https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kocky-zrejme-ceka-v-budoucnu-oznacovani-cipem-kvuli-jejich-evidenci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kočky zřejmě čeká v budoucnu označování čipem kvůli jejich evidenci

31.7.2024 21:17 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Kočky zřejmě čeká v budoucnu označování čipem kvůli jejich evidenci. Předpis Evropské unie se chystá, na něj naváže česká právní úprava. V dnešní debatě v Senátu o petici požadující změnu zákonů ohledně koček to uvedl náměstek ministra zemědělství Milan Daďourek. Petice žádá zřízení centrální evidence koček, jejich označování čipem, ale i povinné kastrování všech volně žijících koček kromě těch v registrovaných chovech.
 
V současnosti platí povinné označování psů, od roku 2020 mikročipem. Při cestování se zvířetem do zahraničí stanoví povinnost jeho označení čipem evropská legislativa. Vztahuje se nejen na psy, ale také na kočky a fretky. Český centrální registr psů vedený státem by mohl začít po odkladech fungovat podle informací z dnešní diskuse v Senátu příští rok.

Autoři petice mluvili v horní komoře o opuštěných, nemocných a strádajících kočkách.

"Žijeme v přímé realitě přemnožených koček," uvedla Kamila Dvořáková. Luboš Kristek ze spolku KasProCats i Eva Hulcová ze spolku Catico si stěžovali na přístup obcí, které podle nich ve velké většině problém s těmito kočkami ignorují a často se podle nich brání spolupráci. Spolky, které o opuštěné kočky pečují, už prý nemají kapacity. "Už nevíme, jak dál," uvedl Kristek.

V debatě zazníval zejména od zástupců ministerstev i obcí argument, že odpovědnost leží především na chovateli zvířete. Uložit všem obcím povinnost provozovat útulek podle nich není možné. Od představitelů obcí zazněly i výtky kvůli údajně až útočnému způsobu komunikace ze strany některých ochranářských spolků s radnicemi. Diskutovalo se rovněž o námětu na zavedení poplatku z koček obdobně, jako jej hradí chovatelé psů.

Petice, kterou v souladu se zákonem podepsalo více než 8200 lidí, žádá také vznik státního dotačního programu na úhradu kastrací pro obce a stanovení zákonné povinnosti obcí a měst k odchytu toulavých i opuštěných koček. Píše se v ní rovněž o povinné registraci majitelů nejméně tří kočičích samic.

Začátkem července petici projednával sněmovní petiční výbor. Doporučil ministerstvům životního prostředí a pro místní rozvoj, aby se argumenty uvedenými v petici zabývala a zohlednila je ve své legislativní činnosti. Senátní výbor debata o tématech petice teprve čeká, na plénum horní komory se ale nedostane.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JB

Jaroslav Bobr

1.8.2024 23:14
Čipování psů - státní buzerace ze strany státu jako obvykle nedotažená do konce.Povinně očipovaného psa si můžete zaregistrovat za poplatek u více soukromých firem, které za zaplacené peníze neručí za nic.Centrální státní registr, který by garantoval jednoduché vyhledání ztraceného zvířete dosud není zřízen, no ale vždyt čipování je povinné teprve 5 let, tak co vlastně po té důležitými úkoly přetížené státní správě chceme?Pokud nemám na to dotáhnout akci do konce, tak ji ani nezačínám, leda to bylo myšleno jako přivýdělek pro čipující veterináře, to pak jo.
Odpovědět
EB

Emil Bernardy

2.8.2024 19:12 Reaguje na Jaroslav Bobr
Veterináři vystupovali v té době před chovateli jako hlupáci,každý měsíc jiné informace od státu.Nakonec nic.Až něco v minulém roce,ale pracuje se na tom,hned tak to nebude.U psů.
S kočkama je to ........ fuj.
........ stát luskne prsty "staň se nemožné" o ono nic.
Odpovědět

Viktor Šedivý

5.8.2024 15:36
Evidovat, regulovat, zpoplatňovat ...
Zbláznili se.

I když - nezbláznili se spíš občané, že jsou stále ochotni volit takové politiky? ;-)
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist