https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologicke-organizace-utlum-uhli-v-roce-2038-je-pozde-prvni-odstavit-pocerady
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ekologické organizace: Útlum uhlí v roce 2038 je pozdě, první odstavit Počerady

19.10.2020 16:09 | PRAHA (ČTK)
Elektrárna Počerady
Elektrárna Počerady
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Zuzana Pipla Havlínová / Foto Havlín
Uvažované datum konce využívání uhlí v Česku v roce 2038 je příliš pozdní z hlediska ochrany klimatu i ekonomických vyhlídek uhelného průmyslu. Na on-line tiskové konferenci to uvedli zástupci ekologických organizací Greenpeace a Hnutí Duha. Sdělili, že prosazují postupné odstavení uhelných elektráren v ČR už do roku 2030. Podle kritéria emisní intenzity, které zkoumá množství emisí oxidu uhličitého (CO2) na jednotku vyrobené energie, by jako první měla být odstavena hnědouhelná elektrárna Počerady, tvrdí.
 

Pořadí postupného odstavování uhelných elektráren, které dnes Greenpeace a Hnutí Duha představily, neodráží podle nich přání ekologických organizací, ale vychází ze zmiňovaného kritéria, které pro zavírání elektráren schválila uhelná komise na svém zasedání 5. června v Prunéřově. Ukazatel pracuje s údaji za roky 2017 až 2019. Na emisní intenzitu má vliv zejména účinnost využívání paliva a také to, jestli a jaká část tepla vznikajícího při výrobě elektřiny je využita, uvedly organizace.

"Vytvořili jsme seznam uhelných elektráren s pořadím odstavování, jehož oficiálnímu vytvoření v uhelné komisi dosud bránili zástupci uhelných firem spolu s ministry. Nejde o naši představu, ale o exaktní aplikaci kritéria emisní intenzity, schváleného uhelnou komisí s využitím oficiálních údajů provozovatelů elektráren," uvedl Jiří Koželouh, vedoucí energetického programu Hnutí Duha a člen uhelné komise za asociaci ekologických organizací Zelený kruh.

"Jako první by se zavírala elektrárna Počerady, které má velmi malou účinnost a nevyužívá teplo vznikající při výrobě elektřiny," uvedl Koželouh. Elektrárna má podle výpočtu ekologických organizací emisní intenzitu nejvyšší, když vypustí 1,033 tuny CO2 na megawatthodinu (MWh). Jejím majitelem je aktuálně ČEZ, nejpozději od začátku roku 2024 bude ale vlastníkem skupina Sev.en Energy finančníka Pavla Tykače.

Následuje hnědouhelná elektrárna Mělník s emisní intenzitou 1,031 tuny CO2 na MWh a černouhelná elektrárna Dětmarovice s emisní intenzitou 1,021 tuny CO2 na MWh. Naopak nejnižší emisní intenzitu má elektrárna Mělník II, a to 0,786 tuny CO2 na MWh, uvedly organizace. Také všechny tyto zdroje provozuje skupina ČEZ.

V úterý ráno se uskuteční další jednání takzvané uhelné komise, která má řešit útlum těžby uhlí, ale také celkový budoucí energetický mix ČR. Podle několika zdrojů ČTK měla komise už stanovit datum konce využívání uhlí v Česku, a to na rok 2038, podobně jako již učinilo Německo. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) dnes ale na twitteru uvedl, že komise v úterý o termínu konce uhlí v ČR nerozhodne.

"Dlouhodobě prosazuji, aby se práce komise zbytečně neprotahovala, ale rozhodovat o tak zásadní otázce na základě prezentace se dvanácti slajdy rozeslané den před jednáním by bylo šílené. Doufám, že pan Brabec bude reagovat stejně rozumně i ve chvíli, kdy dojde na lámání chleba. Ministr životní prostředí by měl být v ochraně klimatu aspoň o trochu ambicióznější, než ministr průmyslu, který prosazuje konec uhlí v roce 2038," řekl dnes člen uhelné komise za Greenpeace Jan Rovenský.

Česká uhelná komise byla zřízena loni, je poradním orgánem vlády. Předsedají jí Brabec a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Má 19 členů, mezi kterými jsou zástupci těžařů, akademici i ekologové. Mimo jiné mezi ně patří generální ředitel ČEZ Daniel Beneš, předseda Českého báňského úřadu Martin Štemberka nebo předseda Odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu Rostislav Palička


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

19.10.2020 22:50
Požadavek na odstavení Počerad je přece zcela logický.
Odpovědět
VK

Václav Kain

20.10.2020 08:35 Reaguje na Pavel Hanzl
Jak je vidět tak idiocie pokračuje.Předpokládám,že ta tlupa těch nebezpečných bláznů má náhradní zdroje.Pokud ne a mají ty svoje kysny na ramenou plné fotovoltaiky a vrtulí,tak bych se zasadil,aby tihle národní škůdci byli první kdo si zástrčku od čehokoliv zasunou do hluché (bez proudu)zásuvky.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.10.2020 10:39 Reaguje na Václav Kain
FVE a větrníky dělají v Německu (i v celé normální Evropě) už asi 50% spotřebované elektřiny.
Skutečnost, že my jsme úplně blbí a nic pro to neděláme, není přece důvod nás šanovat a nechat nás čadit a škodit všem.
Jsem pro to, abychom zavřeli uhláky přesně dle dohody Green dealu, který jsme podepsali.
Že nebude elektřina (nebo se brutálně zdraží) a koblihy budou nejvíc bečet? No a co? Tento svět není stavěn pro blbý.
Odpovědět

Jan Šimůnek

20.10.2020 17:30
Odstavit, až bude náhrada. Do té doby ať čoudí dál. Tj. do doby, než se přestanou strkat peníze do kapes bezcenných šmejdů, provozujících FV a V parodie na elektrárny, a začne se za ně stavět něco, co funguje, tedy nejspíš JE.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

22.10.2020 09:13
Realistům proud z uhláků a jaderek. Aktivistům z fotovoltaiky a větrníků.
Zrušit podpory pro OZE a uhlíkové povolenky. To se pak z toho proberou
a spokojí se i s rokem 2050.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.10.2020 10:33 Reaguje na Břetislav Machaček
Realistů především naúčtovat plnou náhradu škod způsobených uhláky i jádrem.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist