Soutěž o biopotravinu roku vyhrála Biofarma Sasov s vepřovým masem Bio Přeštík
Sklenář upozornil, že černostrakaté přeštické prase je v současnosti ohroženo vyhynutím a plemeno je zařazené v genové rezervě. "Najde-li maso a masné výrobky z přeštíků své větší uplatnění na trhu, budou se jejich chovy rozšiřovat," řekl Sklenář.
Dnešní vyhlášení výsledků soutěže zároveň zahájilo 20. ročník osvětové kampaně ministerstva zemědělství nazvané "Září - Měsíc biopotravin a ekologického zemědělství". Cílem kampaně je přiblížit a vysvětlit veřejnosti nejen kvalitu, chutnost a přínos biopotravin, ale obecně ekologického zemědělství, uvedl Výborný. Urbánková doplnila, že ekologické zemědělství zároveň může například v okolí vodních toků chránit pitnou vodu.
V soutěži porota ocenila také nejlepší biovíno, vítězem se stalo Chardonnay z Vinařství Čech. Mezi steakovými bio masy zvítězilo jehněčí ossobuco z farmy Rudimov a ocenění v kategorii biopotravin rostlinného původu si odnesl mošt z Moštárny Hostětín. V kategorii mléčných výrobků porota ocenila farmářský sýr z farmy Menšík a v kategorii pro gastronomii zvítězila firma Živá farma.
Potraviny v biokvalitě pochází z ekologického zemědělství, které hospodaří mimo jiné bez použití průmyslově vyráběných hnojiv nebo pesticidů. Česko podle Výborného patří mezi 20 zemí světa s největším podílem ekologického zemědělství na celkové výměře zemědělské půdy. "Od roku 2017 se trh s biopotravinami téměř zdvojnásobil. Aktuálně se pohybujeme na zhruba 11 miliardách korun obratu na trhu s biopotravinami," uvedl ministr.
Koncem loňského roku působilo v Česku 5341 ekologických zemědělců a 969 výrobců biopotravin, podíl obhospodařované ekologické půdy dosahoval 16,8 procenta. "Meziročně jsme navýšili rozsah plochy a překonali jsme hranici 600 000 hektarů ze zhruba 3,5 milionu hektaru, které jsou v ČR obhospodařované," doplnil ministr. Ke konci roku 2021 hospodařili ekologicky farmáři na výměře 558 124 hektarů, což bylo 15,7 procenta plochy, do roku 2030 by měl podíl dosáhnout čtvrtiny.
reklama
Dále čtěte |
Online diskuse
Všechny komentáře (15)
Kýho Šlaka
5.9.2024 14:19Anyr
5.9.2024 14:32 Reaguje na Kýho ŠlakaAle zrovna u nás, v ČR, bych byl tolerantnější. Musíme vzít v potaz národní, ehm, kulturu, ve stylu "co není maso, není jídlo".
Navíc, když Agrární komora jede https://www.zeru-maso.cz/ , tak se s tím bojuje těžce (i když snahy jsou: https://www.ceskatelevize.cz/porady/1095913550-nedej-se/223562248410035/ ).
Radek
5.9.2024 14:36 Reaguje na Kýho ŠlakaAnyr
5.9.2024 14:44 Reaguje na RadekNedostatek vzdělání na úkor velikosti vlastního "vševědoucího ega" je v dnešní době trestuhodný.
Karel Zvářal
5.9.2024 14:49 Reaguje na AnyrRadek
5.9.2024 15:31 Reaguje na AnyrPetr
5.9.2024 17:14 Reaguje na RadekNapříklad maso, které kupujete, je vždy několik dní až několik týdnů staré. S ovocem a zeleninou je to stejně, no a balené potraviny můžou být "čerstvé" třeba až několik měsíců.
Karel Zvářal
5.9.2024 20:00 Reaguje na PetrEmil Bernardy
5.9.2024 15:38Emil Bernardy
5.9.2024 15:48Břetislav Machaček
6.9.2024 07:38a důchodců, aby žili "zdravě". O BIOprodukci vím své, protože ji pro sebe pokud možno produkuji taky, ale chov prasat jsem už dávno opustil. Ono je problém mít pro ně i levná BIOkrmiva, která je problém získat a hlavně
mít jistotu, že pocházejí z BIOhospodářství. K BIO se dá levně přiblížit,
ale zcela čisté BIO je buď velmi drahé a nebo pouze klamání spotřebitele.
Jako včelař jsem jednou na cyklodovolené narazil na prodej drahého BIO
medu od BIOvčelaře. Zpočátku jsem předstíral amatérství a vyptával se na
způsob chovu, proč je BIO a pomalu přitvrzoval odbornými dotazy. Nakonec
jsem byl doslova vykázán od stánku kvůli negativní reklamě. Prostě pán
byl podvodník pyšnící se certifikátem BIO a přitom se jeho způsob chovu nijak nelišil od většiny obyčejných včelařů. Nechci se rozpisovat o těch
podrobnostech, ale vždy všem zájemcům o BIO doporučuji přizvat k nákupu
oponenta a žádat vidět chov a pěstování v reálu. Pozeptat se sousedů a
taky v hospodě. Je paradoxní, že tam se dozvíte nejvíc o způsobu toho
hospodaření a i když místním koupíte po frťanu, tak se vám to vyplatí,
protože nenaletíte podvodníkovi a nekoupíte draze BIO v klasické kvalitě.
Tomu včelaři jsem měl pouze za zlé, že propagací své BIOprodukce hanil
med ostatních poctivých včelařů, jako doslova jed a něco umělého. Tak
dalece došel s reklamou svého předraženého zcela tuctového zboží.
Emil Bernardy
6.9.2024 08:13 Reaguje na Břetislav MachačekA zrovna včera jsem koukal na zahrádce na křen a dlouuuho jsem nebyl na zabijačce.