https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/gazprom-snizil-v-lednu-a-v-unoru-vyvoz-plynu-mimo-byvaly-sovetsky-svaz-o-tretinu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Gazprom snížil v lednu a v únoru vývoz plynu mimo bývalý Sovětský svaz o třetinu

1.3.2022 14:12 | MOSKVA (ČTK)
Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím plynovodů.
Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím plynovodů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ruský plynárenský gigant Gazprom snížil v lednu a únoru vývoz plynu do zemí mimo bývalý Sovětský svaz o 32,6 procenta na 23,2 miliardy metrů krychlových. Informovala o tom agentura Reuters. V pondělí Gazprom ujistil, že dodává plyn do Evropy přes Ukrajinu i nadále v souladu s požadavky svých zákazníků. Přes Ukrajinu proudí plyn i do České republiky.
 

Německý provozovatel plynárenské sítě Gascade uvedl, že byly obnoveny dodávky plynu plynovodem Jamal z Německa do Polska. Od pondělního večera proudil plynovodem zhruba šest hodin plyn směrem na západ, jak by měl normálně proudit vždy, v úterý ráno se však tok znovu obrátil. Zpět směrem na východ by měl tok pokračovat nejméně do středečního rána.

Globálními komoditními a finančními trhy otřásla invaze Ruska na Ukrajinu, kterou Moskva označuje za speciální vojenskou operaci. Kreml se zavázal pokračovat ve vývozu plynu, který je důležitým zdrojem rozpočtových příjmů Ruské federace.

Plyn v německo-polské části plynovodu Jamal proudil na východ od 21. prosince. Odběratelé v Polsku totiž raději čerpali uskladněné zásoby plynu z Německa, než aby kupovali další ruský plyn za vysoké ceny na trhu. Gazprom na začátku víkendu krátce obnovil dodávky směrem na západ kvůli vysoké poptávce v Evropě, zejména z Itálie, řekl agentuře Reuters informovaný zdroj.

Plynovod Jamal se obvykle na dodávkách plynu z Ruska na západ Evropy a Turecka podílí zhruba 15 procenty. Vzhledem k tomu, že nebyla v roce 2020 obnovena tranzitní dohoda mezi Polskem a Ruskem, si Gazprom rezervuje tranzitní kapacitu plynovodu na krátké a střednědobé období v aukcích. V posledních dnech firma obnovila rezervaci tranzitní kapacity pro západní směr v denních aukcích.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím plynovodů. Je klíčovým dodavatelem plynu do mnoha evropských zemí, včetně České republiky.

Česko dováží většinu plynu z Ruska. Vedle trasy přes Ukrajinu a Slovensko má napojení na plynovod Nord Stream, který vede po dně Baltského moře z Ruska do Německa.

Ruský útok na Ukrajinu zdůraznil závislost EU na ruském zemním plynu a donutil unijní země přehodnotit svou národní energetickou politiku. Ukrajina je tranzitní trasou pro zhruba třetinu dodávek ruského plynu do Evropy.

Evropská komise (EK) má příští týden vypracovat strategii zaměřenou na snížení závislosti na největším dodavateli plynu do Evropy. Německo již kvůli invazi přehodnotilo svou energetickou politiku a evropští ministři vyzvali k urychlení projektů, které mohou snížit závislost na ruských fosilních palivech.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

1.3.2022 15:46
Putler jede nadoraz, což nemůže nikdy vyhrát. Ale je to dobré, má zatemněný mozek a tak dělá fatální chyby, teď stačí vydržet, umlátí se sám.
Především držím všech 20 Ukrajincům, pokud by tohle ustáli, měla by jim Evropa zaplatit velmi rychlý rozvoj infrastruktury i čehokoliv jiného.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

1.3.2022 21:10 Reaguje na Pavel Hanzl
Ono to chvilku bude trvat, než se umlátí a hlavně, aby nás při tom mlácení nevzal sebou. Ten šmejd má totiž pod sebou i jaderné zbraně a s ohledem na to, jaký je psychopat, klidně to může zmáčknout.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.3.2022 21:37 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Jeho vlastní oligarchové už vypsali odměnu v miliónech dolarů za jeho odstřel.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

1.3.2022 15:54
Chudák EU. Nehájila své zájmy. Nechala to na jiných a pomalu jí začíná docházet vzduch - teda plyn.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

1.3.2022 18:04
"To se nám to hoduje, když nám lidi platí." , feldkurát Katz/Osudy dobrého
vojáka Švejka
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.3.2022 18:12 Reaguje na Miroslav Vinkler
....půjčujou...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.3.2022 18:13 Reaguje na Miroslav Vinkler
Pořád máte pocit, že za tu plynovou krizi může EU a debilní grýndýl? Já vím, máte................
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

1.3.2022 21:13 Reaguje na Pavel Hanzl
Jistěže mám, EU= Německo a dodávky do rajchu činí 110 mld m3,
Německo si naplánovalo přechodné období dekarbonizace na zemním plynu.
A kvákelana Uršula je Němka jak poleno ,které se GD zjevil jako svatá pravda jedné bezesné noci v době její kandidatury na post předsedy EK, na orbit hozena Angelou Merkel.
Pak bych ještě mohl udělat zmínku o Gerhardu Schröderovi v čele projektu Nord Streamu. Stačí ?
Odpovědět
va

vaber

2.3.2022 08:37 Reaguje na Miroslav Vinkler
110miliard m3 plynu udělá nejméně 110miliard m3 CO2 ,možná dvojnásobek,
což je 110km3 špíny v atmosféře z čistého Německa
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.3.2022 12:26 Reaguje na Miroslav Vinkler
Plácalismus jak dycky, obsah nulový. Jak si představujete, že grýndýl vyhonil cenu plynu tak vysoko?
Fakt to není tím, že Rusi silně přivřeli kohoutky?

Němci počítali s ruským plynem, všichni (hlavně Amíci) jim vykládali, jaká je to pitomost.
A měli samozřejmě pravdu, jenže viník není Německo, to si jen naběhlo na vidle, ty kohouty zavřeli Rusi.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

2.3.2022 15:03 Reaguje na Pavel Hanzl
Ale prd.
Já odmítám diskutovat o Rusku na Ukrajině. Na to nemám dost sprostých slov.
Ale Rusové moc kohoutky neuzavřeli. Politická nestabilita prostě vykopla ceny primárně plynu tak vysoko, že se každý snaží nakupovat co nejméně. Jednak kvůli tomu, že jsou ty ceny tak vystřelené, jednak kvůli tomu, že v téhle situaci není vůbec jisté, že se ty dodávky nezaseknou.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.3.2022 21:39 Reaguje na Svatá Prostoto
Rusi dodávají mezi ročně o třetinu méně a to se někde ku.evsky projeví. Proto ty ceny.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist