https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/konec-malarie-a-viru-zika-vedci-objevili-novou-zbran-proti-komarum.je-jednoducha-a-setrna-k-prirode
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Konec malárie a viru Zika? Vědci objevili novou zbraň proti komárům. Je jednoduchá a šetrná k přírodě

17.10.2021 08:07 | PRAHA (Ekolist.cz)
Samička komára Anopheles pije růžový koktejl obsahující šťávu z červené řepy a přírodní pro komáry jedovatou látku.
Samička komára Anopheles pije růžový koktejl obsahující šťávu z červené řepy a přírodní pro komáry jedovatou látku.
Foto | Melika Hajkazemian / Communications Biology
Vědcům se podařilo vytvořit speciální tekutinu, která naláká komáří samice a otráví je. Tekutina se skládá ze šťávy z červené řepy, bílkovinné molekuly a přírodní látky, která je smrtelná pouze pro komáří samice. Možná tak svítá naděje na novou účinnou zbraň proti malárii a viru Zika. O studii provedené na Stockholm University informuje žurnál Communications Biology.
 
Bílkovinná molekula, která je v roztoku použitá, vzniká jako produkt látkové přeměny parazita zvaného plasmodium, právě ten vyvolává malárii. Vědci tuto bílkovinnou molekulu v nově provedeném experimentu míchali se šťávou z červené řepy a s látkami, které jsou pro komáry toxické. Dvě z těchto testovaných látek byly zcela přírodního původu - kapsaicin a éterický olej ze saturejky zahradní, a se dvěma syntetickými látkami - kyselinou boritou a insekticidem. Ukázalo se, že bez ohledu na použitou toxickou látku přilákaly všechny čtyři vzorky komáří samice stejně efektivně. Roztok tak může pro další použití zůstat ryze přírodní.

“Naše směs, které říkáme ‚růžový džus‛ je naprosto neškodná a přírodního původu. Pro komáří samice je to ale smrtící koktejl,” vysvětluje profesor Noushin Emami ze Stockholm University.

Vědecký tým si od objevu slibuje účinnější boj s malárií, virem Zika nebo virem dengue. Právě malárií a virem zika se ročně nakazí asi 300 milionů lidí, asi 440 000 jich ročně zemře. “Pro náš výzkum bylo klíčové, abychom byli schopni usmrtit komáry bez použití pesticidů, protože ty jsou v současném světě velkým problémem. Naše řešení je opravdu jednoduché, není nijak nákladné a je dostupné téměř všude na světě,” uzavírá Noushin Emami.


reklama

 
foto - Mráčková Lucie
Lucie Mráčková
Autorka je spolupracovnice Ekolist.cz

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

17.10.2021 21:14
Kdyby se to ještě kombinovalo s vypouštěním editovaných neplodných komárů, za chvíli by se dal celý rod Anopheles vyhubit a byl by konečně pokoj.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

18.10.2021 12:58 Reaguje na
Myslet si, že vyhubím nějaký druh a bude to dobře, je opravdu naivní a nebezpečně hloupý názor....
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

17.10.2021 22:30
Možná to tak nevypadá, ale přírodní insekticid je pořád insekticid. U nás se můžeme zbláznit, když se na polích omezeně a kontrolovaně použije insekticid na žravce polních plodin, které bychom rádi sklidili a posléze zkonzumovali my. Zato v Africe nebo Jižní Americe bychom bez uzardění vyhubili hmyzí druhy v podstatě totálně a na obrovských územích (je to stejné, jako bychom kvůli vzteklině úplně vyhubili všechny potenciální přenašeče). Tak nějak si nejsem jistá, že je to zrovna správné řešení.
Odpovědět

Jirka Černý

18.10.2021 21:17
Jen aby nebyl problém že to tak nějak genderově nevyvážené a docela diskriminující.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist