https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/eu-se-shodla-na-prisnejsim-omezeni-emisi-z-dopravy-budov-ci-zemedelstvi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

EU se shodla na přísnějším omezení emisí z dopravy, budov či zemědělství

9.11.2022 11:16 | BRUSEL (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Evropská unie by měla do roku 2030 snížit emise z pěti odvětví dosud nezahrnutých do systému emisních povolenek o 40 procent proti hodnotám z roku 2005. Shodli se na tom v úterý večer zástupci českého předsednictví Rady EU a Evropského parlamentu, kteří dojednali podobu nařízení stanovujícího závazky jednotlivých zemí na omezování emisí ze silniční dopravy, vytápění budov, zemědělství, malých průmyslových provozů a nakládání s odpady. Dohodu musí ještě formálně stvrdit členské státy i europoslanci.
 

Evropský blok se v současnosti snaží shodnout na bezprecedentním klimatickém balíčku známém jako Fit for 55, který má zajistit zpřísnění emisních cílů unie k roku 2030. Českému předsednictví se koncem října podařilo dovést k finální shodě pravidla prakticky znemožňující prodej nových aut na klasická fosilní paliva od roku 2035. Druhá z více než desítky norem ze zmíněné sady stanovuje přísnější omezování zplodin z pěti sektorů, které v současnosti produkují přibližně 60 procent emisí skleníkových plynů v EU. Dosud unie plánovala snížit emise z těchto odvětví o 29 procent.

"Jsem rád, že se nám podařilo dosáhnout rychlou shodu na tomto návrhu právě v době COP 27. EU tím může ukázat světu, že vážně hodlá snižovat emise v souladu se svými závazky z Pařížské dohody o udržování globálního oteplování na bezpečné úrovni," prohlásil český ministr životního prostředí Marian Jurečka s odkazem na probíhající světovou klimatickou konferenci.

Pravidla stanovují přísnější emisní cíle ze zmíněných odvětví pro jednotlivé členské země v závislosti na výkonu jejich ekonomik. Německo či skandinávské státy mají do konce desetiletí omezit emise o 50 procent v porovnání s rokem 2005, další západoevropské státy mají cíle mezi 40 a 50 procenty. Česko figuruje s 26 procenty mezi zeměmi východního křídla unie s nejvyššími závazky, zatímco ten zcela nejnižší má Bulharsko s deseti procenty.

Státy a europarlament se dohodly, že v roce 2025 postupné cíle jednotlivých zemí znovu zhodnotí s ohledem na možné komplikace při jejich plnění. Závazky platné pro každý jednotlivý rok pak mohou být upraveny. Unijní země, které v konkrétním roce vyprodukují méně emisí než bude činit jejich povolená hodnota, budou moci převést část těchto emisí do dalších let.


reklama

 
Petr Kupec
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

9.11.2022 13:41
Z dopravy ?
To konečně začnou u letadel a největších zaoceánských nákladních lodí !
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

9.11.2022 15:17
Byrokrati všech zemí spojte se !

Z toho Bruselu je člověku už jen blujno.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.11.2022 15:33 Reaguje na Miroslav Vinkler
když čumíte pořád jen do jobovek z Bruseli, tak se nedivte.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

10.11.2022 15:29 Reaguje na Pavel Hanzl
Správně! Je potřeba trochu optimismu! Třeba ... " ale ta koncovka se asi fakt blíží. Piodle rychlosti oteplování končíme tutově do konce století."

To je hned člověku líp:-) ... kdo to tak asi napsal:-)))?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.11.2022 21:41 Reaguje na Svatá Prostoto
Bohužel, ten netvor už byl vydrážděn, zatím si ale jen protahuje drápy. Jak udeří, poděláme se přímo do gatí.
Odpovědět
AL

Alena Lyskova

9.11.2022 15:25
To je začátek konce evropské civilizace možná i světové, protože ti darmožrouti se roztahují nejen v Evropě ale i v celém světě.
Ty dementy už nic nezastaví(snad jen hlad). To bude už ale jiná pohádka.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.11.2022 15:38 Reaguje na Alena Lyskova
Ten začátek konce se nejsilněni prorokoval k roku 1000, husiti ho měli už natvrdo v roce 1423, pak se tu rozpostře království Boží. Pak to jelo pořád a poslední totální a zcela jasný konec světa potvrzený i Mayským kalendářem nastal 12.12.2012.

Darmožrouti to sice zase nezvládnou, ale ta koncovka se asi fakt blíží. Piodle rychlosti oteplování končíme tutově do konce století. leda že by přiletěla černá labuť.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

9.11.2022 15:34
Špatná zpráva pro Evropu, dobrá zpráva pro její konkurenty.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist