https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/horici-les-na-mladoboleslavsku-pomaha-hasit-vrtulnik-zasah-potrva-cely-den?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=denni-tisk
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hořící les na Mladoboleslavsku pomáhá hasit vrtulník, zásah potrvá celý den Aktualizováno

10.5.2024 10:13 | ŽĎÁR (ČTK)
Hasiči od rána pokračují s hašením hořícího lesa u Žehrova na Mladoboleslavsku. V těžko přístupném terénu, kde jsou i skály, jim pomáhá hasit vrtulník s bambivakem. Zásah potrvá celý den. Na zhruba hektarové ploše začalo hořet ve čtvrtek večer. Na místě nyní zasahuje 55 hasičů a 23 kusů techniky. ČTK to kolem 11:30 řekl mluvčí středočeských hasičů Jan Sýkora.
reklama

 

Oheň byl ve čtvrtek přibližně na ploše 100 krát 100 metrů, přes noc se zásadně nerozšířil. "Viditelná plocha je víceméně stejná, nedochází k plamennému hoření, ale prohořívá hrabanka," řekl Sýkora. Hrabanka může jít až metr do hloubky pod povrch, uvedli hasiči na síti X. "Abychom takový požár uhasili, musíme doslova rozorat půdu. To se dělá buď vodním proudem, nebo speciálním vybavením," uvedli hasiči. Vodu z cisteren musí hasiči nahoru dostávat pomocí několika čerpadel, na místě jsou specialisté na lesní požáry, takzvaný lesar team.

Jak dlouho zásah potrvá, zatím není možné odhadnout. "Bude záležet na tom, jak hluboko se požár dostal, to zatím nevíme," řekl Sýkora. Obtížné bude i dohledávání ložisek požáru a dohled nad místem, do kterého se zapojí i dobrovolní hasiči, může trvat i několik dní.

Ve čtvrtek večer dorazilo k požáru lesa šest jednotek hasičů, přiletěl i policejní vrtulník s vakem na vodu. Hasiči vyhlásili druhý stupeň požárního poplachu ze čtyř kvůli většímu počtu zasahujících jednotek. Hašení požáru postupovalo kvůli těžkému terénu a tmě pomalu, přístupové cesty byly zatarasené popadanými stromy.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist