https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/golfsky-proud-vykazuje-znamky-kolapsu-tvrdi-studie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Golfský proud vykazuje známky kolapsu, tvrdí studie

6.8.2021 14:31 | LONDÝN (ČTK)
Boers a jeho kolegové analyzovali osm nezávisle naměřených datových sad, které sledovaly teplotu a slanost oceánů v posledních 150 letech. Z jejich výzkumu vyplynulo, že globální oteplování proudění nejen zpomaluje, ale zásadně narušuje i jeho stabilitu.
Boers a jeho kolegové analyzovali osm nezávisle naměřených datových sad, které sledovaly teplotu a slanost oceánů v posledních 150 letech. Z jejich výzkumu vyplynulo, že globální oteplování proudění nejen zpomaluje, ale zásadně narušuje i jeho stabilitu.
Foto | Marek Nowocień / Wikipedia
Systému mořských proudů v Atlantském oceánu hrozí kolaps. Patří mezi ně i Golfský proud, který ovlivňuje klima na celé planetě a přináší teplou vodu k Evropě. Vyplývá to ze studie publikované ve vědeckém časopise Nature, o které informoval list The Guardian.

 

Autoři studie zaznamenali varovné signály značící zhroucení oceánského proudění, které unáší teplou vodu z tropů podél východního pobřeží severoamerického kontinentu. Golfský proud se cestou postupně ochlazuje, v oblasti Grónska klesá ke dnu a chladnou vodu unáší jižním směrem do Atlantského oceánu. Kdyby se proud zhroutil, podle těchto vědců by asi existoval i nadále, ale byl by slabší a pomalejší.

Z analýzy vyplynulo, že proudy z takzvané Atlantické jižní cirkulace (AMOC) za poslední století téměř kompletně ztratily svou stabilitu. Dřívější studie publikovaná v odborném magazínu Nature Geoscience ukázala, že proudy zpomalily vinou globálního oteplování na nejnižší rychlost za poslední tisíciletí. Podle nového výzkumu je toto zpomalení dovedlo na pokraj kolapsu.

Zhroucení by mělo katastrofické dopady po celém světě. Ohrozilo by dešťové srážky, na kterých závisí miliardy lidí v Africe, Indii a Latinské Americe. Zvedlo by hladinu oceánů omývajících pobřeží Severní Ameriky a v Evropě by ochladilo počasí a přispělo k četnějším a vydatnějším bouřím.

Složitost systému oceánského proudění neumožňuje předpovídat, kdy by ke kolapsu mohlo dojít. Může nastat v řádu staletí, ale i během následujících dvou až pěti dekád.

Ke zpomalování mořských proudů přispívají uhlíkové emise, není ale jasné, jaké množství by způsobilo zhroucení. Proto je důležité jich vyprodukovat co nejméně, uvedl hlavní autor studie Niklas Boers z Postupimského institutu pro výzkum dopadů klimatu.

Boers a jeho kolegové analyzovali osm nezávisle naměřených datových sad, které sledovaly teplotu a slanost oceánů v posledních 150 letech. Z jejich výzkumu vyplynulo, že globální oteplování proudění nejen zpomaluje, ale zásadně narušuje i jeho stabilitu.

Podle Davida Thornalleyho z londýnské univerzity UCL, který se na studii nepodílel, jsou její závěry sice znepokojivé, ale vědci zároveň netuší, zda ke kolapsu vůbec dojde a případně kdy.

Kolaps by byl jedním z takzvaných bodů zvratu - rychlých, obrovských a nevratných klimatických změn - jejichž překročení může vést k velkým změnám celého systému.

Boers a jeho kolegové v květnu varovali, že významná část grónského ledového příkrovu je vážně ohrožena a může způsobit vzestup hladiny oceánů po celém světě. Další studie ukázala, že amazonský prales nyní vypouští více emisí než absorbuje. Požáry, které se v létě 2020 prohnaly Sibiří, zase způsobily uvolnění znepokojivého množství metanu do atmosféry.

Jiná analýza z roku 2019 tvrdí, že svět už možná překročil dostatečné množství bodů zvratů na to, aby byla ohrožena existence lidstva. Očekává se, že Mezivládní panel pro změnu klimatu v pondělní zprávě vyhlásí zhoršující se stav klimatické krize.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

6.8.2021 15:04
Třeba se vracíme do teplého období, které se vyznačovalo vyrovnanější teplotou jak moří, tak ovzduší. To vedlo k snížení proudění jak mořských proudů, tak vzdušných mas. Bylo to období velmi příznivé jak pro faunu, tak flóru:
https://www.britannica.com/science/Jurassic-Period
Odpovědět
va

vaber

7.8.2021 08:26 Reaguje na Richard Vacek
stále zde oslavujete,, teplé období,,
nyní nejde o teplé období ,ale o kritický nárůst teplot který může ohrozit současnou civilizaci,
nevím jak se vám žije v tepotách nad40°C a jaké aktivity dokážete dělat při takové teplotě, jak se vám líbí sluncem spálená vegetace a zem spálená od požárů,
takové srovnávání s,,Jurassic-Period ,, je zcela nesmyslné, protože atmosféra byla naprosto odlišná, jak složením tak i výškou
Odpovědět
ss

smějící se bestie

7.8.2021 08:53 Reaguje na vaber
Letos je normální léto. Že by k tomu přispěla i ta letadla na zemi, více než rok ?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.8.2021 20:59 Reaguje na Richard Vacek
V Juře by člověk bez skafandru nepřežil, současný ekosystém taky
ne. Určitě by část odolných oraganismů přežilo a za milióny let zase vytvořilo další ekosystém, ale už bez lidí.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

6.8.2021 17:53
Kdo to před těmi 1 000lety a potom v průběhu let měřil ?

A kdyby se zhroutil, tak by už zřejmě nepokračoval v oslabeném provedení.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

7.8.2021 07:28 Reaguje na smějící se bestie
to, že se Golfský proud zpomaluje a odklání od Evropy se ví pár desítek let...jde spíš o to s jakou intenzitou se tak děje. Obecně, jestliže s tím nemůžete nic dělat, není třeba si dělat s tím starosti, protože starosti nepomohou.
Odpovědět
ig

6.8.2021 18:15
Proudy prý ztrácí na síle už desítky let, aspoň co takhle sleduju. Zajímal by mě skutečný směr kauzality ve vztahu k podnebí (kromě toho, že je to "samozřejmě" způsobené globálním oteplením).
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

7.8.2021 07:46 Reaguje na
to je jako s lidma... v každé části světa to bude trochu jiné. Neexistuje jedno globální počasí ale každá oblast má to " svoje" Země má také své manýry a na to se zapomíná. Ekologicky vzato, když vydrancujete lesy, které chrání půdu, tak se nemůžete divit, že vzniká eroze a to jak půdní, tak vodní. V případě excentrického počasí se energie erozivního působení znásobuje. My si tu planetu nechráníme ale ničíme a říkáme tomu civilizace, civilizace ničení a drancování, neúcta. Jak se chováme k Zemi, chováme se i k sobě. I lidi mezi sebou se snaží ovládat masu, manipulovat s ní zahnat jí do kouta a egoisticky vítězit nad ostatními a ovládnout a ovládat ( sociální a vztahová eroze jako civilizační nemoc logdaunů a to je jakákoliv snaha odvádění pozornosti ( roztěkanost, psychická a emocionální pomocí často "digitalizovaných" krabic různých nerealistických sítí z čehož vychází i flustrace a znuděnost, protože mrtvý svět který nám nejrůznější "vychytávky " digitálních technologií podsouvají je jen lež a manipulace nereálnosti a odděluje nás od sebe ). Lidi a Země je spojitost a jak se projevuje na jedné straně odráží se i na druhé. Lidi se k sobě chovají stejně nemožně jako se chovají k Planetě...
Odpovědět
va

vaber

7.8.2021 08:44 Reaguje na Jaroslav Řezáč
jsou jednotlivci ,kteří se chovají sebedestruktivně,
naše civilizace se chová podobně a její chování připomíná těžce nemocného člověka , který nedokáže vidět realitu a žije v iluzích a bludech,

Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

7.8.2021 08:42
Otázka je, či to nie je naopak.Či súčasné zmeny klímy nie sú spôsobené práve zmenami v morskom prúdení.
Odpovědět
va

vaber

7.8.2021 08:50 Reaguje na Vladimir Mertan
kdyby se Golfský proud zastavil ,dá se očekávat klima jaké je na západě Ameriky na hranici Kanada USA,padesátá rovnoběžka,
tam také žádný teplý proud nemají
Odpovědět
ig

7.8.2021 17:49 Reaguje na vaber
Super :-) Budou žít v Česku rosomáci?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist