https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/experti-nejvetsi-znecisteni-benzoapyrenem-pochazi-z-nespravneho-topeni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Experti: Největší znečištění benzoapyrenem pochází z nesprávného topení

20.10.2022 09:57 | BRNO (ČTK)
Nevhodné je topení nedostatečně vysušeným dřevem, nutné je pravidelné čištění kotle, kouřovodu a komína.
Nevhodné je topení nedostatečně vysušeným dřevem, nutné je pravidelné čištění kotle, kouřovodu a komína.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Výsledky první zimní etapy měření čistoty ovzduší v Jihomoravském kraji ukazují, že ve městech je menší znečištění karcinogenním benzoapyrenem než ve vesnicích. Měření se uskutečnilo v 60 městech a obcích, zvýšená koncentrace této látky byla zjištěna ve 23 z nich. Nejvíce znečištění přitom pochází z nesprávného způsobu vytápění nebo z pálení nevhodných materiálů, řekl ředitel odborné divize z Centra dopravního výzkumu Roman Ličbinský.
 

“Zimní etapa výzkumu ukazuje, že většina znečištění benzoapyrenem pochází z lokálních topenišť. Spojili jsme se tedy s kolegy z Vysoké školy báňské, kteří se touto tematikou dlouhodobě zabývají, a vytvořili jsme desatero rad pro správné topení,“ uvedl Ličbinský. Desatero je dostupné na stránkách projektu a poukazuje například na nevhodnost topení odpadky a nedostatečně vysušeným dřevem nebo na nutnost pravidelného čištění kotle, kouřovodu a komína.

“Když spalujeme cokoliv jiného než zemní plyn, je důležité to spalovat správně. Materiál musí být suchý, dříví by mělo být aspoň dva roky vysušené. Musí docházet také k dostatečnému okysličení kotlů a kamen. Způsob topení, na který byli zvyklí naši rodiče, který spočíval v naložení kamen a utlumení kyslíku je jedna z největších chyb, kterou při topení můžeme udělat. Samozřejmostí je netopit ničím, co k tomu není určeno,“ řekl Jakub Bucek z firmy Bucek, která zpracovávala výzkumná data. Společnost Bucek pracuje mimo jiné na takzvaných akčních plánech, ve kterých budou navržena vhodná opatření, jimiž lze snížit koncentraci benzoapyrenu.

Na projektu pracuje Centrum dopravního výzkumu a je financován z norských fondů. Doposud se uskutečnily dvě etapy měření, třetí etapa začne v polovině ledna příštího roku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

BM

Břetislav Machaček

20.10.2022 09:08
Spočítali už vědci kolik zplodin vzniklo při požáru v NP ČŠ, který tak
"prospěl" tamější přírodě? Kolikpak vzniká zplodin při "náhodných" požárech
dobře pojištěných starých staveb a skládek "recyklátů" o které není zájem?
Kolik z požárů zaviněných zanedbáním údržby a neodborné obsluhy? Kolik pak
nyní produkují spalin tankery s LNG a uhlím ze zámoří. NEspočítali ? Ono
je lépe poukazovat na zoufalé domkaře spalující i čerstvé dřevo, protože
si ještě loni nedělali zásoby na letošní zimu, neboť plynu bylo dost a za
relativně nízkou cenu. Je to hledání viníků mezi těmi malými a přehlížení
zdrojů znečištění u těch velkých.
Odpovědět
JV

Jaroslav Vozáb

20.10.2022 10:34
Po přečtení článku na wikipedii si nejsem jist zda jdeme správným směrem.. Grilovačky a kouření je v pořádku ( platím daně) .. krbová kamna na suché dřevo budou zlo.. protože si dělám svoje dřevo ve svém lese (platím jen daň z nemovitosti)

https://cs.wikipedia.org/wiki/Benzo(a)pyren
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

20.10.2022 12:29
Toto je pouze důsledek násilné ekologizaci společnosti. Ještě v loňském roce ekologisti sponzorovaní Gazpromem prosazovali plynofikaci bez ohledu na energetickou bezpečnost. Pokud nebude ekologismus postaven na roveň fašismu a komunismu, nic se nezmění.
Odpovědět
LD

Libor Dostálek

10.11.2022 21:33
My topíme dřevem, které máme minimálně dva roky doma ve dřevníku :-) . Jezdíme každý rok do lesa a máme pořádnou zásobu, aby stihlo dřevo pořádně proschnout. Topíme v akumulačních kamnech Norsk Kleber https://www.flamen.cz/product-brands/norsk-kleber/ , které nemají takovou spotřebu dřeva jako krbová kamna, takže nám hodně dřeva zbývá :-) .
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist