https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/iea-zavazky-z-klimaticke-konference-by-udrzely-oteplovani-na-hranici-1-8-stupne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

IEA: Závazky z klimatické konference by udržely oteplování na hranici 1,8 stupně

4.11.2021 15:04 | GLASGOW (ČTK)
Nevládní organizace jsou skeptické, že závazky ohledně snižování emisí oxidu uhličitého, metanu nebo odklonu od fosilních paliv jednotlivé země beze zbytku splní.
Nevládní organizace jsou skeptické, že závazky ohledně snižování emisí oxidu uhličitého, metanu nebo odklonu od fosilních paliv jednotlivé země beze zbytku splní.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Pokud by země dodržely své závazky ohledně snižování emisí, které potvrdily nebo zvýšily během současné konference OSN o klimatu (COP26), podařilo by se udržet globální oteplování na hranici 1,8 stupně Celsia. Vyplývá to z analýzy, jejíž výsledky dnes zveřejnil šéf Mezinárodní agentury pro energii (IEA) Fatih Birol. Cílem klimatické konference je udržet oteplování planety pod dvěma stupni a pokusit se přiblížit k hranici 1,5 stupně.
 

"Jde o obrovský krok vpřed, ale práce tím nekončí," napsal Birol na twitteru.

Nevládní organizace jsou skeptické, že závazky ohledně snižování emisí oxidu uhličitého, metanu nebo odklonu od fosilních paliv jednotlivé země beze zbytku splní. Birol ale v panelové diskusi řekl, že výsledek analýzy jeho úřadu je "obrovsky povzbudivý" a je "velmi dobrou zprávou".

Těsně před začátkem klimatické konference OSN spočítala, že tehdy platné závazky ohledně snižování emisí by znamenaly, že globální teplota do konce století stoupne o 2,7 stupně Celsia oproti předindustriální éře. Podle odborníků by pak planeta čelila extrémním výkyvům počasí, nebezpečnému zvyšování hladin oceánů a nevratným změnám ekosystémů.

Klimatologové jsou zajedno v tom, že pro budoucnost planety by bylo nejpříznivější dodržet závazek z klimatické konferenci v Paříži v roce 2015. Tam se státníci dohodli, že oteplování je potřeba udržet pod 1,5 stupněm Celsia. Nyní se oficiálně hovoří o tom, že zvyšování teplot se má udržet co nejníže pod dvěma stupni Celsia.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (35)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

4.11.2021 16:10
Summitu Cop26 se zúčastní celkem na 30 tisíc delegátů, pozvánku dostala i švédská ekologická aktivistka Greta Thunbergová, kterou musel dokonce z nádraží doprovázet policejní kordon.
Na následující demonstraci se Thunbergová rozvášnila. S protestujícím davem zpívala, že si lídři mohou prázdné fráze o klimatické krizi „strčit do pr*ele“.

Konečně mohu prohlásit, že Gréta mluvila i za mě !
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

4.11.2021 16:42 Reaguje na Miroslav Vinkler
Mě třeba totálně zklamal závazek skončit s odlesňováním až v r. 2030. Všichni mluví, že musíme začít "hned teď", ale vození štěpky z pralesů je asi nasmlouvané, tak bolsonarovci mají volné ruce. To bude ještě pěkných pár tisíc vymýcených pralesů ve prospěch polí, pastvy a plantáží rychle roustoucích dřevin. Vysazovat lesy na pouštích je nesmysl, když můžeme zachránit stávající pralesy. To by se jim ale muselo opravdu chtít, a ne jen schovávat za floskule.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.11.2021 16:45 Reaguje na Karel Zvářal
Dřevo i palmový olej atd. atd. kupuje především Čína. A ta se na všechno může vymastit.
Odpovědět
Sa

Sauerkirschmann

6.11.2021 08:52 Reaguje na Pavel Hanzl
Dřevní štěpku si vesele nechá dovážet třeba Dánsko a Nizozemí, a pálí to v uhelných elektrárnách. To je ten Váš vzor :)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.11.2021 16:47 Reaguje na Karel Zvářal
A co soudruzi ruští mužici? Devastace sibiřské tajgy je násobně horší, než v Brazílii. A provádí to tam zcela náhodou zase Číňani. Kdo je práskne přes prsty? Cigán černý cigán??
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

4.11.2021 17:01 Reaguje na Pavel Hanzl
Pane Hanzl, nepijou kontušovku po ránu na lačno, potom neví co říkají.
Rusko přijímá energická opatření, aby zachovalo své lesy, které tvoří asi pětinu všech lesů na světě. Prohlásil to ruský prezident Vladimir Putin v projevu k účastníkům konference OSN o klimatu COP26. , dostupné zde :
https://www.enviweb.cz/rss/258212
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.11.2021 17:17 Reaguje na Miroslav Vinkler
Muhehehehhehehhe "Rusko přijímá energická opatření," cha cha, tohle přesně i těmito slovy kdákali soudruzi a výsledek byl vždycky ABSOLUTNÍ NULA.
Putin s Lavrovem lžou hůř, než Zeman s Babišem, je to pořád stejná svoloč.....
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

4.11.2021 17:33 Reaguje na Pavel Hanzl
Pane Hanzle, mně stačí kouknout do leteckých map, abych věděl, kdo jak na tom s lesy je. Na Sibiři je lesa mnohem více, viz. osud Atlantského lesa.

https://technika.magazinplus.cz/veda-technika/1104-vedci-zjistili-sokujici-pravdu-o-stavu-atlantskeho-lesa-v-brazilii.html
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.11.2021 17:39 Reaguje na Karel Zvářal
tajgy je sice více, ale Číňan j drancují nbeskutečně krutým způsobem a ještě ho zapálí, aby to nebylo poznat. Zlatý Bolsaro....
Odpovědět
kk

karel krasensky

4.11.2021 18:51 Reaguje na Pavel Hanzl
pane Hanzl podle vaších zasvěcených příspěvku soudím,že jste v oblasti sibiřských lesu pobyval delší dobu.Napište mi prosím jakou formou probíhá těžba.Zda se těží harvestory a vyvažecímí soupravami nebose k přibližování používají lanovky.Popřípadě jestli se těžba provádí JMP a pomocí traktoru se štíty,radlicemi a návijaky.Taky mě zajímá procentualní složení dřevin a pruměrná hmotnatost těžených porostu.Dále jak probíhá doprava vymanipulovaných sortimentu ze sibiřských lesu ke konečnému odběrateli.Děkují za odpověd
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.11.2021 08:43 Reaguje na karel krasensky
Muhehehehe nejste trochu náročnej?
Evidentně nemáte co na robotu tak si to najděte sám.
Vsadím gatě, že najdete kulový.....
Odpovědět
Sa

Sauerkirschmann

5.11.2021 11:39 Reaguje na Pavel Hanzl
No, není, vy tady zasvěceně tvrdíte, jak Rusko drancuje subpolární lesy, a když někdo se zeptá na podrobnosti, tak mu odmítáte odpovědět, a reagujete jako komoušský politruk.
Odpovědět
Sa

Sauerkirschmann

5.11.2021 10:10 Reaguje na Pavel Hanzl
No, to ovšem není nic proti tomu, jak ničí boreální lesy Kanada při těžbě Tar Sands. V Alberte totálně zničili boreální les o rozloze Belgie.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

4.11.2021 17:08 Reaguje na Pavel Hanzl
Poproste Rusko, aby přestalo vyvážet uhlovodíkové suroviny (ropa, plyn). I bez toho budou mít obchodní bilanci vyrovnanou a zachrání planetu.
A jako bonus tím umožní snížit pokračující zadlužování EU, která tyto suroviny z Ruska odebírá.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.11.2021 17:18 Reaguje na Richard Vacek
Bez vývozu fosilních paliv Ruko scípne hlady kompletně celé. Nejsou schopni vyrobit cokoliv prodatelného a skoro všechno dováží....
Odpovědět
RV

Richard Vacek

4.11.2021 19:16 Reaguje na Pavel Hanzl
Víte, že Rusko je potravinově téměř soběstačné a například v pšenici je největším světovým exportérem?
https://eagri.cz/public/web/mze/ministerstvo-zemedelstvi/proexportni-okenko/zemedelsti-diplomate/rusko/ruske-zemedelstvi-v-roce-2019-a-agrarni.html

Srovnejte si to třeba s námi.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.11.2021 08:46 Reaguje na Richard Vacek
Exportér pšenice, to soudruzi fakt někam dotáhli!!!
Země, které měla prvního člověka v Kosmu, první doletěla na Venuši a možná i na Mars, která ovládala minimálně třetinu světa se chlubí, že vyváží pšenici jako Kamerun!!!
Odpovědět
JO

Jarka O.

5.11.2021 10:42 Reaguje na Pavel Hanzl
Hlavně že se dřív kritizoval právě sovětský vesmírný výzkum jako zbytečné plýtvání prostředky a dnes se na něj odvoláváte? Není to překrucování? Ano, byl to symbol vyspělosti a používali na to prostředky, které mohli použít jinde. Ale dnes jsme v úplně jiné vývojové etapě lidstva. Jestli jste si nevšiml. Důležité je jídlo a voda, jsme na tom závislí a bojíme se o splnění základních potřeb, protože nám výroba jídla, pitné vody a energie nepatří. Být soběstacný a dokonce exportovat suroviny a potraviny je v Evropě záviděníhodné, at to zní jakkoliv divně a je to víc než vesmírný výzkum. Ta éra je nenávratně pryč. Výzkum, který financují firmy a soukromníci, jejich lety do vesmíru, satelity, pro lidi v tom nic moc pozitivního není.
Odpovědět
Sa

Sauerkirschmann

5.11.2021 11:07 Reaguje na Jarka O.
Pro lidi nejsou pozitivní satelity? Nepovídejte.
Odpovědět
JO

Jarka O.

5.11.2021 13:38 Reaguje na Sauerkirschmann
Jak které. A tuhle jste tvrdil, že elektronika je zbytná.
Odpovědět
Sa

Sauerkirschmann

6.11.2021 12:06 Reaguje na Jarka O.
No, pokud tvrdíte, že satelity jsou zbytné, tak proč se mnou komunikujete pomocí prostředku, který se bez těch satelitů neobejde? Co kdybyste začala uvědoměle používat mávátka a transparenty s Leninem, to byly ty dle Vás správné komunikačné prostřeky ne? Na jiném místě jste se pokoušela diskutérům vnutit, že Vám všechny výrobky vnutili výrobci proti Vaší vůli pod pohrůžkou násilí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.11.2021 08:37 Reaguje na Jarka O.
Nikdy jsem žádný vesmírný program nekritizoval, to jste se mě s někým spletla.
Nevím, kdo bojuje o vodu a jídlo, ale USA mají velmi bohatý vesmírný program, mají už několikáté vozítko na Marsu, mají prozkoumané nejhubší prostory Vesmíru s Hubblovým a dalšími teleskopy, věda tam jede na plný plyn.

Rusko se potácí mezi krizemi, které si léčí agresí proti sousedům a není soběstačné prakticky v ničem. Ani fusekle si už uštrikovat neumí.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

4.11.2021 17:06 Reaguje na Karel Zvářal
Pane Zvářale , vy si skutečně myslíte, že je to myšleno
vážně ?
Všichni to vědí, odborníci vám to potvrdí - není lepšího prostředku na současné problémy než zalesňování . Ovšem ne to rychlokvašné , před kamerami a kašírovaným pozadím s dětmi různé barvy kůže za účasti politických (j)elit.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.11.2021 09:01 Reaguje na Miroslav Vinkler
Zkuste zalesňovat území, kde suchem pomřely lesy.
Pokud se neodstraní příčina, nic tam už nevyroste.
Zalesňování má určitě význam jen tam, kde je šance aby les vyrostl, což je už problém.
Odpovědět
Sa

Sauerkirschmann

6.11.2021 12:18 Reaguje na Pavel Hanzl
Takový území je ovšem globálně moc málo. Většinu odlesnění provedl človek, at už kvůli dřevu jako surovině, nebo pro to, aby získal další zemědělskou plochu.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

4.11.2021 19:25
Všechny ty závazky prověří skutečnost, která bude v r.2030 už
v rukou jiných politiků, než kteří to slibují. Za život jsem
zažil plno slibů různých politiků, které jejich následovníci ani
neměli snahu splnit. Jiná politická reprezentace-jiné priority,
jiná hospodářská situace-taky jiné priority, nový summit- nové
závazky a výsledek? Úspěchem bude, když si ty závazky budeme
alespoň pamatovat. Závazky a dohody se vždy porušovaly, nebo
rovnou vypověděly a tak ty cáry papíru a velkohubé kecy jsou
k smíchu i pláči zároveň. Já se nechám překvapit, zda EU
ihned přestane kupovat dřevo z pralesů a zemědělské komodity
vypěstované na polích po vypálených pralesích. Teplárny se
brzo neobejdou bez štěpky z dovozu, potravinářství už je
dnes závislé na palmovém oleji a dovozu sóje z Brazílie.
Počet lidí narůstá, spotřeba tudíž taky a tak se kácení
zastaví? Tak tomu může věřit pouze nedouk a naiva.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

4.11.2021 21:12 Reaguje na Břetislav Machaček
Tak čekám ,kdy Ekolist zakážou. Místo oslavných hesel v diskuzi samí podrývači gryndýlu.

Pravda je, že sám sebe se někdy ptám , proč je tomu tak a ne jinak ?

P.S. pana Hanzla nepočítám, protože by nám kazil průměr
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.11.2021 08:47 Reaguje na Miroslav Vinkler
Proč tomu tak je jsem vám osobně vysvětloval vícekrát.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

5.11.2021 09:01 Reaguje na Miroslav Vinkler
Víte pokud by se Ekolist zaměřil na realizovatelnou
ekologii, tak by ty kritiky neměl, ale ty fantasmagorie
vytáčí i celoživotní ochránce přírody. Ti stojí pevně
na obou nohou a přemýšlejí hlavou a bez emocí (nebo
duševních nemocí ). I já jsem sem začal psát příspěvky
proto, abych nastavil aktivistům zrcadlo k těm jejich
utopickým a zcestným vizím o budoucím směřování ochrany
přírody. Ty rozporuplné nápady jednotlivých skupin,
které se chtějí schovat pod křídly ekologie tak smrdí
lobbingem za ty jejich kšefty, dotace, granty a jiné
zdroje bezpracných zisků. Vzít rozum do hrsti a konat
maximum možného, tak je kritizovat nebudu, ale naopak
pochválím, protože toto jsem já a mí kamarádi dělali
celý život. Ten jejich boj s větrnými mlýny opravdu
smrdí kšefty a nebo v případě upřímnosti chorobou.
Odpovědět
Sa

Sauerkirschmann

5.11.2021 10:12 Reaguje na Břetislav Machaček
Jistě, hunžlyk také lobuje za FVE. Je z toho pro něj kšeft to zaměřovat.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.11.2021 10:40 Reaguje na Břetislav Machaček
Tihle vaši "celoživotní ochránci přírody" nepochopili tu nejdůležitější věc, šestou zprávu IPCC. Tím se nechci jich dotknout, určitě udělali pro přírodu dost, ale to celé bude na vyhození, pokud lidé nezarazí spalování fosilního uhlíku.
To nepochopení má psychologický důvod, vytěsňování problémů, které jsou příliš daleko a vysoko patří mezi normální lidské reakce.

To by nevadilo, horší je, že tito nešťasníci aktivně bojují proti možnosti nápravy, to je už záměr a cílená demagogie od ropáků.
Odpovědět
Sa

Sauerkirschmann

5.11.2021 11:08 Reaguje na Pavel Hanzl
Nevím, proč by měli chápat usnesení XVI. sjezdu UV KSČ. To je zcela obdobné. Hanzle, lidé na to, že chcete buzinec se zaměřováním FVE kašlou.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

5.11.2021 17:07 Reaguje na Pavel Hanzl
Ono to už dneska nechápou ani senátoři a brzy
ani noví poslanci. Normální lidé se probudili z
překotného směřování k OZE a výkyvům v sítích.
Taky je probraly ty ceny a vidí, že tudy cesta
nevede. Ví to dnes každý moudrý člověk, ale u vás
plně chápu, že to nechápete a nebo chápat nechcete.
I vy potřebujete osobně probudit a možná už brzo,
když skončí vámi kritizovaný Babišstán a začne opravdová pravicová politika, kde bude životní
prostředí opět sprostým slovem.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.11.2021 08:57 Reaguje na Břetislav Machaček
Proč pořád někomu vnucujete, že něco nechápe?
Celý systém přebudování energetiky je extrémně složitý a hlavně musí proběhnout rychle. Tím, že je to demokratický proces, vše se stokrát probírá a obrací ze všech stran, ropáci si vždy vyberou nějakou blbosta tou nás mlátí po hlavách.

"normální lidé vidí, že ta cesta nikam nevede"
Co je to za kdák? Proč teda nenapíšete cestu, která někam vede??

Například vaši oblíbenou, žvanit silné řeči, nic nedělal a bečet, jak mi země vysychá, jak mizí lesy a jak se postupně ČR mění v lesostep a posléze poušť.
A k tomu kdákat, "že se mělo dělat" a podobné nesmysly, já vás znám dobře.
Odpovědět
Sa

Sauerkirschmann

6.11.2021 12:12 Reaguje na Pavel Hanzl
Cituji Vás.....Proč pořád někomu vnucujete, že něco nechápe?
Celý systém přebudování energetiky je extrémně složitý a hlavně musí proběhnout rychle. Tím, že je to demokratický proces, vše se stokrát probírá a obrací ze všech stran, ropáci si vždy vyberou nějakou blbosta tou nás mlátí po hlavách....konec citace.

Souhlasím, vy nejste schopen vzít pilku na železo a odřezat plynovou přípojku, nebo jste taková socka, že na piolku na železo nemáte? Vy nejste schopen vzít štípačky, a odstřihnout se od dodávek té tfuj uhlácké elektřiny? Já k Vám dojedu, a oboje Vám půjčím, a ještě Vám s tím pomovu....souhlasíte????

Cituji....Například vaši oblíbenou, žvanit silné řeči, nic nedělal a bečet, jak mi země vysychá, jak mizí lesy a jak se postupně ČR mění v lesostep a posléze poušť.
A k tomu kdákat, "že se mělo dělat" a podobné nesmysly, já vás znám dobře.,,,,to je vaše kdákání pane Hanzle.

To vy žvaníte silné řeči, kdákáte nesmysly, tlučete kolo sebe neprokázanými nesmysly jako Ajatolláh koránem, označujete ostatní za ropáky, a sám neděláte vůbec nic, na rozdíl od Vašich oponentů.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist