https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/europoslanci-nepodporili-rozsireni-emisniho-trhu-ani-dalsi-klimaticke-navrhy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Europoslanci nepodpořili rozšíření emisního trhu ani další klimatické návrhy

8.6.2022 17:52 | ŠTRASBURK (ČTK)
Budova Evropského parlamentu ve Štrasburku.
Budova Evropského parlamentu ve Štrasburku.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Evropský parlament dnes nedokázal nalézt shodu na zpoplatnění emisí z vytápění budov a dopravy, které je jednou z klíčových součástí klimatického balíčku navrženého loni Evropskou komisí. Nebývale rozdělení europoslanci kvůli tomu odložili hlasování o dalších souvisejících normách, mezi něž patří například zavedení takzvaného uhlíkového cla nebo vytvoření sociálně klimatického fondu.
 

Návrhy, které mají EU nasměrovat ke splnění emisních cílů pro rok 2030, budou znovu projednávat parlamentní výbory. EP by o jejich konečné podobě měl jednat se členskými státy za českého předsednictví ve druhé polovině roku.

Europoslanci dnes hlasovali o upraveném návrhu prosazovaném nejsilnější středopravou frakcí evropských lidovců, kteří chtěli mírnější pravidla pro emise z vytápění a dopravy, než navrhla komise. Zastánci zvolnění tempa přechodu k čistému hospodářství argumentovali především tím, že loni předložený plán Bruselu ještě nepočítal s dopady ruské invaze na Ukrajinu či dlouho nevídané inflace.

Socialisté, zelení a menší parlamentní frakce ovšem trvali na přísnějších závazcích a úspěšně hlasovaly proti lidoveckému návrhu. Ten podpořilo pouze 265 z 639 hlasujících poslanců.

"Pro tenhle parlament je to špatný den," prohlásil německý lidovecký zpravodaj návrhu Peter Liese, který své viditelné rozhořčení namířil zvláště proti socialistům a zeleným. Vůdkyně největší levicové frakce Iratxe Garcíaová ovšem během nebývale ostrých slovních výměn mezi poslanci oponovala, že lidovci nemohou počítat s podporou socialistů pro návrh, jehož ambice předtím oslabí za pomoci hlasů krajní pravice.

Neúspěšný text počítal s tím, že EU bude stahovat z trhu emisní povolenky pomaleji, než navrhovala komise. Emise z povolenkového systému chtěl Lieseho návrh omezit do roku 2030 o 63 procent, zatímco hodnota odsouhlasená předtím klíčovým výborem pro životní prostředí byla 67 procent.

Reformu uhlíkového trhu tak budou zákonodárci znovu projednávat ve zmíněném výboru. S ní jsou propojeny i návrhy na vytvoření fondu, který má zvláště ohroženým domácnostem kompenzovat očekávané zdražení tepla, či na zavedení poplatku za dovoz neekologicky vyráběných produktů do EU. Hlasování o obou těchto normách proto poslanci rovnou odložili. Schválili naproti tomu změny systému obchodování s emisními povolenkami v letecké dopravě.

Unie chce prostřednictvím bezprecedentního balíčku klimatických norem dosáhnout omezení emisí skleníkových plynů do konce desetiletí nejméně o 55 procent proti hodnotám z roku 1990. Tento cíl je podle komise nutný proto, aby sedmadvacítka splnila své závazky plynoucí z pařížské klimatické dohody, která má zabránit dalšímu oteplování planety. Řada členských zemí zvláště z východního křídla unie má však k návrhům vzhledem k jejich předpokládaným ekonomickým dopadům kritičtější postoj než europoslanci a dá se očekávat, že při společném vyjednávání se budou snažit texty vzešlé z EP zmírnit.

Přinejmenším část jednání patrně vyjde na české předsednictví ve druhé polovině roku, vzhledem k nečekanému neúspěchu parlamentních hlasování se však začátek jednání s členskými státy může zdržet.

Ve druhém podvečerním bloku dnes europoslance čeká mimo jiné hlasování o tom, zda od roku 2035 zakázat či výrazně omezit výrobu aut se spalovacími motory.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

8.6.2022 18:30
Jaká je momentalní situace v EU,ČR,enrgetice,konflikt na východě,hybridní válka,inflace,dřímající covid,který s podzimním ochlazením opět udeří to všichni víte.Ale to co nevíte se právě dozvíte.V rámci hybridní války se Putinovi a Rusku povedlo vytvořit silnou organizaci agentu,špionu,rozvraceču,diverzantu v západní Evropě,která skrytě pusobí na zániku Eu.Sídlí v Bruselu pod krycím názvem Evropská komise.Tečka
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.6.2022 19:02 Reaguje na karel krasensky
Na vás je nádherně vidět, jak vypadá jedinec, který padne v hybridní válce. Má zablokovanou racionální část koblihy.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

8.6.2022 19:49 Reaguje na karel krasensky
léto bude nejspíš standardní, žádné tepelné orgie. Kde je to oteplení?
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

8.6.2022 20:55 Reaguje na Jaroslav Řezáč
ENSO systém je klimatizační systém planety. Právě proto, že je planetárně přetopeno, snaží se jev La Ňiňa dostat co nejvíce teplé vody pod vodu do větší hloubky. Funguje jako tepelný výměník, který ochlazuje planetu. A jeho následky se projevují až u nás. Já odhaduji, že La Ňiňa bezprecedentně potrvá až do roku 2023, možná i 2024.
Odpovědět
kk

karel krasensky

8.6.2022 21:01 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Tak tak ani aktivita chrousta obecného letos nevybočuje z pruměru
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

8.6.2022 19:51 Reaguje na karel krasensky
když má něco "chcípnout" a je jedno jestli to je unie nebo Russko, tak jediná otázka je kdy ne jak
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.6.2022 08:43 Reaguje na Jaroslav Řezáč
A právě ta otázka "kdy" je přímo klíčová. Pokud se EU rozpadne za 100 let, kdy bude Evropa už pouští s letními teplotami přes +50°C, tak nám z toho hlava bolet nemusí.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

10.6.2022 14:42 Reaguje na Pavel Hanzl
Á, Hanzl a jeho Země jako Venuše. :-)))
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.6.2022 08:36 Reaguje na Svatá Prostoto
To nehrozí. Ale příroda i člověk začíná kolabovat při nějakých +44°C a už u nás naměřili maximum 42.
Dnes jsme teplotně řádově jako ve středověku, na což je ekosystém stavěný. Další stupeň ovšem znamený silnou destrukci i v našich šířkách.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist