https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/elektrarna-chvaletice-chce-vyjimku-pro-emise-oxidu-dusiku-a-rtuti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Elektrárna Chvaletice chce výjimku pro emise oxidů dusíku a rtuti

9.1.2019 17:18 | CHVALETICE (ČTK)
Elektrárna v letech 2016 a 2017 za zhruba tři miliardy korun zmodernizovala dva ze čtyř bloků.
Elektrárna v letech 2016 a 2017 za zhruba tři miliardy korun zmodernizovala dva ze čtyř bloků.
Společnost Sev.en EC, která provozuje elektrárnu Chvaletice, se rozhodla požádat o výjimku pro emise oxidů dusíku a zbytkové rtuti. Ani po modernizaci dvou ze čtyř výrobních bloků by nesplňovala parametry průmyslových emisí platné od poloviny roku 2020 a většinu požadavků nové směrnice BREF/BAT platné od roku 2021. Další nevelké snižování těchto emisí by vyžadovalo neúměrně vysokou investici, uvedla dnes v tiskové zprávě mluvčí skupiny Sev.en Energy Gabriela Sáričková Benešová. Ekologická organizace Greenpeace, která modernizaci elektrárny kritizuje, to považuje za skandální a chce se proti udělení výjimky bránit.
 

"K dosažení nově požadovaných limitů oxidů dusíku by byla nutná další investice ve výši 1,4 miliardy korun. Podíl elektrárny na celkových imisích oxidů dusíku by se přitom snížil o pouhých 0,05 procenta pro okolí elektrárny a maximálně o 0,02 procenta pro město Pardubice," uvedl generální ředitel společnosti Václav Matys.

Podle Greenpeace elektrárna už při rekonstrukci prvních dvou bloků věděla, že nové emisní limity nebude splňovat. "Neplatí výmluva, kterou se Sev.en pokouší použít, tedy že investovali peníze s cílem zlepšit životní prostředí a potom se najednou změnily limity a museli by investovat znovu. Oni investici prováděli v době, kdy se nové limity připravovaly, věděli o nich a neúspěšně lobbovali proti nim," řekl ČTK vedoucí energetické kampaně organizace Greenpeace Jan Rovenský.

Greenppeace chtějí povolení výjimky vedené v takzvaném režimu podstatné změny jako účastník řízení zabránit.

Elektrárna v letech 2016 a 2017 za zhruba tři miliardy korun zmodernizovala dva ze čtyř bloků. Díky tomu značně snížily například emise oxidu siřičitého a tuhých znečišťujících látek.

Elektrárna Chvaletice je nejmladší hnědouhelnou elektrárnou v zemi, v provozu je od roku 1979. Její instalovaný výkon činí 820 MW. Společnost Severní energetická (Sev.en) elektrárnu koupila od společnosti ČEZ v roce 2013 za 4,12 miliardy korun.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

10.1.2019 12:49
Kšeftaři s lidkým zdravím i zdravím ŽP žádají o vyjímku, aby nemuseli investovat do svých technologií tak, aby tolik neškodili. Všichni můžeme hádat jak bude reagovat vláda.... zase upřednostní podnikání nezodpovědných před zdravím lidí a ŽP.....

Odpovědět
LB

Lukas B.

10.1.2019 14:58 Reaguje na Lukáš Kašpárek
ono se to dá vzít také z druhé strany. kdyby nebylo nutno držet horkou zálohu za nespolehlivé zdroje a nebyla by absurdně blokována a komplikována výstavba relativně čistých a velmi bezpečných a spolehlivých zdrojů, nemusela by se taková cenná surovina jako uhlí prohánět komínem, se všemi externalitami počínaje devastací krajiny těžbou a emisemi sajrajtů a problémy s ukládáním popílku konče..
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

11.1.2019 09:37 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Pokud se někdo vyjadřuje, tak jak se vyjadřujete vy k tomuto článku, tak na to se dá říci jediné, "prdl jste si v kině".
Odpovědět

Jan Šimůnek

14.1.2019 10:22
Pokud se týká té rtuti, tak ta jednoduše v životním prostředí je a nic se s tím nenadělá. V případě oxidů dusíku, bohužel, platí, že čím účinnější spalování, tím víc jich bude.
Problém vidím v tom, že limity, které prosadili zelení aktivisté za pomoci negramotných zastupitelů, jsou z fyzikálního i chemického hlediska čirý nesmysl.
A je jasné to, co uvádí pan Hošek: Kdyby zelení neblokovali výstavbu jaderných elektráren, tak bychom problémy s těmi uhelnými neměli skoro žádné.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist