https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brnensky-magistrat-zvazuje-zrizeni-mestskych-holubniku-zjistuje-zajem-starostu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brněnský magistrát zvažuje zřízení městských holubníků, zjišťuje zájem starostů

28.7.2023 23:33 | BRNO (ČTK)
Odbor vodního a lesního hospodářství a zemědělství brněnského magistrátu hledá vhodná místa, kde by se v městských budovách daly zřídit městské holubníky. Tuto možnost představil také starostům městských částí a zjišťuje jejich zájem, řekl v červnu náměstek primátorky Jaroslav Suchý (KDU-ČSL), do jehož pravomoci odbor spadá.
 

Úředníci se byli na již fungující holubník podívat v Bílovci na Novojičínsku, kde je umístěný na půdě gymnázia. "Jsou s jeho fungováním velice spokojeni. Podobné holubníky fungují také v západní Evropě. Pokud se holubům vytvoří komfortní prostor pod střechou, kde mohou hnízdit, dostávají pravidelně potravu a je v něm udržována čistota, nemají důvod hnízdit na nevhodných místech, kde to obtěžuje obyvatele města," uvedl Suchý.

Doplnil, že holubi v holubnících tráví až 80 procent času, což také znamená, že by jich ubylo v ulicích měst. "Výskyt holubů ve městech je spojený s velkou řadou pověr a mýtů, jednou z nich je, že holubi přenášejí nakažlivé nemoci, což ale není pravda," řekl náměstek.

Jednou z výhod umístění holubů do holubníků je i to, že lze humánním způsobem regulovat jejich populaci. Hnízdícím párům je odebrána část vajec a nahrazena umělými vajíčky. Péči o holuby v holubnících by město poptalo spolu s jejich vybudováním.

Město zatím zjišťuje zájem mezi starosty městských částí, zjišťuje také, které budovy v majetku města by pro vybudování holubníků byly vhodné. "Náklady na vybudování holubníků nejsou vysoké, lze zvolit buďto holubník půdní, střešní nebo může jít o sloupovou stavbu. Náklady by se mohly pohybovat okolo 200 000 korun, proto předpokládáme, že by jejich zřízení zvládly městské části ze svých rozpočtů," dodal Suchý. Město podle něj plánuje zjistit přibližné množství holubů.

Návrh na zřízení městského holubníku v Novém Lískovci se objevil i mezi projekty participativního rozpočtu, vedení městské části se k němu ale v požadované lhůtě nevyjádřilo, a byl proto vyřazen jako neproveditelný. Zřizování městských holubníků nabízí společnost z Ostravy, která se inspirovala v německém Augsburgu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

30.7.2023 13:14
".....nemají důvod hnízdit na nevhodných místech, kde to obtěžuje obyvatele města,"
To mi připadá jako rotální nesmysl, holub je živý tvor a ne naprogramovaný robot. Tímhle opatřením by se pouze množství holubů ve městech zvýšilo.
Představte si, že zařídíte někajý potkanín a budete si myslet, že se potkani z celého města nastehují zrovna tam.
Odpovědět

Viktor Šedivý

31.7.2023 07:54 Reaguje na Pavel Hanzl
Není to nesmysl. Určitě se na tom dají vyvařit slušné stovky tisíc, možná i jednotky milionů.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

30.7.2023 15:43
V jednom městě jeden primátor trochu podobný unimoholubník zrušil a chovance rozptýlil po okolí, čímž se stal velmi populární. Čím víc jich je pohromadě, tím více problémů s nimi bylo. To už je lepší investice využít účelněji a zadělat pletivem místa, kam se holubi stahují. Také odchytová služba je efektivnějším opatřením. Oni si najdou místa (např pod mostem), kde nikomu nevadí a trusem obohacují ekosystém.
Odpovědět

Viktor Šedivý

31.7.2023 07:08
Ale jo.
A vždycky přes noc holubník zaplynovat.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist