https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/fukusima-sedm-let-od-jaderne-katastrofy-kterou-meli-lide-predvidat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Fukušima. Sedm let od jaderné katastrofy, kterou měli lidé předvídat

11.3.2018 01:51 | PRAHA (Ekolist.cz)
Podle nezávislé vyšetřovací komise bylo možné jaderné havárii předejít.
Podle nezávislé vyšetřovací komise bylo možné jaderné havárii předejít.
11. března 2011 bylo Japonsko zasaženo zemětřesením a následně vlnou tsunami. Tato živelná katastrofa způsobila i katastrofu jaderné elektrárny Fukušina I. A zatímco zemětřesení a tsunami jsou čistě přírodní síly, katastrofa v jaderné elektrárně je důsledek lidské nedokonalosti. "Šlo o lidmi způsobenou katastrofu, která mohla a měla být předvídána a které se dalo a mělo předejít," napsal v úvodu vyšetřující zprávy předseda její komise Kiyoshi Kurokawa.
 

Co se přesně v elektrárně odehrálo? Po té, co bylo pobřeží zasaženo vlnou tsunami, se zastavily generátory, které měly zajistit nouzové chlazení reaktorů. O několik dní později došlo k výbuchům vodíku v okolním zařízení, požárům u jednoho z reaktorů a únikům radioaktivní vody do oceánu. Vysoké míře ozáření bylo vystaveno 167 dělníků.

V ochranném pásmu o průměru několika desítek kilometrů bylo evakuováno přes 200.000 lidí a událost byla celosvětově podnětem k politickým debatám o jaderné energetice. Havárii se nepodařilo plně dostat pod kontrolu ani po několika letech. Popis havárie ve Fukušimě můžete pročíst na Wikipedii.

Podle nezávislé vyšetřovací komise bylo možné jaderné havárii předejít. Nejméně od roku 2006 podle ní společnost TEPCO, která elektrárnu provozovala, věděla, že by kvůli velké tsunami mohlo v elektrárně dojít k výpadku proudu a nemožnosti chladit reaktory, ale nic pro nápravu neudělala. Komise vytýká společnosti, že měla nedostatečně proškolené zaměstnance pro případ vážné havárie. Špatně fungoval prý i krizový management na straně úřadů.

Katastrofa v jaderné elektrárně Fukušima měla celosvětové dopady na energetiku. V nejbližších měsících došlo ke zpomalení růstu jaderné energetiky, některé země se jaderné energie zřekly zcela. Itálie svého času uvažovala, že se k jaderné energetice vrátí, Fukušima ale měla velký vliv na to, že se Italové v referendu v roce 2011 přiklonili k tomu, aby se země k jaderné energetice nevracela.

Významný vliv měla katastrofa na německou energetiku. Německo oznámilo změnu energetické koncepce a odklon od jaderné energetiky, tzv. Energiewende. Samotné Japonsko dočasně pozastavilo činnost všech svých jaderných elektráren, na konci roku 2015 však japonský soud rozhodl, že restart japonské jaderné energetiky může pokračovat.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VW

Vladimír Wagner

11.3.2018 23:35
Rozbor současného stavu ve Fukušimě je zde: http://www.osel.cz/9814-fukusima-sedm-let-po-havarii.html a předchozí vývoj v předchozích článcích cyklu.
Odpovědět
TN

Týna N

22.3.2018 13:12
Význam nehody v JE Fukušima Dajiči nelze zlehčovat. Tato nehoda však byla bezesporu cennou lekcí pro celý svět. V tomto sektoru není místo pro samolibost a je nutné dbát na to, aby lidé, kteří v elektrárnách pracují, měli dostatek odbornosti, aby věděli, jak v každé situaci reagovat. Nové zkušenosti získané v souvislosti s touto nehodou se promítly do bezpečnostních opatření a standardů, které se uplatňují celosvětově. Se zlepšováním elektráren po celém světě pomáhá např. agentura MAAE svými přezkumnými misemi a poradenskou činností. I přes toto pochybení bychom neměli zapomínat na benefity, které jaderná energetika přináší. Právě díky ní se efektivně daří snižovat emise oxidu uhličitého a zajišťovat stabilní dodávky elektřiny 24/7. Tuto skutečnost oceňují především na východě, např. Rusové staví jeden blok za druhým, a vidíme, že i Japonsko se postupně k výrobě jaderné energie vrací.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist