https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brabec-cr-nebude-zavadet-system-zalohovani-pet-lahvi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brabec: ČR nebude zavádět systém zálohování PET lahví

17.1.2020 00:27 | PRAHA (ČTK)
Plošný systém zálohování PET lahví Česko podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) zavádět nebude. / Ilustrační foto
Plošný systém zálohování PET lahví Česko podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) zavádět nebude. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Plošný systém zálohování PET lahví Česko podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) zavádět nebude. Současný systém sběru je podle něj funkční a díky němu země plní evropské cíle. Chce ho ale dál ve spolupráci s výrobci a Svazem měst a obcí rozvíjet. Brabec to řekl novinářům na včerejším setkání u příležitosti dokončení balíčku nové odpadové legislativy.
 

Podle Brabce žádný zákon nebrání možnosti zálohování. Jeho zavedení státem ale považuje za zbytečný a riskantní krok. "Nevidíme důvod, proč zavádět drahý systém zálohování," doplnil. Podle něj by za něj stát zaplatil několik miliard korun. O zlepšení stávajícího systému sběru PET lahví chce jednat s výrobci a rozvíjet ho.

Brabec dále uvedl, že se ministerstvo bude zabývat tzv. ekomodulací, kdy se ekonomicky zvýhodní způsoby balení, které jsou šetrnější k životnímu prostředí - budou lépe využitelné nebo budou mít delší životnost. Takové výrobky budou podle něj zvýhodněné. Tím chce ministerstvo výrobce a dodavatele motivovat, aby uvažovali o ekologickém aspektu, řekl. Jedním z výrobků, který by mohl být takto zvýhodněn, je průhledná PET lahev. Pracovní skupiny by měly podle Brabce letos připravit konkrétní náplň ekomodulace.

Zálohování PET lahví prosazuje iniciativa Zálohujme. V otevřeném dopise, který nedávno poslala MŽP upozorňuje na zjištění Eko-komu, že se v roce 2018 o dva procentní body snížila míra třídění plastů. Naopak produkce plastů se podle ní za poslední desetiletí zvýšila o 40.000 tun. Ministerstvo podle svých dřívějších vyjádření naopak argumentuje tím, že předloni se zpětně vybralo 81 procent PET lahví.

Podle evropské směrnice by v roce 2025 mělo být recyklováno 50 procent plastů, 25 procent dřeva, 70 procent skla, 75 procent papíru a lepenky, 70 procent železných kovů a 50 procent hliníku. O pět let později jsou cíle vyšší o pět až deset procent.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

17.1.2020 06:17
Jedno z mála rozumných rozhodnutí MŽP (pokud ne jediné).
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

17.1.2020 10:10 Reaguje na Jan Šimůnek
To ta rozhodnutí máte všechna načtená, nebo jen fabulujete na základě toho, co prosákne do médií?
Odpovědět

Jan Šimůnek

18.1.2020 10:13 Reaguje na Jakub Graňák
Odhaduji to na základě zveřejněných.
Odpovědět
VN

Vilém N

17.1.2020 07:01
Možná by bylo i dobré se zamyslet, zda potřebujeme tolik petek. Vodu tady máme dobrou z kohoutku a ostatní se dá buď koupit ve skle, v tetrapaku, nebo v hospodě :-)
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

17.1.2020 10:07 Reaguje na Vilém N
Přesně tak. Dovolím si ještě upozornit na takové ty půllitrové a menší petky, to už je vyloženě prasečina
Odpovědět
ig

17.1.2020 15:00 Reaguje na Jakub Graňák
Půllitrové petky jsou výborná věc. Vlastně se všem petkám (kromě lahví na mléko a na jiné kapaliny než nápoje) téměř vyhýbám, ale když jedu někam ekologicky na kole, vezmu si sebou půllitrovou petku s pitím :-)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.1.2020 21:32 Reaguje na
Já peníze na pivo.
Odpovědět

Jan Šimůnek

18.1.2020 10:15 Reaguje na Jakub Graňák
Párkrát se mi stalo, že na mě za volantem přišlo naprosto silně imperativní spaní, vždy jsem to vyřešil zakoupením (a vyzunknutím) půllitrovky Cocacoly v nejbližší vesnici.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.1.2020 11:50 Reaguje na Vilém N
Petka je naprosto geniální vynález a dost těžko by se nahrazovala. Ale používají se naprosto nesmyslně jednorázové plasty na balení průmyslových výrobků kde to potřeba skutečně není (střešní plechy ve fóliích, každá miniblbost v sérii obalů, i cihly, prkna nebo dlaždice na paletách v plastových obalech).
Řešením by byla spotřební daň na úrovi 1000%.
Z výtěžku platit výkup plastů.
Stejně, jak se celá země za pár let vyčistila od starého železa, když se začalo vykupovat ve sběrnách.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.1.2020 20:48
Nasadit vysokou daň na jednorázové plasty. A z výtěžku financovat sběr a recyklaci. A samozřejmě snížit daň z příjmu.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

17.1.2020 21:11 Reaguje na Pavel Hanzl
A ta daň by byla dobrovolná. Kdo má pocit, že svět spěje ke zkáze, měl by povinnost daň zaplatit. Tak zajistíme, že alarmisté budou v souladu se svou vírou zachraňovat svět a ti, kteří žádnou zkázu nevidí, by opět v souladu se svou vírou neutráceli zbytečně peníze.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.1.2020 21:32 Reaguje na Richard Vacek
Omyl. Povinná a slepí budou platit dvojnásobek, protože se obecně ví, že za blbost se platí.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist