https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesky-tesin-bojuje-se-jmelim-dnes-zacal-testovat-postrik
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Český Těšín bojuje se jmelím, dnes začal testovat postřik

23.3.2018 10:15 | Č. TĚŠÍN (ČTK)
Jmelí ze stromu vysává vodu i živiny, strom postupně usychá a lámající se větve mohou ohrožovat okolí. Parazitickou rostlinu rozšiřují zejména ptáci. Odborníci podle mluvčí označují současnou situaci v celé zemi jako epidemii. Napadeny bývají hlavně lípy, javory či ovocné stromy. / Ilustrační foto
Jmelí ze stromu vysává vodu i živiny, strom postupně usychá a lámající se větve mohou ohrožovat okolí. Parazitickou rostlinu rozšiřují zejména ptáci. Odborníci podle mluvčí označují současnou situaci v celé zemi jako epidemii. Napadeny bývají hlavně lípy, javory či ovocné stromy. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Hans / Pixabay
Český Těšín na Karvinsku bojuje podobně jako řada dalších města a obcí s přemnožením jmelí. Vedle ořezávání napadených větví tam dnes odborníci začali vybrané stromy ošetřovat speciálním chemickým přípravkem, řekla mluvčí radnice Dorota Havlíková.
 

Na likvidaci jmelí používají látku, která vyvolá zvýšenou tvorby fytohormonu, který způsobuje opad listí u stromů na podzim a podobně účinkuje i u tohoto keře. "Měl by se tak eliminovat jeho růst na napadeném stromě. Roztok se aplikuje bodovým postřikem na zelené části jmelí," uvedla referentka městské zeleně Lada Večeřová.

Město pro letošní rok na ošetřování stromů vyčlenilo přes půl milionu korun, do chemické likvidace jmelí investuje zhruba 45.000 korun. Testuje ji na deseti stromech. V posledních dvou letech se městu podařilo z velké části odstranit tohoto cizopasníka z více než 200 stromů, především z lip na sídlištích a ve vybraných parcích a alejích.

"V minulých letech jsme odstraňovali jmelí nárazově během jiných arboristických prací. Od předloňského roku máme speciálně pro ošetření stromů nejen se jmelím dva odborníky v oboru péče o dřeviny rostoucí mimo les, kteří se věnují trvale stromolezeckému ošetřování stromů. Zaměřují se také na stromy napadené jmelím. Letos chceme v těchto pracích pokračovat a už nyní lidé mohou vidět lezce pracující v korunách stromů," doplnila Večeřová.

Podle ní jsou stromy ale mnohdy napadeny v takovém rozsahu, že ořezávaní nemá smysl. Jmelí ze stromu vysává vodu i živiny, strom postupně usychá a lámající se větve mohou ohrožovat okolí. "Musím zdůraznit, že se snažíme zachránit hodnotné a perspektivní stromy, které jsou napadeny jmelím maximálně ze 70 procent. Pokud je rozsah napadení cizopasníkem větší, pak žádný ořez nemá smysl," podotkla Večeřová.

Parazitickou rostlinu rozšiřují zejména ptáci. Odborníci podle mluvčí označují současnou situaci v celé zemi jako epidemii. Napadeny bývají hlavně lípy, javory či ovocné stromy.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist