https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/konzska-raseliniste-ohrozuje-zemedelstvi-a-plan-na-tezbu-ropy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Konžská rašeliniště ohrožuje zemědělství a plán na těžbu ropy

20.6.2022 01:53 | Brazzaville (ČTK)
Rozsáhlá rašeliniště objevená ve střední Africe, která zadržují značné množství uhlíku, jsou v ohrožení kvůli nekontrolovanému rozvoji. Zásahy do nich přitom podle odborníků představují do budoucna výrazné riziko pro změny klimatu, informoval zpravodajský web BBC.
 

"Tato rašelina je pro životní prostředí zásadní. Je zde uloženo velmi velké množství uhlíku, přibližně 30 miliard tun. A pokud se uvolní do atmosféry, urychlí to globální změny," řekl Suspense Ifo, přední konžský odborník na rašeliniště. Nejnovější hrozbou pro tento ekosystém je předpokládaná těžba ložisek ropy, které se v jeho blízkosti nacházejí.

"Množství uhlíku lze svým rozsahem připodobnit emisím z fosilních paliv, které se vyprodukují v USA za asi 20 let. Rašeliniště nejsou na mezinárodní úrovni dostatečně oceňována. Je potřeba, aby je mezinárodní společenství finančně podpořilo a zajistilo, že tato rašeliniště zůstanou chráněna," řekla Greta Dargieová, britská vědkyně z univerzity v Leedsu. Rašeliniště zadržují mnohem více uhlíku než rozsáhlé lesy, v nichž se nacházejí. Rašelina, která se vytvářela tisíce let, však může být zničena během několika týdnů, pokud se nechá vyschnout.

Hlavní hrozbou jsou tak pro ni nejen delší období sucha, která souvisejí se změnou klimatu, ale i lidská aktivita. Například neudržitelné zemědělství, které ovlivnil rostoucí počet obyvatel, představuje v regionu vážný problém.

Konžská vláda již začala plochu rozdělovat a hledat potenciální investory, ačkoli rozsah a význam ropných zásob v oblasti je nejistý. "Nemůžete po nás chtít, abychom naše přírodní zdroje drželi pod pokličkou. Pokud bude třeba, budeme je těžit, a to udržitelným způsobem a v souladu s pravidly ochrany životního prostředí. Pokud nám Západ nepomůže podpořit naši péči o zachování životního prostředí, budeme nuceni využívat naše vlastní přírodní zdroje, protože peníze k životu prostě potřebujeme," uvedla konžská ministryně životního prostředí Arlette Soudanová-Nonaultová a odmítla obavy z korupce a špatného hospodaření vlády.

Zájem o využívání zdrojů ukrytých pod rašeliništi se již objevil i na druhé straně řeky Kongo, v Konžské demokratické republice. Jeden z místních ministrů nedávno oznámil dražbu pozemků, které mají být využity pro těžbu ropy. Ve svých tweetech o aukci, která se má konat 28. a 29. července v hlavním městě Kinshase, označoval dokonce francouzskou ropnou společnost Total. Podle vědců se některé z vyčleněných lokalit překrývají s rašeliništi.

"Pokud tento plán nezastavíme, bude mít katastrofální následky. Je nutné, aby konžská vláda začala jednat o obnovitelných zdrojích energie," řekla Irene Wabiwaová Betoková z africké pobočky organizace Greenpeace.

Navzdory řadě mezinárodních dohod o nutnosti ochrany rašelinišť v povodí Konga v regionu roste frustrace a ministři jako Soudanová-Nonaultová obviňují Západ z pokrytectví.

"Bez Konžské pánve by zbytek světa nemohl dýchat. My Afričané poskytujeme službu celé planetě. Je logické, že i to má svou cenu," řekla konžská ministryně životního prostředí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

20.6.2022 06:28
Je zajímavé, že Evropa většinu svých rašelinišť zlikvidovala a teď by chtěla radit jiným, proč je ponechat? Chápu důležitost zachování těchto rašelinišť, ale pokud má na tom Evropa zájem, měla by za to něco Kongu poskytnout. A mimochodem, pokud se tam bude těžit ta ropa, určitě si lví podíl urvou evropské firmy.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

20.6.2022 14:45 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Nebo čínské ... kdo dá víc.
Odpovědět
JO

Jarka O.

20.6.2022 15:18 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Evropa nemůže a nesmí nikomu radit. Afričani žádné rady logicky od nás nechtějí. Ale o firmě, která má zájem na těžbě, v článku je, francouzský Total. Tak ať zaplatí, ale to oni neradi. Nebo kdy bude další válka o zdroje, chci ríct za lidská práva v Kongu?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.6.2022 20:38
My Afričané poskytujeme "službu" celé planatě, protože máme rašeliniště.
To je logika jak čapa.
A co kdybste se přestali množit jako kobylky a nevyžírali celosvětovou produkci potravin.
Jakékoliv nové ložisko otvírat by mělo být považováno za zločin, už těch stávajících je nadbytek.
Odpovědět
JO

Jarka O.

20.6.2022 20:54 Reaguje na Pavel Hanzl
Co, to říkáte vy, ještě minulý rok velký ekolog? Konžská vláda ty oblasti nabízí Totalu za prachy na ropu pro Evropu, mně se to taky nelíbí. Ekologie a ekonomika tu jdou proti sobě a lepší by bylo, kdyby začali s prací v zemědělstvím pro svou potřebu, a nespolehali na OSN, které jim distribuuje ruskou a ukrajinskou pšenice, jak se teď dovídáme.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.6.2022 10:32 Reaguje na Jarka O.
Západ by jim měl pomoci.
Vy nebudete ničit přírodu, nebudete těžit ropu a v rámci možností si omezíte růst populace.
My vám pomůžeme nainsalovat OZE, elektromobilitu atd. a celý rozvoj můžete dělat už na čistých energiích. I traktory na soláry si můžete vyrábět sami, jsou velmi jednoduché. Na to vám finančně přispějeme, ale jen za těchto podmínek.
Odpovědět
JO

Jarka O.

21.6.2022 12:35 Reaguje na Pavel Hanzl
Jsem pro, podpory podmíněné kontrolou porodnosti, to by byla věc pro OSN, ne distribuce zrní z Ruska bez podmínek. Nebo přestat dodávat vakcíny proti malárii, když nebude kontrola porodnosti, to je asi drsnější. Posílat Afričany jinam je špatně. No…řešení by bylo na Nobelovku, jak často ríkáte, ale OSN to řešit musí, ne aby se ten byrokratický obr jednoduše díval jinam. Ty OZE opravdu zaberou víc území nez JE, ale aspon něco, jsou jednodušší, růst by byl pomalejší ;-). Afričani si o nás taky myslí své, a když jim prozradíte, ze máte 2 děti, tak opáčí, jestli jste nemocnej. Když jim řeknete slovo antikoncepce, tak vás rovnou ubodají.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

21.6.2022 13:52 Reaguje na Pavel Hanzl
A oni se nám na to vyprdnou a bude ...

Nehledě na to, že nevěřím, že by uvedeného byli reálně schopni i kdyby fakt chtěli a to chtění jim vydrželo dýl jak měsíc.

Jeden známý v Africe podnikat zkusil ... už je zpátky ve Švajcu a na jih ho dostane někdo max tak na safari.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

21.6.2022 10:40 Reaguje na Jarka O.
Když začnou v Kongu s prací v zemědělství, bude to pro rašeliniště tak jako tak rozsudek smrti. Kongo totiž neumí to, co je u nás už téměř považováno za zločin, ale je základem k výživě velkého počtu lidí - intenzivní zemědělství, tj. vyprodukovat hodně potravin z malé výměry půdy. Kongo na to půjde po svém - velká plocha s nízkou produkcí za použití velkého objemu pesticidů a minerálních hnojiv. Takže rašeliniště zlikvidují sice možná pomaleji, než těžbou ropy, ale jistě. Ale pravdu máte v tom, že pokud zaměstnají své obyvatelstvo tvrdou prací v zemědělství, budou mít lidé méně energie na vzájemné boje a na rozmnožování.
Odpovědět
JO

Jarka O.

21.6.2022 12:24 Reaguje na Marcela Jezberová
Když on je ten problém asi mnohovrstevnatý. Růst počtu obyvatel je problém (v Africe tedy pořád místo je), ale v Evropě nastal během 19./20. století taky. Výsledkem tu je méně přírody, více obhospodařovaných území a průmyslu a také nějaký druh kolonialismu nebo obchodu, a nejlépe cizí zdroje za levno. Růst životní úrovně a tlak na růst zisku působí to samé co růst počtu obyvatel. To využívání Západ stěží může Afričanům zazlívat a to ministryně v článku říká. Tak Konžani mají možnosti: půdu prodat cizím a nikdy už nebude jejich, ekologie dostane na zadek, a peníze rychle zmizí. To se tu od 90tek děje taky. Nebo ji využívat sami – zemědělstvím, těžbou, prodejem výtěžku za férové ceny, jak chcou, co umí. Výsledkem může být i kritika od zákazníků, jak Bolsonara, který chce kontrolu těžby dřeva státem.
Já s Vámi souhlasím. Intenzivní zemědělstvi, moderní technologie v Africe, ale za socialistické ceny - to by byla pomoc, a výroby koncentrované, jako např. JE, aby holt bylo více místa pro lidi a kus přírody. Jestli války pomůžou snížení poctu obyvatel, nebo kapitalismus, který nám tloukl do hlavy ten „růst“, pomůže lepšímu hospodaření...? Skoro se mi zdá, že pro jisté oblasti jako porodnost, zásobování vodou, zdravotnictví, určitý blahobyt, byl užitečnějsí irácký, lybijský, syrský centralisticko socialistický režim, ale asi je to rouhání
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist