https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/energetika-a-skleniky-polopruhledne-solarni-panely-mohou-vyrabet-elektrinu-aniz-by-ovlivnovaly-pestovane-rostliny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Energetika a skleníky: Poloprůhledné solární panely mohou vyrábět elektřinu, aniž by ovlivňovaly pěstované rostliny

4.4.2021 19:20 | PRAHA (Ekolist.cz)
Foto | Jae Choul Yu / ScienceAlert
Skleníky, pokryté poloprůhlednými solárními panely, mohou vyrábět elektřinu, aniž by tím jakkoli ovlivňovaly pěstované rostliny. V budoucnu by takový způsob pěstování mohl představovat cestu k energeticky neutrálním skleníkům. Ukázal to nový výzkum vědců ze State University v Severní Karolíně zveřejněný v žurnálu Cell Reports Physical Science.
 

Poloprůhledné organické solární panely jsou založeny na bázi perovskitu – materiálu, do něhož se v oblasti fotovoltaiky vkládají velké naděje. Kromě toho, že solární panel může být průhledný nebo poloprůhledný a dal by se tak v budoucnu používat v oknech budov, může být upraven i tak, že absorbuje různé vlnové délky. Právě tuto vlastnost využili vědci provádějící výzkum. Pomocí filtrů upravili solární panely tak, aby absorbovaly pouze ty vlnové délky, které rostliny nepotřebovaly k fotosyntéze.

Vědci testovali novou technologii na skleníku, v němž pěstovali červený hlávkový salát. Díky filtrům použitým na solárních panelech měli tři různé testovací skupiny salátu. Jak v těchto skupinách, tak v kontrolní skupině, v níž nebyly použity žádné filtry, měly totožné podmínky (teplotu, koncentraci CO2, množství vody a hnojiva). Podařilo se jim zjistit, že mezi vypěstovanými saláty nebyly v zásadě žádné rozdíly. Naopak se ukázalo, že solární panely pomáhaly regulovat teplotu skleníku.

„Byli jsme tím trochu překvapeni, ale zjistili jsme, že mezi saláty nebyl téměř žádný rozdíl. To znamená, že myšlenka skleníku s poloprůhlednými organickými solárními panely by mohla být v praxi opravdu uskutečnitelná,“ říká bioložka Heike Sederoff ze State University v Severní Karolíně.

Pěstování zeleniny ve sklenících je energeticky náročné, vědci proto doufají, že by poloprůhledné organické solární panely mohly být cestou k energeticky neutrálním skleníkům. Solární panely na bázi perovskitu nejsou v současnosti tak efektivní jako klasické křemíkové panely. Vědci nicméně doufají, že v budoucnu tomu bude jinak. „Vzhledem tomu, kolik lidí nás kontaktovalo, když jsme zveřejnili naši předchozí studii na toto téma, vidíme, že zájem pěstitelů je obrovský. Doufáme, že se technologie budou stále posouvat kupředu a začne se běžně využívat,“ dodává O'Connor.


reklama

 
foto - Mráčková Lucie
Lucie Mráčková
Autorka je spolupracovnice Ekolist.cz

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

5.4.2021 07:15
Z těchto panelů se dělají i průhledné střechy na domy. Kdybych neměla krytinu téměř novou, tak bych tu střechu z průhledné fotovoltaiky udělala.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.4.2021 07:20 Reaguje na Katka Pazderů
To byste musela být velmi bohatá a hlavně byste měla pak doma jak ve skleníku.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.4.2021 07:21 Reaguje na Pavel Hanzl
Normální fve panely jsou přece výhodnější, dají se dát na krytinu.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

12.4.2021 09:16 Reaguje na Pavel Hanzl
trend bude spíš to, že fotovoltaika bude sama krytina jako jsou používané střešní tašky v podobě fotovoltaické elektrárny
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

12.4.2021 05:35 Reaguje na Pavel Hanzl
Třeba chce doma pěstovat červený salát.
Ono asi nebude moc zemědělských plodin pro toto vhodných , snad zelenina ( jarní salát a ředkvičky). Tam , kde rostlina tvoří zásoby škrobu , by jí světlo chybělo.
Odpovědět
Rz

Roman z Vysočiny

7.4.2022 16:45
Tohle mě naprosto pohltilo, firma Oxford PV má světový rekord na účinnost takových panelů skoro 30% a chtějí jít brzy na 37%, líbilo by se mi pořídit takový skleník, nabije vám baterii, kterou pak připojíte kam potřebujete, uvnitř si vypěstujete kde co i v zimě, s tím spektrem by přece stačilo 1 pruh ze 3 nebo 4 mezi profily nechat klasické rozptylové sklo a máte to přece pořešené, už chybí jen vířivka dovnitř a byl bych spokojenej.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist