https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jak-jednoduse-vyresit-prehrivani-bytu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jak jednoduše vyřešit přehřívání bytu? Vídeň proplácí vnější žaluzie

1.4.2021 04:57 | VÍDEŇ (Ekolist.cz)
Máte v bytě horko? Nechte si namontovat venkovní žaluzie.
Máte v bytě horko? Nechte si namontovat venkovní žaluzie.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Michael Gaida / Pixabay
Žaluzie a rolety jsou jednoduchým a energeticky efektivním řešením proti přehřívání bytů v letních dnech, především ty na vnější straně oken. Proto se je rozhodlo finančně podpořit například město Vídeň. Za dodatečnou montáž zastínění na okna či balkonové dveře proplácí radnice až polovinu nákladů, maximálně 1 500 eur na byt.
 

Dotace na dodatečné zastínění bytů zavedla vídeňská radnice na podzim 2019. Městská iniciativa se i vzhledem k rostoucímu počtu horkých letních dní rychle stala populární a za uplynulý rok vyřídil magistrát přes 5 000 žádostí. Program se vztahuje na vícepatrové domy a ucházet se mohou nejen vlastníci, ale i nájemci s povolením vlastníků. Dotaci mohou získat byty s tržním nájmem i jednotky podporované v rámci štědré vídeňské bytové politiky.

Za dodatečnou montáž rolet, žaluzií nebo jiného zatemnění na vnější straně oken nebo balkonových dveří proplácí město až polovinu nákladů do maximální výše 1 500 eur na byt. Za rok 2020 činila průměrná podpora 1 002,50 eur.

Až doposud se program vztahoval pouze na domy starší dvaceti let. Nyní vídeňské zastupitelstvo snížilo hranici na deset let a celkovou dotační sumu navýšilo z šesti na deset milionů eur. Nový program poběží od prosince až do konce roku 2025. Žádosti s certifikátem kvality budou uznány i ve lhůtě půl roku od dne fakturace. Byty v památkových zónách musí před montáží získat i povolení od městských architektů.

Vnější zastínění bytů poskytuje podle Vídně při horkých letních dnech jednoduché a efektivní řešení. Zejména v době, kdy velká část obyvatel měst tráví více času doma, se proto může výrazně projevit i další výhoda takového řešení, kterým je podle Vídně nulová spotřeba energie – například na rozdíl od klimatizace, uvádí radnice.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SP

Svatá Prostoto

1.4.2021 10:28
Nic proti žaluziím, naopak. Ale aby mi stát na daních sebral peníze, za které bych si ty žaluzie mohl pořídit, a pak mi z těch sebraných peněz město na pořízení těch samých žaluzií trochu přidalo ... to je fakt velká paráda.

Fakt čekám, kdy mi prostě seberou všechno a když si budu chtít něco koupit, tak si zažádám o dotaci.

Fiskální šílenství.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.4.2021 11:54 Reaguje na Svatá Prostoto
Ten článek je o Rakousku a ne o babišistánu. A Rakousko je prostě bohatá a dobře prosperující země, na rozdíl od nás.

Faktem ale je, že dotace na žaluzie považuji za pitomost tak, jako tak.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

1.4.2021 14:25 Reaguje na Pavel Hanzl
Jde o ten samotný princip. A že podobných příkladů je min v celé západní Evropě čím dál více.

A tohle přece nesouvisí s námi nebo zbytkem Předlitavska. Jako jo, pokud se citelná část těch vybraných daní ještě jako bonus cestou rozkrade, tak už je to úplně v řiti. Ale i kdyby se neztopila ani koruna/cent, tak je to furt cesta ne do pekla, ale přímo do pr..le.

Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

1.4.2021 15:29 Reaguje na Svatá Prostoto
To poslední slovo je trefné!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.4.2021 11:38 Reaguje na Svatá Prostoto
Já bych to vůbec tragicky neviděl, prostě namontuje se více žaluzií, více lidem to pomůže a co je na tom fatálně špatně? Samozřejmě problém je, když si za ty peníze miliardář postaví luxusní rezidenci, jenže to v Rakousích nehrozí.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

2.4.2021 12:35 Reaguje na Pavel Hanzl
Lidem pomůže co? Že jim ty peníze nejdříve stát sebere? A pak něco pošle městu a to jim třeba něco přispěje na žaluzie?

To běžnému daňovému poplatníkovi fakt helfne.

A s tím Rakouskem se zklidněte, tak to není tak okaté jako třeba tady, ale těch průserů tam mají i tak víc než dost. A je to všude stejně, kde k těmhle fiskálním kouzlům dochází, EU v tom není rozhodně sama.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.4.2021 13:00 Reaguje na Svatá Prostoto
Všude je to stejné, vláda běžně lidem lže, premiér krade a korupce ovládá každý demokratický stát. proto je nejlepší despocie, nejlépe Ruská.
Bod A) ruské demagogie.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

4.4.2021 00:25 Reaguje na Pavel Hanzl
A Hanzl je trouba.

Vámi popsané se děje. Všude. To e prostě objektivní fakt. Království nebeské prý bude výjimkou, ale toho se my dva fakt nedožijeme.

Že z toho Hanz vyvodí závěr, že nejlepším řešení je despocie ... to svědčí o mnohém, ale ne o Rusku, ale o Hanzlovi:-))).

Že vás to baví, furt tu ze sebe dělat vola.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

4.4.2021 00:31 Reaguje na Pavel Hanzl
A jen tak na první dobrou ...

https://www.lidovky.cz/svet/byvaly-sef-rakouske-statni-pokladny-byl-odsouzen-za-korupci-a-zproneveru-grasser-chce-sve-jmeno-ocis.A201206_205655_ln_zahranici_lidar

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/rakousky-kancler-chce-kvuli-korupcni-afere-odvolat-kontrover/r~1a3fc8d47b2011e98aa4ac1f6b220ee8/

https://www.e15.cz/byznys/reality-a-stavebnictvi/rakousko-resi-obri-korupcni-pripad-ve-stavebnictvi-o-pokutach-rozhodne-soud-1378675

https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/rakousko-vysetruje-obri-korupcni-skandal-mezi-politiky_201204241905_jpiroch


Jak to sakra ti Rusové dělají:-)))
Odpovědět
VP

Václav Příhoda

21.5.2022 11:05
Ty venkovní zaluzie jsou vážně skvělá věc. Jediné, co nás od toho odrazuje je právě ta cena. Máme doma atypická okna, takže v našem případě by venkovní žaluzie vyšly pěkně draho. Vlastně i za ty vnitřní jsme dali poměrně dost peněz. Nechávali jsme si je dělat na míru od https://www.spravaoken.cz/zaluzie-a-site-do-oken/ Oproti venkovním to byl ale jen zlomek ceny.
Odpovědět
KM

Karla Majerová

29.9.2023 03:18
Musím souhlasit s tím, že venkovní rolety mají nesporné výhody, co se týče izolace a zabezpečení domu. My jsme si s manželem, ale pořídili <a href="https://www.zebra-shop.cz/plisse-lux/">plissé rolety pro zavěšení na okenní křídlo bez vrtání do rámu</a>, které jsou velice praktické. Další výhodou rolet je jejich estetický vzhled a snadná manipulace.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist