https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/eu-bude-pouzivat-soju-z-usa-ve-vyrobe-biopaliv
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

EU bude používat sóju z USA ve výrobě biopaliv

29.1.2019 23:48 | PRAHA (ČTK)
Evropská unie schválila záměr, aby se sójové boby dovážené ze Spojených států mohly v unii využívat ve výrobě biopaliv. Ilustrační snímek sklizně sóji.
Evropská unie schválila záměr, aby se sójové boby dovážené ze Spojených států mohly v unii využívat ve výrobě biopaliv. Ilustrační snímek sklizně sóji.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | CJ / Pixabay
Evropská unie schválila záměr, aby se sójové boby dovážené ze Spojených států mohly v unii využívat ve výrobě biopaliv. Cílem tohoto kroku je podpořit dovoz, zlepšit napjaté obchodní vztahy s USA a dostát závěrům loňské obchodní dohody. Informovala o tom dnes agentura AP.
 

Předseda Evropské komise (EK) Jean-Claude Juncker loni v červenci slíbil americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi, že Evropané budou v USA kupovat více sóji a zkapalněného zemního plynu (LNG). Evropa tak chce odvrátit cla na dodávky automobilů z EU do USA.

Komise dnes oznámila, že rozhodnutí používat sójové boby z USA jako biosložku pro pohonné hmoty platí do 1. července 2021. Může se však dál prodloužit, pokud bude splňovat kritéria udržitelnosti stanovená novými pravidly EU na období 2021-2030.

Červencová dohoda se už promítla do nárůstu dovozu sóji z USA, který ve druhém pololetí loňského roku dosáhl 112 procent. Podíl sóji z USA na unijním trhu nyní dosahuje 75 procent. EU dováží ročně kolem 104 milionů tun sójových bobů jako krmivo pro zvířata, uvedla agentura Reuters.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (15)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Anyr

Anyr

30.1.2019 09:57
Jedno z nejdebilnějších rozhodnutí EU, a to jsem jinak její velký zastánce.
Odpovědět

31.1.2019 06:11 Reaguje na Anyr
Celá koncepce "boje proti změně klimatu" je totálně debilní. To je jasně vidět na tom, jak se ti "bojovníci" v reálu kapsují - o nic jiného jim nejde.

Tím, že prosazují takovéto nesmysly, dávají jasně najevo, že tomu sami nevěří. Pokud by se opravdu snažili o snižování emisí CO2, tak by museli bojovat za jadernou energii.

Mimochodem, sója je na pěstování ještě náročnější než řepka a vyžaduje extrémně silné hnojení, především fosfáty, což vede k zamořování půd kadmiem (protože fosfáty bez kontaminace tímto prvkem neseženete za cenu dostatečně nízkou, abyste je mohl sypat na pole).
Odpovědět

Jan Šimůnek

1.2.2019 05:37 Reaguje na
To bylo ode mě. Ne zcela funkční redakční systém "ukousl" identifikaci.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

30.1.2019 19:59
takže olej půjde do paliv, a co bude s bílkovinou? Budeme to jíst my? Když mlékaři nevykupují mléko od krav krmených GM sójou. Jedině snad na bioplyn.
Odpovědět
sv

30.1.2019 21:18 Reaguje na Katka Pazderů
A to jste si vycucala z kterýho prstu? Bez GM sóji z USA by evropské krávy pochcípaly hlady, nebo by se ti extra ekologičtí evropští zemědělci museli vrátit k minulé praxi, a to zkrmování lidské masokostní moučky dovážené z Bangladéše.
Odpovědět
ZU

Zbynek Ulcak

31.1.2019 21:06 Reaguje na
Taky by mohly ty evropske kravy zrat travu ad. z evropskych poli, kupodivu dokazi dat slusnou dojivost i prirustky, nastudujte si.
Odpovědět
mr

31.1.2019 21:49 Reaguje na
Krmit hovězí masokostní moučkou byla prasárna, kterou u nás zavedli soudruzi, možná inspirovaní tou pitomostí ze Západu. Moučku potřebujete leda u drůbeže a vepřů. Naši předkové se museli v hrobech obracet - krávy, koně, kozy a ovce byli krmeni vždy rostlinnou potravou v různých podobách dle ročního období.
Odpovědět

Jan Šimůnek

1.2.2019 05:43 Reaguje na
Ono to fungovalo. Problém nastal v momentě, kdy se do toho vložili ekologové a v rámci úspor energie pod heslem záchrany planety před globálním oteplením prosadili snížení teploty u kafilérních autoklávů na hodnoty, při kterých už nebyly destruovány priony skrapie (česky klusavka) a jejich adaptace na krávy vedla k epidemii "nemoci šílených krav" (BSE) a následnému onemocnění lidí atypickou formou CJD, vyvolanou hovězím prionem a ne spontánním "nastartováním" prionu lidského.
Odpovědět
mr

1.2.2019 11:42 Reaguje na Jan Šimůnek
Ale já netvrdím, že by to nefungovalo. Kdyby to bylo k ničemu, tak tím nekrmí. Leda mi to přijde jako pitomost, rvát do krávy (čistý herbivor) maso. Dost dobře si neumím představit opak - nutit orla zobat zrní. Pak se ani nelze divit, že přišly vedlejší problémy.
Odpovědět

Jan Šimůnek

2.2.2019 13:25 Reaguje na
Z hlediska biologie krávy je nesmysl jejich zavření do kravína (alespoň z hlediska biologie původního druhu). A když je máte šíleným způsobem přešlechtěné a chované v naprosto nepřirozených podmínkách, tak ta masokostní moučka v krmení je jen "třešnička na dortu".
Odpovědět

Jan Škrdla

1.2.2019 11:59 Reaguje na
Dříve bývalo zvykem pěstovat jetel a vojtěšku, které mají vysoký obsah bílkovin. Kromě toho dokáží vázat vzdušný dusík a zlepšovat úrodnost půdy, a v neposlední řadě chrání půdu proti erozi.
Kromě toho, ta kráva může žrát i sóju vypěstovanou u nás, třeba i bez GM. Myslím, že rozdíl nepozná.
Odpovědět

Jan Šimůnek

2.2.2019 13:27 Reaguje na Jan Škrdla
Vzhledem k tomu, jak zatěžuje (hlavně kadmium) a vyčerpává soja zemědělskou půdu, tak je racionálnější ji dovážet.
Odpovědět

Jan Škrdla

3.2.2019 19:59 Reaguje na Jan Šimůnek
Pěstovat sóju jinde není řešení problému, ale odsouvání jej jinam (podobně jako odsun průmyslu do rozvojových zemí).
Ve státech, odkud se dováží mají podstatně benevolentnější předpisy týkající se kvality hnojiv a používání pesticidů (nehledě na rezidua, která se mohou v dovážené sóji vyskytovat).
Navíc v tropických oblastech se kvůli pěstování sóji masivně kácí deštné lesy.
Řešení je nastavení limitů na kvalitu hnojiva a použití pesticidů.
Odpovědět

Jan Šimůnek

4.2.2019 06:06 Reaguje na Jan Škrdla
Problém je, že fosfáty nekontaminované kadmiem prostě neseženete, nejsou. Odstranění toho kadmia by jejich cenu vyhnalo na ekonomicky neakceptovatelnou úroveň.
Druhým problémem je, že v teplých krajích to hnojení nemusí být tak intenzívní - u nás intenzitou hnojení kompenzujeme to, že ji pěstujeme mimo areál jejího přirozeného růstu.

Jak jsem ovšem zmínil výš: Nesmysl je celá ta koncepce přidávání "biopaliv", která poškozují motory, do nafty. Nesmysl je i celá ta fikce o "lidmi způsobeném globálním oteplování".
Odpovědět

Jan Škrdla

30.1.2019 20:04
Už jsme v zájmu ochrany přírody a klimatu málem zlikvidovali deštné lesy v JV Asii. Teď se dívám, že další na řadě mají být ty jihoamerické.
Někteří lidé jsou prostě nepoučitelní.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist