde
se rentabilita nahrazuje masivním dotováním. Tudy totiž
cesta nevede, až jednou vyschnou prameny dotací a ti malí
raději nezasejí. Hrajte si na balkóně ve svém truhlíku
s pažitkou a nefantazírujte o mezích, které spasí ekologii.
Direktivní návrat k mezím může padnout ze dne na den, až
padne i to nařízení. Sám od sebe bude kouskovat pole pouze
ten, u kterého efektivita a ekonomika nehraje žádnou roli.