https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/elektrarna-trebovice-ma-za-537-milionu-ekologizovany-dalsi-kotel
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Elektrárna Třebovice má za 537 milionů ekologizovaný další kotel

5.2.2020 00:14 | OSTRAVA (ČTK)
Společnost Veolia Energie ČR za 537 milionů korun ekologizovala parní kotel K13 v Elektrárně Třebovice v Ostravě. / Ilustrační foto
Společnost Veolia Energie ČR za 537 milionů korun ekologizovala parní kotel K13 v Elektrárně Třebovice v Ostravě. / Ilustrační foto
Foto | Ladin / commons.wikimedia.org
Společnost Veolia Energie ČR za 537 milionů korun ekologizovala parní kotel K13 v Elektrárně Třebovice v Ostravě. Součástí úprav, které začaly v roce 2017, byla denitrifikace kotle spojená s rekonstrukcí spalovací komory, výstavba odsiřovací jednotky včetně instalace tkaninového filtru nebo vyvložkování komínu keramickou vyzdívkou. Emise díky této investici klesnou o stovky tun ročně. Minulý týden to sdělila mluvčí firmy Jana Dronská.
 

Veolia Energie je v Česku jedním z předních výrobců a dodavatelů tepla a elektřiny. Úpravami kotle K13 dokončila další etapu ekologizace Elektrárny Třebovice, která patří mezi největší energetické zdroje na Moravě a ve Slezsku. Ekologizované už jsou tam dva ze tří hlavních kotlů, přičemž na třetím začaly úpravy loni.

"Kotel K13 nyní splňuje nejpřísnější ekologické limity stanovené českou a evropskou legislativou i krajskými předpisy. Množství vypouštěných škodlivin jsme snížili o stovky tun ročně, což významně přispěje ke zlepšení kvality ovzduší na Ostravsku," uvedl generální ředitel společnosti Veolia Energie ČR Josef Novák.

Množství oxidů dusíku a oxidu siřičitého vypouštěných do ovzduší z kotle K13 klesne díky úpravám oproti roku 2017 o více než 70 procent. To představuje u oxidů dusíku 840 tun a u oxidu siřičitého 680 tun ročně. U prachu bude pokles činit 12 tun, tedy třetinu.

"Ekologizace kotle K13 proběhla za plného provozu elektrárny při zajištění veškerých nasmlouvaných dodávek tepelné a elektrické energie," uvedl technický ředitel firmy Marcel Vrátný.

Elektrárna Třebovice se začala stavět v roce 1931 a patřila tehdy mezi největší elektrárny ve střední Evropě. První elektřinu dodala do rozvodné sítě v roce 1933. V 50. letech se ještě rozšířila a byla největší československou elektrárnou. Po roce 1960 zahájila dodávku tepla do ostravské části Poruba a z elektrárny se stala teplárna. Hlavním palivem je tam černé uhlí.

Veolia Energie ČR dodává tepelnou energii přímo nebo prostřednictvím distribučních společností do 256.000 domácností, institucí a podniků. Působí hlavně v Moravskoslezském a Olomouckém kraji, v Praze a na dalších místech v ČR. V roce 2018 společnost vytvořila zisk 1,54 miliardy korun, o 520 milionů korun vyšší než v roce 2017. Zaměstnává 1600 lidí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (18)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

5.2.2020 05:35
Super. Hurá.
Odsíření většiny elektráren v Severočeské hnědouhelné pánvi se realizovalo začátkem 90 let, před 30-ti lety. Dnes tedy k tomuto kroku dospěla i Veolia na Ostravsku.
Gratulujeme!
Ještě zastavit Počerady a Chvaletice a bude skoro hotovo.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

5.2.2020 07:35 Reaguje na Katka Pazderů
No já bych až tak nejásal... o CO2 ani zmínka, takže ano, pro místní lidi je to lepší, ale celkově je to pořád energetický zdroj na uhlí, který neumí redukovat vypouštěné CO2, takže....
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

5.2.2020 07:36 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Tyto investiční akce jsou jen pro prodloužení životnosti a splnění legislativních podmínek, odstavit se bude muset ale tak jako tak...
Odpovědět

Jan Šimůnek

5.2.2020 08:37 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Zcela jistě, ale až bude za ni adekvátní náhrada, tj. pár jaderných bloků (protože o ničem jiném jako o náhradě uhelné elektrárny nemá cenu ani uvažovat).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.2.2020 08:50 Reaguje na Jan Šimůnek
Zkuste to znovu, tudy cesta nevede, žádných "pár jaderných bloků" postavit nedokážeme ani omylem, jen tendr na dostavbu Temelína trvá už asi 10 let a ještě není ani vypsaný.
Odpovědět

Jan Šimůnek

6.2.2020 17:51 Reaguje na Pavel Hanzl
Bude třeba vzít u huby zelené a podobné škůdce a hned to půjde rychleji.
Odpovědět

Jan Šimůnek

5.2.2020 08:36 Reaguje na Katka Pazderů
Elektrárny na Ostravsku spalují černé uhlí. To neobsahuje prakticky žádnou síru. Opět jedna z věci (rozdíl mezi hnědým a černým uhlím), které jsou pro ekology příliš složité.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.2.2020 08:21
Hezký je zisk 1,54 miliard kč, takže je jasné, že je prostor na nasazení hodně mastné uhlíkové daně. Nejlépe celosvětově a vybírané z fosilních paliv hned při těžbě. A za stržené peníze pomoci postavit chudým zemím OZE. Ovšem za předpokladu, že výrazně sníží porodnost.
Jenže to nemůže nikdy projít, to by ropáci okamžitě hulákali o "sociálním inženýrství", "diktatuře z Bruseli", "zelené totalitě" atd. atd. protože oni neumí nic jiného než rabovat vlastní zemi a prodávat ropu a spolíhají na to, že jsou na severu a otepování klimatu jim může jen pomoci.
Odpovědět

Jan Šimůnek

5.2.2020 08:39 Reaguje na Pavel Hanzl
Chudým zemím nestavět nic, jen zcela zarazit jakoukoli rozvojovou pomoc. Ať se z toho vyhrabou stejně, jako to zvládli naši předkové. A pokud to nezvládnou, tak ať odejdou za neandrtálci (kteří patrně nezvládli společenskou dělbu práce).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.2.2020 08:47 Reaguje na Jan Šimůnek
To je nesmysl, naši předci žili v klimaticky úplně jiném prostředí (zkuste provádět jakoukoliv fyzickou práci když máte 40°C ve stínu) a hlavně na to měli dva tisíce let. Neměli problém se základními zdroji, což je voda a s tím jde biomasa, jako zdroj obživy i energie.
Odpovědět
ig

5.2.2020 10:11 Reaguje na Pavel Hanzl
Jsou státy, kde za posledních deset tisíc let nevynalezli ani kolo. Prostě to tak je. Z toho je potřeba taky vycházet :-)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.2.2020 11:37 Reaguje na
A je nutné aby vynalezli kolo? proč?
Odpovědět
ig

5.2.2020 15:40 Reaguje na Pavel Hanzl
Aby se nenadřeli :-)
Odpovědět
ČM

Čech M.

5.2.2020 12:52 Reaguje na Pavel Hanzl
Zkuste provádět jakoukoli práci, když máte -10 ve stínu.
Předevčírem byl zajímavý dokument na ČT2 o naší rozvojové pomoci. ČR poslala solární panely, rozvody, regulátory atd. do vesnice v Mosambiku.
Po 4 letech se tam 2 naši elektrikáři vrátili a natočili, co viděli. Nic nefungovalo, protože to místní zničili neodbornými zásahy.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.2.2020 14:35 Reaguje na Čech M.
Při -10°C naši předkové těžili v lese dřevo. To se člověk řádsky zahřeje.
Problém s jejich technickým přístupem prostě je a někdy přímo fatální. Tam asi funguje jen cukr a bič, prostě buď zvládnete solár (samozřejmě školení chytrých a dohled) nebo nemáte nic. Žádné uhlí nebo dýzláky a jiné smrady, nic.
Odpovědět
ig

5.2.2020 10:10 Reaguje na Pavel Hanzl
Ta daň se samozřejmě nebude platit z toho zisku, ale způsobí navýšení ceny elektřiny. Bylo by to tak, i kdyby nevydělávali nic nebo byli ve ztrátě - jejich ekonomický výsledek bude [přibližně] stejný jako bez daně. A to je myslím i účel té, naštěstí jen hypotetické, daně.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.2.2020 11:40 Reaguje na
No právě. Zdaněním špinavé energie se vytvoří lepší konkurenceschopnost pro čistou. Proč by se někdo snažil postvit giga tanker nabo obchodní loď na vodíkový, nebo jaderný pohon, když ho mazut vyjde na pár kaček?
Odpovědět

Jan Šimůnek

5.2.2020 14:48 Reaguje na Pavel Hanzl
Jenže tohle spíš skončí kolapsem dopravy a skokem cen na naprosto neúnosnou hladinu. A dopadne to jak ve Třetí říši nebo v SSSR, kde pro věrchušku bylo všechno (Hitler mel potraviny z dovozu i berlínském bunkru pár dní před smrtí), a pro normální lidi nic.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist