https://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/rady-a-navody/ruzova-himalajska-sul-maly-podvod-s-velkou-ekologickou-stopou
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Růžová himálajská sůl: malý podvod s velkou ekologickou stopou Video

6.6.2019 01:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Himalájská růžová sůl, která vlastně vůbec nepochází z Himalájí, obsahuje ve stopovém množství přes 84 jiných chemických prvků. Například toxický arsen, beryllium, lehce radioaktivní cesium. Ty jí dodávají onu přitažlivou barvu.
Himalájská růžová sůl, která vlastně vůbec nepochází z Himalájí, obsahuje ve stopovém množství přes 84 jiných chemických prvků. Například toxický arsen, beryllium, lehce radioaktivní cesium. Ty jí dodávají onu přitažlivou barvu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Pravá růžová himálajská sůl pochází z podhůří Himálaje v Pákistánu. Nenachází se na úbočích pohoří a křišťálově průzračných horských jezírek, ale těží se pod zemí. Není o nic zdravější, než jiná sůl. Jen je v průměru dvacetkrát dražší a zatížena je výraznou ekologickou stopou. Hovoří o tom BussinesInsider.
 

Kolem posypu růžových krystalků, velkých hrud i celých zdobně broušených valounů „himálajské“ soli se na západě vytvořil ohromný gastroesoterický kult. Zmíněné soli se přisuzují nejrůznější schopnosti, od zdravějšího solení, přes snižování rychlosti stárnutí po prostředek k efektivnímu hubnutí. Nechybí zmínky o ozdravném účinku solných lamp pro astmatiky, konzumaci pro čištění lidského těla od parazitů či zvýšení libida, zlepšení spánku nebo jako vhodný doplněk praktické meditace.

To vše klidně i za 180 korun za kilo, s tím, že od himálajské růžové soli odvozené kosmetické produkty jdou s cenou ještě dál. Jen vysoká poptávka po exoticky zabarveném přírodním produktu by ale zase takový problém nepředstavovala.

Srdečné pozdravy z Pákistánu

Kamenná růžová sůl se totiž nezískává odpařováním nebo navrtáváním slanisek, ale hlubinnou těžbou. Její světová naleziště jsou výskytem dost limitovaná, nachází se jen na několika lokalitách v Peru a Austrálii, coby geologický pozůstatek dávných moří. Najdeme ji také v Pákistánu, v druhém největším solném dole světa, Khewra. Horníci ji tu dobývají podobně jako uhlí, s využitím těžké strojní techniky a sbíječek.

Celý proces je přitom k životnímu prostředí šetrný asi tak, nu, jako těžba uhlí. Ročně odtud do světa zamíří 350 000 tun soli. Pod zemí tu podle odhadů odpočívá zásoba vyčíslená na 85 milionů tun. Co to znamená? Že kromě vzácnosti ve smyslu geograficky omezeného výskytu zdroje není růžová sůl vlastně moc vzácná. A pochybné je to i s pointou „zdraví“.

Himálajská růžová sůl obsahuje ve stopovém množství přes 84 jiných chemických prvků (například i toxický arsen, beryllium, lehce radioaktivní cesium). Ty jí dodávají onu přitažlivou barvu. Jsou ale obsaženy jen ve stopových koncentracích, dohromady tyto příměsi netvoří více než 2 %.

Zbývajících 98 % je obyčejný halit, tedy klasické NaCl, chlorid sodný. Obyčejná sůl. Že by snad tyto příměsi měly nějaký přímý benefit na zdraví uživatelů a konzumentů je pak stejně pravděpodobné, jako u homeopatické medicíny. Pákistánská sůl chutná stejně, jako obyčejná sůl. Je jen násobně dražší. A také více cestuje světem.

Je nám opravdu zapotřebí?

V průměru „najede“ kolem 11 000 kilometrů, protože je tolik žádaná hlavně v zahraničí. Ve Spojených státech amerických, v Evropě. Což se jeví z environmentálního hlediska poněkud nerozvážné. Přeprava slaného zboží, pracně vytěženého v podzemí, po moři (které je slané) do zemí, které mají dostatek vlastních zásob soli.

Nutí to k zamyšlení, zvlášť v kontextu toho, jak tragikomická nám často přijde asijská poptávka po zázračné tradiční medicíně, vyrobené třeba z rohoviny upytlačených zvířat. Ta je totiž asi tak zdravá, jako růžová himálajská sůl. Opravdu potřebujeme růžovou sůl?

Přečtěte si také |
Vložky pro ekoložky


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (39)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

6.6.2019 07:36
Snad jednu věc: Solná lampa může skutečně zvyšovat obsah iontů ve vzduchu, což má prokazatelně pozitivní vliv např. na astmatiky. V Alpách existují solné jeskyně, které jsou takto využívány (u nás se používá speleoterapie v jeskyních Moravského krasu).

Jinak je naprosto jasné, že naprosto stejný efekt (až na tu růžovou barvu) by měla naprosto běžná kuchyňská sůl za 3,50 kilo z obchodního řetězce, takže import soli z Pákistánu je naprostý nesmysl.
Odpovědět
DO

David Outrata

6.6.2019 09:42
Tvrzení "Pravá růžová himálajská sůl ve skutečnosti nepochází z Himálaje, ale z Pákistánu." je asi stejné jako "Pravá alpská sůl ve skutečnosti nepochází z Alp, ale z Německa." Bad Reichenhall leží na úbočí Alp, podobně jako Khewra na úbočí Himálaje...
Odpovědět
Martin  Mach Ondřej

Martin Mach Ondřej

6.6.2019 10:00 Reaguje na David Outrata
Díky za upozornění na chybu, v textu jsme informaci zpřesnili. Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Odpovědět
SH

Stanislav Hrouzek

6.6.2019 11:40
Když průměrný spotřebitel je osoba, která by s odřenými ušima dokázala udělat maturitu...
Odpovědět
ig

10.6.2019 20:59 Reaguje na Stanislav Hrouzek
To by byl dobry pokus, odchytit nahodny vzorek lidi a nechat je udelat maturitu :-) Osobne tipuju tak 5 % :-)
Odpovědět
DP

David Procházka

6.6.2019 12:19
Mě nejvíc zarazilo tohle tvrzení: "Že by snad tyto příměsi měly nějaký přímý benefit na zdraví uživatelů a konzumentů je pak stejně pravděpodobné, jako u homeopatické medicíny." Jinak hlavní myšlence toho co článek nastiňuje nemám co vytknout.
Odpovědět
dm

6.6.2019 13:57
To je hodně slabý článek, chtělo by to možná trochu ověřování zdrojů a ne psát jen vlastní názor a ještě ho vydávat za obecnou pravdu. Himalájská sůl stojí 39 Kč/kg a to v bioobchodu, takže ta dražší varianta. To, že obsahuje stopové množství prvků, které mohou být toxické, ještě neznamená, že je toxická také. Většina léčiv, umělých i přírodních, je ve velkém množství toxická. Mnoho léčebných procedur (třeba radiové lázně) pracuje s ve velkém množství toxickými prvky. Běžná kuchyňská sůl je poměrně dost chemicky upravovaná, takže určitě méně zdravá než ta čistá, nerafinovaná. To, že pan redaktor neuznává homeopatika, ještě neznamená, že nefungují. Už je předepisuje i značná část "normálních" lékařů.
Takže snad až na logiku - vozit sůl přes půl světa, když tu sůl máme, s čímž souhlasím, je to úplně bezcenný článek. Otázka je, jestli to malé množství soli je oproti dovozu milionů tun výrobků z Číny tak významné.
Jedinou informaci, kterou jsme dostali, je to, že pan redaktor nemá rád himalájskou sůl a homeopatika :-)
Odpovědět
MS

Martin Simčo

7.6.2019 10:52 Reaguje na
Taky bych se priklanel k tomu nevyzdvihovat toxicke prvky, kterych tam je stopove mnozstvi a jeste kdyz denni prijem soli je vpodst. v gramech (celkove, z toho te "himalajske" uplny zlomek).

Nicmene ve vasi odpovedi bych se pozastavil nad vetou "Běžná kuchyňská sůl je poměrně dost chemicky upravovaná, takže určitě méně zdravá než ta čistá, nerafinovaná" ... NaCl je proste jen jeden.
Rafinace znamena uprava a cisteni produktu pro dalsi zpracovani ci pouziti, nijak se nemeni jeho chemicka struktura.
Stejne tak je to u tzv. bileho cukru - sacharozy. Tady je proste taky jen jedna chemicka struktura. At uz v kostce cukru, jablku, repe cukrovce, javorovem sirupu atd. Zde bych maximalne polemizoval nad fyzikalnimi vlastnostmi opticky stracivych forem sacharozy, ale to uz jsme zase nekde jinde...
Zbytecne vyvolavate nepodmineny strach z rafinace jako takove. Nerad bych samozrejme, aby si to zas nekdo vylozil tak, jako ze jsem nejaka lobby pro rafinerie, je to vsechno jen o mnozstvi.
Budes hodne/malo solit, budes mit nejspis nejaky problem. Budes hodne/malo sladit, budes mit nejspis nejaky problem.

Mnozstvi dela jed.
Odpovědět
LB

Lukas B.

7.6.2019 11:05 Reaguje na Martin Simčo
jenomže to těžko vysvětlíte. stejně tak, jako číňákovi těžko vysvětlíte, že místo nosorožčího rohu může baštit na potenci ostříhané nehty. jako fanynce bylinkářství těžko vysvětlíte, že bio vlastnoručně za úplňku naloupaná a nastrouhaná vrbová kůra je sice fajn, ale je to vlastně stejná účinná látka, jako v aspirinu, ale znečištěná a v kolísavé koncentraci a tedy podaná při léčbě téměř vždy buď v dávce neúčinné, nebo přehnané.
Odpovědět
MS

Martin Simčo

7.6.2019 16:07 Reaguje na Lukas B.
No prave. A proto me mrzi, ze se tu lidi ohaneji hesly jakoze to neni prirodni a to je rafinovane atd. kdyz neznaji zakladni mechanismy, at uz z chemie, fyziky nebo biologie. Pozn.a.: O matice radsi ani nemluvim, vysledky statnich maturit vs mnozstvi exekuci na pocet obyvatel v CR mluvi za vse :D
Odpovědět

Jan Šimůnek

7.6.2019 19:30 Reaguje na Martin Simčo
Jenže některých stopových prvků stačí skutečně tak málo (jako denní příjem), že nějaké znečištění kuchyňské soli ve zlomcích promile by mohlo stačit.
Odpovědět
MS

Martin Simčo

3.10.2023 16:32 Reaguje na Jan Šimůnek
Zkuste prosim uvest priklad jednoho, idealne informaci podlozenou nejakymi daty/studii atp. Moc dekuji :)
Odpovědět
KK

Karel Karmasin

10.6.2019 10:38 Reaguje na
Ano, mám ohledně pana redaktora velmi stejný pocit, co se týká potřeby ukřižovat himálajskou sůl. Stejně tak mám silné podezření, že pan redaktor pouze vysosal názory jiných lidí z uvedeného videa a převedl je do česky psaného textu. Tedy vlastní zkušenost s himálajskou solí pravděpodobně postrádá. Ukazuje to již fakt, že nemá reálnou představu o ceně, když píše, že se nabízí cca od 180 Kč/kg. Obsah článku od člověka bez vlastní zkušenosti pak nemá valnou hodnotu a bohužel to škodí i celému portálu ekolist.cz.
Odpovědět
ig

10.6.2019 20:34 Reaguje na Karel Karmasin
Ja s dovolenim s tou himalajskou soli zkusenost mam - dostal jsem ji darem, tak jsem ji spotreboval. Je slana, to muzu potvrdit, a ... no a to je vse. Ani to udajne berylium me neotravilo :-) Nade vsechny zkusenosti by byl samozrejme spravne provedeny klinicky test. Vse ostatni je jen pocit, neboli jak rad rikam, kaslete na pocity, dulezita jsou fakta.
Odpovědět

Lucie Šárová

6.6.2019 14:14
Růžovou sůl kupuji za 36 Kč/kg. Kde se vzalo 180,- a více??? A kupuji ji proto,že má chuť a je krásná. Rozhodně poznám rozdíl v chuti, je-li jídlo osoleno solí za tři pade, nebo nějakou kvalitnější. Upřednostňuji kamennou sůl před mořskou, protože mi připadá méně zatížená kdejakým svinstvem - mořská je těžena v pobřežních vodách, které jsou tak zasviněné lidskou činností, že nevěřím v čistou sůl z těchto zdrojů.
Odpovědět
MS

Martin Simčo

7.6.2019 11:18 Reaguje na Lucie Šárová
Lucko a kde si myslite, ze se vzala ta kamenna sul? ;)
Jo - a zkousela jste si udelat slepy test na 10 vzorku, jestli poznate 10 z 10? :) ... to by me zajimalo :)
Odpovědět
la

lajika

10.6.2019 13:39 Reaguje na Lucie Šárová
1. jak moc je vám platno, že je sůl "krásná" - vy ji v jídle vidíte?
2. "poznám rozdíl v chuti, je li jídlo osoleno solí za tři pade nebo nějakou kvalitnější" -> tak to máte kliku a můžete se svými chuťovými pohárky nejen chlubit, ale patrně i živit jako chemická analytička. 98-99 % NaCl dokáže spolehlivě přerazit chuť jakéhokoliv - v podstatě stopového - přídavku dalších solí a prvků. Ale spíš je to jen taková vaše představa....
Odpovědět
KK

Karel Karmasin

10.6.2019 18:28 Reaguje na lajika
Vy osobně jste himálajskou sůl ochutnal/a nebo jen teoretizujete?
Odpovědět
JB

Jaroslav Bolina

6.6.2019 16:56
Dobrý den... je tento článek volným opisem citovaného zdroje? Je vidět, že jeho autor o himalájské soli nic neví. V článku se píše, že himalájská sůl je "až na" 84 chemických prvků stejná, jako "obyčejná" sůl. CO je to obyčejná sůl? Máte "obyčejnou" solí na mysli rafinovanou sůl? Víte o ní něco? Víte co je to solanka? Jak doplňujete do těla oněch 84 ostatních chemických prvků vy? Doplňujete je nějak a pokud ano, jedná se také o 100% přírodní produkt, jako je himalájská sůl? Důl Khewra je starý více něž 2000 let. Možná by se horníkům těžícím uhlí nelíbilo, kdyby si přečetli, že mají mít při těžbě podmínky stejné jako při těžbě soli. Podívejte se sami... https://www.malachit-obchod.cz/clanek/vznik-a-tezba-himalajske-soli.html
Autor článku by neměl psát o věcech, kterým nerozumí, jen aby vyvolal diskuzi.
Odpovědět
ad

6.6.2019 17:47 Reaguje na Jaroslav Bolina
Není příliš zřejmé co si myslíte že je v článku špatně a jak by to mělo být správně + důkazy.
Odpovědět
MS

Martin Simčo

7.6.2019 11:13 Reaguje na Jaroslav Bolina
Obycejnou soli je zde - z logicke uvahy - myslena bezna kuchynska sul, ktera obsahuje naproste minimum dalsich primesi (stop. prvku atd.), cili temer cisty NaCl, maximalne lehce dopovany nejakou formou jodu. Z vasi odpovedi zase vyvstava, ze asi uplne nerozumite rafinaci. Proc zminujete solanku? Dale vzhledem k doporucenemu mnozstvi denniho prijmu soli - ze bych timto zpusobem mel doplnovat zbylych 84 prvku? To snad ne. To je na podobne urovni, jako kdyz mi nekdo rika - jez hnedy cukr, jsou tam mineraly, je to zdravejsi. OMG. To bych asi chroupal jenom trinovej cukr. Zajedte si do solnych mlynu na exkurzi. A pak mozna hned i do cukrovaru, doporucuji s ucebnici organicke chemie v ruce.
Odpovědět
HJ

Honza Jelínek

6.6.2019 17:17
Tato kusová sůl se léta k nám dováží jako liz pro dobytek a lesní zvěř pro její nízkou cenu kupoval jsem ji v ZNZ za 9,-Kč/kg ale tuna se dala koupit U NÁS za 5,-Kč/kg v době největšího boomů na trhu se svícny atp.Dnes na ní prozměnu vydělávají obchodní řetězce jako na super potravině .
Odpovědět
RP

Radim Polášek

6.6.2019 21:58 Reaguje na Honza Jelínek
A proč si myslíte, že sůl na liz pro dobytek a lesní zvěř by se musela dovážet zrovna až z Pákistánu? A pokud to bylo za socíku, tak navíc za devizy?
Když například zrovna kousek za našimi hranicemi v Polsku je solný důl Wieliczka.
Načervenalé zbarvení soli jinak není nijak neobvyklé, může pocházet z příměsi železa nebo manganu, jejichž nerosty ložiska soli snadno doprovázejí.
Odpovědět
ig

7.6.2019 07:01 Reaguje na Radim Polášek
Ve Wieliczce se snad uz vubec netezi, ta uz je jen pro turisty. Druha vec je kdyz si udelate cenovou kalkulaci, kolik si rekne evropsky hornik a kolik pakistansky. Pak bude rozhodnuti jednoznacne.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

10.6.2019 21:13 Reaguje na
Netěží, ale není to jediný solný důl v Polsku či Evropě. Ostatně třeba sůl na posyp silnic se dováží v první řadě z Polska, takže nějaký solný důl tam funguje. A je to v podstatě přírodní sůl, tak, jak se vytěží, tak se používá, maximálně se do ní přidává aditivum proti hrudkovatění.
Co se týká cenové kalkulace, co vyjde dráž, těžba a dovoz přes Pákistán s prakticky minimální infrastrukturou silnic a mořských přístavů nebo těžba v Evropě, kde to stačí hned u dolu naložit na kamión nebo na vagóny. Něco napovídá taky cena obyčejné soli na sypání silnic vždy v zimě v supermarketu.
A pokud by nešla Evropa ani Pákistán, má dost nalezišť kamenné soli třeba Střední východ a to určitě i soli příslušným způsobem narůžověle znečištěné.
Odpovědět
ig

6.6.2019 17:40
A zde v komentarich je i odpoved :-) Homeopatika funguji, himalajska sul je chutnejsi, morska je toxicka, ruzova je dobra, ... Misto soli si dosadte treba rosonozce nebo tygry a mate univerzalni odpoved na spoustu otazek :-)
Odpovědět
RP

Radim Polášek

6.6.2019 22:02
Ono taky taky ta sůl nemusí vůbec z Himálají či Pákistánů ani pocházet. Narůžovělé zbarvení soli je běžné i u ložisek kamenné soli těžených dobýváním i u některých solí získaných odpařováním. Stačí k tomu příměs železa nebo možná i manganu.
Odpovědět
LB

Lukas B.

7.6.2019 08:09 Reaguje na Radim Polášek
ono stačí na kolonádě u Königsee koukat, jaká pěkně různobarevná kamenná sůl se tam prodává, prý zaručeně místní. ovšem já jsem si nekoupil sůl, ale v posezónním výprodeji tříčtvrteční lédrhózny.
Odpovědět
KK

Karel Karmasin

7.6.2019 17:55
Zdravíme redakci a hned zpočátku uvedeme na pravou míru, že jsme prodejci himálajské soli v ČR. Rádi bychom upřesnili některé informace ve Vámi publikovaném anonymním článku (bohužel autora článku neuvádíte a tak se domníváme, že se nejedná o Vaše autorství, ale spíše překladový článek). Článek obsahuje poměrně zavádějící informace a tak bychom některé věci ohledně himálajské soli rádi uvedli na pravou míru.

Je pravda, že se himálajská sůl se netěží v Himálajích?
Himálajská sůl se skutečně netěží v samotném pohoří Himálají, oblast těžby nicméně geologicky k tomuto pohoří přináleží. Marketingově je název "Himálajská sůl" pravděpodobně zajímavější než například "Pákistánská sůl" a tak se tento název pro tuto sůl pochopitelně ujal a zlidověl.

Je pravda, že himálajská sůl není o nic zdravější než jiná sůl, jinými slovy, že je stejná jako běžná rafinovaná kuchyňská (vakuová, mořská) sůl?

Předem je dobré si definovat co je myšleno kuchyňskou/stolní solí, co je sůl rafinovaná/průmyslově zpracovaná, přírodní, vakuová, ručně těžená, mořská, kamenná.

Pojmem kuchyňská/stolní sůl je možno označit veškerou sůl, která je určena do jídla.

Dle zdroje odkud se sůl získává je možno sůl rozdělit sůl na mořskou a kamennou. Kamenná sůl se získává z hloubkových nebo povrchových dolů, kde vykrystalizovala, zatímco mořská sůl se získává odpařením z mořské vody a následnou krystalizací.

Přírodní solí je myšlena jakákoliv sůl, která v podstatě nepodléhá průmyslovému zpracovaní. Například výroba přírodní mořské soli probíhá postupným odpařováním vody za pomocí slunečního záření v systému kanálů nebo nádrží s mořskou vodou. Získaný roztok se nechá přirozeně vykrystalizovat, čímž se získá výsledná sůl, která se případně mele na potřebnou hrubost. Obdobně u soli přírodní kamenné, tedy soli vykrystalizované v povrchových nebo hloubkových dolech, je sůl získávána hornickým způsobem, omyta, usušena na slunci a pomleta na potřebnou hrubost. Naproti tomu o soli rafinované nebo chcete-li průmyslově chemicky zpracované mluvíme ve chvíli, kdy konečnému produktu předchází mnohastupňové zpracovaní.

Vakuová sůl je sůl získaná louhováním, kdy se do podzemního ložiska vrtem přivede voda, sůl se v ní rozpustí a vzniklý roztok se čerpá na povrch. Následně se chemicky čistí, zahřívá na vysoké teploty, aby došlo k rychlému odpaření vody a krystalizaci. Dále je tzv. obohacována o další látky (syntetický jód, flor, protihrudkující a další pomocné látky).
Pojmy běžná kuchyňská, rafinovaná, případně průmyslově zpracovaná sůl budeme tedy v tomto článku užívat jako synonyma.

Anonymní autor článku uvedeného na webu ekolist.cz uvádí, že himálajská sůl není o nic zdravější než jiná sůl. Toto tvrzení nicméně nemá podloženo argumenty, ale pouze se opírá o fakt, že himálajská sůl obsahuje 98% NaCl. Podle jeho názoru se tak v podstatě neliší od jiné soli. Takové zjednodušené tvrzení nicméně pouze ukazuje na nedostatečnou informovanost autora článku.
Čistota a kvalita himálajské soli je výjimečná a to díky jejímu stáří a způsobu, kterým vznikala její specifická krystalická struktura. Zde uvedeme, že je potřeba rozlišovat mezi kamennou solí a solí krystalickou. Himálajská sůl svým původem spadá mezi soli kamenné, přesto však se od běžných kamenných solí liší a v anglickém jazyce je místo "rock salt" označována jako "crystal salt". U krystalické soli jsou jednotlivé minerální látky a stopové prvky zakomponovány do krystalické struktury/mřížky soli. Naopak minerální látky a stopové prvky u kamenné soli nejsou integrovány do krystalové mřížky, ale "drží" se na vnějším povrchu a "štěrbinách" krystalické struktury a pro lidským organismus jsou jen těžko využitelné. V podstatě nejsou vstřebávány buňkami a proto je nelze metabolizovat.
Krystalická himálajská sůl vznikla díky vysokému tlaku v průběhu dlouhého časového období. Specifická struktura himálajské soli tedy byla vytvořena až v hloubce země během mnoha miliónů let, proto nemůže být srovnatelná s mořskou případně kamennou solí, které vznikaly za jiných podmínek, mají zcela jiný původ a případně stáří.

Sůl, která se v Pákistánu nachází navíc pochází původem z praoceánu a uvádí se, že je až 540 milionů let stará. Můžete si tedy sami představit jaká byla čistota praoceánu ve srovnání s dnešními moři a oceány, kdy ještě neexistoval současný člověk, který by svou činností oceány a moře znečišťoval. Taková sůl tedy není znečištěna mikroplasty či dalšími nežádoucími chemickými látkami, které se dnes běžně v moři nacházejí, nebo které se do průmyslově zpracované soli záměrně přidávají či se vyskytují jako rezidua jejího chemického zpracování. Himálajská sůl nepodléhá v podstatě žádným moderním technologickým procesům jako je tomu u běžné kamenné (vakuové) případně mořské soli. Díky způsobu těžby v celých kusech klasickým hornickým způsobem a díky následnému šetrnému zpracovaní, tedy pouze omytí, usušení na slunci, třídění a drcení si zachovává svůj přírodní charakter, což se nedá říct o klasické kuchyňské/vakuové případně rafinované mořské soli, které podléhá při svém zpracování chemickému čištění. A to nezmiňujeme zpracování vakuové soli za vysokých teplot, přídavek syntetického jódu, protihrudkujících a dalších pomocných látek, které se při "výrobě" klasické rafinované soli používají.


Proč je přírodní charakter soli důležitý pro naše tělo?
Tuto informaci se většinou z různých článků o soli nedozvíte. Přírodním charakterem máme na mysli její celistvost a původní krystalovou strukturu. Zde je potřeba pojem "krystalová struktura" nezaměňovat za pojem krystalická, jak bylo vysvětleno výše. Přestože tyto dva pojmy v českém překladu vyznívají jako synonyma, obsahem pojmu se liší. Každý nerost, tedy i sůl má svojí typickou krystalovou strukturu neboli krystalovou mřížku, tedy prostorové uspořádání jednotlivých prvků, které nerost tvoří. Tato krystalová mřížka je v případě kamenné soli tvořena pouze samotným chloridem sodným (NaCl), v případě himálajské soli jsou nicméně do této krystalové mřížky zakomponovány i další prvky (minerální látky a stopové prvky). Tyto doplňující prvky u himálajské soli stojí za její specifickou strukturou. Krystalovou strukturu lze ovšem narušit zpracováním soli, například vysokou teplotou či chemickým čištěním, tak jak se tomu děje při výrobě běžné kuchyňské soli.

Výsledný produkt se změněnou krystalovou strukturou pak má na rovině těla zcela jiný účinek než neupravovaná přírodní sůl. Je to podobné, jako kdyby někdo chtěl tvrdit, že slunce vydává kvalitativně stejné světlo jako speciální žárovka se stejným světelným spektrem nebo, že čistá voda ze studánky je úplně stejná jako upravovaná voda z vodovodního řádu, protože obě vody jsou ve složení hlavně H2O. Z pohledu "nevědeckého" tak krystalová struktura představuje informaci/vibraci, která je tělu předávána. Působení vibrace na člověka můžeme přiblížit na příkladu hudby. Disharmonická hudba bude pravděpodobně většinou lidí vnímána jako nepříjemná a nikdo ji pravděpodobně nebude chtít "konzumovat" pravidelně. Úplně stejně na tělo působí disharmonická struktura soli, jen tuto disharmonickou informaci není mnoho lidí schopno vnímat na vědomé úrovni. Tělo nicméně tuto informaci přebírá.

Celistvost a původní podoba je skutečnou hodnotou, která by měla být nejdůležitějším faktorem při výběru jakékoliv potraviny. Většina lidí by se asi pozastavila nad tvrzením, že kečup je to samé jako čerstvé rajče, ale na tomto příkladu se dá demonstrovat bláhové tvrzení, že všechna sůl je stejná.


Je těžba a přeprava himálajské soli neekologická?

To, že se himálajská sůl těží v celých kusech hornickým způsobem ještě neznamená, že se jedná o způsob neekologický. Sbíjecí kladiva a dopravníky používané pro těžbu a vyvezení solných kamenu na povrch v tomto směru nepovažujeme za ekologickou hrozbu. Doprava vytěžené soli nákladními vozy do zpracoven pak představuje stejnou zátěž jako přeprava jiného vytěženého nerostu. Lodní přeprava svou ekologickou stopu na planetě zemi bezesporu zanechává, nicméně v tomto směru by se daly vinit i další komodity a zboží, které jsou takto na velké vzdálenosti přepravovány, případně jsou přepravovány ještě méně ekologickou leteckou cestou.
Odpovědět
KK

Karel Karmasin

7.6.2019 18:11 Reaguje na Karel Karmasin
Omlouváme se, autora článku jsme nakonec pod článkem objevili.
Odpovědět
ig

7.6.2019 20:21 Reaguje na Karel Karmasin
Pane Karmasine, kdybyste to nechal na tech pocitech zakazniku, mozna udelate lip. Vetsina zbozi, vcetne Vasi soli, se prodava kvuli pocitum a ne na saturaci nutne potreby. Kdo veri v krystalove vibrace himalajske soli, bude si ji kupovat i nadale, a na ekology i nejake fyziky se vykasle :-) A ti co chapou o co jde si ji treba taky prihodi do nakupniho voziku aby to nebylo porad fadne bile :-)
Odpovědět
KK

Karel Karmasin

10.6.2019 10:50 Reaguje na
Oni ty pocity se mohou právě díky obdobným článkům jako je tento od pana Radomíra Dohnala velmi rychle měnit. Lidé nemají moc chuť studovat různá témata do hloubky a ověřovat si informace z více stran. Hned po uveřejnění tohoto článku se na nás sesypaly dotazy od našich zákazníků, zda na uvedený článek můžeme reagovat. Takže i u lidí, kteří himálajskou sůl již používají vyvolal nejistotu a zmatek.
Odpovědět
MS

Martin Simčo

7.6.2019 20:43 Reaguje na Karel Karmasin
Me by zajimaly podklady k te krystalicke strukture a danemu charakteru prirodni verze soli. Bylo by mozne poskytnout? Zadal bych to jako namet k semestralni praci. Diky
Odpovědět
KK

Karel Karmasin

10.6.2019 11:15 Reaguje na Martin Simčo
Dobrý den Martine, doporučuji obrátit se na pana Víta Syrového autora několika publikací a absolventa Vysoké školy chemicko-technologické. Kontakt naleznete snadno např. přes FB. Dále doporučujeme publikaci Wasser&Salz autorů Dr. Barbara Hendel a Peter Ferreira (v anglickém překladu Water&Salt).
Odpovědět
MS

Martin Simčo

3.10.2023 16:48 Reaguje na Karel Karmasin
Dobry den, dekuji za tipy. Na rovinu - p. Syrovy je nekde mezi Jolandou a Jardou Duskem (bez urazky - oba jsou skveli bavici :). Sice mozna vystudoval VSCHT, ale hodne uhnul od vedy. Vami doporucenou publikaci jsem mel v ruce; kniha naprosto postrada racionalni a vedecky pohled na dany problem, spise smeruje k ezoterice. Zkusil jsem kontaktovat p. Ferreiru, ale bez uspechu. Hledal jsem ve vedeckych clancich, ktere publikoval a ktere mely co do cineni se soli, ale neni to snadno dohledatelne, a kdyz, tak malo ozdrojovane. Takze stale jsem nebyl schopen zjistit podklady pro vysvetleni chemickych struktur atd.
Odpovědět
GP

Galipoli Petr

7.6.2019 20:40
Mě zaujala věta: „... obsahuje ve stopovém množství přes 84 jiných chemických prvků...". V naší přírodě se vyskytuje přirozeně 92 prvků (1. vodík... 92. uran). Pokud odečteme vzácné plyny (6 ks) a vodík a kyslík dostaneme 82 prvků. Takže podle vašeho článku himalájská sůl obsahuje CELOU periodickou tabulku. Analytická data říkají něco jiného (zdroj: https://themeadow.com/pages/minerals-in-himalayan-pink-salt-spectral-analysis) 56 prvků není přítomno vůbec - jsou uvedeny pod mezí stanovitelnosti. Takže tam našli 30 prvků (ale s vodou H+O v poměru 1:8 jako u vody). Takže 28 prvků.
Odpovědět
MV

Mariana Velčovská

8.6.2019 09:37
Jsem velmi pro lokální nakupování, podporování českých výrobců, zemědělců, drobných pěstitelů. Nicméně u některého zboží to nejde. Třeba mandle, olivy...
K himalájské soli jsem byla skeptická, do té doby, než jsem ji vyzkoušela. Můj organismus na vše velmi citlivě reaguje. Cítím, že sůl mi prospívá a má výrazně jiné účinky, než sůl mořská, kterou jsem do té doby používala. Alpskou sůl jsem používala ještě před mořskou.
Dalo by se říct, že jsem na him.sůl získala téměř závislost.
Odpovědět
MS

Martin Simčo

3.10.2023 16:50 Reaguje na Mariana Velčovská
Dokazala byste si udelat slepy test, abyste trochu racionalne potvrdila sve presvedceni?
Odpovědět

Jaroslav Štrunc

30.8.2020 09:56
Pane Karmazine, mohl byste objasnit pojem "syntetický jód", z pohledu chemického je to naprostý nesmysl, jód je prvek a žádný prvek nelze syntetizovat.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist